Aky kondenzacny Viessmann - Buderus + teoria

Mam zopar otazok vystudoval som vykurovaciu techniku a je mi az trapne pytat sa aj tak. Kurenar co mi robil krenie mi odporucil viessmann vitodens 100 plus zasobnik, povedal som ze ok to bolo pred rokom. Teraz uz ale chcem spravit tu kotolnu a zacal som studovat co je to za kotol. Pozeram ze spodny vykon 6KW co sa mi zda aj dost, tak isto vonkajsie cidlo teploty 100€ co zastava rozum a tiez relativne hlupy termostat co nema datovu komunikaciu a neni to asi ani viessman ale honeywell a viesman si ho len branduje co mi pride ubohe. Doma mame teraz logomax 072 ktory je lacnesji, a termostat s cidlom teploty vychadza tiez lacnesjie komunikuje datovo a ma spodny vykon len 2,9 KW. Dom mam 9x10m poschodovy dole podlahove hore radiatory, nerieste preco, dole som nechcel radiatory lebo som ich nemal kde umiestnit - vsade by mi prekazali, neviem ako to bude riesene, asi nejaky regulator teploty, zmiesavac alebo co. Mam par otazok: 1. Naco je dobry nizky spodny vykon? ide len o cyklovanie? Ked zanedbam zivotnost kotla, sposobuje cyklovanie nizsiu ucinnost? Voda sa ohreje na teplotu ako treba a vypne, je to horsie ako keby bezal kotol teoreticky nonstop? Je to menej fektivne? Preco potom robia kotle s takymi vysokymi vykonmi ked domy maju teraz minimalne straty a v prechodnom obdobi duplom. Co boli teraz mrazy -5-10° som ohrieval dom 4kw el. ohrievacmi a za 2 dni mi stupla teplota o 6°C a to som mal otvorene tie vetracie rucky na stresnych oknach. Aj kotol s vykonom min. 2.9 kw pri teplote vonku +2 +10°c musi predsa cyklovat kedze straty tomu su vtedy predpokladam mozno stovky watov. 2. Aky ma kondenzacny vyznam bez ekvitermiky ked kotol nevie aka je vonku teplota? AKo vtedy kuri? Zohreje vodu na max. nastavenu teplotu a po dosiahnuti pozdovanej vnutornej teploty sa vypne? Naco je tam potom modulacia? Predpokladam ze sa tu teplotu snazi dosiahnut co najrychejsie, preco vobec ponukaju takuto moznost? 3. Aky je rozdiel medzi logomax GB072 a 172? V cerpadle? Ake su to usporne cerpadla? Standardne ma predpokladam niekolo stupnov a usporne ma na nejaku plynulu regulaciu alebo co? Je tam realne uspora kolko watow? Neni to len marketing a kecy z EU? 4. Kurenar je viessman fanusik, mam tu v meste celkom spolahlive zastupenie a servis, Je to riesenie vitotens 100 s vitotrol 100OT moc horsie riesenie ako logomax 072 s RC35 regulatorom? pre moj pripad? AK to neni velky problem mozno by som dal toho viessmana nech mam s tym pokoj.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell to sú otázky na odbornejšie fórum, tiež si myslím, že využiteľnosť zložitých kotlov je minimálna, je to ako s procesormi, neoplatí sa výroba rôznych veľkostí výmenníkov, tak sa moduluje výkon. Otvoril som najlacnejší protherm a doplnil niektoré súčiastky na neobsadené vývody a je z toho automat. Pri čidle je cena možno odvodená z trvanlivosti, nasníma to aj čidlo za 10€. Kondenz nie je o teplote vnútri alebo vonku, využíva odpadové teplo, ktoré ide normálne dp komína na dohriatie vykurovacej vody, podmienka je, že ykurovacia voda nebude teplejšia ako 50st. preto sa dá využiť len pri podlahovke, alebo pri zvýšenej ploche radiatorov. Význam modulácie je na viac riadkov, ale nižší výkon je dobrý na rovnomerné a dlhodobejšie ohrievanie výmenníka, životnosť neviem posúdiť, domnievam sa, že ovládacie prvky môžu mať nižšiu životnosť ako samotný výmenník a horák. Úspora čerpadiel je problematická, ale 4W čerpadlo pri 2000 vykurovacích hodinách má určite nižšiu spotrebu ako 40-100W.Mám v systéme tri čerpadlá a keď ich nechám bežať, prejaví sa to na spotrebe viditeľne. Pri voľbe kotla by ma ovplyvnila cena a dostupnosť servisu, aj keď si ho robím sám.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell na Viessmann 100kovej rady sa vykašli. Ak už Viessmann tak radu 200 alebo 300 ale tam už je cena vyššia.100kovú radu od Viessmannu v kvalite predbehne aj Protherm. Ak chceš kvalitu tak sa poobzeraj po inej značke. Napr. Wolf,Brötje.To sú značky,ktoré robia kotle kvalitné a čo je dôležité dodávajú sa na náš trh tie isté kotle ako pre trh západný.
Odpovedať
@poliacik321 preco je zly je to low end alebo smejd co sa tyka konstrukcie a pod? pozeral som aj vyssie rady ale neviem ci to ma pre mna vyznam a nechem investovat viac ako treba. Popozeram este teda aj tie wolfy.
Odpovedať
@poliacik321 dost odvazne tvrdenie na kvalitu 100 vkovej rady! Mam namontovanych a v sprave okolo 80kusov!!! Vitopend vitodens 100 a montujem a doporucujem ich smelo a pokojne nadalej pretoze funguju ako sa patri. Zasada 100 vkovej rady je osetrena voda v systeme kvoly nachylnemu 3 cestnemu ventilu ktory sa zalepi. A dostatocny tlak v systeme nad 1 bar. Inak kvoly absencii ochrany roztavi venturiho trubicu za 10 €! Apropo made in zberba vyrabana v skalici je casto drahšia ako nemec o 50 -80 eur :)))))
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek veď to...tá podľa teba made in zberba v skalici už patrí Nemcom. Takže tak. A ako to už u nás chodí,keď nemôžeš niekoho poraziť kvalitou tak ho kúpiš a cenovou politikou ho postupne zlikviduješ. Ale nechcel som haniť 100kovú radu od Viessmannu. Ja len keď otvorím 100vku tak nič svetové nevidím..proste základ ako v ktorejkoľvek lacnejšej verzii ného výrobcu. Proste skladačka. Ale podľa vyjadrenia Viesmaňákov museli poskladať aj takýtomtyp kotla kvôli nášmu trhu.
Odpovedať
@poliacik321 co by si tam chcel vidieť?? je to najnižsia rada . mne tam stačí grundfoss cerpadlo a innox výmennik co viac chceš v najnižsej rade od vyspelého vyrobcu. a ano suhlasim s tebou keby nebolo SK uz by davno nebol vo výrobe :) bohužial 200 vka je o 1200 eur drahsia cenovo je velký skok medzia 100 a 200 ale rovnaký skok je aj v regulacii a vo vsetkom co obsahuje. škoda že medzi nič nieje
Odpovedať
Profilova fotka
ak si studoval vykurovanie, mal by si odpovede sypat z rukava alebo vratit diplom :) 1. nizky spodny vykon je dobry preto, lebo v idealnom pripade kotol dodava tolko tepla, kolko je aktualna alebo predpokladana/planovana tepelna strata objektu tak, aby bola sustava v rovnovahe. Ak si pozries hocijake krivky ucinnosti, tak teoreticka ucinnost KK rastie s klesajucou teplotou vykurovacej vody. Ako presne napisal @jan45, kotle su skladacky, regulatory su skladacky a ak ma vyrobca postavenu linku, tak sem dovaza vyrobky, ktore uz vo west EU nechcu :) . Idealny by bol vykon modulovany od 0kw-max, ale taky kotol sa vyrobit neda (ako teoreticky da, ale nezaplatis to) a preto pri NED a PD moze nastat pripad, ze tep. strata je tak mala, ze je nizsia ako min. vykon KK. Samozrejme, je viac sposobov ako s tym vybabrat - viac ci menej ucinne. Niekto ma el.kotol s modulaciou po 500W, niekto si da AN, niekto nastavi hystereziu na 1-2C a niekto skratka fakt, ze v medziobdobi kotol 5-10x cykluje akceptuje. Niekto este viac zatepli a nekuri vobec :) 2. ak KK nema externe cidlo (v pripade Viessman je to len pasivna suciastka, ktora meni odpor podla ext. teploty - realna cena tak 2-5e aj s krabicou), tak tvoj PID regulator reguluje na pozadovanu vnutornu teplotu Proporcionálny regulátor (Pcast) odpočíta skutočnú teplotu od požadovanej, a potom tento rozdiel (regulačná odchýlka) vynásobí konštantu (tzv. proporcionálny zisk regulátora). Výsledkom je požadovaný výkon (rozsah 0 – 100 %), na aký bude kotol vykurovať. Kotle maju vykonove stupne, tak vyberie najblizssi vhodny. Vtedy čím nižšia bude skutočná teplota oproti požadovanej, tým vyšší bude výkon kotla. Keď sa bude skutočná teplota blížiť k požadovanej, tým bude výkon kotla nižší. Keď bude skutočná teplota zhodná s požadovanou, výkon kotla bude nulový. Z vysvetlenia vyplýva, že chovanie proporcionálneho regulátora je závislé na veľkosti konštanty (proporcionálneho zisku), ktorou násobíme regulačnú odchýlku. PID regulacie su vhodne na regulovanie systemov, ktorych parametre nepozname, na HVAC su podla teor. nevhodne, ale pouzivaju sa z historickych dovodov a preto, ze ich cena je prijatelna. body 3-4 neviem :)
Odpovedať
@mgx studoval som uz davno ;-) a celkom seriozne na moju obranu musim povedat ze skoly su ozaj dost vseobecne, nejako do hlby sa to neriesilo. V podstate chapem, len som chcel v podstate vediet ci ten spodny min. vykon 6Kw je moc a ci to ma nejaky realny negativny dopat okrem zivotnosti z hladika casteho zapinania. AK tam ide o nejake ventily co zapinaju horak predpokladam ze ked sa kotly pouzivaju ako prietokove kde sa zapinaju velmi casto nemoze to mat vplyv na zovotnost. Zajdem do toho viessmanu uvidim ako sa ma budu snazit oblbnut, zatial nechem investovat do vyssich rad pokial to fakt nema realny prinos, cize neratelne nizsiu spotrebu alebo zivotnost. Pozeral som aj wolfa aj vyssie rady buderusu a aj nejake spotreby elektriky ale z toho co som sa dopatral napr. el. prikone velke rozdiely nie su. Mozno si nakoniec z toho velku hlavu robit nebudem.
Odpovedať
mas 2 podlažný dom s radiatormi tych 6 kw spodný výkon nebude vela i tak nemas NED
Odpovedať
Neviem je NED ani neviem ake su kriteria a ani ma to nejako nezaujima ale 6KW straty v prevaznej casti vyk obdobia urcite nebudu. SI uvedom ze strata sa pocita pre vonkajsiu teplotu podla regionu, pre mna mozno -15 -18°C a taka teplota je par dni do roka a niekedy ani to, napr. min rok tu nebolo za celu zimu hadam ani -8. Ti vravim ze 4KW aj to neviem ci vobec 4 bolo vyhrialo dom na 14°C pri vonkasjej priemernej mozno -8 a keby som to nevypol verim ze by to na 20° vytiahlo a to mam este aj dieru na povalu aj ked ako tak zateplenu.
Odpovedať
K otazke c. 1 Pri starte kotla sa spusti ventilator, vpusti plyn, zazne horak a tam vzniknu urcite straty. To sa pri kotloch s vyssim spodnym vykonom opakuje castejsie a tym sa zrejme kotol viac opotrebuvava.... teoreticky. Ale ak odhliadneme od toho, ze by si nepotreboval vykon pod 6 kw /spodny vykon VIESSMANN 100W/, tak tych 1200e /rozdiel medzi Viessmann 100 a 200/ asi neusetris na tych stratach. Je tu este jedna vec, ze kotol s nizkym spodnym vykonom predsa ide CELY CAS. Skoro celu zimu. Kde potom vznika vacsie opotrebenie? Pri kotli so spodnym vykonom 3kW, alebo 6 kW? Neviem kolko Watow potrebuje cerpadlo pri takomto spodnom vykone, ale toci neustale, horak hori cely cas, hoci len malym plamenom... takze to opotrebenie je velmi diskutabilne a takisto aj spotreba elektriny pre pohon cerpadla. Este to asi nikto nikdy neprepocitaval, co je smola, ale v konecnom dosledku by to mozno dopadlo horsie /co sa tyka nakladov na prevadzku/ ako pri kotli so spodnym vykonom 6kw. Alebo to niekto prepocital a porovnal?
Odpovedať
@sysell S viessmanom vitodens 100w mozes pouzit termostat PT52 s opentherm komunikaciou,je urcite lepsi ako vitotrol 100 ot,ktory robi pre viessmann f. Honeywell.Pri vybere kotla si daj pozor aj na regulaciu,potrebujes ovladat dva okruhy s dvomy tepelnymi spadmi,hlavne sa jedna,aby si vedel zvast ovladat podlahovku,ktora ma dlhsi nabeh a aj zotrvacnost a zvlast radiatory hore.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sysell - ak este kotol nemas, poobzeraj sa po konkurencii s nizsim minimalnym vykonom - kludne od 2.5kw - napr. BAXI, IMMERGAS, GEMINOX. Pri tendencii dnesnych zim a setreni energii kludne mozes skoncit s pripadom, ze 50% obdobia budes v tepelnej strate 1-3kw a nebudes musiet riesit cyklovanie. Pocet startov tiez nie je neobdmedzeny, ale kazdy vyrobca ma inu vydrz - radovo 100k az 1-2miliony startov http://forum.tzb-info.cz/102050-cyklo...
Odpovedať
@robo28w V com je lespi, nerozumiem problematie regulacie, resp. termostatov, Ved co na tom moze byt zle uz fakt nechapem. Inak dik za tip. @robo28w ak by som siel do alternativy tak asi ten buderus 2,9kw
Odpovedať
PT 52 ma viac moznosti nadstavenia regulacie kurenia ako vitotrol 100 ot a povysi vitodens 100 o uroven vyssie.Vitodens ma len jednoduchu regulaciu v kotli,aby nebol drahy,preto je dvestovkova rada drahsia. Na PT 52 mas napriklad moznost nadstavit si ohrev teplej vody(cas kedy ju potrebujes a teplotu) co u vitotrolu nespravis. Najlepsie ak chces si stiahny manual na PT 52 a uvidis vsetky moznosti nadstavenia.Vyraba to elektrobock. Nadstavis aj min a max. teplotu vykurovacej vody atd Inak tiez montujem viessman a problemy som snim nemal,tvrdim jedno ze o kazdy kotol sa treba riadne starat a vsetko pojde ako ma -a napisat ktory je naj -to je hovadina,vzdy sa najde jeden zo sto ktory sa bude kazit a uz ho bude majitel preklinat. To je ako ked niekto napise ze pri radiatoroch sa ti kondenzacny kotol neoplati.Ja mam doma vitodens 100w + 120 lit zasobnik a radiatory.V kondezacnom rezime ide stale,ale ako pisu dolezita je teplota spiatocky.
Odpovedať
@robo28w teplotu tuv nastavujes predsa aj u vitotrol 100 Ot. Ale cas nie to je pravda.
Odpovedať
@gkrivanek Ja viem.Je to lepsi komunikator a konzultujem to aj so servisnym technikom z ciech,hlavne konkretne nadstavenia a ako na ne PT52 reaguje.Nasi servisaci ma odhovarali ze PT52 nebude s viessmannom 100 w fungovat,ze na to je len vitotrol 100 Ot,ale kupil som ho domov a ide ,ved aj v navode je urceny pre kotol viessmann.Je tam omnoho vela moznosti nadstavenia,skus si to pozriet.Dokonca som si pisal aj s vyrobcom a vyrobili ho na poziadavku firmy Viessmann,lebo priznajme si ze vitotrol 100 Ot nie je az tak vydareni opentherm komunikator a zo sto ludi ho vie prestavit mozno desat. Na vitotrole ani nevies ci ohrieva vodu,alebo kurenie a ked Na PT52 nadstavis vykurovanie s ekvitermikou s posuvom krivky AUTO tak ti pri prekureni vypne kotol a dokonca aj kotlove cerpadlo,co sa hodi napriklad tam kde si sem tam prikurujes krbom. Vidim ze aj ty montujes vykurovacie systemy,pozri si ho,aspon mne sa zapacil. Da sa pouzit a s inymi znackami kotlov.
Odpovedať
Vdaka uz aj idem kuknut.
Odpovedať
http://www.aaakurenie.sk/produkt/tyzd... A dokonca je omnoho lacnejsi:)
Odpovedať
@gkrivanek hej,aj ja som ho kupoval s aaa kurenie.Dokonca existuje aj prenosny BPT52.
Odpovedať
@robo28w Chlapci vdaka za radu, pretoze prave som chcel kupit Vitotrol 100 OT pre svoj Viessmann 100. Takze kupim radsej tento cesky zazrak. Pozeral som si manual na stranke vyrobcu. Vyzera to naozaj dobre. Na Viessmann100 mam iba 7 ekv. kriviek a neviem menit ich sklon, co sa da s tymto regulatorom. Super. Vdaka. Najlepsia cena zatial tu http://www.gas.cz/product/elektrobock...
Odpovedať
@misulinko pozri si aj aaa kurenie.sk.velmi dobra skusenost.
Odpovedať
@misulinko Ake mas skusenosti s viessmanom?
Odpovedať
@sysell Mne osobne Viessmann vyhovuje. U rodicov mame 200-W, ja mam 100-W. Spracovanie nerezoveho vymennika je na vysokej urovni. Servis neviem porovnat s inymi znackami, ale zakladne tesnenia a kazdorocnu udrzbu si vies urobit aj sam, ak nepotrebujes peciatku kvoli zaruke. Jedinou nevyhodou tej 100W verzie je pomerne vysoky spodny vykon /cca 7kW/, ale ani technik mi nevedel s istotou povedat, aky to ma realny vplyv na zivotnost a skutocnu spotrebu... Nizsi spodny vykon ide kontinualne, vyssi zapne, nahreje a vypne. Vcera som objednal ten PT52, tak som zvedavy, ako to bude fungovat. Hlavne ma tesi, ze tam viem regulovat ekvitermiku, nakolko nastavenia priamo na ktoli su velmi slabe.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?