Odpoveď na príspevok od carat061:
Nie je tu niekto, kto riešil zateplenie fasády RD… @carat061 máš dve možnosti, skús navrhnúť SU, že ako projekt dodas statiku, čo sa v podstate vždy robilo a uvidíš, čo ti povie. Podľa mňa by to malo stačiť. Alebo to zahras na udržiavacie práce, napíšeš, čo chces urobiť a SU ti odpíše, že to nepodlieha ani ohlaske. Tie školenia stoja za ..., školitelia v živote nerobili na SÚ a zakonodarci tiež. Potom aj tak tie zákony vyzerajú.Odpoveď na príspevok od carat061:
Nie je tu niekto, kto riešil zateplenie fasády RD… @carat061 človek by povedal, že nový stavebný zákon také bežné stavebné práce ako kompletné zateplenia a proces ich povoľovania uvedie na pravú mieru, ale opäť to ostalo na svojvoľnom vysvetľovaní úradov. Tak som si to trochu naštudoval a súhlasím s tým, že "oprava fasády" kompletné zateplenie určite nie je, možno pri historickej budove, kde sa zoseká pôvodná omietka a nahradí totožnou s rovnakou hrúbkou, prípadne nejaké lokálne vysprávky starej fasády, ale celkové zateplenie má vplyv na rozmer stavby, vzhľad aj požiarnu ochranu, keby sa v tom chcel niekto rýpať, tak za určitých okolností aj statiku (staré krovy, či trámové stropy a dodatočné zaťaženie). U nás na úrade pýtajú ohlásenie, už som sa na to pýtal, zato známy zase dostal po novom konanie o stavebnom zámere, ale popri zateplení mení nejaké veľkosti otvorov, tak tam je to pochopiteľné, lebo dokladá aj statický posudok, zatiaľ ani nezačal :DOdpoveď na príspevok od moratibru:
@carat061 máš dve možnosti, skús navrhnúť SU, že… @moratibru Druhá možnosť je podľa mňa efektnejšia. Totiž samotné vyjadrenie/posudok statika nemôže nahradiť riadny projekt. Na toto príde hneď aj "biely golier" v banke. Boli by to len vyhodené peniaze.