Predaj bytu - dan z predaja

Vedel by mi niekto dat blizsie info ohladom dane z predaja nehnutelnosti? Byt kupeny 04/2011. Predat ho planujem 05/2016 , cize po 5 rokoch. Kupovala som ho ale s priatelom v pomere 1/2. Tu dalsiu 1/2 som nadobudla v pomere 1/4 dedicskym konanim + 1/4 darovacou zmluvou. ( boli sme 2 dedici v jednej linii) Rata sa mi teda 5 rokov od prvej kupy, kedze som vlastnikom uz od 04/2011, alebo od ziskania podielu 1/1?
Odpovedať
su tu uz taketo temy,nezacinala by som novu,skus to tu pozriet v diskus temach a Otazkach
Odpovedať
@maria123 ved prave ze su, ale len vseobecne.to ze po 5 rokoch neplatim viem. a otazky do jestvujucich som uz davnejsie davala, nikto neporadil a teraz mi to suri. s tymto mi nevie poradit ani realitka, ani priamo danovak :-|
Odpovedať
@manilla mne to vychadza tak,ze az si sa stala vylucnou vlastnickou bytu,pocas tych 5r si vlastnila len polku,ale mozno sa ti ozve niekto kompetentny,tych tu je :-)
Odpovedať
po ziskani podielu 1/1 a od urciteho roku uz nestaci ani tych 5 rokov ak sa nemylim ..
Odpovedať
@manilla tá 1/2 ak to bude po 5 rokov od nadobudnutia, tak to bude príjem oslobodený od dane čo sa týka dedenia záleží od toho od koho si to dedila a kedy to nadobudol poručiteľ - nebohý no a to darovanie, záleží kto ti to daroval, a ten čo to nadobudol dedením, tak záleží od koho to nadobudol dedením, kto bol poručiteľ. realitku poslať kade ľahšie daňováka máš na mysli daňového poradcu? ak si to od neho nechcela zadarmo aby tomu venoval čas, tak tiež poslať kade ľahšie. Treba ísť za odborníkov a zaplatiť mu. stojí to pár EUR.
Odpovedať
@manilla Počíta sa od nadobudnutia každého podielu samostatne 1/2 oslobodená od dane 1/4 zdedená by bola oslobodená od dane pred uplynutím 5 rokov Vášho vlastníctva, ak by bola nadobudnutá dedením v priamom rade a po započítaní doby vlastníctva poručiteľa a Vášho vlastníctva uplynulo aspoň 5 rokov 1/4 získaná darom, oslobodenie po 5 rokoch vlastníctva; inak platí, že ak darca v čase darovania bol od dane oslobodený, tak daň a zdravotný odvod by ste platili z rozdielu mezi predajnou cenou pripadajúcou na podiel 1/4 a trhovou cenu 1/4 v čase, keď ste podiel nadobudli darom. Ak darca v čase darovania podielu Vám nebol od dane oslobodený, tak daň a zdravotný odvod by ste platili z rozdielu mezi predajnou cenou pripadajúcou na podiel 1/4 a cenou, za ktorú podiel nadobudol darca.
Odpovedať
@stastnyjim @draik dakujem. myslela som si ze to zrejme takto bude. ta 1/4 zdedena bola priatelova 1/2, (neboli sme zobrati-zomrel) a dalsia 1/4 bola darovacia zmluva od jeho mamy, kde ona dalsiu 1/4 zdedila. dedili sme rovnym dielom. s priatelom sme kupovali naraz. vie zavazit pokial su podiely v KZ uvedene inak ako na katastri? tam mam 2/3 ku 1/3. ono je to jedno. pokial by som pockala, aby som neplatila dan, zaplatim banke pokutu za vyplatenie hypo mimo vyrocia fixacie, alebo zaplatim dan. ta dan vychadza menej ak by som ju platila len polovicnu a odratam si naklady na prerabku.
Odpovedať
@manilla "ono je to jedno. pokial by som pockala, aby som neplatila dan, zaplatim banke pokutu za vyplatenie hypo mimo vyrocia fixacie, alebo zaplatim dan." chapem dobre, ze v 05/2016 ti konci fixacia, a preto planujes predat vtedy ten byt a vyplatit hypo? 1. co ak sa ti to nepodari predat, resp. predaj sa bude natahovat? 2. novu fixaciu si nemusis davat na 5 ci 3 roky. podla mna da sa dat aj 1 rocna fixacia, len bude urok iny. ale mozno v tvojom pripade sa oplati rozmyslat aj nad tym...
Odpovedať
@radog ano, presne tak. tento byt sa predat musi, pretoze uz mam kupeny dalsi - teda zatial zaplatenu 20% zalohu a cakam na dokoncenie stavby. preto ho planujem predat k ukonceniu fixacie. co si myslim ze sa za 6 mesiacov podari pokial je nastavena rozumna cena.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?