Prosím pomoc :Vyňatie druhej založenej nehnuteľnosti

Ahojte. Chceme kúpiť dom, ktorý je momentálne rozostavaný a brať si hypotéku. Chceme si zvýšiť financovanie tak, že by sme tam prihodilo ešte jednu nehnuteľnosť a to rodičovský dom. Pani z financovania nás presviedča, že keď je dom rozostavaný ale cena je za hotový do holodomu lebo tak nám ho dokončia, tak ho ohodnotí znalec teraz na určitú sumu ale že keď sa dostavá a bude všetko hotové a požiadame o retenciu hypotéky a znova si dáme znalecký posudok tak už nám ho nacení na vyššiu sumu a tú druhú nehnuteľnosť môžme hneď aj o 3 mesiace vyňať, je toto pravda? Som z toho dosť zmätená. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@paulac93 Zo zadania som síce presne nepochopil, čo sa pýtaš, ale v zásade potrebuje banka zábezpeku, ktorá je vyššia, ako suma úveru a to cca o 20 %. Takže ak hodnota dokončeného domu podľa znaleckého posudku bude vyššia, ako 120% úveru, tak banka je ochotná uvoľniť inú zábezpeku. Ja som mal založený za úver pozemok a byt. Po postavení domu som ešte založil hotový dom a banka mi uvoľnila záložné právo z bytu, ktorý som následne predal.
Odpovedať
My sme mali založený rodičovský dom, po dostávani sme dali urobiť ZP na nás dom a požiadali banku o výmenu zabezpečenia a v pohodicke nám schválili túto zmenu. Nakoniec sme to ale urobili inak. Vyplatili sme úver novým úverom kde sme dali ako zabezpečenie už len nový dom a dostali sme ešte peniaze navyše a dokonca za nižší poplatok ako pri zmene. Dá sa to riešiť 😉 ak hodnota nového domu postačuje na zabezpečenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@paulac93 zakladate rozostavany dom a plus druhy dokonceny dom. Takto viete ziskat vsetky peniaze naraz, nemusite riesit postupne cerpanie ako to bezne pri stavbe domu je. No a teda ked sa dom dostavia, skolauduje... date nan urobit novy znalecky posudok a s tymto poziadate banku o zmenu zmluvnych podmienok, kde Vam banka uvolni spod zalohu tu druhu nehnutelnost.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež ma napadlo, že však hodnoty zakladaných nehnuteľností bude vyššia takže by vám mali dať peniaze naraz a nie po tranžach. Keď dostaviate dom, dáte spraviť znalecký posudok a ak to bude postačovať prehodíte si zábezpeku potom len naň
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?