12 kW alebo 15 kw kotol na drevo

Ahojte. Riešim dilemu, aký výkonný kotol kúpiť. Palivo - drevo (občas možno RUF brikety) Uhlie asi vôbec. Kotol pravdepodobne Defro KDR3A Dom je starý (1965) tehla - hr steny cca 30 + omietky - strop doskové podbitie a cca 10cm škváry, vykurovaný objem 206 m3 (plocha 90m2) čiastočne zateplení 5 cm polystyrén po obvode ale bez zateplenia základu a podláh, okna dvoj-sklo plastové lacne polske - plocha okien spolu cca 12m2. V jednej časti domu ale namiesto dreveneho stropu porobeton cca 10cm v ploche 12,1m2 + v časti 6,5m2 pivnica. jedna sa o dvoj dom - spoločná stena dlžky 10m (moja čast domu 10x12m) výška miestnosti v priemere 2,25 Môj hrubý odhad strát je asi 12 až 15 kW ( vie mi to niekto orientačne preratat ? ) Dom ale postupne prerábam - (počas bývania v nasledujúcich rokoch) strop plánujem cca 30-35 cm vaty a podlaha taktiež 8-10 cm polystyren - teda strata by mala klesnúť no netuším o koľko. taktiež objem vykurovaného vzduchu by mal stúpnuť na 225m3 ( zrušenie stien- zväčšenie výšky stropu na 2,4 atď ) Momentálne sa neviem rozhodnúť či kúpiť 15kw kotol alebo by stačil aj 12kW - TUV neohrievam. vzhľadom aj na do budúcna znížene straty ale tak aby som pri momentálnom stave nemrzol. Momentálne mam radiátory o výkone spolu cca 8kw + tento rok napojím dalšie 2ks spolu to teda bude cca 11-12 kw Teraz kúrim starým 17kw kotlom (výkon pri dreve) na 60°C (spiatočka 56°C) a stačí to - alebo pri mrazoch -15°C stúpačka z kotla 65°C. Ked som jednu zimu kúril elektrokotlom spotreba el.en bola pre kotol 11MW za rok ale to som kúril len na cca 19°C cez den - noc 17°C
Odpovedať
@marekme Keby bola akumulačná nádrž tak je to jedno a asi lepší silnejší. V starom dome sme mali tak 20kW a 500l akumulačka. Teraz dávajú aj 1000l kúriš cez deň a v noci alebo keď si v robote z akumulačky.
Odpovedať
Ano viem zvažoval som aj túto možnosť ale mam veľmi malú kotolnu. Časom ale plánujem preložiť kotolňu do pivnice ale tiež by tam bol priestor na maximálne 800L. Momentálne to ale rátam bez AKU. Lebo kým toto uskutočním tak ten kotol už bude asi aj po životnosti :-) alebo zakážu kúrenie drevom :-)
Odpovedať
Dá sa aj nad pec alebo alebo akumulačka v inej miestosti. Kamarát ma teplovodný krb a akumulačku k nemu v pivnici. Drevo neverím že zakážu to by museli jednu národnosť vysťahovať zo SR.
Odpovedať
Je aj iné riešenie, tak ako mám ja, namiesto kotla dať do kuchyne kvalitný sporák s výmenníkom a do terajšej kotolne akumulačku a netreba špekulovať s kotolňou v pivnici, teplo ostane v dome. AN minimálne 1000 l, aby mala význam. Odborníci hneď nabehnú s argumentom, predsa si neurobím z kuchyne kotolňu, ja to tak necítim, považujem to za idylku posedieť si pri ohni a dívať sa naň v pohodlí kuchyne, raz za hodinu priložiť a nemusieť utekať do kotolne. No ale aj to má svoje čaro,ísť si pofajčiť, vypiť, prípadne zavolať frajerke a pritom tváriť sa že idem priložiť :-)
Odpovedať
@marekme Ked budes kurit v tom plechaci na 60stupnov alebo 65 tak dlhu zivotnost mu nedavam . A maly kotol bude mat aj malu prikladaciu komoru,ze treba casto prikladat ale stale lepsie zase mat kotol na drevo v kotolni a pri nom aj neake drevo co sa dosusa+bordel okolo toho ako nonstop nosit drevo do kuchyne ku sporaku . Ta akumulacka by bola idealna alebo aspon vyrovnavacia nadrz a kotol 20az 25kw -vacsia komora a skor nabita akumulacka :-D
Odpovedať
Kuchyňu mam len niečo cez 6m2 :-D kotolna ma tiež tak ale mam tam aj výstup na povalu, bojler atď. nejak krkolomne riešenia nemám v pláne, v podstate mam kotolňu vedla kuchyne . Ináč je tu niekto kto by vedel podla plániku vypočítať TZ domu ? môžem dodat viac informácii.
Odpovedať
vieme podla spotreby na obrazku zistiť realnu potrebu tepla na vykurovanie ? resp TZ? podla spotreby mi to ale nesedí, vychádzajú mi až príliš malé TZ domu ktorý je ale starí a TZ by mal mať podstatne vyššie Pre príklad r2017 - spotreba el.en na mojom elektromery - oranžová - kúrenie len elektrokotlom - treba odrátať cca 300 - 500kw za mesiac= ohrev TUV, svietenie atď. vtedy som kúril 19-20°C den 17-18°C noc.Teda spotreba na kurenie cca 10 MW +/-1MW Potom žltá 2018 je už ked som kúril drevom a elektrokotol som skoro vôbec nepoužíval (len ked sme šli na den dva preč aby temperoval) Kotol na drevo je OPOPH41 15,5 kw pri dreve učinnost cca 65% spotreba dreva cca 12-14 priestorových metrov smrekoveho dreva - výkon radiatorov cca spolu 8KW (4ks) no pri mojom teplotnom spáde asi menej lebo idem na 60/55 ( bez zmiešavaceho 3c ventilu) + odkaz na shmu priemerné mes. teploty v roku 2016 - síce Poprad no Markušovce tam na výber niesu i ked v markušovciach je teplejšie v priemere možno o 1-2 stupen (cca 25km od Popradu) http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=klim...
Odpovedať
@marekme
Odpovedať
Nikto ? .... čakal som že je to tu viac živé ;-)
Odpovedať
@marekme co je TZ?
Odpovedať
@marekme kontaktuj jozes vavra urcite rad poradi vyrata pomoze
Odpovedať
Profilova fotka
@marekme Musíte napsat, co vlastně potřebujete. TZ z materiálových vlastností domu vycházejí kolem 5 kW, TZ ze spotřeb vycházejí cca 4,5 kW pro dT 30K (cca -11°C) mrkněte na jiné domy v souboru http://kondenzace.kvalitne.cz/kks/spo... a další výpočty v mém profilu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@josef_vavra . Zdravím. Potrebujem určiť aký kotol na tuhé palivo - výkon kotla postačí na vykurenie domu. Pôvodne som chcel 15kw potom som ale dospel k záveru že možno aj 12kw by bol dostatoční a možno dokonca aj menej napr 9kw. Bude to bez aku a nechcem používať kotol úplne priškrtení. Taktiež aj kúpna cena je rozdielna. Mám aj priebehove meranie elektromera po minutách alebo dňoch . Celkom sa nerozumiem ale ako vyhodnotiť napr . tie 5kw strát - to znamená že v pri -11°C musím do domu dodať 5kw tepelnej energie ? Teda keby bolo cez den a noc rovnako počas 24hod vonku -11°C musel by som spolu dodať 5kw x 24h = cca 120kw tpl. energie teda pri 12kw kotly ( a vhodne dimenzovanými radiatormy) by som mal tuto potrebu tepla pri plnom výkone kotla dodat za cca 10 hodín kúrenia ? Ešte ale mala otázočka ako by si takýto kotol poradil v dňoch kedy v noci klesne teplota aj na -22 / den -15 . Občas take dni v zime prídu. Ďaujem.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ano viem že ten ma 55cm komoru, ale akumulačka momentálne nieje možna jednak pre priestorove možnosti a hlavne finančné. Samozrejme je to komfortnejšie a lepšie riešenie ale na to momentálne nemám. Ide mi len o výmenu 30 ročneho kotla ktory je ešte aj predimenzovaný
Odpovedať
Profilova fotka
@marekme Počítáte správně, jen to chce dodržovat provozní podmínky. Zatím to vypadá, že topíte s účinností 32 - 37% Prostě nejedete naplno, možná i ne zrovna čistý výměník. Na druhou stranu OPOP41 znám, výborný kotel a snadno čistitelné stěny. Vytáhl jsem z něj trvale krásných 18 kW i když měl psaných 12 kW. Ve vašem případě tedy ideální cokoli menšího s výkonem i kolem 10 kW (abyste mohl jet naplno) a hlavně s bezobslužným provozem. Ten OPOP měl násypku a dlouhé odhořívání, bohužel už nesleduji další vývoj. Vše je tedy jasné. TZ a další úpravy si odvodíte vyplněním souboru http://kondenzace.kvalitne.cz/kks/nab... Podle toho, co jste zatím napsal, je samostatně stojící dům na 7 - 8 kW. Vy máte jednu stěnu beze ztrát, proto těch odhadem 5 kW z materálových vlastností a 4,5 kW ze spotřeby. Tedy určitě ne 12 až 15 kW :-) TZ 11 kW má 4 podlažní nezateplená vila. Uvádím jako příklad ve http://kondenzace.kvalitne.cz/kks/spo... Ještě jsem doplnil do souboru http://kondenzace.kvalitne.cz/kks/opt... letiště Poprad a nic mimořádného se neděje. Teploty odpovídají nadmořské výšce. Proto si myslím, že i u vás bude vše sedět. Pokud máte bližší odečty elektřiny , pošlete mi je a uvidíte, jak přesně se dá spotřeba vypočítat. Prostě fyzikální zákony platí, i když se stále mnozí zdráhají jim uvěřit :-)
Odpovedať
Do kotla prikladam často po kúsku. Z komína skoro ani nevidno dym. OPOP sa stále vyrábaju - napr OPOPh412 eko. Je to ale kotol primárne na uhlie. Ja ale uhlie neplánujem - len drevo. Momentálne detailne odpočty spotreby el.en su nanič keďže teraz kúrim drevom, ale ak sa trocha ochladí (aspon -10 v noci) môžem kotol na 24hod alebo 48 hod zapnút a zároven merať vonkajšiu (aj vnutornu) teplotu v 15 min intervaloch (arduino+čidla zo zápisom do googlesheet tabuľky) tiež 15 min. kroky na elektromeri (briebehove meranie) Potom sa sa ozvem a pošlem to.
Odpovedať
@marekme to je skoda, lebo s tou akumulacnou nadrzou je to podla mna velmi vhodne, ta akumulacna nadrz ma viacero vyhod v zapojeni, cize z mojho pohladu sa do toho oplati zainvestovat, lebo ovplyvnuje aj zivotnost kotla, ale chapem ta, ked ide o vymenu tak stareho kotla ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?