Čistička je lepšia ako žumpa?

Ahojte, nemám v tejto problematike žiaden prehľad. Rozhodujem sa medzi čističkou a žumpou. Z môjho pohľadu je lepšia čistička - nestojí to tam rok, sypem do toho dajaky prašok (dajake bakterie, či čo) a z výsledným produktom môžem polievať záhradku... neplatím stočné. Alebo v najhoršom prípade to pustím do trativodu a vybavené. Raz ročne odoberám vzorku a posielam na hygienu za cca 8€, alebo nejak tak mi to vysvetľoval maklér? V žumpe sa to zhromažďuje, smrdí a kvasí to tam rok, potom musí prísť hovnocuc za cca 80€ a vycucať žumpu do dna. Vedel by mi k tomu niekto dať viac info, alebo teda, či sa mýlim, alebo ako to je? Priznám sa, že túto problematiku som nikdy predtým neriešil.
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode trochu Vás zorientujem, žumpa: nevyváža sa raz za rok, ale podľa spotreby , to môže byť pri 8 m3 žumpe raz sa 100 dní, cenu máte dobrú ale sú aj vyššie , to si zistite u susedov. Nezabudnite odkladať doklady o vývoze, môžu ich pýtať dva roky dozadu. Sú na to nepríjemné pokuty. ČOV, to bolo skutočne vyjadrenie makléra , je to bohužiaľ aj vyjadrenie neznalého problematiky. V súčasnej legislatíve sú min 2-4 skúšky za rok, nenosia sa na hygienu ale odkladajú a stoja okolo 30€. Tiež si ich treba odkladať. A pripočítať elektrinu za dúchadlo cca 200kWh/rok Voda z ČOV nie je zhygienických dôvodov vhodná na polievanie trávnika a zeleniny.
Odpovedať
@arcticcode Ahoj, ja ak by som mal moznost jednoznacne idem do cisticky. Zumpu staci mat 10 - 12 kubikov. Kto chce vacsiu, je to vyhoda len v tom ze nemusis tak casto volat hovnocuca, ale nic neusetris na vyvoze lebo ten objem ti musi vytiahnut tak ci tak. Na jeden vyvoz obvykle viac ako 10 kubikov nevezme. My ako trojclenna rodina zumpu naplnime v priemere za 6 - 8 tyzdnov, to chcem vidiet ked nas bude viac. Takze to ani nema cas kvasit. No a cena hovnocuca ide stale hore, zdovodnuje to tym ze COV kam to akoze vozi, dviha ceny stocneho. Kedysi existovali septiky, ktore fungovali podobne ako popisujes, t.j. mas nadobu kde sa uklada husty odpad a potom perforovanu nadobu z ktorej sa vsakuje precistena voda do pody. Takyto sposob je dnes zakazany, asi kvoli ochrane spodnej vody. Potom mas domove COV, ku ktorej ale treba projekt, jedna sa o vodnu stavbu, je okolo toho pomaly viac vybavovania ako okolo stavebneho povolenia na barak ale aj tak by som do toho siel. Ale hlavne, ku domovej COV treba nejaky vodny zdroj kam mozes vypustat vycistenu vodu (idealne potok). Ak potok pri pozemku nemas, COV ti nepovolia. Mozno ma tu niekto veci znalejsi poopravi, cerpam z informacii ktore som pozistoval ked som riesil stavebne povolenie cca tri roky dozadu. Pekny den
Odpovedať
@jan45 A kde sa odkladajú? U mňa v pivnici?
Odpovedať
@arcticcode normalny clovek si odklada vsetky doklady (aj potvrdenie aj fakturu za vyvoz zumpy) uklada do sanonu alebo pri najhorsom do suflika. Ked sa rozhodne do pivnice, aj tam moze...
Odpovedať
@zita19 on myslel vzorky
Odpovedať
@cukrik25 tak taka konstrukcia mi ani nenapadla. Hadam odoberiem vzorku, odnesiem do labaku, dostanem doklad a ten odlozim. Ale co ja viem...
Odpovedať
@zita19 to pisal jan
Odpovedať
ja akoze fakt nechapem, to na slov. je kazdy dement? alebo iba ten co stavia na hypo??? @jan45 jasne napisal a aj pre mna taliana poschopitelne, ze kontroluju blocky s vyvozu zumpy !!! a potom, ze preco si nerozumieme ???
Odpovedať
@kavar ano pan talian, kazdy je tu dement, vitaj v klube...citujem : ČOV, to bolo skutočne vyjadrenie makléra , je to bohužiaľ aj vyjadrenie neznalého problematiky. V súčasnej legislatíve sú min 2-4 skúšky za rok, nenosia sa na hygienu ale odkladajú a stoja okolo 30€... Na to sa pytal zadavatel ze kde sa ukladaju, ci v pivnici... Nauc sa citat...inteligent
Odpovedať
Profilova fotka
@cukrik25 -mrzí ma, som po lek.zákroku a sedenie mi robí problém, ale aj predtým som písal skratkovito .Celý text znie: V súčasnej legislatíve sú min 2-4 skúšky za rok, tie odberá autorizobaný odberateľ, posúdi akreditované laboratórium, skúška trvá 5 dní (BSK5) nenosia sa na hygienu ale odkladajú v prevádzkovom denníku a stoja okolo 30€ a viac. V súčasnej dobe sa pracuje na zmene vyhlášky (mala by sa týkať aj starých rozhodnutí) tam bude iný počet skúšok.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Keby sa tahalo raz za rok, tak nikde nemusime ani kanalizacie robit. Realita u mnohych je ale aj interval 3-4 tyzdne,
Odpovedať
Článok sa načítava...
Hlavne si na obci/zivotnom prostredi zisti ci ti vobec COV povolia. Mozno ti to zjednodusi rozhodovanie. Dediny co maju v plane robit kanalizaciu uz COVky obmedzuju a tie co ju maju ti zas nepredlzia na zivotnom prostredi povolenia.
Odpovedať
Dakujem za odpovede, ze kde sa to odklada, som nemyslel vobec ironicky. Napadla ma myslienka, ze v pivnici mam regalik, do ktoreho ulozim v sklenenych flaskach 2-4 vzorky za rok z toho, co nakakam a nacikam a co prejde cez cisticku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?