Hypoteka, založenie sro a stavba domu

Zdravím, potrebovala by som prosím poradiť. Chceli by sme si postaviť dom: - nemáme pozemok - manžel prechádza na 1 osobovu sro, bude platený zo zahraničia od cca Feb 2021 firmou kde doteraz robil, ale sťahujeme sa na SK, takže prechádza na zmluvu a sro - potrebujeme si prinajlepšom vziať hypotéku ktorá uhradí aj pozemok, pretože ten stoji cca 65k, nasporene máme asi 30k. Môžete mi niekto prosím poradiť, ako na to? Je lepšie kúpiť pozemok a potom žiadať o hypotéku? Budeme musieť počkať až do prvého daňového? Priznania? Neradi by sme zakladali dom rodičov. Máme aj nejaké iné možnosti? Vďaka
Odpovedať
Keď nájdete pozemok požiadať o hypotéku a uvidíte koľko Vám dajú a buď ju prijmete alebo kúpite v hotovosti. Pri hypo je výhoda že Vám ostane niečo na začiatok stavby. Ale zatiaľ je to irelevantne pretože záleží o konkrétneho pozemku ako ho bánk ohodnotí
Odpovedať
Takže hypoteku dostaneme iba na pozemok a nie na stavbu? Prepáčte že sa tak hlúpo pýtam, ale nikdy som o hypotéku neziadala.
Odpovedať
@lenka_galbava pokial by ste nemali nieco ine na zalozenie tak hej na kupu pozemku aj to nerataj, ze dostanete 100¨%
Odpovedať
@emiliee aha tak to je pekne naprd. Nie je lepsie si požičať zopár tisíc na kúpu pozemku a vziať hypotéku len na vystavbu?
Odpovedať
@lenka_galbava zopár tisíc? veď píšeš, že 65 000 pozemok stojí a máte len 30. koľko si vlastne chcete požičať, koľko bude stáť samotný dom? manžel mal aké príjmy doteraz a ty? viete to banke dokladovať? na to sa bude banka pozerať
Odpovedať
@atak77 dokážeme ešte cca 20 ďalších nasporit na pozemok Doteraz mal pravidelne prijem v Londýne, stále má a od februára bude mať cez svoju sro znovu pravidelne príjem ktorý si sám nastaví. Ja som na materskej/rodičovskej a budem mat poluvazok z jeho sro. Banke vieme dokladovať všetko. Dom bude okolo 140-150k, pozemok cca 65k.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak máte nasporených 30 a pozemok stojí 65. Zoberte si spotrebák na aspoň 40 . Spolu budete mať 70. Za 65 kupite pozemok 5 tis rezerva zatiaľ na všelikaké prípojky a pod. Potom ten pozemok s už prichystanymi prípojkami založíte banke. S prípojkami vám banka lepšie pozemok ocení ako bez. A založenie pozemku môžte čerpať hypo ca 70-80% z ceny pozemku . Za tie peniaze začnite stavať . Banka vám dá ďalšiu hypo ak budete mať múry tuším do 1m To musí byť zapísané na katastry ako rozostavaný dom A takto dostane zas nejaké peniaze od banky , zas za ne niečo postavíte a takto postupne celý dom. Ale treba to riadne premyslieť. Najlepšie na tranže dáva hypo VUB . A najlepšie to zveriť nejakému finančnému poradcovi. Na konci refinancujete hypo a spotrebák zlúčite aby ste mali len jednu splátku. Samozrejme chce to dobrý príjem, lebo najprv splátka spotrebáku bude vyššia. Ale možno fin poradca vie ako to vyskladať. Banka vám požičia len na to , čím jej môžte ručiť.
Odpovedať
@kuratko22222 vďaka, to znie rozumne, to som chcela vedieť
Odpovedať
@lenka_galbava fúha, tak to ste v dosť ťažkej situácií, keď nechcete ani založiť nič aj keď teraz že už musí mať človek aj nejakú hotovosť, že už sa tak do úvahy neberie nehnuteľnosť. dobre ti poradila ale kuratko, asi tým spotrebákom by to bolo lepšie riešiť.
Odpovedať
@lenka_galbava Rady vyššie by boli dobré, ak by žiadateľ o úver (aj spotrebný) bol zamestnaný na SK, čo však momentálne nie je Váš prípad. Následne bude dôležité, či manžel bude zamestnancom vo svojej sro a či si nastaví dostatočne vysokú mzdu. Ak sa aj zamestná vo svojej sro, tak bude musieť aspoň pár mesiacov dostávať mzdu, aby mohol požiadať o úver. Dôležité teda aj aj to, kedy chcete kupovať pozemok a stavať. Ak bude zamestnaný vo svojej sro, netreba zabúdať, že pri vysokej mzde sa platia aj vysoké odvody (zamestnanec+zamestnávateľ) a daň z príjmu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka_galbava S akceptovaním príjmu zo zamestnania vo vlastnej s. r. o. to v súčasnosti nie je až také jednoduché a rýchle. Banky vyžadujú, aby firma trvala min. 1 až 2 roky. Vedia však pri s.r.o. akceptovať cca 10-20 % z tržieb, hospodársky výsledok po zdanení alebo podiel na rozdelení zisku. Bolo by lepšie skúsiť o hypotéku žiadať teraz s aktuálnym príjmom zo zahraničia. S.r.o. je dobré otvoriť do konca tohto roka, aby mal manžel ucelené 1 zdaňovacie obdobie za r. 2021. Ťažko sa teraz vybavujú úvery pre podnikateľov aj zamestnancov s príjmom zo zahraničia. Oba druhy príjmov sú pre banky rizikové. Ako u vás nastaviť financovanie je na dlhšiu debatu
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka_galbava Buď budete riešiť hypotéku ešte teraz, keď má reálne príjem z pracovného pomeru v zahraničí, rozhodujúce však je, či ho má v eurách alebo v inej mene a plus v akom sektore pracuje. Až po vyriešení hypo postavenej na tomto príjme by som odporučila robiť zmeny so zamestnaním, nakoľko ak si založí s.r.o., musí podnikať minimálne rok a preukázať banke minimálne jedno celé daňové priznanie. Firmu si môže už otvoriť aj pri súbehu zamestnania. Hypotéku na kúpu pozemku viete získať do cca 50-80% jeho hodnoty (závisí od výberu banky, od lokality pozemku, ....). Na samotnú výstavbu domu budete potom riešiť druhú hypotéku, nakoľko na účel výstavby treba mať minimálne stavebné povolenie (pre TB), pre ostatné banky treba mať stavbu už začatú.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?