Odpoveď na príspevok od petotomby:
Potrebujem usmerniť čo urobiť v terajšej situácii… @petotomby jasne ze musis ist dat zapisat na kataster sam....Odpoveď na príspevok od petotomby:
Potrebujem usmerniť čo urobiť v terajšej situácii… @petotomby Zaplatíš nielen daň z príjmu FO,ale aj vyššie odvody do ZP. Tie ti ZP vypočíta dodatočne v súlade s daň.priznaním v ročnom zúčtovani nasl.roka.Odpoveď na príspevok od petotomby:
Potrebujem usmerniť čo urobiť v terajšej situácii… @petotomby Voči katastrálnemu úradu vystupuješ ako povinný Ty, nie nejaký úrad. To bola (a je) Tvoja povinnosť požiadať po kolaudácii o súpis. číslo a dať dom zapísať. Je mi to ľúto, máš smolu, lebo tá 5 ročná podmienka tzv. neodcudziteľnosti stále platí. Trošku Ťa ale poteším, lebo dakde som čítal právny výklad, že kataster je len "registračným" teda evidenčným úradom. Nehnuteľnosť vznikla dňom kolaudácie, nie dňom zaregistrovania. A nakoniec, daňové priznanie je "len" priznanie, nemusíš sa hneď ku všetkému priznávať bez mučenia. A keby v budúcnu bola od niekoho nejaká pripomienka, tak sa obhajuj rozhodnutím o kolaudácii a týmto dátumom. 😁 Skús si to overiť v nejakej bezplatnej právnej poradni. Je ich na nete dosť.Odpoveď na príspevok od petotomby:
Potrebujem usmerniť čo urobiť v terajšej situácii… @petotomby pri byte je to jednoduchšie, lebo sa ráta od zápisu do katastra a nová cena mínus pôvodná a mínus ak boli nejaké výdavky ešte. Z tohto rozdielu sa to ráta, ak teda vyšiel stále zisk. Pri dome je to komplikovanejšie, keďže treba nejak doložiť všetky náklady a tie odrátať od predajnej ceny, aby sa neplatil zisk že predaj domu- cena pozemku, lebo by vyšla vysoká suma. Neviem či sa to ráta ako 5 rokov od zápisu pozemku alebo je dom zvlášť. Toto možno bude niekto vedieť lepšie.Odpoveď na príspevok od petotomby:
Potrebujem usmerniť čo urobiť v terajšej situácii… @petotomby takže pozemok zvlášť a dom zvlášť od kolaudačného rozhodnutia. https://podpora.financnasprava.sk/788... Lepšie je asi teda dom zapísať na kataster aj kvôli predaju, keďže je to jedno pre tú 5 ročnú lehotu a ráta sa to od kolaudácie.Odpoveď na príspevok od petersd:
@petotomby Voči katastrálnemu úradu vystupuješ ak… @petersd Nie je to pravda. Kolaudácia je techn.proces,pre účely ako sa spomína je kľúčové zavkladovanie do katastra.Odpoveď na príspevok od marsdm:
@petotomby takže pozemok zvlášť a dom zvlášť od k… @marsdm Neráta. Ráta sa od zavkladovania.Odpoveď na príspevok od andynr:
@marsdm Neráta. Ráta sa od zavkladovania. @andynr veď to píše finančná správa v tom link, že nový dom rátajú od právoplatného kolaudačného.Odpoveď na príspevok od petotomby:
Potrebujem usmerniť čo urobiť v terajšej situácii… @petotomby Ak si nehnut.kúpil a teraz predáš,tak pre daňové účely platíš rozdiel. Tvoj náklad je kúp.cena plus daňovo uznateľné výdavky majúce vzťah k hodnote nehnuteľnosti,samozrejme aj cena pozemku podľa KZ. Daň je 19% Iné je,keď si dom postavil svojpomocne. Tvoj príjem je suma z kúp.zmluvy,náklady všetky bločky z materiálu,bločky z prác a pod.daň.uznateľné výdavky. Vlastnú cenu práce nie je možné započítať do odpočít.nákladov. Doporučím ti za týmto úcelom osloviť daň.poradcu,za tých pár eur to stojí.Odpoveď na príspevok od marsdm:
@andynr veď to píše finančná správa v tom link, ž… @marsdm Autor diskusie však nemá zapísaný v katastri ani pozemok. Prípad,kt.opisuje FS je v zmysle ,že vlastníš pozemok,je zapísaný riadne v katastri a dom postavíš svojpomocne. Určite by som v tomto oslovil daň.poradcuOdpoveď na príspevok od andynr:
@marsdm Autor diskusie však nemá zapísaný v kata… @andynr ja to chápem tak, že pozemok má zapísaný na katastri a iba dom predpokladal, že za neho stavebný úrad vyrieši po kolaudácií a nie je teda zapísaný.Odpoveď na príspevok od marsdm:
@andynr ja to chápem tak, že pozemok má zapísaný … @marsdm Ja som to pochopil tak,že podľa úvod.príspevku nemá zavklad.ani pozemok. A zavkladovať to bude musieť tak či tak,lebo v každej KZ sa píše, " predávajúci je výluč.vlastník nehnut.zapísanej na liste vl....atď."...Odpoveď na príspevok od andynr:
@marsdm Ja som to pochopil tak,že podľa úvod.prí… @andynr Je to právna formulka v KZ kvôli iným právnickým veciam. Predávajúci nemusí byť výlučným vlastníkom,... používa sa aj výhradný vlastník. Okrem toho, zákon pozná aj pojem : Nehnuteľnosť na cudzom pozemku.Odpoveď na príspevok od petotomby:
Pozemok je zapisany na mňa od kúpi pozenku. Dom s… @petotomby pozemok sa ráta od zápisu do katastra, čiže tam plynie 5 rokov od toho 2022 ak dobre čítam. A dom platí od právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia (bez ohľadu na zápis do katastra), čiže tam platí 5 rokov od 2024. Takže zápis domu v katastri je z tohto hľadiska nepodstatný (info z linku fin.správy), ale pre prípadný predaj a iné veci, je lepšie to mať na katastri všetko zapísané ako má byť. Čiže neponáhľa to, ale keby ja kupujem dom, tak chcem všetko aby bolo ok a nie sú s tým žiadne starosti navyše zbytočne.Odpoveď na príspevok od petersd:
@andynr Je to právna formulka v KZ kvôli iným prá… @petersd Ano,právna formulka,ale nesmierne dôležitá.Veď ok,nemusí byť výlučný vl.,môže to byť v BSM. Ja som už tých nehnuteľností v živote dosť kúpil aj predal,avšak ak by v KZ práve táto formulka nebola( doložená akt.výpisom z LV) ,tak by som do kúpy nešiel.A myslím,že málokto. Ako kupujúci by som na tom trval.Odpoveď na príspevok od petotomby:
Pozemok je zapisany na mňa od kúpi pozenku. Dom s… @petotomby pozemok je vlastníctvo počítané od zápisu do katastra nehnuteľností. Rodinný dom je však vlastníctvo počítané od nadobudnutia právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia, ktorým ste sa stal reálnym vlastníkom stavby. V tomto prípade nie je rozhodujúci dátum zápisu dokončenej stavby do listu vlastníctva, ale rozhodujúci je práve dátum právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia. Zápis rodinného domu do listu vlastníctva však určite odporúčam urobiť čím skôr, aj z hľadiska plánovaného predaja, pretože ak by potencionálny kupujúci riešil kúpu prostredníctvom hypotéky v banke, tak jedine rozostavanú stavbu je možné dať zapísať do LV spolu so záložnými zmluvami banky, dokončenú stavbu nie, tú je potrebné mať zapísanú pred riešením hypotéky, čiže zbytočne si tak oddialite o nejakých 60 dní riešenie kúpy, kým sa dom zapíše do katastra, až potom bude môcť potencionálny kuper reálne doriešiť hypotéku. Nakoľko je dom už skolaudovaný, nie je možné ho predávať ako rozostavanú stavbu, takže toto neobídete nijako. A čo sa týka následného daňového priznania z dôvodu predaja nehnuteľnosti do piatich rokov od nadobudnutia vlastníctva, tak povinnosť daňové priznanie podať máte, to však neznamená, že musí vzniknúť i daňová povinnosť k úhrade. Do nákladov na zníženie daňového základu si totiž viete uplatiť ako náklady na kúpu pozemku, tak aj náklady na samotnú výstavbu, náklady na platené úroky z hypotéky, ak ste stavbu financovali hypotékou apod. Ak bola stavba vykonávaná svojpomocne a teda neviete preukázať dokladmi, koľko Vás reálne tá stavba stála, tak na určenie výšky nákladov na výstavbu budete potrebovať dať vypracovať znalecký posudok a tento bude tvoriť prílohu daňového priznania.