Stropné chladenie zo studne - lacno ?

Zdravím, vedel by niekto poradiť z čoho sa dá realizovať lacný a šikovný systém stropného chladenia pre RD zo studne, tzv "otvorený systém"? Prípadne má niekto vyskúšaný podobný systém? Univenta to má v katalógu, no je tam len schéma a potrebujem to ešte vylacniť.. Vstupné údaje: - 2 studne - dobrá výdatnosť, z jednej sa čerpá do druhej vyteká - 2x bet. stropy (poschodový RD), hrubá ŽB doska, rúrky chladenia zaliate v strede dosky - pre chladenie bude vytvorený uzavretý systém - výmenník cca 500l s obehovým čerpadlom, zopnutie napr. na časový spínač, 2* za hodinu.. - prečerpávaná voda zo studne (8-10C) pôjde priamo do výmenníka/bojlera a tam bude oscilovať 20-24C (vyhnem sa tak rosnému bodu) - jednoduchý regulátor teploty na bojleri, trubky napevno, bez rozdeľovača, bez snímača rosného bodu v každej miestnosti.. - systém by sa zapol len pri horúčavách, po lete sa vypne, išlo by o samostatný okruh, úplne nezávislý od kúrenia, či inej regulácie v dome - trubky na chladenie sú 0,5-0,8Eur/m, fitingy, výmenník/bojler je 300-500Eur, 2x obehové čerpadlo, filter, regulátor zopnutia, expanzka, chcem to veľmi jednoduché, projektanti tlačia ísť do "systému", ale to je 10-12.000Eur, čo sa nikdy nevyplatí
Odpovedať
Profilova fotka
@picoooo Tak keď to chceš veľmi lacno kúp si klímu a všetko vybavené. Do stropného chladenia bez regulácie by som určite nešiel. Ešte je tu možnosť použiť stenové vykurovanie, kde dokáže jeden systém vykurovať aj chladiť akurát tiež má svoje nevýhodu a to že sa montuje na niektoré steny ktoré potom musia zostať voľné a nedá sa o ne opierať nábytok obrazy a podobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@picoooo klimou vychladis len vzduch nie konstrukciu takze blbost a silny discomfort, ja tiez uvazujem nad stenovym ale ziadna studne len zakopana rura a uzavrety system vyhoda je ze tak ti ozaj staci len to cepradlo a ziadny senzor rosneho bodu ani vymennik lebo zo zeme nepojde tak studena voda aby sa ti nieco rosilo, co som pozeral tak cca 18 stupnovou by si mohol chladit co je ideal, a nezanasa sa ti okrruh, tak musis riesit aj studnove cerpadlo aby sa to nezababralo ked pojde stale, lebo to budu velke objemi, takze rura minimalne 1 meter v zemi aspon 200 metrov
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze musim ta sklamat, senzor rosneho bodu budes potrebovat aj tak...
Odpovedať
@majkoj majko ked nebudu vyuzivat s 99% ucinnostou na hrane rosneho bodu chladiace medium a bude tam dostatocna rezerva, tak nepotrebuju ziadnu predrazenu technologiu a vystacia si s jednoduchym termostatickym ventilom a jednoduchym ovladanim okruhov a cerpadla.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba pozri , mozeme teoretizovat, alebo sa bavit o realite, ja podobny system mam a vidim, ze ochrana proti RB musi reagovat.
Odpovedať
@majkoj Ochrana proti RB ti kontroluje priamo teplotu chladiaceho media, alebo povrchovu teplotu stropu? Mne system bez kontroly funguje uz 3ti rok bez jedineho problemu. Ale ja mam len pasivne chladenie. Zaciatkom leta je schopne ist vykonom do 2kW ku koncu leta cca 800W. Mozno aj to je dovod, ze nemam problem s rosenim. Ak by som trochu zateoretizoval, tak pri 25°C vnutornej teplote a 70% RV vychadza rosny bod niekde na urovni 19°C. Taketo povrchove teploty stropu nedosashujem ani zdaleka, ani zaciatkom leta, kedy je vykon chladenia najvyssi.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik u mna je to praveze casto na konci leta, reguluje sa teplota povrchu rurky. Kym nemas medzi priestorom a rurkou parozabranu, je jedno ci kontrolujes teplotu povrchu stropu, alebo rurky. Samozrejme pokial vlhne len beton, nie je to taky problem, ako keby mne zvlhol sdk :)
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik môžem vedieť čo ťa ten sistem chladenia stál? Neoplatí sa ti zainvestovať do snímača a regulácie RS??? Vedel by si chladiť väčším výkonom.
Odpovedať
@majkoj jj, je pravda, ze ty mas trochu iny system ako ja. Ja mam potrubie zaliate hlboko v betone, takze aj ked je teplota v okoli potrubia nizka, kym sa dostane ten chlad na povrch stropu, tak sa roztyli a je ovela vyssia @logo22 chladenie ma stalo asi 400Eur, ked ratam potrubie, cerpadlo a rozdelovac. Nepocitam zemny kolektor, lebo ten je primarne urceny pre TC a nepocitam regulaciu, lebo ta bola takmer zadarmo (arduino). Ako som uz pisal vyssiel, snimanie rosneho bodu u mna nema vyznam, kedze pouzivam inu "technologiu" a s rosnym bodom nemam problem. Vyssim vykonom sa mi momentalne neda ist, lebo na to nemam vhodny zdroj chladu, musel by som reverznut TC a aj v tom pripade by som sa nedostal cez 3kW, co je este stale pod hranicou, kedy nemusim RB kontrolovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ale tebe rovnako moze vlhnut beton v okoli trubky:), len to nevidis a nemusi to nutne mat viditelne nasledky.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik Veď ale podľa toho čo píšeš ti to teda skoro vôbec nechladí. Podľa mňa tam urobí väčší efekt to že máš nad hlavou betónový strop ako to že máš v ňom to chladenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko on nieco tvrdi na zaklade cisel, realnej prevadzky a ty na zaklade dojmov ....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Je to mozne, neviem zmerat vlhkost betonu v okoli potrubia, takze ani rosny bod nepoznam, ale na povrchu sa to nijako neprejavuje, takze to ani neriesim. @martosko "skoro vôbec nechladí" je velmi relativne. Chladi mi to tolko, kolko potrebujem. V auguste/septembri je to na hrane, ale nie kvoli tomu, ako je urobeny strop, ale kvoli tomu, ze zdroj chladu je vycerpany a nestiha odoberat tolko tepla, kolko dom "vyprodukuje". Toto su priemerne teploty u nas doma tento rok (vid graf nizsie). Ako vravim, v auguste je to uz na hrane, ale stale mi to ide na 20W obehove cerpadlo. Prevadzkove naklady su skoro NIC. Uz dlhsie si hovorim, ze prerobim to TC, nech mi dokaze aktivne chladit, ale akosi sa neviem k tomu prinutit, kedze tych 26°C je pre nas znesitelnych. Pocas augusta ide to chladenie prakticky nonstop, takze strop je vzdy o nejaky ten stupen chladnejsi a asi aj tento salavy chlad pridava vacsi pocit komfortu, ako keby tam bolo 26°C bez salajuceho chladu zo stropu. Co s tym ma spolocne, ze mam betonovy strop nad hlavou??? Betonove mam aj steny...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj No rád by som videl nejaké čísla, zatial som vychádzal len s toho že napísal " pri 25°C vnutornej teplote a 70% RV vychadza rosny bod niekde na urovni 19°C. Taketo povrchove teploty stropu nedosashujem ani zdaleka, ani zaciatkom leta, kedy je vykon chladenia najvyssi ". Čiže koľko môže byť reálna teplota takto chladeného stropu s strede sezóny keď je to najviac potreba a sú najväčšie horúčavy by som rád vedel.
Odpovedať
@martosko "Čiže koľko môže byť reálna teplota takto chladeného stropu s strede sezóny" Teplotu stropu nemeriam, kedze na to nemam dovod, ale mam kopu inych teplot. Toto je graf z najteplejsieho dna tohoto roku u nas doma.Je tam teplota interieru, teplota solanky, ktora ide do/zo stropu a teplota kolektora v spodnej casti. Povrchova teplota stropu moze byt niekde medzi tou modrou a zelenou farbou, takze max do 1°C menej, ako je teplota interieru
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik K tomu grafu by ešte bolo dobre mať graf vonkajších teplôt aby sa to dalo ako tak porovnať, lebo predpokladám že nejaké porovnanie s a bez chladenia asi nieje.
Odpovedať
@martosko nejake porovnanie nemam, kedze chladenie nevypinam, ale mam jedno zaujimave meranie. Prvu jar som chladenie este nemal sprevadzkovane a zaciatkom juna 2015 zacali teploty stupat a nejako sa nezdalo, ze by sa mali zastavit. To ma prinutilo cely system dat dokopy a 13.juna som zacal chladit. Je vidiet rapidny pokles teploty na nastavenu. + prikladam k predchadzajucemu grafu aj vonkajsiu teplotu
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik S toho posledného grafu mi vychádza že po mesiaci chladenia ti teplota klesla o cca tri stupne, ale nevieme ako sa vyvíjali teploty vonku. Keď si zoberiem že rodičia majú starý nezateplený dom akurát pár vymenených okien a aj keď na Liptove nebýva až tak teplo ale letá s teplotami cez 30 už aj tam bývajú bežné tak v ňom majú cez leto podobné teploty bez chladenia len skrz toho že to je dom s tehál a betónu. U teba vidieť že ten augustový deň bolo vonku 34 stupňov a dnu cca 26, akurát tých 34 bolo maximálna teplota a v noci bola podstatne nižšia čiže kto vie koľko v tom dome ovplyvnilo teplotu chladenie a koľko akumulácia tepla betónom a fázový posun.
Odpovedať
@martosko Ja mam ale na fasade 40cm izolacie, takze so starym nezateplenym domom sa to tazko porovnava. U mna su zdrojom tepla hlavne spotrebice, osadenstvo a slnko. Nejake vonkajsie teploty, ci uz nizke v noci, alebo vysoke cez den nemaju az taky vplyv na vnutornu teplotu (pocas leta). Preto musim v lete chladit.
Odpovedať
@supiiik nemôžeš chladiť v noci otvorením oknom naplno a cez deň zatiahnutím vonkajších roliet? mne nikdy nepresiahne vnútorná teplota cez 27 tých 40 cm izolácie má aký význam ked cez skla máš straty vyššie, to má význam len vtedy ak má celá obálka domu rovnaký TO
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?