Montovaný drevodom - akú dať sprchu?

Ahojte. Potrebujem cennú radu. Mám 2 možnosti do kúpelne ohladom sprchy. Montovaný drevodom! 1. Dať vyspádovať dlažbu ako sprchu, firma mi to dá bez záruky 2. Dať nízku vaničku, záruka 5 rokov. Že to začne zatekat sa moze stat aj pri jednom aj pri druhom. No pri vaničke do 5 rokov je záruka... ako sa rozhodnut? Vodar od firmy hovoril že to robia kvalitne, nemalo by sa stat. Dalej ide o nasu starostlivosť o to. Aby nebola pleseň, vetranie, pootvorená sprcha stále.. poradite mi? Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ella24d:

Ahojte. Potrebujem cennú radu. Mám 2 možnosti do …
@ella24d tak či chcete možnosť 1alebo 2 je skôr o tom čo sa Vám pači teda riešime vizuálne hľadisko. Aj lacná vanička nemusí splniť svoju funkciu. A pri dlažbe je to o tom ako robia podlahu. Ide o suchú montáž celej skladby podlahy? Napr. Schutler má skladbu - system pre montované domy (v USA a v Kanade je to predpis) pre montované domy. Sú to membrány ktoré sú tam časom overené pre montáž drevo domov. Pri mokrej skladbe min. Použiť hydroizolacne fólie napr. od zmieneného vyrobcu. Kombinácii s epoxidom. Sú fólie ktoré Vám umožnia aj vyhrievané steny podlahy. Poprípade sú sú aj pre tieto domy či už drevo alebo bežne domy vaničky kam sa len pouklada dlažba celá podlaha je v rovine a cez škary mizne voda. Na YouTube je veľa videí natocenych o pokladke systemov. Wedi dosky sú tak isto na suchú montáž to je hydroizolacna doska so vsadenou gulickou alebo žľabom ktorá sa len položí a vyrieši veľa problemov
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dan8181:

@ella24d tak či chcete možnosť 1alebo 2 je skôr o…
@dan8181 dakujem za odpoved. Z dizajnoveho hladiska by som samozrejme brala len vyspádovany žlab bez vaničky.. no čo ak sa niečo stane a bude to pretekať. Len toho sa obávam. Aka tam je potom oprava toho. Ale zrejme by to vytekalo dole logicky, že do stien by to teda ist nemalo. Kedze ide o drevodom tak len toho sa obavam, alebo je to rovnake ako keby to zatekalo v murovanom dome? Zakladova doska je klasicky ako pri murovanom vsetko. Vypišem vam ako je napisana skladba kladenia podlahy od firmy ktora nam robi dom: 1. Zakladova doska 2. Hydroizolacia + penetračny náter 3. Separačna folia 4.podlahovy polystyren 5. Cementovy poter hr.50mm(podlahove vykurovanie) 6.penová podložka 7.laminatova Podlaha Takto to je rozpisane od firmy, ale samozrejme do kupelne uz dlažba nie laminatova podlaha. Hladam radu. Nerozumiem sa samozrejme všetkemu.
Odpovedať

@dan8181 dakujem za odpoved. Z dizajnoveho hladis…
@ella24d Nechaj si poradiť od firmy čo ti stávajú. Určite majú skúsenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@ella24d - este som nepocul o tom, aby stavitel podmienoval zaruku na drevodom pouzitim vanicky. Tiect moze aj ta. Na kupelnu treba pouzit viacvrstvovu kvalitnu hydroizolaciu napr. https://schlueter.fiamo.sk/produkty/s... Pripadne produkty Mapei, SIKA. Idealne separacne rohoze, rohy a nastenky paskovat a prejst cementovou hydroizolaciou (na tej rozhodne nesetrit). Ak chces mat dusu na poriadku, tak ku drevostenam pripevnit senzory vlhkosti (napr. DHT11 a pod) a eth. kablom vyviest na svorkovnicu. Vlhkost nad zakladovou doskou si potom vies skontrolovat. Ten senzor stoji zavratne 2eura.
Odpovedať

Ahojte. Potrebujem cennú radu. Mám 2 možnosti do …
@ella24d Ak je na to priestor a peniaze, investoval by som do snimacov, uniky nemusia byt len z vanicky. Ak ste este vo faze, ze viete dat snimace aspon na 2-3 kriticke miesta. Zaklad je vcasna detekcia. https://senzomatic.com/ https://www.youtube.com/watch?v=Mi52Q... https://www.youtube.com/watch?v=TE68t... Co som videl cenovu ponuku na taku vacsiu drevostavbu v roku 2022, riadiaca jednotka + 16 snimacov spolu s montazou vysla na cca. 1500,- euro bez DPH. Realne to funguje, od roku 2022 boli na tej drevostavbe detekovane dva male uniky v zarodku (1x ventil, 1x netesny odpad) Alebo ako napísal @mgx, pouzit ine alternativne snimace.
Odpovedať
Profilova fotka
v kúpelni s podlahou z betónu nie je problém ani vanička ani izolácia. Max. pri poruche to bude vsakovať do zeme. Problém je v inom, akýkoľvek tepelný most spôsobí vlhnutie koštrukcie a rozklad dreva. Viac by som sa orientoval na prelepenú parozábranu stiena stropovvčítane podlahy a odvetranie kúpelne. El rozvody robiť až nad parozáranou , nie prestupy.
Odpovedať
Tiež by som to jednoznačne riešila s tými, čo vám stavali, oni už budú vedieť najlepšie.
Odpovedať
Ďakujem sa rady a tipy, verim ze sa rozhodneme spravne. Budem to riešiť aj s firmou jednoznačne len som si prisla vypočuť aj ine nazory . Ďakujem vam
Odpovedať
My máme normálne vyspádovanú dlažbu v sprchovom kúte v drevodome aj so zárukou. To som ešte nepočula, že by sa na to nedávala pri drevodome záruka... Plus máme snímače teda, ale tie s tou zárukou nesúvisia.
Odpovedať
@ella24d my máme drevodom a práve kvôli obávam z pretekania sme nad Geberitom a sprchovým kútom ani nerozmyslali. Ale aj sme chceli radšej do kúpeľky pre deti vaňu. Hovorili nám to viacerí, že tie žľaby sa často pokazia. Asi preto vám na to nechcú dať zaruku. V betónovom dome by to bol asi menší problém ale v drevodome je akýkoľvek únik vody katastrofou, pokiaľ sa včas nezistí. Mali sme únik a zistili sme to až po mesiaci. Nemáme ešte sokle okolo domu, tak sme zbadali že tečie voda spod obkladu po základoch.. a veľmi často čerpadlo išlo.. potom mesiac nocnej mory.. 😱 kým sme zistili odkiaľ to tečie a kým sa to opravilo.. neprajem nikomu. Netieklo nám v kúpelke ale pod technickou sa v poteri urvalo srobenie na hadici teplej vody.. po roku! Navlhli nám všetky vnútorné sadrokartónové steny, možno aj vonkajšie. Za obkladom v kúpelke neviem. Máme tam aj hydroizolácie ale ťažko povedať. Takže z našich skúseností určite ak môžete, dajte si viacero senzorov na únik vody. Ak sa rozhodnete pre zľab a by sa niečo pokazilo, rátajte s tým že sa bude sekať dlažba. Pri vanicke by škody boli asi menšie.. Nech sa darí pri stavbe! 👍👍☺️
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?