Aky kotol, kondenzacny alebo nekondezacny?

Ahojte, kupil som dvojpodlazny dom, kocka, 10x10m, plocha plechova strecha, hrukba steny 40cm, neni zatepleny a v blizkej buducnosti ani neplanujem. Odporucaju mi dat kondenzacny kotol, no ten dobre funguje pokial vykurujete do 55C, inak kondenz nevyuziva, cize sa oplati pri podlahovke. Ja budem mat riadiatory, cize ratam ze teplota na vykurovanie bude urcite vyssia ako 55C, plynom budem aj zohrievat vodu, dalsia vec je ci dat kotol so zasobnikom vody, alebo radsej dat samostatny bojler. Nemate niekto podobnu skusenost s takymto domom? Budem rad za kazdu radu, dakujem.
Odpovedať
Využitie kondenzačného kotla v "kondenzačnom" režime je naozaj vtedy, keď je teplota vykurovacej vody nízka - v bežných podmienkach jar a jeseň (nie podlahovka, alebo radiátory). V zime väčšinou treba prikúriť (v zatiaľ nezateplenom dome o toľko viac), to už teplota vody narastie, čiže kotol nebude kondenzovať, iba sa bude tváriť ako "nekondenzačný" - neušetrí toľko ako v kondenzačnom režime, ale fungovať bude bez obáv veselo ďalej... Oteplí sa, požiadavka na teplotu vody v radiátoroch sa zníži a kotol prejde do kondenzačného režimu. Chce to dobrý kotol, dobrý termostat s vonkajším čidlom, dobre navrhnutý a hlavne dobre poskladaný systém... :-)
Odpovedať
@ivan_lv Zistil som jednu veľkú nevýhodu, keď je spojený kotol so zásobníkom vody a to, že kotol vždy nahreje prvú TÚV a potom začne kúriť. To mi ale nevyhovuje v prípade, že TÚV mám k dispozícii z druhého zdroja a vlastne, keď chcem dokúriť plynom tak zbytočne zohrejem ďalšiu vodu. Tak myslím, že samostatný plynový bojler je výhodou. Čo sa týka kondenzačného kotla tak si myslím, že ani pri radiátoroch nie je potrebné vykurovať nad 55 st. okrem prípadov keď vonkajšia teplota klesne pod - 20 st.
Odpovedať
Kondenzacny s vonkajsim cidlom!!!!!!!
Odpovedať
@ivan_lv Do nezatepleneho baraku s radiatormi ti staci obycajny kotol. Ale ak do buducna planujes vyraznejsie zateplovat, stalo by za hriech investovat do kondenzacneho aj teraz. Ekvitermika - pri nezateplenom dome dobra vecicka + samozrejme termostaticke hlavice. Ohrev TUV - kotol s nepriamym ohrevom TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak neplánuješ zatepliť, čo je blbosť, blbosťou číslo 2 bude kúpa kondenzačného kotla. Máš navyše radiátory, takže budeš potrebovať teplotný spád prevyšujúci hodnoty, za akých pracuje kondenzačný kotol v kondenzačnom režime. To ako keby si špekuloval kúpiť na bicykel motocyklovú prilbu...
Odpovedať
@leonardom absolutne nesuhlasim!!!! Teplotny spad 50/ 30 do radiatorov krasne vykuri barak v prechodnom obdobi! Ba po zatepleni a dostatocnom znizeni tepelnych strat aj cez zimu! Po druhe nizkoteplotnymi kotlami sa od buduceho roka mozete rozlucit A potom ine i taj neostava. Dajte kondenzacny kotol s vonkajsim cidlom nastavit poriadne ekvitermiku a mate vyhrate! V dnesnej dobe do rodinneho domu kupovat nekondenzacny je blbost. Ano nekondenzacny do bytov to hej
Odpovedať
dakujem pekne za kazdu radu, ako zateplit planujem, no skor ako o 2-3 roky nie, neda sa vsetko naraz, aj kupit aj ho kompletne prerobit... rozmyslam aj aj, ale tiez mi povedali ze od r. 2016 sa budu predavat len kondenzacne totly, ine uz nie, tak isto sa prestavaju aj vyrabat.
Odpovedať
@ivan_lv S ohladom na buduci servis by som asi nekupoval kotol, ktory sa planovane prestane vyrabat, kedze sa prestanu vyrabat aj nahradne diely..
Odpovedať
@cache u znackovych kotloch nieje problem s ND ani po 10rokoch.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@gkrivanek ekvitermicku regulaciu odporucaju pre podlahovku kde sa pocita ze trva dlhsie kym sa vykuri dom ak klesne teplota. Pri radiatoroch toto neplati. Mam pravdu?
Odpovedať
Pravdu v tom ze radiator vykuri danu miestnost skor ako podlahovka no pri teplotnom spade 50/30 sa tento cas taktiez predlzi. Pri dnesnych izolacnych technologiach aj v starych zaizolovanych rodinnych domoch vykuri teplotny spad 50/30 bez akychkolvek problemov tak naco hnat teplotu media nad 50? Mimo kondenzacny rezim?? Da sa to riesit fixsnym nastavenim na regulacii kotla alebo ekvitermikou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?