Žumpa alebo čistička keď do roka bude kanalizácia ?

Chcela by som Vás poprosiť o radu, akákoľvek pomôže. Máme totiž ten problém, že naplánovanú máme betónovú 10 kubíkovú žumpu no dnes sme sa dozvedeli že do roka bude kanalizácia. Nechceme preto veľa peňazí investovať do niečoho čo budeme využívať len rok . Aj sme rozmýšľali nad 5 kubíkovou ale medzi nimi je rozdiel možno 300 € . Na druhej strane by bola možnosť aj plastovej no nechceli by sme ju tam nechať po tom roku lebo keď by ostala prázdna mohla by ju spodná voda vytlačiť nakoľko ten problém u nás je / spodná voda / . A niečo príliš malé asi tiež nebude správna voľba. Naša mesačná spotreba len studenej vody teraz v byte je cca 8 kubíkov.
Odpovedať
Profilova fotka
@rajcinka plastova bude drahsia a ani betonova nezostane v zemi ak je vysoka spodna voda, archimedes nepusti. Takze betonovu s opatreniami aby to nevybehlo a v potom ju vyuzijes npr na dazdovu vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@rajcinka Dôkladne si preverte info o kanalizácii o rok. Ak má byť do roka, musia byť projekty a stavebné povolenie, len obstarávanie trvá viac ako pol roka. Projekty musia mať aj na stavebnom úrade v obci. A stavebné povoolenie musí byť verejne vyvesené. Reči starostu ani nepočúvajte, nemá na to žiadny dosah.
Odpovedať
@rajcinka ešte treba vedieť do ktorého roka :-) :-)
Odpovedať
@rajcinka Pokial už nie sú zmluvy o dielo s dodávateľom tak rečiam o kanalizácií do roka by som tiež veľmi neverila. Urobte si župtu a potom ju budete mať na daždovú vodu.
Odpovedať
Už sa kanalizácia začala robiť takže toho sa nebojím :)Vraj začiatkom budúceho roka by už mala byť a potom pokým sa to pospája a spustí. Tak uvidíme.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 12 mesiacoch
Presne. Aj u nas je kanalizácia. Už tri roky. Neskolaudovana. A možno tak bude ďalších 30 :-x Dajte tam tu zumpu aby sa vám nestalo že ešte na dochodku budete čakať na kanál . Ako u nas niektorí.
Odpovedať
Profilova fotka
s žumpou máš jednoduchšiu prevádzku ako s ČOV. Potom ti ostane na dažďovú vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo v čom jednoduchšiu? Že musí sledovať kedy sa zaplní, či má žumpár čas, či bude vtedy niekto doma? Minulý rok dostali starostovia pokyn na sledovanie vývozu žúmp,zákon platí X rokov, ale starostovia neplnia svoje povinnosti, čiastočne z neznalosti, čiastočne z taktických príčin.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ak by mal starosta sledovať, ako sa vyvážajú žumpy, strávil by tým celé dni. Moja skúsenosť: ja mám ČOV, musím sa o ňu starať, vyberať nestrávené šupky, vločky, zrnká a pod., aby sa neupchal odtok. To robím cca raz za 2-3 dni. Sused má žumpu, pozrie do nej raz za 2-3 mesiace. Ak by mal plavák, ktorý mu ukáže stav hladiny, tak do nej nemusí pozerať vôbec. /len môj názor/
Odpovedať
ako sa da potom zumpa vyuzit na dazdovu vodu (ak uz bude kanalizacia)? da sa znej potom voda pouzivat na polievanie? alebo ake ine vyuzitie to bude mat okrem zberu vody zo strechy? dakujem
Odpovedať
@topvideo pochybujem, ze ma vas sused zumpu, to bude septik. Inak by ta zumpa musela mat 50 kubikov (dajme tomu, ze ju kontroluje, ked je na 2/3 naplnena).
Odpovedať
Profilova fotka
@bromid nádrž využije najmä mimo zimného obdobia, zaústi do nej dažďové zvody, v zime vodu odkloní do trativodov @stowasser nehádam sa, možno má septik, ale v dome býva sám. My s mm minieme mesačne 8 m3 vody. Sused asi 4. Ak má 20-30 kubíkovú žumpu alebo septik, tak mu dlho dlho vydrží, kým sa naplní.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Určite by som riešila žumpu, pokiaľ tá kanalizácia sľúbená aj bude samozrejme ;-) Vo Vašom prípade by som sa do ČOV nepúšťala...z vlastnej skúsenosti, vybavujeme ju už 4tý mesiac a stále nemáme povolenie, je to proste na dlho...
Odpovedať
Ja by som tiez isiel do zumpy /obrazne povedane :) /, a umiestnil ju tak na pozemok, aby sa po pripojeni na kanalizaciu dala vyuzit ako kanalizacna sachta ak to bude potrebne, alebo ako uz pisali -na dazdovu vodu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?