Schiedel a šachta pre vedenie inštalácií

Pozdravujem všetkých. Chcel by som sa opýtať na komín Schiedel (napríklad Kombigas) a jeho šachtu pre vedenie inštalácii. Konkrétne ma zaujíma, ked má niekto fotovokltaiku, alebo solare na streche a túto šachtu použil na zvedenie kabeláže "dole" do tedchnickej miestnosti. Vedeli by ste niekto poslať fotky, hlavne hornej časti (nad strechou, pod strechou...neviem...) kde dané kabely vtupujú do komína? Asi si neviem predstaviť ako je to prevedené. Predpokladám, že treba urobiť dieru v boku komína do šachty naboku? Tá diera sa robí pod strechou alebo nad? Sú potrebné aj chráničky do tej šachty? Ďakujem
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko nemáte dačo k tomu? 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@123pedro123 aj by som nieco mal, ale pytal ste sa uzivatelov ci take maju... 😉 tak reku nebudem sa tu silou mocou tlacit ... 🙂 Napojenie mozete robit aj nad strechou , aj pod strechou. Ak mate moznost pod strechou, tak by som preferoval tuto moznost pre nepotrebnost tesneho prevedenia. Pod strechou, v suchej casti vam bude stacit len otvor. Co sa tyka chraniciek , tak napovie tabulka, s akymi teplotami je potrebne ratat a posudit, ci to, co tam planujete dat , nestrati svoje vlastnosti kvoli teplote.
Odpovedať
@123pedro123 napisem trosku mimo tvoju otazku, ale uvedomujes si teploty ktore sa mozu v tejto sachte vyskytovat pri kureni?
Odpovedať
Profilova fotka
@nicearty - pri uzatvorenej sachte dole (teda "bez odvetrania" ) je maximalka na vnutornom vzdialenejsom povrchu sachty 130°C, samozrejme pri vyhoreni sadzi, s tymto sa pocita ako najhorsi pripad, teda urcujuci - pri otvorenej sachte dole (teda "s odvetranim" ) je maximalka na vnutornom vzdialenejsom povrchu sachty 85°C, samozrejme pri vyhoreni sadzi, s tymto sa pocita ako najhorsi pripad, teda urcujuci - Uprostred sachty - teda pre pripad visiaceho vedenia, nie na stene - 90°C a 40°C Teploty pri kureni nie su zaujimave, kedze nie su najhorsim pripadom. Tym je vyhorenie sadzi v keramickej casti kominoveho systemu Schiedel KOMBIGAS.
Odpovedať
Elektrikár sa s drôtmi komínu vyhýbal ako čert krížu.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko vdaka za osvetu, nech si kazdy sam pripadne vyuzitie takejto sachty na vedenie konkretnych instalacii.
Odpovedať
@nicearty slovo zvazi mi vypadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@nicearty System modrej strechy umoznuje upravu prispevku 😉 do 5 minut od komentovania Dakujeme za uznanie nasej cinnosti. Potesilo!
Odpovedať
Dakujem, za info. Škoda že tu zatial nikto nedal fotky ako to vyzerá pri vstupe do komína, prípadne aj na výstupe. Až by si človek myslel, že tie šachty ľudia ani nepoužívajú na vedenie inštalácií (aj ked na to sú) a celé je to ako Colombova žena.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko . Ešte otázka ak môžem. Táto chránička je ok? https://www.elektroantos.sk/chranicka... Prípadne ak nie, tak ktorá?
Odpovedať
Profilova fotka
@123pedro123 tato chranicka chrani pred mechanickym poskodenim. Deklarovana tepelna odolnost je -45°C až +60°C Ak bude sachta pre vedenia prevetravana, chranicka visiet v sachte, tak vyhovuje. Podla tabulky je dosiahnutelna teplota 40°C AK bude na stene sachty, tak nevyhovuje, dosiahnutelna teplota je 85°C a to je o 25°C viac ako deklarovany rozsah pouzitelnosti. Skor by som sa orientoval na poziarne odolne vedenia - vodice a nie chranicky pre standardne vedenia.
Odpovedať
@123pedro123 Ahoj, ja tiež plánujem viesť káble od FV dolu komínovou šachtou. Čakám na montážnu firmu, aby som si prešiel s nimi technické riešenie. Mám v pláne použiť požiarne odolné káble. Len ešte neviem aký budú požadovať prierez vodiča. Prieraz do komína plánujem robiť nad strechou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kajo873 veľmi rád si to potom pozriem na fotkách. Budem rád ak to sem hodíte.
Odpovedať
@123pedro123 bude to tak za mesiac -mesiac a pol cca.
Odpovedať
@kajo873 len zistujem, či ste už hovorili s firmou ohladne vedenia tých kabeláží a celkovej realizácie.
Odpovedať
@123pedro123 Ani nie, škoda hovoriť.. ZSDIS mi poslalo zamietavé stanovisko, že ma nepripoja. Jednofázový systém nie, ale len trojfázový. Na toto som čakal takmer rok... A teraz keby chcem teda ten trojfázový systém tak je to omnoho drahšie ako pred rokom a dlhé čakačky. Tak asi ani FV nedám, som momentálne z toho celého znechutený. Dotácia prepadla, zmluvu som musel zrušiť.
Odpovedať
no fasa...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?