Veľký spád na pozemku

Ahojte, na dedine nám robia kanalizáciu, už máme vyhotovené aj revízne šachty a je čas pomaly premýšľať nad tým, ako sa na RŠ pripojiť s odpadom z domu. Vzdialenosť medzi najvyšším miestom pri chalupe a RŠ je cca 29m. Výškový rozdiel je 4,2m ( medzi najvyšším miestom a vyústením rúry v RŠ ). Spád na pozemku máme 10cm/m. Pokiaľ by sme sa chceli držať spádu 2,5cm/m , tak by sme museli kopať do hĺbky 3,5m - čo neprichádza v úvahu, pretože 29m je len priama trasa popri chalupe. Následne sa rúra v najvyššom mieste zatočí a bude pokračovať 5m k vyústeniu súčasného odpadu - ten sa nachádza v zumpe cca 30cm pod terénom. Takže na 5m prejsť z 30cm na 3,5m by bolo asi príliš moc. Neviem či je táto situácia nejako riesitelna bez toho, aby sme museli tomu pomáhať precerpavackou a pod. Ďakujem za každú radu a tipy. Posielam aj nákresy , snáď sa v tom vyznáte.
Odpovedať
Profilova fotka
@pealu - spad ti staci 1cm na 1m, norma 2-3% ratala s liatinou, ktora ma uplne iny koeficient drsnosti - aktualnu zumpu musis obist, kanalizacia sa nepripaja cez aktualnu zumpu (aspon teda v 90% pripadoch. U nas to bola jedna z podmienok. -z obr.1 nie je jasny vyskopis (aspon teda mne nie). Chybaju tam dolezite udaje a to: - kde je 0 (vagrys) - vacsinou je to napr. horna doska sachty - hlbka sachty - spodna hrana pripojovacej rury (napr.-160cm) - bod pripojenia v dome (vyskopis oproti 0). -vzdialenost bodu pripojenia v dome od sachty z 4 bodov absolvent zakladnej skoly 8 rocnika s pouzitym goniometr.fukcii vypocita co chces...
Odpovedať
@mgx ďakujem za odpoveď, ja počítať viem, nepotrebujem absolventa 8 ročníka ZŠ 🙂 - nižší spád = pre mňa väčší problém, takže sa držím cca 2,5% ktoré tu väčšinou ľudia dávajú - žumpu obchádzať nemusím, pretože sa v nej pripojím priamo na starú odpadovu rúru ( technický to neviem inak spraviť ) - 0 som nezaznacil to je pravda, ale v podstate ju ani nepotrebujem - šachta je hlboká 110cm + 160mm pripojovacia rúra Ostatok po lopate - výškový rozdiel medzi spodokom pripojovacej rúry v šachte a najvyššim miestom pri dome kadiaľ odpad pôjde je 4,2m. Keby počítam že v najvyššom bode osadim potrubie do hĺbky 1m, tak je výškový rozdiel 3,2m. Čiže 3,2m výškový rozdiel na 26m - to je cca 12cm spád na jednom metri a pokiaľ má pozemok takýto prudký spád tak nieje možné dodrzat ani 1% ani 2,5% spád potrubia , pretože by som s ním po pár metroch išiel nad terénom vzduchom. Keby počítam z opačnej strany - 1% spád od šachty smerom hore, tak na 26m to robí 26cm - pokiaľ je počiatočný výškový rozdiel 4,2m, tak to vychádza že by som musel kopať 4m v najvyššom mieste, co je neuskutocnitelne. Preto ma zaujíma či už niekto riešil odpadové rúry pri takto prudkom spade.
Odpovedať
Profilova fotka
@pealu V prípade, že sklon terénu je väčší ako sklon prípojky (tvoj pripad), pri maximálnej prietokovej rýchlosti sa navrhujú spádoviská alebo sklzy (STN 75 6101). Pri domovej pripojke, ak prides s rurou povedzme pod 30cm pod uroven terenu, spravis sklz alebo spadovisko (treba dat aj cistiace T-cko alebo sachticku) a ziskas hlbku a znovu pokracujes spadom 2.5%. Videl som uz aj vertikalne skoky a sklzy bez cistiaceho otvoru... ak je to preplachovane tak to funguje.
Odpovedať
@mgx toto je super info, zvažoval som aj takéto riešenie, ale nevedel som či sa to vôbec takto robieva. Ďakujem 🙂
Odpovedať
@pealu Uprimne, ked zistis ceny spadiskovych sacht + kolena + revizne otvory, kominy atd. kazdych 5-10 metrov a ked zistis aka je to sk.....a piplacka to vsetko spravit poriadne do spadu, das precerpavacku tak ako ja 🙂. Je blbuvzdorna, jedine co sa moze pokazit je cerpadlo a to mas relativne v pohode dostupne v sachte. Nemusis riesit sklony, hadicu dostatocnej hrubky len ulozis do vykopu a pred kanalizaciou das este spatnu klapku (ja ma este druhu poistnu v precerpavacke). Drzim prsty nech sa podari 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?