Dažďová voda do dažďovej kanalizácie alebo ju zadržať na pozemku? Výhody, nevýhody?

Zdravím, ako postupovať, ak je v lokalite osobitná dažďová kanalizácia (už pripravená na pozemku, vrátane šachty) a zároveň je v projekte domu schválený aj trativod. Pôvodne sa pri vyhotovení projektu rátalo s tým, že k dispozícii nebude dažďová kanalizácia. Čo sa však zmenilo. Čo som mal možnosť vidieť, tak všetky okolité domy žiadne vsakovanie na pozemku neriešili a vodu odvádzajú do dažďovej kanalizácie. Takto to majú aj v projekte. Moje otázky: 1) Čo je výhodnejšie: -odvádzať dažďovú vodu do daždovej kanalizáci alebo ju zachytávať na pozemku a odvádzať do trativodu (+ medzičlánok v podobe podzemnej nádrže na vodu) Je niektoré riešenie jednoznačne výhodnejšie? Cena, údržba, priebežné náklady... 2) Ak pri projekte domu bolo uvažované s trativodom, projekt bol takto schválený, je možné to napriek tomu zmeniť a napojiť to na pripravenú dažďovú kanalizáciu? Je nutné k tomu robiť nejaké nové projekty/schvaľovanie? Ďakujem za rady.
Odpovedať
@vincuro určite z hľadiska ekológie je najlepšie vsakovanie na pozemku. "Sťahovanie" vody dažďovou kanalizáciou má nepriaznivý vplyv na celkové vodné pomery danej oblasti a je škoda že v dnešnej dobe niekto toto vôbec realizuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@vincuro - zisti si, kolko je stocne za dazdovu vodu v tvojej oblasti - aky je mesacny/rocny uhrn zrazok SHMU v tvojej oblasti. Da sa aj cez shmu (za peniaze). - s ohladom na vyvoj sucha by som isiel do riesenia podzemna nadrz a prepad trativod - vsetky zmeny => zmena stavby pred dokoncenim
Odpovedať
@sousedekovci89 - to je pravda. Z ekologickeho hladiska ide o lepsie riesenie to nechat na pozemku. Dakujem za nazor. @mgx - dakujem za rady. Musim sa na to pozriet detailnejsie, ale podla vseobecnych mapiek zo shmu patri tato oblast (pod Tatrami) k tym, kde je dostatok zrazok. Podzemna nadrz + trativod znie fajn, kedze to mozem pouzivat aj na zavlahu. Akurat sa kusok obavam, ci s tym nebude robota navyse (cistenie, upchavanie?) a ci to nebude oproti napojeniu na dazdovu kanalizaciu vyrazne drahsie, pricom taketo napojenie na d. kanalizaciu by bolo prakticky z mojej strany bezudrzbove? Ale zatial sa mi pozdava viac nadrz+trativod. A ak som to spravne pochopil - ja si to mozem pocas stavby zmenit na dazdovu kanalizaciu (ak sa tak rozhodnem) a staci mi to zaznamenat ako zmenu stavby pred dokoncenim? Tak to je potom jednoduchsie ako som cakal 🙂.
Odpovedať
@vincuro moja otázka je skôr akú máte veľkú záhradu a akú mate plochu ktorá by teoreticky šla do nádrže? aby sa nestalo, že 2x do roka využijete na polievanie a zvyšok budete len vypúšťať do kanalizácie.
Odpovedať
@vincuro ja mam 10m3 nadrz a od tial do trativodu. Z nadrze mam napojenu automatickú zavlahu. Pred vstupom dažďovej vody do nadrze ide voda do sita ktoré zachytáva hrubsiu špinu. Pred čerpadlom mám ešte filter. Nezapchava mi nič. Problém je, že je to pre mňa málo vody a v obdoby dlhšieho sucha musím byť veľmi hospodarny s vodou.
Odpovedať
Profilova fotka
@spee16dee obdobne to ma sestra. No tusim maju tu nadrz mensiu, no poliavaju si s tou vodou travnik a zahony. Ak sa nahodou stane, ze je vody v nadrzi vela, zvedenu ju maju do trativodu
Odpovedať
Profilova fotka
my mame tiez nadrz a prepad. ako zahradkar vyuzivam vodu vo velkom. a dazdovka je urcite lepsia, ako vrtat studnu napr.na zavlahu. ak je u vas dost zrazok, urcite tu vodu vyuzijete
Odpovedať
ak viete, ze tu vodu dokazete vyuzit, tak potom smelo do toho. len by to chcelo asi ozaj dopredu pozistovat, aby vas potom pripadny objem nezaskocil.
Odpovedať
@vincuro musíš poznať 2 veličiny, množstvo zrážok a veľkosť pozemku k čomu bude využívaný, lebo na SK sú oblasti kde prší v lete takmer nonstop ako u mňa, takže na polievanie potrebujem ozaj len minimum najviac na kvety ktoré musia byť kryté pred daždom, trávnik a ostatné má vlahy až veľa, preto sa musí často kosiť,ostatok môže do blízkeho potoka, tu je veľký spád, spodná voda takmer žiadna, len z daždou, ostáva ešte možnosť používať vodu aspoň na splachovanie, treba ale oddelený prívod a zas oblasti kde prší veľmi málo, je teplejšie dá sa viac pestovať tam sa oplatí i veľká nádrž
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?