Aky kotol so zasobnikom vybrat - Protherm?

Rekonstruujeme dom 200m2, dvojpodlazny - vpodstate budu to 2 osobitne apartmany, bude podlahove kurenie. Vobec sa do problematiky nevyznam, ak by som vyberal auto, pozeram na vybavu, spotrebu, cenu - proste viem si porovnat vlastnosti a vo finale vybrat.... no s kotlom je to pre mna spanielska dedina......... Ako ste vyberali vy? Co by ste pre nasu situaciu odporucali? ...od 1 kurenara mam odporucanie: Protherm LEV 25 KKZ90, no preco mi uplne nevedel vysvetlit.....
Odpovedať
@leader1234 Podľa tepelnej straty domu. Ak sa dom rekonštruuje v zmysle, že sa zatepľuje, vymieňajú okná, tak sa zníži tepelná strata. Výkon kotla teda nie podľa veľkosti domu, ale podľa vypočítanej tepelnej straty. Po zateplení sa dom akoby zmenšil 🙂. Horný výkon okolo 25 kW v zásade nevadí, otázny je ten spodný výkon 6 kW - či to nebude robiť problém v prechodnom období, najmä ak budete vykurovať dom podľa zón. Však nech Vám to kúrenárska firma vypočíta.
Odpovedať
Profilova fotka
@leader1234 chybaju dolezite parametre: 1) vykurovanie oboch apartmanov (bytov) bude spolocne, alebo chces riadit kazdy sam? Rozuctovanie? Platis ty (prenajimas),alebo chces rozuctovavat? 2) aka tvrda je voda? Kolko odberovych miest? Aka spotreba? 3) Chces riadit kotol na dialku? V zasade horny vykon je spravny, spodny urcite nie, kotol bude 80% casu cyklovat (da sa vyriesit AN a dvoma okruhmi, ale ....). V zasade, ja by som dal kotol s vykonom 2.5kw-24kw, nepriamoohrevny zasobnik niekde okolo 200-300l a 2 cerpadlove skupiny.Ekvitermika siemens albatros 2.
Odpovedať
@mgx ad 1) uvazujem o moznosti rozuctovania, je mozne ze do buducna by som ten 1 apartman mohol predat... Uvazoval som aj o tom, ze plyn bude potiahnuty aj do druheho apartmanu pre moznost instalacie osobitneho plynoveho kotla. No vraj existuje moznost "meraca tepla", ci take nieco.... skusenost? ad 2) je tu studnova voda, vodovod nie je potiahnuty ad 3) ano ....co je AN? Preco az 200-300 l?
Odpovedať
@blacksr co je spodny a horny vykon?
Odpovedať
@mgx co je ekvitermika??
Odpovedať
@leader1234 Najmenší a najväčší, aký daný kotol dokáže dať.
Odpovedať
@leader1234 ekvitermika... kuk google
Odpovedať
Profilova fotka
AN=akumulacna nadrz. Ak ratam 2 bytove jednotky, 300l je bezne. Mozes dat aj 150L, ale moze nastat pripad, ze ak sa 2ja naraz sprchuju/kupu (co je vecer v2 bytovych jednotkach bezna vec), tak kotol musi dohriat vacsie mnozstvo vody, co chvilku trva. Pri 300L zasobniku staci kupit taky, co ma aj otvor na dalsiu spiralu a da sa urobit lacny doohrev vody solarom (kludne neskor). Pri regulacii siemens mas presne vycislenu spotrebu v okruhu 1/2...X. Samozrejme, mozes spravit aj 2 oddelene vykurovacie sustavy, ale tzn. 2x kotolna, 2x rocna prehliadka, 2x platis za tu istu vec... Daj si spravit poriadny TZB projekt za 200-300e alebo konzultaciu a usetris kopec penazi 🙂. Este sa spytam, aky je tvoj cenovy rozpocet? Aby sme tu nemlatili prazdnu slamu, ked mas 2000e 🙂
Odpovedať
@mgx na rekonstrukciu mame komplet projekt, vratane TZB. V projekte mame uvedene: WOLF CGB-2-20, so zasobnikom WOLF SE-2 150 s objemom 140 litrov. No ked sme to prechadzali s kurenarmi, vraj v nasej oblasti WOLF kotle nie su bezne, takze moze byt problem so servisom, s jeho rychlostou, Ako som pisal vyssie, kurenar odporucil ten Protherm... Kedze mam 2 "vstupy", chcel som aj dalsi nezavisly nazor. Rozpocet mam dostatocny - potrebujem to zrealizovat DOBRE a kvalitne.
Odpovedať
Profilova fotka
@leader1234 - posli mi ten TZB "projekt" Ku WOLFu 2-20, neviem kde ste (kde ma byt ta stavba), ale WOLF ma servisne zastupenie pomaly v kazdej 3tej dedine. Protherm to nie je, ale servisak nemusi byt z rovnakej dediny, dolezite je aby prisiel ked treba a bol robeny servis. Za mna, WOLF 2-20 je pre teba takisto nevhodny kotol, lebo: 1) vysoky spodny vykon 4.4kw (pri spade 50/30)- aktualne kotly v tejto kategorii maju regulacny rozsah 2-20kw 2) Al-Si vymennik je uz dnes prezitok v rovnakej cenovej hladine mas kotly s regulacnym vykonom 2-20kwh, nerezovym vymennikom, ekv.regulaciou siemens alebo viessman (napr rada 2xx). Netreba zabudnut dat nacenit aj dialkove ovladanie a spol a nechat si to ukazat dopredu, aby si nebol prekvapeny.
Odpovedať
@mgx no ak vsade ponukas taketo komplikacie tak asi 1.mas strasne bohatych klientov 2.nemas ziadnych klientov AN ,300l zasobnik , 2x RMS,anuloid ...2x servo ventil ...ved to je kotolna do skoly ,nie RD..
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx to prehanas, dat si takuto blbost do domu, to musi zvladnut kotlove cerpadlo a nie dalsie 3 navyse a ventilov ako nasratych
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mgx @yuri66 @daralbajda ...pani, takze, co teda odporucate? Mgx, aky kotol, riesenie mas na mysli?
Odpovedať
Profilova fotka
@leader1234 mas projekt, drz sa ho. Nebudem sa vyjadrovat, fuseri ti daju kludne aj prietokovy kotol (lebo najlacnejsi) , regulacia ziadna a potom tu budes chodit vyplakavat. Beriem, 300L zasobnik je mozno prehnany (tiez by som dal asi len 150L) a da sa to spravit aj bez cerpadlovych skupin s jednym obehovym cerpadlom a regulaciou na okruhoch. Kazdy poriadny vyrobca ma kotol s nerez.vymennikom vo vykonovej rade 2-20kw. Len protherm taky nema..... Aj regulaciu cez net im musi robit externa firma, lebo IOT je pre nich este pole neorane. Ako budes rozuctovavat 2 bytove jednotky s MIGO&spol , nech ti poradi vodar @daralbajda. Ak ti to netreba, daj si hocico 🙂. Howg.
Odpovedať
@mgx netaraj...pozri si prospekt 25KKZ...ma nerezový výmenník,90lzasobnik,ovládanie e-bus,cez net....ty si taký mladý zapálený za zahranicie....cez zimu všetci viessmanni,buderusy,wolfy dovolenkuju..len protherm ta vybavi vždy..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda zasa taras, spodny vykon 5.9kw = prekonana haraburda, ktoru uz v nemecku nikto nechce (tak to Zajac posunul tu)Protherm nedovolenkuje asi preto, ze sa nezivia predajom kotlov, ale nahradnych dielov k nim. A tie haraburdy najcastejsie odchadzaju cez vianoce. Chybu F5 Protherm za 20 rokov nedokazal poriadne vyriesit. Este raz, ako rozuctujes cez EBUS 2 spotrebne miesta? Odpoviem ti, nijak! Ovladanie cez net? Ta parodia na regulaciu, kde si nevies poriadne nic nastavit? Bolo by fajn v roku 1995, ale dnes sme v 21 storoci.
Odpovedať
Profilova fotka
@leader1234 Ak chces v buducnosti predat 1 apartman tak urcite 2x kotol, nik ti nekupi apartman bez toho aby nemal pristup ku zdroju tepla alebo nemal s niekym podpisanu zmluvu o nepretrzitej dodavke tepla a TUV, 25KKZ nie je ziadna hitparada co sa tyka spodneho vykonu 5,5kW ale pre kezmarok a 200m2 obytnej plochy je to v pohode - plati v pripade ze to nebudes predavat, Prothermu by som sa nebal, servisakov v okoli kezmarku co som pozeral je dost, a ako spomina daralbajda, az vypadok kotla 22.decembra preveri aky je servis a dostupnost nahradnych dielov dolezity
Odpovedať
Protherm Panther Condens (2021) 15KKO-CS/1 má výkon v modulačnom rozsahu 2,7-16,4kW pri 50°/30°C a nerezový výmenník. Ako rozúčtovať spotrebné miesta nemám šajn. 🙂 Tipnem si ale že existujú nejaké ultrazvukové merače tepla, ktoré by mohli fungovať nejako rozumne a mohli by sa dať inštalovať v prípade vykurovania do skrinky podlahového vykurovania vrámci každého apartmánu.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez si myslim ze ak predaj tak 2x kotol. vtedy kludne aj condens 15kko, pripadne verziu zo vstavanym zasobnikom
Odpovedať
Inak ak uvažuješ o neskoršom predaji jedného apartmánu, tak by sa hodilo aby si mal spotrebu všetkých energií či médií oficiálne merateľnú. Fakturačne. Neviem si celkom dobre predstaviť ako by si meral odobraté teplo po apartmánoch ktoré by si nejako krátkodobo prenajímal. Či cez nejakú správcovskú spoločnosť - ale oni to myslím nevyhodnocujú po dňoch ale možno mesiacoch. Neviem o meračoch tepla, ktoré majú možnosť fakturačného výstupu po dňoch - ak sa chystáš prenajímať apartmány na víkendové lyžovačky a podobne. Toto si prever, či to nespadá nejako pod kontrolu URSO - teda ak to nechceš prevádzkovať nejako na čierno bez bločku.
Odpovedať
Profilova fotka
@toki1 ak planuje predaj, nech si vyvedie hore plyn a kotol dorobi, ked to bude aktualne. Pripadne rovno 2 kotle, ale 2x prehliadka...(tiez 2 plynomery a 2 vedenia =ale to az pri predaji, dovtedy staci 1 kotol a jeden plynomer). V sucasnom stave to najomnika nezaujima, za weekend zaplatim XY a kurenie je v cene, dlhodoby najomca= najom pokryva aj kurenie (a vtedy kontrolujem plynomer mesacne) alebo podielovo (nejake 2 odparovace).
Odpovedať
@mgx @toky1 @yuri66 @daralbajda Takze 1. kotol: - toky: Protherm Panther Condens (2021) 15KKO-CS/1 + aky zasobnik? - mgx: ?? + 150l zasobnik - daralbajad: ?? 2. Pojdem do 1 kotla + priprava na 2. kotol 3. Rozuctovanie: - vraj je nejaky merac tepla pri vstupe do bytu, ...prietokovy?... treba viac vstupov
Odpovedať
@toky1 @mgx @yuri66 @daralbajda nic?
Odpovedať
@leader1234 K 1 - ak by boli dva kotly a dva apartmány tak všade stačí nejaký 100l bojler, ak jeden kotol tak nejaký možno 150l - v závislosti od počtu osôb v oboch apartmánoch. K 2 neviem čo povedať, netuším či chceš dať kotly v budúcnosti do tej istej miestnosti, či bude každý kotol v priestore apartmánu ku ktorému patrí takže ako riešiť komíny atď. Trebalo vedieť aj, či ti kotlové čerpadlo jedného kotla dokáže potiahnuť podlahovku v oboch apartmánoch alebo je treba urobiť dodatočné úpravy - pridať čerpadlovú skupinu ak bude len jeden kotol atď. Podľa mňa ti treba na toto projekt keď vravíš že o tom nemáš ani šajnu tak to nemusí bez odborného dozoru dopadnúť dobre. K 3 - nepoznám žiadny merač tepla s možnosťou odpočtu krátkodobej spotreby tepla napríklad po dňoch vo fakturovateľnej forme. Netuším či chceš prenajímať apartmány aj povedzme na víkendy alebo na roky - možno po mesiacoch by sa dalo ale neviem čo na to URSO prípadne správca - keď sa bavíme o legálnom prenájme. Pretože ak by si chcel faktúrovať spotrebu tepla myslím, že na to potrebuješ povolenie od URSO. To nieje vôbec jednoduchá a lacná záležitosť, preto to obvykle robia správcovské spoločnosti, ktoré majú v správe viac takýchto objektov.
Odpovedať
Profilova fotka
@leader1234 k spotrebe, SIemens Albatros 2 ponuka diagnostiku aj producenta, aj konzumenta. ale nie je to fakturacne meradlo. Osobne myslim, ze ti to netreba (teda este som nevidel, ze by prenajimatel 1 apartmanu uctoval teplo extra ale iny kraj, iny mrav ....)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?