Ako postaviť stropné chladenie svojpomocne?

Ahojte, idem stavat koncom leta dom, ale uz riesim dopredu vela technickych zalezitosti,aby potom nebolo viac starosti ako bude. Potreboval by som poradit od skusenych alebo od niekoho,kto nieco podobne riesil. Budem davat montovany strop ( pravdepoodobne od prescotu ) a chcem si natiahnut do stropu hadice co su na podlahove kurenie a zaliat betonom. Hadice chcem rozmiestnit na kazdu izbu zvlast a privediem ich do technickej miestnosti do rozdelovaca.Dalej moj plan je taky, ze z technickej pojde hadica mimo domu do 10m3 nadrze na vodu a na dno nadrze,kde by som chcel spravit hada a zabetonovat a nejakym (este neviem akym) cerpadlom cirkulovat takto chladenu vodu . Vidite v tom nejaky problem ? samozrejme,ze by som chcel ustrazit rosny bod max. 16 - 17 stupnovu vodu vhanat do stropneho chladenia aby mi nekvapkala voda na hlavu 🙂 . Dakujem za kazdu reakciu .
Odpovedať
1
2
prepacte,este som zabudol na variantu c. 2. Druha varianta je este taka,ze budem robit pivnicu pod garazou cca 26m2 a zeby som natiahol hadice na vodu do platne. ? ?
Odpovedať
kukni do mojho bazaru - mam tam riadiacu jednotku od uponoru na sledovanie a riadenie rosneho bodu do zmiesavaca. ak by si mal zaujem tak ti spravim cenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@rouney Keď chceš montovaný strop tak kde chceš zaliať tie hadice, to ako do tej nadbetonávky to budeš mať skôr podlahové chladenie na horné poschodie alebo čo tam bude nad tým, to nebude fungovať.
Odpovedať
@marekjahoda zatial,len zvazujem co a ako, ale dakujem..realne to bude az buduci rok,kedze v lete este len zacinam
Odpovedať
@martosko myslim to polozit do toho nosnika, do tej V drazky, polozit do toho a zaliat betonom. Na to by isla parozabrana a zateplenie. Ved aj v monolite to je tak zaliate a funguje to. Ci sa mylim ? Osobne nevidim nefunkcnost v tom polozeni
Odpovedať
musis mysliet na to, ze aby ti to vychladilo, musi to prechadzat co najmensou vrstvou akehokolvek materialu
Odpovedať
@rouney beton je parozabrana, tam uz ziadnu foliu nepotrebujes, ale neublizi samozrejme :-) Hlavne nesetri trubkami! 10m3 vody je maly rezervoar ale lepsie ako nic.
Odpovedať
Profilova fotka
@rouney Aha to ma nenapadlo, akurát mi príde že to bude veľká rozteč aby to bolo účinné, bežne sa trúbky dávajú 15-20 cm od seba.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko prehodnotil by som ten betónový strop. Tie vložky budú spomaľovať prestup chladu-tepla. Skôr by som šiel do monolitického betónového stropu alebo aspoň montovaného rector-licht (tak to mám ja) Ale aj tak budeš potrebovať nejakú riadiacu jednotku. K tomu tvojmu zdroju chladu sa neviem vyjadriť. Tá nádrž bude zakopana v zemi??
Odpovedať
@marekjahoda jasne, myslim na to a pride mi fajn to dat do tych nosnikov @rkorba tak urcite radsej by som ju tam dal tu parozabranu,to uz pri tom vsetkom je zanedbatelna polozka 🙂. dalej ma este napadlo, ze ci by nebolo vhodnejsie dat dve nadrze a precerpavat vodu.. z jednej by tahalo ochladenu vodu do stropu a tu pouzitu teplu by vhanalo do druhej nadrze a niekde pri vrchu by boli prepojene a keby sa zacala zaplnat ,tak by sa automaticky prelievala naspat . Preto treba co najviac nazorov si vypocut preco ano alebo nie a tak @martosko je to vacsia roztec,to mas pravdu. Myslel som aj na to a preto je moje riesenie dat po dve hadice do kazdeho nosnika .
Odpovedať
@logo22 rozmyslal som aj nad monolitom,ale pride mi to zbytocna vaha . Tak neviem.. inak budem stavat bungalov 180 m z toho uzitkova 150 a do garaze 26 m2 neplanujem stropne. Co sa tyka riadiacej jednotky,to mi je jasne,ze tam bude nieco treba,len sa do tejto problematiky nevyznam,tak preto sa budem zaujimat aj o to,ze ako treba riadit tu vymenu vody. A este jedna vec, dom planujem riadne zateplit,ci od podlahy,cez strop a steny, plus rekuperaciu a exterierove zaluzie. Preto si myslim,ze ani v lete by v dome nemuselo byt teplo, ale toto je uz skor rozmyslanie dopredu.. Ze co ak casom bude teplejsie a aby som mal minimalne aspon pripravu na stropne chladenie. A aj keby,tak zasa dramaticky nepotrebujem chladit.. uplne bude postacujuce do 23 stupnov v lete,takze si myslim,ze by to vychladilo. Klasicku klimu nechcem. a ano,nadrz bude zakopana v zemi
Odpovedať
A keby tie trubky uchytil zo spodnej strany stropu?Ak tam pojde este SDK tak to prekryje.Len ten rosny bod....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marcel714 SDK nechcem, preto riesim pevny strop. Do stropu chcem umiestnit priechodky na bodovky,rekuperaciu. Vsetko riadne vymeram dopredu kde co bude osadene a pripravim si to sam. A strop uz len omietnut. Dom som projektoval sam v pc a dal som ho len prekreslit projektantovi. Preto v programe si viem krasne vsetko rozmerat na milimetre..
Odpovedať
@rouney a keby rurky vsunies do dutin stropu pocas skladania?
Odpovedať
@marcel714 to ma tiez napadlo, ale myslim si, ze ked tam budu len tak volne,tak to nebude ucinne ako keby boli zabetonovane. Pockaj idem pohladat nejake foto a ukazem ako to myslim
Odpovedať
tie nosniky maju na hrubku mozno od 20 do 30 mm,ked si zoberiem ze omietka aj so sietkovanim cca 5mm, tak to je 3,5 mm medzi hadicami a stropom,co si myslim,ze je realne aby to fungovalo
Odpovedať
@rouney To je podla mna mala roztec.Ja by som dal aj tak ako chces a este by som dal aspon jednu do strednej dutiny.A prilacit by som ju pritlacil bldole trebars kockou eps co by bola na presnu vysku dutiny a trebars kazdu piatu tvarnicu.
Odpovedať
Profilova fotka
@rouney No pri monolitickom strope sa chlad akumuluje v betóne a potom sa uvoľňuje tu takúto schopnosť pri tomto systéme nevidím a k tomu ešte tá malá rozteč medzi rúrkami, pochybujem o funkčnosti ale ak ak to chceš len skúsiť tak o nič nejde výdavky to nie sú veľké ale aj keby to fungovalo nepočítaj s tým že budeš v lete v tých najhorúcejších dňoch chladiť na 23 stupňov.
Odpovedať
Profilova fotka
@rouney kam presne chceš dávať tie trubky?? Ak ich dáš nad nosníky ako je medzera medzi vložkamy tak to nebude dobré...veľké rozostupy. Kôli rosnému bodu tam nemôžeš púšťať moc studenú vodu. A stropné chladenie bude mať slabý výkon
Odpovedať
Alebo potom mozno to riesit ozaj ako hovori @marcel714 a tahat to cez diery vo vlozkach.. @martosko hovoris, ze chlad akumuluje v betone. Ten nosnik je tiez zelezobeton a plus hadica by bola zabetonovana v nosniku cca 3 cm od finalneho stropu . Takze realne si myslim, ze chladit by chladilo ale ozaj bude asi problem s tym rozmiestnenim hadic. Ze su asi ozaj daleko. Aj ked mi staci len o par stupnov zachladzovat dom. Jasne vydavky za hadicu nie su az take hrozne. Len clovek by chcel, aby to bolo aj pouzitelne, ked uz si dam tu namahu s tahanim. @logo22 tie hadice som chcel davat na tie nosniky, vid. obrazok. Do vlozky som povodne nechcel, ale chcel som to riesit pomedzi tu armaturu v nosnikoch prepchat po 2 hadice, asi by boli na sebe obidve, lebo vedla seba sa asi nezmestia.. a samozrejme potom ich zaliat betonom. Chlapi co teda myslite ? dat to aj cez vlozky s tym, ze by som to nejako pritlacil eps napr. aby to tlacilo smerom dole ? A trosku sme odbocili od temy, povodne som sa pytal na ten moj "domaci vymennik", ze ci si myslite, zeby stacila voda v sachte na dazdovu vodu ochladzovat hada na dne nadrze ? popripade druha varianta, natahat hadice pod pivnicu do deky. Tam by mala byt tiez stabilna teplota, cca 2,5 m pod zemou. Ci sa mylim? alebo este tretia moznost spravit 2 nadrze a precerpavat pod zemou tu vodu . Priklad: jedna nadrz 2 m3 a druha takisto.. do jednej pritok teplej pouzitej vody a z druhej odcerpavanie ochladenej naspat do stropu. Co myslite?
Odpovedať
@rouney Mam to robene presne tak, ako planujes. Funguje mi to uz asi 5 rokov. Rozostup 70cm. Kapacitne je jediny problem zemny vymennik, ktory sa pocas augusta vycerpa a nasledne nie je strop schopny udrzat 25°C v dome. Koncom leta sa teploty obcas vysplhaju aj cez 26°C. To je ale dane kapacitou zemneho vymennika, nie vykonom stropu. Ak mas studnu, tak by som asi siel do tej nadrze na dazdovu vodu, mozes popripade natahat do nadrze studenu studnicnu vodu a obnovit si kapacitu "chladu". Hadice pod pivnicou budu lacnejsie riesenie, ale po vycerpani budes musiet cakat do dalsej sezony.
Odpovedať
@rouney 1) zdvojovat hadice na nosniku asi nema velky vyznam, skor by som rozmyslal nad pouzitim hrubsej, nie 16ky a ulozit ju tak, aby bola obalena v zalievkovom betone dookola; 2) prestrcit hadicu cez dutinu vlozky a nechat ju volne polozenu na jej dne je nezmysel podla mna, su to vyhodene peniaze - ucinnost takmer ziadna. Vzduch (izolant) okolo trubky nezabezpeci odoberanie chladu z trubky a jeho prenos dalej do betonovej vlozky, ktora by zabezpecila salanie toho chladu; 3) co sa tyka zdroja chladu - cim viac chladu budes odoberat a "spotrebovavat" ho v dome, o to.viac tepla bude dodavat do nadrze, ci pivnice... cize pozor na nezelane ohrievanie pivnice (aby z nej nebol sklad na zahradne naradie, lebo pre 20°C to uz nebude moct sluzit ako pivnica), alebo nadrze, kde voda od urcitej teploty prestane byt nezavadna a na.polievanie vhodna; samotnu nadrz ohrieva celkom vyznamne naakumulovana voda z teplej letnej burky, ak mu pomozete vy svojim riesenim, no neviem... Aj zemina v okoli nadrze ma svoju kapacitu a moze sa prehriat rovnako, ako pri zemnom vymenniku pri TC zem/voda... Osobne si myslim, ze ak dom dobre zateplite (najma strop) a okna dobre zvonku zatienite, tak by to mohlo fungovat... Ak casom zistite, ze ale dlhodobo nie s vymeniikom v nadrzi, vzdy budes moct to napojit na TC vzduch/voda... tych par sto kWh za sezonu zvladnes prehinancovat a urcite bude stat za ten komfort... J.
Odpovedať
@supiiik tak teraz som odpadol 🙂 myslel som, ze nenatrafim na nikoho, kto by to takto riesil ako chcem ja. A pritom ty si mi teraz poskytol foto ako si predstavujem, takze dakujem pekne. takze podla teba v pohode staci jedna hadica v strope ? lebo chcel som zeby aj po dve aby to malo lepsi efekt. Studnicnu vodu nemam, lebo je v hlbke cca 25 metrov a nemam zaujem dat niekolko tisic len za studnu, takze asi to skusim riesit tou sachtou na vodu.. mozno aj dve..uvidim este a porozmyslam nad tym. A este by ma zaujimalo, ako to mas riesene prosim ta s privodom tej vody a regulacie ? daval si tie hadice celoplosne ? lebo moj zamer bol davat na kazdu izbu zvlast, napr. kvoli malej dcerke, ktorej by v noci studensia izba mohla vadit a mne s manzelkou zasa nie.
Odpovedať
@jaro_v dakujem za odpoved. 1. moze byt, bude rozumnejsie pouzit vacsi priemer a takisto dobry napad ju obalit celu v betone 2. tiez si myslim, zeby to nebolo stastne riesenie 3. co sa tyka pivnice, tak tam som chcel riesit aj vetranie. Zatial som rozmyslal tak, ze jeden otvor, ktory bude nasavat vzduch z vonku a druhy otvor som chcel riesit odtahom s rekuperaciou, ale to este chcem prebrat s nejakym odbornikom na rekuperacie, chapem co chcete povedat. Budem este nad tym premyslat. ale kazdopadne bude super, ze budem mat predpripravu a budem vediet dopojit casom na TČ . to je tiez tema, ktoru zvazujem a moc o tom neviem. Neviem sa rozhodnut ako riesit kurenie.
Odpovedať
@rouney Jedna hadica staci, ale dnes by som uz siel do hrubsej. Dal som 16mm, ale teraz by som dal minimalne 20, koly vacsiemu prietoku a teda aj o malinko vyssiemu vykonu. Hlavne teda ked je uz vymennik zohriaty, tak by to mohlo nieco pomoct. Mam tam 20W obehove cerpadlo, ktore taha vodu zo zemneho vymennika do stropu. V strope mam 2 okruhy, ale nie su nijako zvlast regulovane. Su rozdelene rovnomerne 2x100m. Natahane po celom dome, okrem kupelky. Tam by mohol byt problem s rosenim. Rosny bod nijako nestrazim, doteraz som s tym nemal ziadny problem. Povrchova teplota stropu je aj na zaciatku sezony daleko od hranice rosneho bodu. Mozno aj preto, ze mam rekuperaciu a vnutorna vlhkost je mensia. Ako regulaciu mam nieco ako obycajny termostat, ktory zapne, ked je teplo a vypne, ked je vychladene. Ak chces tu sachtu, tak daj pre istotu aj hadicu do zakladov, staci aj nejaka lacna HDPE. Ked v buducnosti zvazis, ze sachta je malo, tak len dopojis zaklady a mas dalsi zdroj. Je to mozno 100Eur navyse, ale v buducnosti to urcite ocenis :)
Odpovedať
inak este ma napada jedna vec.. nesmejte sa mi, som laik v tychto veciach a radsej sa opytam 🙂 nahodou neexistuje nejaka nadrz na vodu ako je akumulacka ? s tym, ze je v nej uskladnena len cisto voda na chladenie stropu, ale zaroven ta nadrz dokaze ochladzovat tu vodu na principe chladnicky ? keby nieco take existovalo, tak by som to asi riesil takto.. ze by bola nastavena teplota na +16 stupnov a tato teplota by stale cirkulovala medzi nadrzou a stropom.. samozrejme nadrz by uz bola doma umiestnena, bud v tech. miestnosti alebo v pivnici.. zalezalo by od rozmeru
Odpovedať
@supiiik jasne je to super napad dat vacsiu hadicu, sice som este nepozeral priemery hadic ake ponukaju na podlahovku, ale kludne ak bude aj 25ka, tak by som asi do nej isiel.. do kupelne a zachodu + garaze som nechcel tahat stropne, pride mi to zbytocne . je to super a dakujem za radu, aj to je riesenie.. a tu hadicu priamo do zak. pasov myslis vsak?
Odpovedať
@rouney Ano, do zakladovych pasov. Cim nizsie bude, tym lepsie, ale tak, aby bola cela obalena v betonie, nie niekde pod strkove lozko... BTW, ta otazka vyssie, to uz je aktivne chladenie napr. pomocou TC.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik koľko stupňovú vodu púšťaš do stropu?? A vieš koľko L/min? Priznám sa toto som nečakal že zopár trubiek dokáže schladiť toľko m³ betónu. Tipujem že to bude nejak do 8m³
Odpovedať
@logo22 Zaciatkom sezony je to 15°C a koncom sezony 22°C. oba okruhy dokopy mi ukazuju na prietokomeroch cca 4.5l/min Ono je to mozno aj tym, ze dom ma relativne nizke tepelne straty a na chladenie potrebujem denne 20-30kWh chladu. Tam nejde o objem betonu, ale o tepelne straty. beton je iba medium, ktore sa ochladi a nasledne odovzdava chlad prostrediu. Ci je ho tam 1m3, alebo 10m3, je to jedno, pokial je na druhej strane izolacia.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?