Rekonstrukcia fasady stareho kamenneho domu

Dobry den, chcem Vas poprosit o radu. Chystame sa rekonstruovat vonkajsie steny starej hospodarskej budovy, ktoru v buducnosti planujeme vyuzivat ako chatu. Steny su postavene z kamena a hliny, ktora sa drobi. Ako vidno na fotke, na stene je aj stara omietka, ktora uz na vacsej casti poopadavala. Steny by sme chceli opravit tak, aby sme ich spevnili a vyzerali dobre ako v Toskansku:) Radi by sme staru omietku odstranili (aspon na vacsej casti) a skary medzi kamenmi vysparovali, aby sme mur spevnili a zaizolovali. Aky material by ste poradili na vyplnenie skar? bude vapenna omietka vhodna? predpokladam, ze potrebujeme material, ktory sa dobre naviaze na ten povodny. Vopred dakujem za rady!
Odpovedať
@simasm dobry den, aj ste to nejako poriesili? My ideme tiez skusit zachranit cast kamenneho domu, co sluzil volakedy ako mastal. Treba ten kamen nejako ocistit, vysparovat a zafixovat, aby este par rokov stal. Ako ste to prosim riesili vy? Vdaka za odpoved.
Odpovedať
Profilova fotka
@alenpolak j eto náročná práca s neistým výsledkom, možnosti sú od hlinenej omietky, vápennej až po sanačnú omietku
Odpovedať
prilis vela hliny alebo co to je medzi kamenmi. tak aby ste videli pekny kamen to bude problem. skor to zakryt a urobit jednoliaty celok, poradil by som sa s firmami ktore predavaju sanacne materialy, sika,mc bauchemie, mapei... urcite s niecim podobnym maju skusenosti z rekonstrukcii historickych stavieb. kludne by som siel aj do hliny, pokial to povodne pojivo medzi kamenmi je hlina, az tak dobre to nerozpoznat. treba si uvedomit ze pokial to nechate priznane tak sa sparovat musi vo vacsej hlbke pretoze nase zimy momentalne su este horsie ako trvale mrazy, maju vela rozmrazovacich cyklov a to je pre materialy najhorsie. zalezi do akej hlbky sa to da dostat von aby sa to nezacalo rozpadavat. to bude naozaj nejasny vysledok, preto radsej zakryt.
Odpovedať
JA SOM TAKé NIEčO ROBIL TAKTO: už to mám 3 zimy O.k, vyškrabal som škáry dohlbky kolko sa drolilo , nie však nekonečne , potom som to vystriekal vapkou s kružiacim nádstavcom , potom som to okefoval , oprášil a zafugoval som to zmesou vap. cem štuku s flexiklébrom.....štuk má v sebe vápno a bolo to také platické , je to super...bu
Odpovedať
@jan45 my nechceme ten kamen zamaskovat omietkou, ale nechat to kamenne. Ideme to ciastocne rozobrat a cast nechame ako kamenny mur/plot. Uz to nebude sluzit ako budova, ale len taka relaxacna cast zahrady (nieco ako je na foto)
Odpovedať
Profilova fotka
@alenpolak preto som písal všeobecne, ak zostane len múr, tak vyspárovať cementovou maltou a zabezpečiť korunu proti zatekaniu
Odpovedať
Profilova fotka
@simasm Netvrdím, že riešenie, ktoré popíšem a ktoré som s dobrým výsledkom použil ja je to správne, ale mne vydržalo takmer 15 rokov. Pod kamenným domom mám kamenný základ, ktorý vlastne vyrovnáva zvažujúci sa terén. Tým pádom je pri vstupe na pozemok vysoký asi 60cm a na dĺžke 7m je už jeho výška 1,6m. Keď som kúpil dom, tak pôvodná omietka, alebo čo to bolo bolo opadané, trčali nepekné kamene a vyzeralo to celkovo zle. Ako prvé som popri kamennom múre vykopal cca 5cm hlbokú a 40cm širokú ryhu, do ktorej som dal drenážnu trubku a zasypal kamennou drťou frakcie 16-32. Samotný múr som ešte pred položením drenáže riadne až na kamene očistil od pôvodnej omietky, špáry vyškrabal, voľné kamene vybral a nakoniec vystriekal wapkou. Potom som sanačnou omietkou vlepil vybrané kamene na pôvodné miesto, nabil som rabicové pletivo, spravil redší špric zo sanačnej omietky a nechal zaschnúť. Potom som na dvakrát natiahol nahprv na hrubo a potom na jemno sanačnú omietku a takto opravený múrik vydržal skoro 14 rokov. Teraz sa začínajú objavovať prvé praskliny a vlhké škvrny, ale zatiaľ nikde omietka neopadáva. Predpokladám, že v dohľadnej dobe nejaká menšia oprava bude nutná, ale mne toto riešenie pomohlo. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?