Dostavanie domu z predaja bytu

Pekný deň Rada by som sa spytala, mame dvojizbovy byt. Kupili sme pozemok, ostali nam peniaze cca na hrubu stavbu, ktoru by sme chceli postavit a nasledne predat byt. Chceli by sme sa s buducim majitelom dohodnut na vyplateni bytu vopred a cca 5 mesiacov, kym dokoncime dom ostat v byte. Byt nie je zatazeny ziadnou tarchou. Mate niekto skusenost s takymto predajom? Citala som, ze buducemu majitelovi sa plati najom za mesiace ked ostavate v byte. Chcela by som vsak aj realnu skusenos, kto takto predal byt. Ci pripadne musel znizit cenu? Dakujem velmi pekne
Odpovedať
@12lubka34 predali sme tak byt (teda rodicia). ze alebo ci sa plati najom je vec zmluvy. ale my sme dali ze 300EUR za kazdy zacaty mesiac, co zhruba pokryje hypoteku kupujuceho. lebo treba brat do uvahy, ze pravdepodobne kupujuci zije v najme tak aby neplatil najom 400 a hypoteku 300... Treba si rozmysliet a nastavit podmienky ako by vyhovovali, oslovit dobreho realitaka a ten vam najde zaujemcu, ktory to bude akceptovat alebo navrhne inu dohodu.
Odpovedať
@igor256 dakujem za odpoved, mozes sa este spytat kolko ste v byte po vyplateni byvali? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
M sme takto predali byt. Predali sme ho o ca 4 tis lacnejšie ako vtedy išli byty plus províziu realitnej kancelárii sme platili my . V zmluve sme dali klauzulu, že ak náhodou do 6 mesiacov nebude byt voľný za každý načatý deň 15 eur navyše. Aby kupca mal istotu , že ani po 6 mesiacoch nebudeme ,, naťahovať,, čas iba tak. O 6 mesiacov sme sa sťahovali.
Odpovedať
@12lubka34 Poznám prípad, kedy sused predal byt, aby za peniaze postavil dom a v byte býval ešte rok po predaji. Realizuje sa to zvyčajne 3 spôsobmi: 1. byt sa predá a zároveň predajca a kupujúci dohodnú o prenájme bytu na potrebnú dobu, napr. 1 rok. Pri predaji prebehne všetko ako má - prepis na katastri a potom bývalý majiteľ platí novému majiteľovi nájomné. 2. dohodne sa predaj bytu a z ceny sa primerane spustí podľa toho, ako dlho plánuje pôvodný vlastník byt používať. Následne v kúpno - predajnej zmluve sa dohodne článok, že predávajúci uvoľní byt najneskôr do ... a uvedie sa konkrétny dátum. Kupujúci (teda nový majiteľ) vie, kedy bude byt k dispozícii, aj keď je majiteľom. Problémom môže byť, ak pôvodný majiteľ z nejakých dôvodov nestihne dokončiť dom - potom sa ten dátum uvoľnenia naťahuje. 3. záujemca a predávajúci podpíšu zmluvu o budúcej kúpnej zmluve, kde sa zaviažu, dokedy a za akých podmienok takúto zmluvu uzatvoria. Kupujúci zvyčajne vyplatí nejakú zálohu (výška je na dohode) z ktorej môže predávajúci dokončiť dom. Môže sa to urobiť ešte mnohými inými spôsobmi, vždy je to však na dohode medzi predávajúcim a kupujúcim.
Odpovedať
@12lubka34 Nerozumiem preco by som mal platit niekomu najom 5 mesiacov...Vsak sa s nim dohodnem kedy bude byt volny...Ak potrebuje byt hned bohuzial,hladam ineho kupcu ktoty bude akceptovat moje podmienky...Planujem to iste.Na dokoncenie stavby domu si zoberiem hypo a predam byt az potom pripadne pred dokoncenim...Vravite ze na hrubu stavbu mate peniaze ,potom zoberte max. hypo,pred dokoncenim predate byt a hypo nemusite celu vycerpat..Ziadneho realitaka ani poradcu nepoyrebujem,jedine pravnika ktory mi vyhotovi kupno-predajnu zmluvu na byt...
Odpovedať
@luk1 už máme jeden uver, dalsi neplanujeme brat a ani by nam ho pravdepodobne neschvalili. Preto potrebujeme peniaze z predaja na dokoncenie stavby.
Odpovedať
@12lubka34 My sme to riešili z opačnej strany, vyhliadli sme si byt, v ktorom pôvodný majiteľ potreboval zostať ešte 3-4 mesiace. Spísali sme riadnu kúpno-predajnú zmluvu s tým, že v sankciách bola 200€ pokuta za každý začatý mesiac v omeškaní z odovzdaním bytu. Plus si ešte platili energie za byt, keďže ešte neboli prepísané na nás. Všetko klaplo tak ako malo, po 4 mesiacoch sme byt aj prebrali k užívaniu.
Odpovedať
@luk1 A prečo by som ja mal od niekoho kúpiť byt, dať mu hneď peniaze, aby si on hovel v tom byte ešte pol roka? A to zadarmo??? Isto, ak dáš dobrú cenu, tak záujemca počká. Ale ak môže kúpiť susedný byt rovnaký, ako je tvoj za rovnakú cenu a ktorý je voľný hneď po kúpe, tak nebude predsa kupovať tvoj. Kúpiš si od niekoho auto a budeš čakať 5 mesiacov, kým on si kúpi nové a tebe posunie to jeho?
Odpovedať
@12lubka34 este len budeme. a do novembra to tusim je. dali sme tam rezervu pre istotu. A + teda samozrejme ze energie si platime sami. Realitak hovoril, ze je to bezne. Ze uz mal zmluvu aj ze rok byvali...
Odpovedať
@chrobak7 vec ponuky/dopytu...Nikde nie je napisane ze kupujuci potrebuje/chce hned byvat...Je to o dohode.To je vsetko.Ja urcite nepredam svoj byt niekomu kto bude chciet byvat hned druhy den a planit mu najom este stale vo svojom byte...100 ludi,100 chuti,niekolko moznosti...
Odpovedať
@luk1 ten, od ktorého sme kupovali byt, tiež nerozumel, prečo by mal platiť každý mesiac za to, že bude bývať už v našom byte.....ale keďže po dlhej dobe "predávania" bytu sme boli prví, ktorí boli ochotní akceptovať, že neuvolnia byt do 2 týždňov (mesiaca) po predaji, tak súhlasili.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?