Ako správne užívať krb?

Ahojte, rodicia odjakziva tuzili po krbe a sen sa im nakoniec splnil..a kedze nemaju ziadne skusenosti ako spravne kurit,prikladat aby sa nedymilo,aby zostalo sklo ciste chcem Vas poprosit o Vase rady,postrehy...dakujem x-) x-) x-)
Odpovedať
vopred sa ospravedlnujem ak uz takato tema existuje,nepostrehla som :-N
Odpovedať
Ahojte, tiež zháňam nejaké info ohľadom krbov. Uvažujeme o obojstrannom kozube, preto by som sa chcela informovať, či tu už niekto má vlastnú skúsenosť a robil taký kozub, aká je náročnosť pri takom kozube a či musí spĺňať nejaké osobitné technické parametre. vopred ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
moja kamaratka ma taky krb:) myslim, ze s nim nema ziadne problem, z jednej strany je pevne sklo, z druhe sa otvara, cize neda sa otvarat z oboch stran :) @majulcek je tu jedna tema o krboch, nieco ze ci su skodlive,alebo take nieco.. tam som podrobne opisovala, ako sme my dostali instrukcie ako kurit, a funguje to :) skus tu temu najst :) v skratke: ked ides zakurovat, vsetko v dome zavriet( okna, vetracky, dvere von.... vypmut digestor!!! ak mas spojeny priestor s kuchynou ), otvorit komin a zakurit :) netreba robit ziadne pyramidy, ani striesky, pekne dreva ukladat dve a dve na seba krizom, do stredu dat krvbovu zapalku:) netreba ziadne papiere, triesky - nic:) ( prikladam foto) Ked sa ti uz rozhori a zavries samozrejme sklo, mozes po chvili privriet komin, aby pomalsie horelo.... vzdy ked ides dolozit, otvorit komin ako prve, opat vsetko zavriet- okna a pod.... aby to nerpehnlusilo tah komina a nedymilo ti do miestnosti :) , upratat trochu na kopku do stredu drevo co hori, uhliky apod....a prillozit .. pomaly ,to je dolezite, tam polozit drevo, nie hodit, aby ti nevyfrkla iskra:) nemusis sa bat dat ruku do kozuba :) sklo sa spini ak nie je dobre suche drevo,alebo mas zavrety komin uplne, alebo je zle spraveny krb, alebo zla krbovy vlozka, alebo zle kurite:)
Odpovedať
@katrin21 dakujeeem!!! velmi pekne ti dakujem za podrobny postup aj za fotky,takeho niekoho som potrebovala ako si ty x-) mate krasny krb a to ciste sklo,radost do ohna pozerat...co sa tyka tej krbovej zapalky,normalne len tak ju zapalenu hodim medzi drevo a chyti sa to?vazne ako nemam s tym skusenost,riesime to papierom,trieskami,my nevzdelanci :-D so sklom to uz zacina byt lepsie,no prvykrat bolo chuda jak od kominara :-N ale ucime sa... a dik nasla som aj tu temu a skodlivosti cez prieduchy x-)
Odpovedať
Profilova fotka
no, tak to ciste sklo, to je prve zakurenie, :-D , ako vidis, a take bolo aj na konci.... vam krbar nedaval prve istrukcie, po postaveni krbu?? my sme mali takmer hodinovy vyklad, ukazju a pod.... aj drevo si doniesol, aj tie zapalky nad dal ten balik co je tam vlavo :) zase nebude uplne cire ked sa kuri,ale nie je ani cierne, ani extra zadymene ani ked sa kuri x-krat..... zaklad je dobre suche drevo a dobry tah komina:) zapalku tam dam do stredu, a podpalim , mam taky zapalovac s dlhym sosakom :) ale uz som ich tam raz aj hadzala z boku, lebo som zabudla dat na zaciatku dole:) dobre su take, co su namocene v takom oleji specialnom.asi si budeme kupovat tieto, co on doniesol, lebo skusili sme aj ine, v takom oranozovom baleni take male kocky a nic moc.. tieto jeho su dobre , vacsie a fakt vzblku silno:)
Odpovedať
@katrin21 myslim ze komin taha ok,skor je to tym ze moj tatko ma stale potrebu nakladat,co sa mu snazime vysvetlit ze az ked budu uhliky,ale ked on sa z toho vytesuje,lebo je toto kurenie aktualne :-D :-D hadam ho to prejde a drevo je aj s korou tak mozno aj tym to je...
Odpovedať
@katrin21 no nasi ziadny vyklad nemali,vies vsetko zalezi aj od krbarov..niekto ma potrebu vysvetlit do podrobna,niekto si urobi a dovi dopo...my mame tie klasicke krbove zapalky,nie su nicim napustene...a tie jeho je aka znacka na fotke to neni vidiet =-)
Odpovedať
Profilova fotka
niee, necakat az na uhliky.... to nie..normalne prikladame, ked este horia dreva, ale uz su take ze je zospodu uholnate a zhora este drevo, proste ked uz malo hori.. zase cakat na uhliky , to je blbost... to by sa stale rozharalo akoby odznova.. to mu neradite dobre podla mna...... normalne dokladat, aby bol stale ohen. uhliky tu nic nevyhreju.... aj my mame aj drevo s korou, aj bez, tym to nie je... musim zistit tu znacku, nepamatam sa.... a tí krbari.. no ved to je smutne, ze urobit krb a nedat instrukcie,alebo slabe a ludia nevedia kurit... :( nam povedal krbar, ze sa stretol raz s tym, ako jeden sa stazoval, ze ako mu dymi krb, ze nieco je zle... on , ze nech mu ukaze ako kuri, zakurovali spolu a pod.. a ten clovek kuril cely cas zo zatvorenym kominom ... no tak to nejde samozrejme potom.... to mas tak, vidis:) ze odvtedy robi podrobny vyklad uplne :)
Odpovedať
@katrin21 no uhliky myslim tym viacmenej rozpalene drevo,vies take zuholnatene alebo ako by som to opisala... :-N ale tesim sa,lebo ako som uz vyssie pisala ide to kazdym dnom lepsie,uz sa da aj do toho pozerat :-D ono je to asi ozaj v tom zakladani,prikladani..no ved to ze nevedomost neospravedlnuju a vela ludi si mysli ze na takom kureni nemoze byt nic zvlastne,a ozaj je to o tom otvoreni komina,ci niekde som citala ze postupnom otvarani dvierok atd...
Odpovedať
Profilova fotka
urcite je to o tom komine, dvierka otvarame normalne a naozaj necmadi nam nic:) proste ked neotvoris komin, tak nema kam odchadzat dym... a zase aby dobre horelo, aj pristup vzduchu- nasavanie musi byt OK.. my mame jednak zvonku, a jednak je este aj zvnutra izby a dole na krb. vlozke su take dierocky po obvode a tam sa to da regulovat, kolko chcem aby slo vzduchu.. kurime tak, aby sme mali stale ohen, viem asi ake uhliky myslis, ale aj tak hovorim, ze podla mna moc dlho by ste chceli cakat.. ked vidis, ze uz je tam malo viditelneho dreva - teda ze sa uz velmi zmensil plamen a skor uz naozaj len uhliky, tak uz treba pridat, skor nez su uz len tie drevene rozpalene uhliky... lebo inak , to sa stalo nam teraz cez vikend, musis dat tomu viac vzduchu. my mame krb vysuvací dohora a zabudli sme prilozit a boli len tie uhliky co pises uz skoro a dalis me tam drevo,ale nechcelo to dobre horiet. Tak sme asi 5cm zdvihli sklo, aby tam slo viac vzduchu a o par sekund uz bol plamen :) proste musi to horiet, musis stale vidiet ohen:) Kazdopadne, nemozete tak kurit, ze nevidite ohen :-N. myslim, ze mate tolko dymu... t potom treba pouvazovat, ake mate drevo.. lebo my teraz napr. radsej palime zo stavby co boli stojky a pod, proste zarucene suche drevo.... lebo moja polovicka kupila za paletu dreva, ale asi je to tento rok na jar popilene a ti poviem, dymilo jak sproste, sme mali hned sklo zacmadene.... sme si povedali, ze nie, ze radsej ho nechame do bud. roka stat, lebo hned ako sme dali ine drevo, dym bol prec.. takze aj toto treba zvazit.... ak vidis, ze to drevo akoby slintalo, tak trochu akoby peni miestami a meni farbu na taku mokru, tak to je zle.. to radsej s tym nekurit :) vela stastia, :)
Odpovedať
@katrin21 dakujem! x-)
Odpovedať
správne prikladanie.... http://kamna.astranet.cz/shops/3790/d...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
dobry link :) no, my prikladame po menej kusoch , nam ide aj o ten pohlad na ohen, takze cakat az na tie uhliky sa nam neosvedcilo..ale zase my nemame krb ´s prieduchmi do izieb a pod.... prikladame samozrejme nie ked je este plny krb ohna a vela dreva, ale az ked je vacsina zhorena , ale este je tam aj nejaky kusok, co hori, tak sa nam spolahlivo chyti dalsie drevo dolozene.. ale inak fakt dobry link, pre tych co hladaju odpovede :) super):)
Odpovedať
Profilova fotka
pozeram, ze ten korubna fotke ma tusim rost a " popolnik" ako to tam nazyvaju.. to my chvalabohu nemame :) mame pevne dno :) takze nic nam dole nepada, raz za cas, ked sa naplni ten priestor na kurenie sa to nalozi na lopatku a vyhodi sa bio hnojivo = dreveny popol na zahradu :) velmi pohodlne :) je to trochu iny kozub, co mame my :)
Odpovedať
...my prikladáme aj pri otvorených oknách a nič nám nedymí, jedno na čom si pri dokladaní dávame záležať je, že po uvolnení klučky chvíľu počkáme a až potom dvierka otvoríme /robíme to kvôli vyrovnaniu tlaku/ Ale mňa by zaujímalo, ako ľahko vyčistiť sklo....my mom.skurujeme stav.drevo čo je aj vlhké a sklo sa nám dosť špiní. Jo, a čistíte krb po každom použití?
Odpovedať
Profilova fotka
nie, my necistime po kazdom....ani to nie je treba :).... cistili sme ho len raz, aj to nebolo moc spinave, ale chceli sme vyskusat pripravok na cistenie a to bola jedna basen, nastriekali sme a servitkou zotreli uplne lahucko :) ale to zacmadilo prave z toho mokreho dreva... inak necistime este...zatial , klop klop, nie je nejake spinave to sklo... :) aj my palime stavebne drevo,ale nastastie je suche, lebo sme stavali vyse 3 roky......
Odpovedať
@katrin21 kati, ty si zhrnula 2 otázky do jednej odpovede 8-) Sklo čistíme podľa potreby...ja som chcela vedieť či uhlíky treba vyčistiť vždy po každom kúrení A aký máš prípravok na čistenie skla? Ja používam na rúry, ale začalo mi to žrať farbu :-(
Odpovedať
na cistenie skiel krb.dvierok je to ho vela, Starwax, HG, Cinol. Pouzivam Cinol, je super. uhliky nemame len popol a ten vysavam vysavacom na popol a normalnym vysavacom. http://www.eurocistenie.sk/filter-na-... predavaju sa rozne v Baumaxe, Hornbachu. Predava sa ej elektricky,bez potreby pridavneho vysavaca. http://www.tead.eu.sk/shop/?separator...
Odpovedať
Profilova fotka
@skallka juuuuj, nieeeee, to si musis kupit specialne na krby na sklo... :) skus kde predavaju krby :) pozriem potom to, co mame my, aka je to znacka, ale bolo to original ku krbu, mozno sa to da najst aj na nete :) je to taka vodicka v rozprasovaci :)ide to lahucko s tym, vazne :) uhliky netreba vzdy davat prec, na to nas krbar upozornil :) ze az ked je toho vela, napr. tak, ze by to uz zacinalo presahovat ten ram ako sa zatvara sklo.. proste aby to nezacalo padat von, kde su otvory na vzduch vpredu.... ale v podstate to vyhodime, ked sa nam zda, ze je toho uz dost, tak zhruba po 2-3 kureniach to vyhodime, lebo sa nam paci cisty ten spodok :) hori to uplne rovnako na cistom , ako na uhlikoch, takze nevidim rozdiel. :) vezmem lopatku a smerom dozadu ju pekne naberiem popolom a vyhodim, ziadna spina okolo, nic :) Ale na tom linku je krb s roštom, tam je to asi ine, asi je vtedy lepsie mat nejake vacsie uhliky a na tom podpalovat, to uz neviem.... to si pamatam este z cias, ked som u nasich kurila v klasickej peci v pivnici, ze sme mali taky rost...:-D
Odpovedať
Profilova fotka
ten vysavac na popol mame aj my, este sme ho ale nepouzili, dostali sme ho ku krbu tiez :)
Odpovedať
@katrin21 @atlaska vďaka kočeny x-) ...a zas bude život pohodlnejší ...veď ja zachvíľu nebudem mať čo robiť... ;-)
Odpovedať
katrin krb.vlozky s popolnikom sa predavaju aj teraz, zavisi od druhu, my sme doteraz nemali a teraz mame novy krb a mame ho s popolnikom.moj plan - Len nahrniem popol z krajov do neho vyberem a vysypem cely obsah alebo vsetko povysavam - este sme sa "nezzili" kurili sme len 2x, pomaly stahujeme o 2 tyzdne by sme chceli uz nocovat. Ja mam este vo flasi ten cinol, ale vela pouzivam tuto chemiu v domacnosti HG a tak dalsi na krb vyskusam tento http://sk.hg.eu/wizard-shop/index/id/...
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ja viem, ze sa predavaju, aj kamoska ma taku, len hovorim, ze my to chvalabohu nemame :) ze si to pamatam este od nasich :) ale viem, ze take stale su :) v pohode:) len sa obavam, ze ked to tam pada, je aj vsade okolo toho, to je len moja teoria, neviem ako to je vnutri naozaj riesene :) ale ak je tam nejaky priestor , tak ten popol bude padat aj pomimo a ked sa vytahuje ten zasobnik plny potom, musi z neho asi trochu padat... mozno sa mylim, neviem,ale pride mi to spinavsia verzia ako bez popolnika:)
Odpovedať
my sme sa stretli zatial len s 1 krbarom ale ked nam vysvetloval co a ako tak popolnik v krbe sa mi zda ako super vec. aj ked by mi vobec nevadilo ho vycistit aj lopatkou. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ved jasne, asi to bude za jedno :) ale napr. kamoska ked ho chce vybrat ten popolnik, musi vybrat celky ten rost a popolnik na pod nim.... aby jej nekazil dojem z boku, alebo zospodu nejako... no a to samotne uz sa mne osobne nepaci, chytat nejaky spinavy rost a vyberat ho, musis ho niekde polozit a pod... ale samozrejme, funkcne je to asi to iste, mne ide len o to pohodlie cistenia:)
Odpovedať
no to hej jedine ze by ho cistila sluzka :-) . Katka a vy tam davate drevo zo stavby ako dake co ste pouzivali na stavbe napr na salovanie tak daco? nevadi to tomu krbu?
Odpovedať
nam ukazoval krbar jeden krb ktory mu tam horel prave a vytahoval nam ten popolnik za prevadzky. cize otvoril dvierka vybral popolnik "akoze" vysypal a dal zas dnu. bez toho aby dvihal rost. ten sa mi zdal byt super. asi zalezi od znacky krbu a ako ma popolnik
Odpovedať
Profilova fotka
nie, salovane nie... davame tam napr. porezane stojky, ked sa robili stropy , co sme mali na podperu:) a zvysky co sa robila strecha a nebolo to naimpregnovane este... take normalne, jasne, ze nie od malty :) to je pekne drevo :)
Odpovedať
:-D :-D aha. no stojky mame aj my dake. a tiez dake dosky a tak.
Odpovedať
my máme popolník tiež a vyberať ho je robota navyše...a ako katka píše napadá aj vedľa neho... Ja musím povyberať lopatkou, potom vybrať mriežku nad popolníkom, vybrať popolník, vysypať, komplet povysávať /mom.používam technický vysavač s papierovým vreckom :-o /, vrátiť popoplník, vrátiť mriežku....no nekonečný cirkus.... tuším 4 kroky navyše :-( ]-( :-( @mima1 takže u mňa popolník neboduje a dávam mu veľké mínus
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?