Pokosovka

Ahojte majstri. Potrebovala by som radu. Chcem mužovi kúpiť pokosovú a kapovaciu pílu. Niečo do 200 eur. Ideálne aby mal výkon motora tak 1500 W. Pozerla som značku Bosh, tam je buď malý výkon motora alebo potom je s výkonom 2000 W ale cenou vysoko nad moje možnosti. Našla som značku Metabo, ktorá by presne vyhovovala tomu čo potrebujem, ale zas podľa recenzií niektorí písali, že je nepresná. Máte niekto skúsenosti? Budem vďačná za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@alina20 Aj ked to ma byt asi ako darcek, skusil by som to predsa skonzultovat s muzom co presne potrebuje. Predidete obaja moznemu rozcarovaniu z darceka. Skor ako vykon by som sa sustredil na: - prerez pily (zavisy od priemeru kotuca) - sklapanie kotuca (vpravo/vlavo - maju iba drahsie pily) - ci ma aj pojazd posun alebo iba jednoduche sklapanie (tiez suvisi so sirkou prerezu) - celkova robustnost a moznost adjustacie nastavenia v jednotlivych krajnych polohach (45st, 90 st...) - do 200 eur to bude vzdy o kompromisoch.
Odpovedať
Profilova fotka
Vykon je v dnesnej dobe trosku zbytocne pozerat 😉 doba postupila, ucinnost sa zvysila, to cislo nieje vykon motora ale to co si cucne zo zastrcky… realne ten motor moze byt vykonnejsi ako stare motory s vyssim cislom lebo je ucinnejsi 🙂 Takzvany ciselny “vykon” uz nekukam ani pri vysavacoch lebo to nieje smerodajny udaj 😉
Odpovedať
@alina20 každá jedna pokoska za 200 stovky je nepresná. Mám Metabo KGSV 216M. 30 minút roboty a je presná. Nepresnosť je len v tom že ich treba doštelovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@palo18 no to by bolo este dobre, ak by to slo "dostelovat" . Mam Scheppach a tam su od vyroby polohy 90 a 45 st nepresne 😞 (nie je moznost presnej adjustacie)
Odpovedať
Profilova fotka
Mam pokosovku za 70€ a nebol problem 🤣 plynule nastavenie od 45 po 90 stupnov podlahove listy som porobil v celom dome a rohy su na paradu 😎
Odpovedať
Profilova fotka
Mam pokosovku za 70€ a nebol problem 🤣 plynule nastavenie od 45 po 90 stupnov podlahove listy som porobil v celom dome a rohy su na paradu 😎
Odpovedať
@richard71 on mi svojho času spomínal, že by sa mu páčilo toto GÜDE 55254 TKGS 216. Aj som mu ju objednala, žiaľ, kvôli zavádzajúcim info na stránke obchodu som o ňu prišla. V čase, keď som ju objednávala ju normálne mali skladom. O pár dní mi volali z predajne, že ju vypredali. Vzhľadom na to, že to bol jediný obchod, ktorý ju ponúkal a za tú cenu s tými parametrami, nemusím veľmi rozmýšľať čo sa tam stalo.
Odpovedať
@zipsuliak to môže byť. trávim nad tým už niekoľko dní takže som už nejaké tie recenzie prečítala. dokonca som sa dočítala, že kúpu značkovej píly, ktorú si jeden pán kúpil, oľutoval, lebo je nepresná a že teda je vidieť, že sa jedná o čínsky výrobok. ja som fakt vďačná za každú radu. ide o to, že chcem aby to bolo prekvapenie. už som mu kupovala vibračnú brúsku, hornú frézu, ponk.. vždy som si to všetko naštudovala po dobu niekoľkých týždňov aby som nekúpila somarinu. vždy so všetkým bol nadmieru spokojný. Ale teraz som akosi bezradná.
Odpovedať
@palo18 inak presne túto som mala v merku. rozhodovala som sa medzi Metabo KGSV 216M a Bosch GCM 216
Odpovedať
@alina20 obe dve sú miliónkrát lepšie než akékoľvek gúúúde, shepach, a nieviem čo. A presne pre to čo napísal @richard71 ja si na metabe doštelujem kotúč keď je vyosený on nie 😉
Odpovedať
@alina20 tu metabo mam doma, vcelku fajn, co zamrzi je ze nema softstart tak celkom slusne kope na zaciatku, zavisi aj od toho ako casto ju bude muz vyuzivat a ci spravi 100 rezov za hodinu alebo 100 za mesiac, ja som ju kupoval na stavbu, a posluzila dobre a verim ze este dlho bude...na take domace zuvanie mozem odporucit Edit: pardon ja mam Metabo KGS 216M, nie Metabo KGSV 216M takze mozno sa mylim
Odpovedať
Profilova fotka
@alina20 tak to je najlepsie ked presne vie aky model chce.. treba ho len zohnat co dnes tiez nie je jednoduche...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zipsuliak to by ma zaujimalo, ze ktory elektromotor ma tak vyrazne vyssi/nizsi prikon ako vykon. Fyziku neodrbes. Idealne by ma aj zaujimalo, ze v com by mali byt technologicky lepsie na tom teraz tie elektromotory? Ked sa stare elektromotory nejako vyrazne neprehrievali, tak sa ten vykon nemal kde stratit. @alina20 inak to bude mat naozaj pekny darcek. Super, ze si sa prisla sem poradit. Urcite by som si odlozil blocik, ale mna by to potesilo.
Odpovedať
@palo18 díky moc za radu 🙂 nerada by som šla do nejakých no name alebo neoverených značiek. ja viem, ak je niečo značkové, nemusí to byť automaticky zárukou vysokej kvality ale predsa len to riziko, že sa tam niečo pokašle je menšie. a treba potom prihliadať aj na to, kde je servis.
Odpovedať
@cukrik25 soft start, takže ak tomu rozumiem dobre, jedná sa o pozvoľný rozbeh čím sa zníži preťaženie. u niektorých som videla túto funkciu. keď to ja porovnávam z vlastnej skúsenosti viem, že niektoré domáce spotrebiče sú narvané funkciami, ktoré sú tam zbytočné. A tým sa navyšuje aj cena. ak by si mi mal poradiť, pozerať teda radšej niečo s touto funkciou?
Odpovedať
@richard71 tak konkrétne tento model už nezoženiem nikde. preto mám vypísané parametre a zháňam niečo, čo sa tomu aspoň približuje.
Odpovedať
@alina20 ano rozumies tomu dobre soft start alebo obmedzovas nabehoveho prudu. A to je jediny rozdiel medzi metabo kgs nema obmedzovac nabehove prudu a kgsv ma obmedzovac nabehoveho prudu + regulaciu otacok inac su to identicke masiny a su aj najpredavanejsie pokosky na trhu. Ak je domaci kutil a bude to pouzivat cez vind na domace prace netreba odmedzovac. No tak to pri zapnuti trsku kopne, nic katastrofalne. Napr tu bosku mavaju casto v Obi v akcii aj pod 200 euro. Aj tento rok uz bola v akcii tak.
Odpovedať
Profilova fotka
No všetko záleží od toho, načo ju bude používať - či len na bežné skracovanie alebo je potrebná "stolárska presnosť". Ja osobne mám https://pokosove-pily.heureka.sk/sche... (cena cca tých 200€). V zásade spokojnosť, ale všetko má svoje muchy: - Slabší odvod pilín - Laser sa po čase pokazil, ale vôbec mi nechýba. Lúč lasera bol aj tak hrubý, takže nedalo sa podľa neho rezať presne - Ako väčšina strojov, potrebuje doladiť uhly. Od výroby je to nastavená na oko... Je potrebné presné doladenie. Ale šikovný majster zvládne. Výhodou je pojazd, takže prereže až šírku 340mm, a pomerne silný motor 2000W. Pre hrubé rezy stačí aj dodávaný kotúč, pre čisté rezy doporučujem kúpiť kvalitnejší kotúč (napr. CMT Orange https://lugerex.sk/cmt-itk-ultra-tenk...)
Odpovedať
@igor256 vždy sa tak snažím počas celého roka dávať pozor na to čo mi kedy spomenie, že sa mu páči alebo že by sa mu to hodilo do dielne. naposledy som ho takto šokla automatickým kávovarom, lebo má veľmi rád kávu. doslova som sa urobila blbá a ťahala z neho info, že čo by podľa neho mal taký kávovar mať a čo by sa mu páčilo. a ani raz som nezabudla povedať, že podľa toho čo chce tak to je drahá hračka a že možno si ju niekedy v budúcnosti kúpime. O to väčšie bolo jeho prekvapenie, keď ho dostal. ja som jedna z tých žien, čo sa nehrá na to, že všetko vie 🙂 snažím sa ozaj všetko poriadne naštudovať a zároveň uvítam každú jednu radu a skúsenosť najmä čo sa týka týchto kutilských záležitostí 🙂
Odpovedať
@lordxor veľká vďaka za skúsenosť. toto nebude len na občasné používanie. pomalinky si zariaďuje dielničku a práca s drevom je jeho veľká záľuba, takže predpokladám, že keď bude mať všetko čo potrebuje aspoň pre začiatok tak sa tomu bude venovať viac.
Odpovedať
@palo18 super. díky moc za ozrejmenie. metabo vyhralo aj v nejakom teste tuším.
Odpovedať
@zipsuliak učinnost bežných elektromotorov pre domacnost je +- rovnaká už pár desatroci, tam sa učinnost nemá ako zvyšovať. Skôr by som povedal, že klesa ich hmotnost ale aj robustnost, vydrzia menej.
Odpovedať
@richard71 @zipsuliak @palo18 @cukrik25 @igor256 @lordxor @paul2 Páni, ďakujem za všetky rady a tipy. Výber som nakoniec zúžila na Bosch GCM 216 a MAKITA MLS100N, kde ešte musím u muža vysondovať, či priemer kotúča je pre neho smerodajný, keďže Makita má priemer až 255 mm. Ešte raz vďaka. Máte u mňa čokoládu 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@alina20 nemas za co. 🙂 Ja by som sa kazdopadne takemuto darceku potesil 🙂 Iste aj ponozky su fajn.. xixi
Odpovedať
@alina20 keď je to konečný výber tak jednoznačne brať väčší kotúč.
Odpovedať
Profilova fotka
@alina20 zanedbavas primarny parameter pokosovej pily - a to je dlzka/sirka rezu. Porovnaj si sirku/dlzku rezu pri GCM 216 a napr. metabo s pojazdom za +- rovnaku cenu. https://www.doktorkladivo.sk/metabo-k... dalsia vec je, bude sa pila prenasat, alebo bude stat stale v dielni? Ak v dielni, niekde pri stene, ci v strede? Da sa pripojit odsavanie? Lebo to su dalsie veci, ktore je dobre preskumat.
Odpovedať
@mgx ahoj. ďakujem za pripomienku, ale nemyslím, že niečo zanedbávam. pridržiavam sa parametrov, ktoré sú v tej značke, ktorú si vybral. ako som spomínala, metabo som zvažovala ale odradilo kopec nedostatkov (nepresný a slabo svietiaci laser, bosch má napríklad zvoz vrámci SR zadarmo v prípade poruchy, na metabe je podľa toho čo som čítala niektoré veci doladiť...) navyše, ja si nemôžem dovoliť kúpiť mu hocičo a len tak z brucha si vymyslieť parametre, ale primárne sa musím pridržiavať toho, čo si on sám vybral. Čiže sa snažím nájsť niečo, čo sa bude najviac približovať jemu vybranej značke GÜDE 55254 TKGS 216. Ešte som uvažovala o Makite, len tá ma väčší priemer kotúča a do tohoto sa neodvážim ísť nakoľko nakoľko ak by potreboval použiť priemer kotúča 216 mm, zistila som, že treba tam dávať veľký pozor aby mal rovnaký priemer osky ako ten 255 mm. Keďže píla bude od výroby nastavená na kotúč 255 mm. Ešte potrebujem zistiť či má "boška" ochranu proti náhodnému štartu po prerušení prúdu, rozbeh a pojazd a vyzerá to tak, že mám favorita.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?