17x2 alebo 20x2? A možno 18x2

Dobrý deň. Akurát vyberám materiál na podlahove kurenie. V projekte mam kurenie tepelným čerpadlom a ako rurku vykurovania 17x2 s roztecou 15cm. Do rozdelovaca ma ísť 40x5,5, ale dám 32x3. Do podlahy pôjde cca 1000m rurky. Montaznici tepelných čerpadiel mi však odporúčajú dať do podlahovky rurku 20x2, pričom cena za materiál je takmer identická. Viete mi povedať konkrétne výhody, resp. nevýhody tej ktorej rurky (napr. rýchlejší nábeh, väčšia zotrvacnost - niekedy výhoda, inokedy nie, nižšia teplota vykurovacej vody, atď). Ďakujem!
Odpovedať
@xkodiakx ak sa to tam zmestí a ešte aj oni to odporúčajú išiel by som do toho, je to predsa širšie a väčšie, takže výhody to isto má, rýchlejšie vykúrenie a tak. Ja som si tiež dával širšie.
Odpovedať
@xkodiakx si si isty tou 20x2? robil som z nej rozvody vody a je to uz dost problem ohybat rukou bez pruziny, cize by som sa bal ze pri rozteci 15cm moze dojst k lahsiemu zalomeniu trubky. Ale urcite cim vacsia tym lepsia :-)
Odpovedať
@xkodiakx ked rozhadzete dimenzie hlavneho vstupu zuzenim a podlahovky rozsirenim asi tazko ziskate efekt ktory vysiel prepoctami. Na 1 km rur by som odporucal nechat privod aky dal projektant lebo to budete mat predpokladam cca 14 okruhov, napr. ja mam 14 okruhov privod 32 ale 2 rozdelovace... a pridavat na dimenzii hada zo 17 mm na 20 mm je sakra dost!!! Ja odporucam nechat to podla projektu. a ze by cena 17 a 20 bola rovnaka... :) urcite rovnaka nie je, hlavne pri 1 km rur ktory polozite vam to nabehne min o 150 eur naviac a zbytocne.
Odpovedať
@petermu ale aj vystup z cerpadla a vstup do rozdelovaca je dn32, a rozdiel medzi 40x5,5 a 32x3 su 3mm... A rozdiel v cene aj s kolenami cca 350-400€... Výpočet kurenia mi robil ten istý pán, čo mi vypočítal tepelné straty 7,8 kw. V okr. Ga, obdĺžnikový bungalov bez vyklenkov, spravne orientovany, atd. , steny 30 porfix premium +20eps 80f, podlaha 20cm eps 150s,strop betónové miako 27cm s nadbetonavkou,a na tom 40cm eps+ valbovy krov... 😁 Takže jeho výpočtom úplne až tak neverím...
Odpovedať
@xkodiakx potom ste zrejme rozhodnuty.... v com jedine vidim vyhodu davat vacsi priemer rur na hada zo 17 na 20 je ten ze si mozete dovolit natocit hada aj 120 metrov. (Osobne toho zastancom nie som, radsej viac kratsich okruhov max 80 m ako jeden na celu miestnost... )
Odpovedať
@petermu nie, este nie som rozhodnutý. Okruhov mám 12, všetky do 80m
Odpovedať
vyberam z mojej cenovej ponuky: REHAU odporúča pre podlahové vykurovanie rúrku RAUTHERM S z PE-Xa dimenzie 17 x 2 mm, ktorá predstavuje optimum z hľadiska tlakových strát, kompaktnosti a zároveň robustnosti konštrukcie. vravim vam, ze to mate dobre navrhnute...
Odpovedať
@xkodiakx montážnici tepelných čerpadiel odporúčajú..... prečo ? lebo za zväčší objem vykurovacej vody v systéme čo je pre TČ výhodné, Ale najlepšie pre TČ je malý Buffer tank (100L)
Odpovedať
@fural @petermu a co sa zmeni tym, ak miesto 17tky co mam v projekte dam 20tku? bude nieco lesie, nieco inak? bude nizsia teplota vykurovacej vody? rychlejsi nabeh? dlhsia zotrvacnost systemu?
Odpovedať
@xkodiakx Nevymieňal by som. 17-ka rúrka pri toľkých izoláciach stačí. Ak má rozdeľovač pripojenie DN 32 (5/4” závit), tak môže zostať aj tá 40x5,5. Ak je závit 1” (DN 25), tak 32x3 stačí...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac uz ide len o to aky priemer rurky mate, urcite z 15 mm priemeru nemoze byt natocenych 100m, teda moze, len bude trochu chladnejsie v domceku :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@xkodiakx rozdiel medzi 32 vs 40 je v priemere 3mm ale podstatny je rozdiel priereze, tak isto tvarovky na potrubi maju este mensi prierez cize tlakova strata moze vyrazne narast. Co sa tyka 17 vs 20 tak nemusi platit ze vacsie je lepsie, v potrubi by malo byt turbulentne potrubie aby sa lepsie odovzdavalo teplo a pri zvacseni potrubia a rovnakom prietoku sa moze zmenit na laminarne. Moze aj nemusi to mat vyrazny vplyv. Odporucam to prepocitat
Odpovedať
@jordyl hej, akurát tu 40x5,5 mi navrhol ten istý pan, čo mi navrhol 13kw trojfazove tepelné čerpadlo a vypočítal straty 7,9kw... Pričom reálne sú do 5kw... A túto rúru robí len rehau, ale rozdelovaece su aj tak takmer všetky 1''...a cenový rozdiel cca 300-400€...
Odpovedať
@xkodiakx rozdelovac je jedna vec a rozvod druha. Aj mne niekedy vyjde rozvod 40. Kolko vlastne je ten rozvod dlhy ked je cena naviac 400 eur? Tahas to od suseda? :-)
Odpovedať
ked priratam kolena a cenu rurky, tak sa to tak navysi...malo by tam byt 10 kolien a taham to asi 7m od cerpadla k rozdelovacu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?