Ako správne postupovať pri obnove fasády starého tehlového domu po jeho rekonštrukcii?

Ahojte všetci. Rada by som získala nejaké užitočné informácie ohľadne postupu pri celkovej obnove fasád starého rodinného domu. Dom bol postavený v polovici minulého storočia z pálenej klasickej tehly. Vymenili sme na ňom okná, vstupné dvere, ale hlavne nadstavili sme strechu a získali pekné podkrovie. Po tomto stavebnom zásahu ostal spodok domu omietnutý starou, pomerne pevnou, drsnou pieskovo-vápennou omietkou. Nastavený vrch domu, zo siporexových kvádrov, je neomietnutý. Hlavný problém mám v tom, či bude lepšie starú omietku (cca 120 m2) oklepať až na starú tehlu, takto získať "rovnomerný" podklad a potom riešiť nahodenie novej omietky na celý dom, alebo to neurobiť a rovno omietať, pričom neviem, ako by sa vyrovnali rozdiely na stykoch starého a nového. Druhou vecou je, že sa nechystám dom zateplovať a neviem, ktorý druh omietok by bol najvhodnejší. Tiež by ma zaujímali cenové relácie za spomenutú prácu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanah50 ... prepáč mi moju úprimnosť, ale: 1/ OKLEPAŤ - jednoznačne! Znútra - zvonka. 2/ ZATEPLIŤ - bez diskusie! Žasnem, že dnes, keď sú na spadnutie nové drastické opatrenia v oblasti šetrenia energiami, môže niekto rekonštruovať RD bez zateplenia. 8-) ZATEPLIŤ - fasádu, podlahy, stropy... Okná 3-sklo. Rekuperácia!
Odpovedať
Dom sa používa len ako rekreačná chalupa od apríla do októbra, preto neplánujeme zateplovať.
Odpovedať
Profilova fotka
ak je spodná omietka dobrá avrch bol murovaný s uskočením, nalepil by som na vrchnú časť 2-3cm PS do roviny a omietol. Malo by to byť pracnosťou aj cenove lacnejšie ako obitie spodnej časti.
Odpovedať
@jan45 my máme podobný problém... kúpili sme starší domček, je zdravý, suchý, na slnečnom pozemku, je z pálenej tehly... teraz sme vymenili okná- plast,3sklo a chystáme sa zateplit stropy. domček je prízemný, má tri izby, kuchynu a kupelku. Fasáda je ešte v relativne dobrom stave- klasika brizolit, ale radi by sme vynovili vzhlad, tak rozmyslame, akym sposobom by to slo... ja som osobne prooti zatepleniu, bojim sa, ze ten dom udusime, a to ja nechcem... aky sposob "vynovenia" fasady by ste mi odporucili?
Odpovedať
Profilova fotka
@danik1505 dom ste "zadusili" výmenou okien, omietka a zateplenie na to nemá účinok. Pracnosť a cena omietnutia domu sa zapeplením zvýši o pár €, ale ak to budete robiť znovu, zaplatíte to ešte raz.
Odpovedať
@jan45 spravili sme zle, ze sme dali plastove okna? a takze nova fasada bez zateolenia vyjde cenovo skoro orvnako?
Odpovedať
Profilova fotka
@danik1505 neurobili ste zle, okná už nemajú predpísanú prievzdušnosť , ale také isté sú aj ostatné. Omietka a zateplenie nevyjde rovnako, ale platíte lešenie, a to je tiež súčasť ceny. materiál sa navýši možno o 1000€, záleží na podmienkach.
Odpovedať
@jan45 dakujem vam velmi pekne :) a teda by nevadilo zateplenie aj takeho starsieho domceka... akuhrubku polystyrenu volit?
Odpovedať
Profilova fotka
@danik1505 nešiel by som pod 15 cm, ak niektoré detaily neumožnia takú hrúbku, tak 12cm.Ale ak dáte 20, bude to dobré.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?