Aké kúrenie zvoliť? Plánujeme dom bez plynu.

Ahojte, poraďte, lebo už sme stratení. Ideme stavať dom jednopodlažný s plochou strechou. Zastavaná plocha 170m2, obytná 92m2. Vykurovat sa bude cca 140m2 Plyn nebude. Teraz riešime projekt a nevieme sa rozhodnúť aké kúrenie mame dat. Budeme mať aj rekuperaciu. Co je podla vás najlepšie? Elektrické podlahové-infra rohoze alebo tepelné čerpadlo? Chceli by sme dat v budúcnosti aj fotovoltaiku. Poraďte prosím
Odpovedať
@linuska77 podla prepoctov tepelnych strat
Odpovedať
Ja som riesil elektrokotol do akumulacie v kombinacii s drevoplynovym kotlom na teplu vodu solar.... mam 120 m2
Odpovedať
@jurkoboss este nemame projekt, takze nevieme ake tepelne straty budu
Odpovedať
@dreamwalker plyn nebudeme mat vobec
Odpovedať
čerstvá skúsenosť, rodina, Dobre zateplený bungalov tvojej veľkosti cca 135 m2. Rozmýšľal čo dať tiež nemal možnosť plynu. Vybral si tepelné čerpadlo, úplne jednoduché vzduch - voda. Vyšlo ho to na cca 7000. - dotácia. Po roku platí za el. energiu 65 euro komplet pre 4 člennú rodinu. čo je cca 30 euro na kúrenie. Takže ani nerozmýšľaj a daj tep. čerpadlo.
Odpovedať
@ezbrane dakujem za radu, ideme si s to s muzom nastudovat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@linuska77 Pýtaš sa čo je podľa nás najlepšie, tak pri takýchto podmienkach u mňa jednoznačne TC a teplovodná podlahovka, nad rohožami ani neuvažuj lebo bez krbu ani neskolauduješ, čisto elektrické kúrenie v dnešnej dobe ee.
Odpovedať
@martosko krb nebude, cize dom bude bez komina.
Odpovedať
Profilova fotka
@linuska77 Len ak by si mala čisto elektrické vykurovanie, musela by si to riešiť podobným spôsobom ( krbom sa to rieši najčastejšie ale určite sú aj iné varianty ) aby si vôbec splnila normu na primárnu energiu.
Odpovedať
Profilova fotka
@linuska77 pozri si moj blog, ja mam infrafolie a fotovoltiku, a isiel by som do toho znova. mam dobre zatepleny bungalov, tepelne straty domu 21 kWh/m2 za rok. kurenie komplet aj s montazou ma vyslo cca 2800 eur. k tepelnému cerpadlu este musis pripocitat podlahovku. regulacia infrafolii je ovela jednoduchsia ako regulacia vodnej podlahovky. na fotovoltiku su tiez dotacie. sme dvaja a priemerne nam vyslo minuly rok platba 20 eur mesacne za elektriku komplet ( kurenie + vsetky ostatne spotrebice v dome).
Odpovedať
Profilova fotka
@jozopan Môžem sa spýtať koľko m2 majú tie panely fotovoltaiky lebo sa mi to zdá strašne dobrá cena za to všetko len 2800 eur a k tomu aj fólie v dome
Odpovedať
@jozopan takto sme to aj my planovali, ale tú fotovoltaiku sme planovali kupit neskor, nakolko to je tiez dost draha polozka,takze to by bolo dodatočne robene. infrafolie sa mi pacia hlavne preto lebo v kazdej izbe by sme mali termostat a mohli si to regulovat ako my chceme.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@martosko ja som pisal cenu za kurenie nie za fotovoltiku
Odpovedať
Profilova fotka
@linuska77 je treba si to spocitat kolko ta vyjde kurenie tepelnym cerpadlom a vodnou podlahovkou a co infrafoliami, usetreny rozdiel mozes investovat do fotovoltiky, mozno potom to nebude az taka draha polozka.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozopan Tak že tou fotovoltaikou nekúriš lebo i písal že kúrenie na komplet ťa stálo 2800, tak fotovoltaikou aj kúriš tak treba pripočítať aj jej cenu, keď už píšeš že k cene TC je treba dorátať aj cenu podlahovki
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko otazka znela ohladom kurenia, preto som napisal ze k TC( kde bola uvedena cena 7000 eur) je treba pripocitatt cenu podlahovky, pri kureni infrafoliami nepotrebujes nic viac. napisal som to koli rozhodovaniu. neviem aky je cenovy rozdiel TC + podlahovka a infrakurenie. ten rozdiel by sa mohol investovat do fotovoltiky co zadavatelka otazky aj planuje, naviac elektrina je univerzalna energia kdezto z tc mas len teplu vodu.
Odpovedať
@martosko toto nam aj architekti vraveli ze nam to nebude vychadzat na nejake urcite koeficienti ktore sa musia splnit. krb urcite nechceme, nemame k tomu vztah a boli by to dalsie vydavky
Odpovedať
Profilova fotka
@jozopan Len asi by bolo fér napísať že tie mesačné náklady čo spomínaš sú aj s fotovoltaikou a koľko ťa stál tá. aby si to človek vedel spočítať alebo keď píšeš že fotovoltaiku netreba tak si mal napísať že bez nej budú náklady niekde úplne inde. @linuska77 Tak namiesto krbu sa dajú mormi splniť aj tou fotovoltaikou akurát ju bude treba mať pri kolaudácii a to už Jožo nenapísal koľko ho stála lebo je pekné mať malé mesačné náklady ale už nepovedal že na to neboli jediné výdavky tých 2800 eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozopan povedzme, ze TC a podlahovka je 8500€, folie 3000€ , mas za rozdiel 5500€ ,8kW zdroj tepla ktory fuguje v zime a v noci ? Asi nie :).
Odpovedať
@majkoj kde zozeniem podlahovku a tepelne cerpadlo za 8500? Minuly rok ked som sa rozhodoval, co dat do domu, tak som mal cenove ponuky cez 12 000, tak som to zavrhol.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss o par prispevkov vyssie mas konkretne TC za 7000€. Rozdiel je uz potom len v trubkach, rozdelovaci a obehovke, poter mas vacsinou v oboch pripadoch. A TC sa da riesit aj lacnejsie, len treba vediet ake potrebujes a nepchat do baraku so stratou 4kW 12kW cerpadla "len tak pre istotu". Tu na fore najdes ludi co maju TC vzduch voda aj pod 5k (niekto aj bez dotacie).
Odpovedať
@majkoj vsak tak ako pises. Ponuka na samotne tepelne cerpadlo bolo na tych cca 7000, podlahovka s regulaciou a vsetky tie cingrlatka okolo toho 5000. Tak preto zistujem, kde to zohnat na komplet na kluc za 8500
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss ale ty pocitas do toho poter, ale ten mas tak ci tak a my sa rozpravame o rozdiele...
Odpovedať
Profilova fotka
@linuska77 @martosko @majkoj takze za rok som minul na kurenie cca 2500 kWh, vzhladom na to ze mam dobre zatepleny dom a je postaveny z VPC ( dobre akumulacne vlastnosti ) tak som kuril v noci v NT za 0,088 EUR za kWh. teplota nastavena na 23 stupnov, vykurovana plocha 102 m2. cena za kurenie rocne je 220 EUR, mesacne cca 18 eur, pri podlahovej ploche 140 m2 to je cca 26 EUR to je pre porovnanie s tepelnym cerpadlom hore uvedenym. celkovo som za rok minul 5000 kWh. fotovoltiku mam s akumuláciou takze aj ja mam energiu v zime aj v noci, samozrejme nie kazdy den, sebestacnost za minuly rok 62 percent a prehlad po jednotlivých mesiacoch je v mojom blogu. ja len vravim, ze si to treba spocitat a pokial chcu ist do fotovoltiky tak tych 5500 eur maju k dobru nie ? a este raz uvediem, vyhoda elektriny je, ze je to univerzalna energia.
Odpovedať
@majkoj pochybujem, ze predajca vykurovania mi tam zapocital poter :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jozopan nuz ale opominas dve zakladne veci, ty mas PD a oni vysoko pravdepodobne mat nebudu. A nepises co stala tvoja fotovoltaika.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss to ja potom nechapem co za cingrlatka za 5000€ sa ti snazil predat :). Ja som robil kurenie sam a naozaj na nic ine ako rurky, rozdelovac a obehovku si nespominam...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj nemam PD, merna spotreba tepla podla PHPP je u mna je podla vypoctu 21 kWh/m2 za rok pre pasiv je 15 kWh/m2 . a co budu mat oni netusim, zalezi to len od nich ako sa rozhodnu :-) a aj preto som uviedol moju mernu spotrebu tepla na kurenie. ten udaj 18 eur za mesiac na kurenie rocne je bez fotovoltiky. ja som ju kupoval viac ako pred rokom teraz su uz ceny ine. @linuska77 by si len mala porovnat aky je rozdiel pri rieseni kurenia s infrafoliami a s tepelnym cerpadlom a rozhodnut sa ci ten rozdiel stoji za to aby isla do fotovoltiky hned od zaciatku, len tolko som chcel povedat.
Odpovedať
@majkoj len tak zo srandy skusim v mailoch pohladat tie ponuky, poslem ti to do posty :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja tepelne čerpadlo 5500 s dotáciou bývame len tuto zimu ale max spokojnosť znovu by som dal, rátam tak 65 € mesačne náklady na elektriku komplet plocha 110 m2 bez ďalšieho zdroja vykurovania
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?