Ahojte,
idem stavat koncom leta dom, ale uz riesim dopredu vela technickych zalezitosti,aby potom nebolo viac starosti ako bude. Potreboval by som poradit od skusenych alebo od niekoho,kto nieco podobne riesil. Budem davat montovany strop ( pravdepoodobne od prescotu ) a chcem si natiahnut do stropu hadice co su na podlahove kurenie a zaliat betonom. Hadice chcem rozmiestnit na kazdu izbu zvlast a privediem ich do technickej miestnosti do rozdelovaca.Dalej moj plan je taky, ze z technickej pojde hadica mimo domu do 10m3 nadrze na vodu a na dno nadrze,kde by som chcel spravit hada a zabetonovat a nejakym (este neviem akym) cerpadlom cirkulovat takto chladenu vodu . Vidite v tom nejaky problem ? samozrejme,ze by som chcel ustrazit rosny bod max. 16 - 17 stupnovu vodu vhanat do stropneho chladenia aby mi nekvapkala voda na hlavu 🙂 . Dakujem za kazdu reakciu .
@logo22 ja osobne som to cakal, ze to schladi. kedze beton ma rad vodu a preto som chcel a chcem velmi riesit takyto system chladenie.. a ked si zoberiem, ze ho dokazem zrealizovat za par stoviek, mozno nieco cez tisic eur, tak je to vynikajuce ako ked to robi nejaka profi firma za 10 - 15 tisic..
@supiiik inak osobne budem riesit tu hadicu do zakladovych pasov.. pride mi to rozumne akurat som to pocital, vychadza do mojich zak. pasov, ked zapocitam aj nosnu stenu tak to je 101 m a to nie je az take fin. narocne. Inak aky priemer by bol vhodny ? co najvacsi ? t.j. co som nasiel 38 ka priemer
@gkrivanek ja tiez nevidim dovod na to,aby to nefungovalo.. jedine v com by to nemuselo efektivne fungovat vidim v tom vymenniku vody, ale to sa stale da riesit TČ, priprava bude v strope..
@smartcomfort to si este musim nastudovat, urcite chcem ciastocny smarthome, nehovorim, ze vsetko, ale urcite veci uz viem, ktore chcem. Ale pravdepovediac som este necital a nehladal o riadiacich jednotkach co ponukaju, ktore su lepsie,ktore horsie. Do elektroinstalacie mam este tak zhruba 10 mesiacov, takze este budem vela toho nasavat 🙂
@logo22 ani by som nepovedal, ze cim viac tym lepsie 😄 niekedy je menej viac a v tomto pripade z mojho skromneho nazoru to zasa netreba prehanat, napr. ked si clovek vedel doteraz zapnut svetlo a aj zhasnut po sebe, tak si myslim, ze to dokazem aj nadalej 😄 a za dalsie, cim toho bude viac smart, tak tym viac budu ludia lenivejsi 🙂 a za dalsie moze sa toho viac kazit..
@rouney Svetlo je to posledne co by som riešil cez system. Skor som myslel uzitocne veci. Vypocet rosneho bodu, namiesat správnu teplotu vody do chladenia, poprepajat tienenie s kurenim, nech žaluzky vedia ci je treba v dome kurit alebo chladiť, či je vonku slnečno, alebo fúka silný vietor a ochrániť lamely, koľko je osob v priestore a podla toho nastavovať vzduchotechniku.... A to všetko naviazať na prítomnostný režim. A keď už svetlo tak v prípade alarmu rozsvietiť všetko naplno a vytiahnuť všetky žaluzky hore.
@jblaze ahoj, som vo fáze, ze mam este len dosku hotovu.. o tri tyzdne chcem mury tahat a na maj mam objednane doka peri debnenie, tak az v maji to budem realizovat. Chladit budem nakoniec tepelnym cerpadlom vzduch-voda.
@jblaze Ahoj, rura je dlha 200m. Mam to urobene trochu atypicky v 4och sluckach nad sebou, lebo mam malu zahradu. Pozri moj album, je to tam rozpisane trochu detailnejsie https://old.modrastrecha.sk/blog/supi...
@jblaze :-D :-D Ano, spravne. Rura v strope ma 2x100m a ta v zemi ma tiez 200m. Chladim dom pasivne. Tento rok sa ale chystam trochu prekopat technicku miestnost, vyhodit ariston bojler 110l a pojde tam 200l bojler s ktorym budem mat moznost chladit strop aktivne, teda len pocas ohrevu TUV. Tych 110l nam zacina byt malo, ako idu 2 moje baby do puberty, s tym som akosi nepocital 6 rokov dozadu, ze tak rychlo vyrastu a spotreba TUV pojde rapiiiidne hore :-D :-D
@supiiik ok to som chcel vediet, lebo robim aj ja stropne chladenie prave, iba v obyvackokuchyni 50 m2, ale davam tam 400 metrov rury 16x2 😄, no vonku mam zatial len 130 metrov 25x3mm rury, tahal som ju ale kontaktne s kanalizaciou, 50 metrov tam a 50 metrov spet z druhej strany zvysok je pod domom, od kanalizacie cakam ze bude stabilizovat teplotu pocas celeho roku, teda v lete dochladzovat, a v zime dohrievat, takze pocitam ze zem v okoli kanala bude mat takto nevycerpatelnu kapacitu, no su to len dohady zatial 🙂 , ale planujem este dalsich 100 metrov pod izolaciu bazenu, teda na to pasivne chladenie, ale bolo by lepsie keby tych dalsich 100 metrov netrebalo 😄, lebo sa musim prevrtat cez hotovu fasadu von 😄 tak preto som sa pytal 🙂
@jblaze To sa ale neda takto zovseobecnit. To co funguje u mna nemusi fungovat u teba. Kazdy dom ma ine tepelne straty a rovnako tak aj solarne zisky. Zemina, kde je kolektor ma rozne vlastnosti, atd...
Pri tej kanalizacii by som sa skor bal, ze v lete bude zbytocne prehrievat "kolektor" a teda ucinnost chladenia pojde dole a pocas zimy je zase riziko (aj ked male), ze ti to kanalizacne potrubie zamrzne, ak teda budes z toho kolektora odoberat prilis vela energie
@supiiik jasne chapem 😉 no ja musim chladit dom uz pomaly v marci ked je slnecno 🙂 , ale nemam este hotove tienenie 🙂 v zime kanal nezamrzne, tym ze je odvetrany tak tam prudi vzduch, v podstate z celej kanalizacnej sieti, co je si myslim obrovska kapacita 🙂 a on nieje teply, nema byt preco, je pod zemou, to co tam niekto vypusti vanu tak to ani nepocitam 😛 , takze dufam ze v lete bude chladit 🙂 , v lete mal 15 stupnov, teda na konci leta, , tak ok uvidim uz toto leto co a ako, len ma prekvapilo ze 200 metrov rury u teba v strope na cely dom, je postacujuce pri pasivnom chladeni,
mam este monost hodit chiller do studne a budem zahojeny 🙂 to by soms a ale bal kondenzu, a nechce sa mi to riadit cidlami, 😉
Zdravím má niekto ulopžene takto stropne chladenie s tým že nad trubkami je odrazová folia ? a pod trubkami je zelený sadrokarton? chem sa spýtať či to dobre funguje to chladenie alebo su tam nejaké problémy?.
Ahojte, tiez by som chcel spravit stropne chladenie ako uvadzaju prispevky predomnou, akurat mam problem ze nosniky mam od rector a neviem sa pomedzi konce dostat hadicou. Bolo by efektivne natahat hadicu v nadbetonavke uchytenu o kari siet? Nadbetonavka ma 5cm tak ked tam dam 20mm hadicu a nadbetonavku dam o 1cm vyssiu tak by to snad nemuselo ist ani cez statika. Prikladam foto strechy: