Ahoj. Aky kondenzak by ste brali do stavby cca 200 stvorcov, energeticka trieda G? Su len plastove okna dvojsklo, strecha zateplena vatou 20cm. Zateplenie stien nie je a ani sa tak skoro neplanuje. Bude 9 radiatorov + 3 rebriky. Vchodove dvere plastove. Viem, ze tazko odhadovat, ale 25kW bude dost, ci este viac? Chcem aj ohrev vody, ci uz interne, alebo externe... ? Cena ma pre mna vacsi vyznam ako znacka.
@neznamec Ak máš vytypovaný 25 kW kotol, kľudne si ho nainštaluj. Z praxe Ti poviem napr. : RD 12 x 12 m, vytápané 2 podlažia, múry 40 cm klasický sivý kváder, drevené okná, podhorská klimatická oblasť, a už dlhé roky to ťahá obyčajný plynový 18kW kotlík. Pri veľkých mrazoch a vytápaní oboch podlaží (140 + 140 m2) ide v podstate na "doraz", ale stále ešte vystačí. Teda ak dáš 25 kW, budeš to mať aj s rezervou 😉
@petersd super, to som chcel pocut 🙂 akurat rozmyslam, ci nekupim kotol z polska. Lebo tam su ceny za kotol o tisicku nizsie, ale kamarat mi hovori, ze vraj bude problem so servisovanim
My mame 18kw kotol na pelety a drevo,10 radiatorov,2 poschodia,kocka vsetko sice zateplene,a pekne postaci na 23 supnov mame nastaveny termostat,kotol sa pusti tak 2krat,ci 3krat za 24hod,mame akumulacku k tomu,a doteraz sme spotrebovali asi 2 a pol tony peletiek.A chvala Bohu cena zase ide dole.
@neznamec
My máme domček 260m2, dve podlažia, prízemie plná tehla 45cm, vrch kváder, zateplená severná fasáda 5cm polystyrén, strecha a podlaha pôjdu 20cm minerálna vlna. Okná plastové, dvojsklo.Kotol kondenzačný Viessmann 20kW, bojler 120l, radiátorov 14ks. Pri -13°C vonku a na izbovom termostate nastavenou teplotou 19°C s výstupnou teplotou vykurovacej vody 53°C sa kotol zapne na pol hodiny, potom sa vypne na pol hodiny. Z toho mi vychádza že ak by bol kotol 10kW tak by šiel v kuse pri tých -13°. Čiže tepelná strata domu pri -13°C je okolo 10kW.
Pokiaľ nebývaš niekde v Tatrách tak ti je 30kW kotol zbytočne predimenzovaný.
@arcticcode Ako myslíš. Ale zohľadni pri výbere kotla aj výšku spodnej hranice výkonu. Čím nižšia vie byť - tým lepšie. Plus z vlastnej skúsenosti vravím voľ kotol, ktorý vieš ovládať appkou v smartfone. Alebo si k nemu zabezpeč externý regulátor (izbový termostat) s takouto možnosťou.
Mám klimy ktoré viem ovládať appkou v smartfone a veľmi som si na to zvykol. Kotlový termostat nie a vadí mi to. Takže sa chystám ho vymeniť ale môj servisák kotla sa tomu bráni. Týpek býva u nás na dedine, dokonca o pár domov vedľa preto ho nechcem vymeniť za iného. Je poruke keby sa niečo pototo.
Pred mesiacom vypadol internet, a susedná SMART budova bola dočista paralyzovaná asi 2 dni, než našli poruchu. Pomaly budeme mať apky, na obsluhu apiek...
@petersd To verím každopádne tie termostaty na ovládanie kotlov je možné ovládať aj manuálne, možnosť ovládať ich cez appku je ich nadstavbou. Presne tak isto ako sa dá ovládať klima diaľkovým ovládačom alebo appkou v mobile pokiaľ má klima wifi modul.
😉