Odpoveď na príspevok od vedeus:
Zdravím, vlastním nejakých 600 m2 pozemok. V moje… @vedeus znalec určí hodnotu podľa toho či už sú tam aj siete a hlavne podľa lokality. Či tam sú obchody, služby, školy, dopravné napojenie atď. Áno, trhová hodnota býva často iná ako znalecká, ale zohľadňuje sa tam plno vecí. A potom z tej sumy býva tých 60%. Takže treba si dať spraviť znalecký posudok alebo zatiaľ pre info sa len opýtať susedov a malo by to byť podobné ako mali oni. Lepšie sa oplatí, keď už je začatá stavba, ale keď sa inak nedá, tak aj založenie pozemku sa v pohode dá spraviť. Niekto pozemok dostane a niekto ho kúpi za 100€/m2, ale znaleckú hodnotu budú mať rovnakú. Známi si robili znalecký na cudzí pozemok už pred kúpou a podľa toho sa rozhodovali.Odpoveď na príspevok od stavbarik123:
600m2 vratane plochy kde bude stat dom? Teda.. do… @stavbarik123 600m2 vratane plochy kde bude stáť dom. Áno tak by som to chcel spraviť, že akonáhle použijem peniaze ktoré mám zo založenia pozemku na výstavbu základovej dosky --> následne sa zapíše do katastra ako rozostavaná výstavba -> následne sa prefinancuje a vezme druhá hypo kde sa bude ručiť vlastne tým čo už je postavené + pozemok. Samozrejme to ako to najlepšie spraviť sa poradín s finančákom - išlo mi hlavne o to že či tá suma pozemku danná znalcom bude mo odlišná od trhovej.Odpoveď na príspevok od vedeus:
@stavbarik123 600m2 vratane plochy kde bude stáť … @vedeus Ďakujem vám, už mi to dáva logiku. Ak sa vás môžem spýtať - ak predpokladáme že sa jedná o novú štvrť kde sa budú stavať domy v dedine - a siete sú už natiahnuté, bude tá suma moc odlišná alebo sa jedná o pár tisíc?Odpoveď na príspevok od vedeus:
@stavbarik123 600m2 vratane plochy kde bude stáť … @vedeus to je fajn, ja som tiež tak rozmysľal, ale ak založiš pozemok napríklad s čislom 123/77 ktorý ma 600m2 , a postaviš na ňom dom , ktorý bude mať napríklad 100m2 zast. plochu , budeš musieť tak Či tak skôr či neskôr ten dom vyňať resp. spraviť ako keby novú parcelu a tým padom založený pozemok 123/77, ktorý si banke založil už nebude mať 600m2 ale 500m2 ;) a to bude neskôr ešte komlikovanejšie žiadať banku atď.. preto som nešiel touto cestouOdpoveď na príspevok od stavbarik123:
@vedeus to je fajn, ja som tiež tak rozmysľal, al… @stavbarik123 ty mozes mat pozemok rozparcelovany aj na casti. Stale rucis 600 m2 pozemkom plus dom. My sme tiez zakladali pozemok. Ale hypo sme na dom nebrali. Ale v zmluve je ze aj na dom potom musi byt tarcha. Hodnota domu ich nezaujimala lebo pozemok prevysoval hypo. Ked chces potom dalsie peniaze a zalozit dom, tak ohodnotis dom aby vedeli vyratat kolko mozes dostat. Ale banka uz nebude oddelovat pozemok pod domom a mimo domuOdpoveď na príspevok od wivik:
@stavbarik123 ty mozes mat pozemok rozparcelovany… @wivik fajn,ale autor píše, že chce založiť aj dom neskôr.. tak či tak, najlepšie by mu povedali buď v banke alebo nejaký skúseny hypo poradcaOdpoveď na príspevok od vedeus:
@stavbarik123 600m2 vratane plochy kde bude stáť … @vedeus tiež si dopredu zistite v akej fáze vystavby musi byt dom, aby Vam ho aj realne zapisali na kataster ako rozostavanu stavbuOdpoveď na príspevok od vedeus:
Zdravím, vlastním nejakých 600 m2 pozemok. V moje… @vedeus Dobrý deň, samozrejme viete založiť banke aj len čistý pozemok. Podmienkou je, aby bol tento pozemok určený územným plánom obce na zastavanie. Aktuálne nie je rozhodujúce, či je pozemok definovaný ako orná pôda, či záhrada alebo trávne porasty či niečo iné. Rozhodujúci je územný plán obce a je potrebné si od obce v tejto súvislosti vyžiadať územnoplánovaciu informáciu (ďalej len ,,UPI") presne k Vašej parcele. Ak obec v UPI potvrdí, že pozemok je územným plánom určený na zastavanie, na bytovú výstavbu, v tom prípade je daný pozemok bankou akceptovaný na založenie, aj keby sa napr. nachádzal v extraviláne obce. Hypotéku na pozemok viete získať od 50 do 80% - záleží od výberu banky. Bežne je to 50%, ak máte ale napr. už aj právoplatné stavebné povolenie, tak viete získať aj 80%. Ak ale zatiaľ len pozemok a nič viac, tak ideálne odporúčam SLSP, ktorá poskytne 70% formou ,,iný účel spojený s nehnuteľnosťou" a dostanete skrátka 70% hodnoty pozemku (zo znaleckého posudku, ktorý treba dať urobiť k žiadosti o hypo) a môžete s prostriedkami robiť čo potrebujete a banke nie je potrebné nič dokladovať. Následne, ak vystaviate dom do štádia, kedy je možné ho založiť banke (min. jeden meter nad úroveň terénu a tak, aby bolo zrejmé stavebnotechnické usporiadanie prvého nadzemného podlažia - pri murovanej stavbe, alebo hrubá stavba so strechou - bez výplní okien a dverí - v prípade montovanej stavby), tak potom viete riešiť dobratie hypo na už výstavbu rodinného domu. Na výstavbu rodinného domu už by som potom ale zase odporučila inú banku, kde je čerpanie jednoduchšie než v SLSP, čiže tam by sa potom dalo riešiť už nová, veľká hypo aj na výstavbu domu a so splatením tej pôvodnej hypo na pozemok. Ak ale máte už právoplatné stavebné povolenie, v tom prípade by som odporučila riešiť TB, kde Vám vedia schváliť celú veľkú hypo na kompletnú výstavbu rodinného domu už teraz, keď ešte dom ani nie je začatý - k žiadosti o hypo predložíte znalecký posudok na pozemok, stavebné povolenie, celé paré projektu a banka hypo schváli. Prvú tranžu čerpáte 50-60% z hodnoty pozemku, rozostaviate dom, následne dáte urobiť nový posudok na rozostavaný dom, geometrický plán o zameraní stavby, založíte dom do katastra tak ako predtým pozemok a viete čerpať ďalšiu tranžu na ďalšie výstavbu.Odpoveď na príspevok od andreah25:
@vedeus Dobrý deň, samozrejme viete založiť banke… @andreah25 Dobrý deň, ktorú banku na výstavbu murovaného domu by ste odporučili pre dobré podmienky? Niekde som videla že VÚB dokáže spojiť 2-5 tranzu dokopy a dať peniažky naraz...je to reálne tak? Dá sa teda prvá časť na založenie pozemku zobrať napríklad v SLSP a následne hypotéka na výstavbu v inej banke? Chceli by sme urobiť podobné riešenie, no nevieme sa rozhodnúť medzi konkrétnymi bankami...do toho je priateľ živnostík, takže aj to komplikuje výber. Vopred Vám ďakujem.Odpoveď na príspevok od tichy_spolocnik:
Zdravím, momentálne riešime podobnú situáciu, mám… @tichy_spolocnik Zdravím, ďakujem za informácie. Ak sa môžem sptýať, aké podmienky máte vo VUBke? Napr. dokladovanie, tranže atď.? Moc krát ďakujem.Odpoveď na príspevok od vedeus:
@tichy_spolocnik Zdravím, ďakujem za informácie. … @vedeus toto ešte nemáme dohodnuté, záleží pokiaľ sa nám podarí vytiahnuť stavbu z peňazí zo založeného pozemku. Chceme postaviť čo najviac, aby sme to možno na 1-2 tranže vedeli z VUB dostavať. Ale to je len naša ideálna predstava, uvidíme čo prinesie realita :D Dokladovanie pokiaľ viem je len fotkami a nešpekulujú tak s púšťaním tranží ako pri SLSP.Odpoveď na príspevok od gabika0305:
@andreah25 Dobrý deň, ktorú banku na výstavbu mu… @gabika0305 Dobrý deň, štandardne tvrdím, že na výstavbu je najideálnejšia VUB banka, ale nemôžem to tvrdiť pri každom prípade, pretože neviem aký je Váš status quo - tzn. či máte už stavbu začatú, alebo vôbec nie, či ste v stave, že nie je ešte ani pozemok. Všetko je preto na individuálnom posúdení. Všeobecne môžem povedať, že ak máte už stavbu začatú a vytiahnuté múry prvého nadzemného podlažia nad 1 meter nad terénom, v tom prípade áno, VUB je najlepšia voľba a to práve preto, že prvú tranžu banka pustí na základe aktuálnej hodnoty pozemku a začatej stavby na pozemku. Druhú tranžu vedia pustiť hneď po dodaní fotiek, že sa od posledného stavu stavby niečo zmenilo (napr. v znaleckom posudku sú len múry nad meter, no kým sa vybaví a načerpá hypo, stihnete vytiahnuť múry po strechu, doložia sa fotky po prvom čerpaní a druhé čerpanie je pustené a áno, môže byť vo výške tak, že na hypotéke ostane nedočerpaných min. 10% celkovej hypotéky - tieto banka pustí až po tom, ako jej bude doložené, že dom je v štádiu holodomu, tzn. stropy, omietky a potery. Ak začínate od pozemku, že nemáte ešte nič, ani len stavebné povolenie, tak v tom prípade nemusí byť VUB najlepšia voľba, v takom prípade treba voliť banku, ktorá poskytne čo najviac z hodnoty pozemku - väčšinou SLSP. Ak však máte pozemok a máte už vydané stavebné povolenie (nemusí byť ešte právoplatné), v tom prípade odporúčam riešiť TB - dokáže schváliť komplet celú hypotéku na celú výstavbu domu na základe predloženého stavebného povolenia a projektu rodinného domu. Prvé čepranie je síce len asi 50% -60% z hodnoty pozemku, za to však viete vystavať dom do požadovanej úrovne minimálne nad meter nad terén a vtedy urobíte nový posudok na dom, tento sa založí do katastra a potom púšťa banka ďalšiu tranžu. Bohužiaľ však, ak vezmete hypo na pozemok v SLSP, nemôžete riešiť výstavbu hypotékou vo VUB. To nie je možné, pretože nie je možné založiť samostatne pozemok a samostatne stavbu, nakoľko ani zákon o bankách nedovoľuje zápis dvoch bánk za sebou na list vlastníctva v podstate k jednej nehnuteľnosti, pretože stavba je súčasťou pozemku. To, že je Váš priateľ živnostík nie je problém. Otázkou je, ako dlho podniká, v akom odvetví a aké má ročné tržby. Požadovaná doba podnikania je dva roky, minimálne 18 mesiacov (tak aby bolo aspoň jedno celé zdaňovacie obdobie uzatvorené). Daňové môže mať kľudne na nule, to je v poriadku, nesmie byť v mínuse. Príjem sa mu počíta ako isté % z tržieb - to záleží od banky, každá má inú percentuálnu akceptáciu. Kľudne sa mi ozvite a pozrieme sa na možnosti riešenia Vášho prípadu. Kontakty mám v profile, ideálne emailom, telefonicky po 16:00.Odpoveď na príspevok od tichy_spolocnik:
Zdravím, momentálne riešime podobnú situáciu, mám… @tichy_spolocnik nemusíte mať len paušálne výdavky. Dokonca aj s.r.o., ktoré štandardne fungujú na nákladov, taktiež vedia financovať v uvedených %. Taktiež aj iné banky vedia vychádzať z obratov živnostníka či s.r.o., každá ma ale svoje špecifiká (TB, mBank, ČSOB) - treba však zohľadňovať aj teda ten účel hypotéky, v tomto prípade výstavbu a podľa toho vyberať. Aj TB vie veľmi dobre čerpať na tranže, aj ČSOB - len tranže sú spoplatnené, každú zhodnocujú interne podľa vykonaných prác, môžu výšku tranže upraviť a pod. Preto z hľadiska tranží je úplne ideálna VUB, ak by však nevyhovovala z dôvodu iného kritéria, sú možnosti aj v iných bankách.Odpoveď na príspevok od andreah25:
@gabika0305 Dobrý deň, štandardne tvrdím, že na v… @andreah25 Dobrý deň, ďakujem Vám za odpoveď. Nie je tam napríklad možnosť refinancovania? Keby si vezmeme hypo na pozemok v SLSP pretože by nám na začiatok vedeli dať vyššiu sumu a následne túto hypo preniesť do VÚB, kde by už bola klasická hypo na výstavbu?Odpoveď na príspevok od gabika0305:
@andreah25 Dobrý deň, ďakujem Vám za odpoveď. N… @gabika0305 Dobrý deň, áno týmto spôsobom sa to dá - prvá hypo v SLSP na pozemok, následne po vystavaní múrov meter nad terén urobiť geometrické zameranie domu, znalecký posudok na rozostavaný dom a potom na to riešiť hypotéku vo VUB s tým, že prvou tranžou sa splatí hypo napozemok plus ostatné na výstavbu z tranže - tak áno, takto to možné je.