Drevený obklad/fasáda - postup ochrany/náteru dreva

Dobry den, potrebujem poradit s postupom nateru na dreveny obklad nasho domu. Drevo je smrekove hrubky 15mm natrete dva krat zakladnym impregnacnym náterom proti skodcom, vode a plesniam. Teraz potrebujeme dat povrchovy nater, chceme dat tmavsi odtien. Otázkou je, aky zvolit najlepsi postup aby bolo co najlepsie chranene a aku znacku pouzit. Rad by som bol keby nam niekto poradil, kto ma s tymto priame skusenosti. Dakujem za rady
Odpovedať
1
2
5
Prva fotka je nas dom a druha fotka je inspiracia aky odtien obkladu by sme chceli.
Odpovedať
@minco1 Aka je vlhkost dreva? Aku starostlivost tomu planujes dat, resp. kedy ocakavas, ze to bude treba zase pretriet? PS: Ta farba sa vam tam urcite nebude hodit. Vobec ale vobec. Volit jemny bledy odtien a v ziadnom pripade nie do cervena.
Odpovedať
Vlhkost dreva pri kupe pod 10% teraz sa asi meni podla vlhkosti vzduchu. Tak minimalne na 5 rokov aby bol pokoj, ale nedbal by som keby aj dlhsie :). Farbu zatial netreba riesit, potrebujem vediet hlavne ake zvolit natery a aky zvolit spravny postup. Ď
Odpovedať
@minco1 No ja som neni profik, len taky nadsenec dreva povedzme :-) Ja som pri exterierovych aplikaciach skepticky voci silnovrstvym lazuram, lebo uz som videl rozne farby, aj drahsie Belinky dopraskane a tazko sa to opravuje, treba brusit. Viaceri vyrobcovia idu na stredno vrstve lazury, ktore laicky povedane spajaju vyhody tenko a hrubovstvych lazur. Napriklad Adler, Remmers, Basf, Clou. Nekupis to hocikde. Kvalita a vzhlad hrubovrstvej, obnova tenkovrstvej.. Z hladiska obnovy su na tom najlepsie tenkovrstve, len neviem, ci sa ti to chce kazdych 5 rokov pretierat.. Tam by som mozno isiel do Tikkurily, vedia namiesat almaziu ;-) , podla vzorkovnika.. No a potom je tam kategoria super hi-tec eco bio - favorit je Osmo, ale to ti pretoci budiky, ked zbadas cenu :-) Aku mas ty predstavu z hladicka ceny, vzhladu, obnovy, pracnosti, eko atd? PS: Drevo mas super!
Odpovedať
No presne tomu by som chcel predist aby som nemal problem s popraskanim pretoze potom to vsetko brusit ach to nie... Hm stredno vrstve lazury som ani nevedel ze existuju to je potesujuce. Mne odporucili aby som dal jeden nater tenkovrstvovu lazuru a potom jeden nater hrubovrstvovej lazury. Vyskusal som tento postup na kuse z obkladu ktory mi ostal. Vyseldok nevyzera zle, ale bojim sa presne toho ze by to mohlo casom popraskat a bol by problem. Co sa tyka obnovy nateru tak raz za 5 rokov to nieje az take strasne, teraz sme dvaja natreli cely dom zakladnym náterom za 5 hodin a to sme sa vzdy striedali, vzdy natieral len jeden. Mam otazku, v jednej predajni mi aj odporucali olejovu lazuru, konkretne tuto: http://www.colorlak.sk/o1020/ s tym ze to staci natriet iba raz co sa potom cenou vyrovna aj lazuram. Avsak som sa docital v nejakých clankoch, ze tento olejovy nater treba casto obnovovat, neviete ako to naozaj s týmito olejolazurami je? Predstavu z hladiska ceny no je to cca 160m2 plochy tak do cca 250€ za material. Vzhlad musi byt na pohlad pekny, nemusi byt ale leskly. Obnova tak minimalne 5 rokov bez zasahu. Nater aplikovat max 2x, trikrát natierat by bolo uz dost roboty aj penazi. Ekologickost neriesim, pretoze ide o vonkajsi obklad a nieje priamo prepojeny so zemou resp. vodou. Dakujem zatial pekne za moznosti :)
Odpovedať
Nasiel som este nejaku inspiraciu, toto je presne to co chceme, len teda mozno trosku iny odtien.
Odpovedať
@minco1 To je krasna chalupka. Vyborne zvoleny odtien ;-) 5 rokov by mala vydrzat kazda tenkovrstva lazura. K tym olejovym - volakedy tam sice bol nejaky olej, dnes to olej pripomina iba viskozitou, ale je to vacsinou na 90% vsetko syntetika - alkydove zivice. Vyssi obsah susiny je fajn (Colorlak), ale cim je to hustejsie, tym to menej saje (podla mna). A prvy vrstva by mala vsat dobre hlboko. Ale tuto farbu pouzivaju na zruby a drevenice, uz mi to niekto odporucal, neni asi zla. Tam ide ale hlavne o lahku renovaciu. Aky ste dali ten zaklad? Dufam, ze nie len nejaky vodou rieditelny Bochemit.. Treba dat impregnaciu, rozpustadlovu, biocidy+zrovnomernenie nasiakavosti.. 250€ je uz pekny strop, pozri si uz nieco, co pouzivaju profici, jeden mi napriklad na zahradny domcek+pergolu odporucil jednoznacne toto: http://www.sirkacolor.sk/drevo-osmo-o... Osmo je drahe ako slak, ale ma uzasnu vydatnost z litra, ktoru mi aj potvrdil majster.. Cize vo vysledku nie je drahe, len 6L by ti stacilo. Ak chces ist do syntetiky, velmi zaujime veci robia ti vyrobcovia, co som pisal vyssie. Ja som skusal hlavne Remmers HK lasur + langzeit ako druha vrstva.. Robi to pekny povrch. Lenze to ta pri 2 vrstvach vyjde pekne cez limit a jedna vrstva urcite nestaci. Detto plati aj o Clou. Spotreboval by si okolo 30L farby, co je cez 350€. Remmers robi este jednu zaujimavu farbu - Holzschutz Creme http://www.remmers-za.sk/index.php?pa... Tiez staci jeden nater a ma to dobru konzistenciu, neoprskas si celu stenu.. ;-) To by stalo mozno za uvazenie.. Ale zase - 32 litrov, cez 300€.
Odpovedať
Mame osmo v celom dome, trochu ma ale sklamalo v exterieri. Na stitoch sme pouzili xyladekor tinova, zatial je to v pohode, nic sa neolupuje. Ale aj to je dost draha farba. Ono ta vydatnost je napr. pri Osme ozaj velmi velmi dobra, len pozor na to, ake hladke to drevo mate. Napr. Na palubovku, ktora je idealne hladka, nam stacilo menej, ako oni uvadzaju, ale na doskach, ktore boli dost " chlpate" bola ta spotreba vyssia. Sused ma ten lacnejsi xyladekor a uz mu to praska - po cca 4 rokoch.
Odpovedať
@akvi Vsetko je to o dodrzani postupov. Suche vybrusene drevo, poctive zakladovanie. To su 3 zasadne veci! Potom je jedno, ci sa to vola Xyladekor, Belinka, Herbol a silnovrstva lazura musi vydrzat cez 10 rokov. Take su skusenosti z mojho okolia.. A co je problem s Osmom okrem vydatnosti na chlpatom?
Odpovedať
@matorado osmo drahe je akurat tu na Slovensku. Skuste pozriet ceny na nemeckom alebo rakuskom webe. Na 2,5 litrovej plechovke rozdiel cca 20E. ]-(
Odpovedať
@matorado mame nim natretu terasu - samozrejme, specialom na terasy, plus osetrene dalsou vrstvou oleja a napriek tomusa farba zodrala. Co je fajn, brusit to netreba, staci znova natriet, lebo sa to nesupe, ale teda cakala som, ze vydrzi dlhsie ako dva roky. :-| A postup sme dodrzali, len je teda asi fest rozdiel, mat natretu palubovku v dome a terasu, na ktoru prsi a snezi. Mame este natrety altanok, ale opat, to je drevo sice vonku, ale pod strechou a to je stale uplne ok. Ja na Osmo inak nedam dopustit, len proste ma ta terasa kus sklamala.
Odpovedať
Profilova fotka
@minco1 toto je ilúzia novej stavby, drevo je organický materiál a tenkovrstvá úprava na ňom nemôže mať dlhú životnosť. Stavby vonku sa alebo natierajú po pár rokoch, alebo sa používa drevo, ktoré je bezúdržbové. U nás sú pre zachovanie pôvodného vzhľadu použiteľné len tmavé farby.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@akvi Tak ale v navode pisu, 1-2 osetrenia rocne. Tie terasove oleje nic nevydrzia.. Ale lepsie riesenie asi aj tak neexistuje. Lazury su zase neni pochodzne, zoderu sa chodenim. @jan45 Nema dlhu zivotnost veru, ale tam sa to bere skor na lahsie pretieranie a obnovu. Co na tom, ze silnovrstva vydrzi 2x dlhsie, ked ju treba potom zbrusovat, neda sa jednoducho pretriet. Drevenica sa stava na min. 50 rokov, tolko nevydrzi nic na dreve.
Odpovedať
@matorado ved ano, osetrit, ale nie cele znova nafarbit, sme mysleli, ze bude stacit ten olej, ale nestacil. Kazdopadne uz sa na to vykasleme, nechame prirodzenu patinu cerveneho smreka.
Odpovedať
@matorado no aj nam sa paci ten styl a dakujem za rady. Ohladom toho zakladneho nateru, je to tak ako ste predpokladal, ze sme to 2x natreli len tym bochemitom, to mi odporucili v obchode a ako teraz zistujem zas tam robil nejaky amater, ach boze a velakrat som mu zdoraznoval, ze to je na obklad domu. No klasika kym sa clovek spolieha na predajcu nic dobre nekupi. Myslite ze budem este teda dobre ked to este raz natrem tym impregnacnym náterom? Nebude to problem ked uz je to natrete bochemitom? Pozeral som si tie moznosti, ktore ste mi napisal a celkom sa mi pozdava ten výrobok zn. Osmo. Je to bio a staci natret iba raz. Neviete nahodou ako casto treba pretret takyto nater? Ono ta cena ked som si to tak ratal medzi tenkovrstvovymi lazurami a dajme tomu Osmo alebo olejmi je v podstate skoro rovnaka, pretoze lazuru treba natret 2-3x a maju mensiu vydatnost a tam sa cenou uz dostavame na drahsie vyrobky, ktore s pravidla staci natret 1-2x a maju niekedy aj dvojnasobnu vydatnost oproti lazuram. Taktiez si myslim ze je ovela lepsie raz za 5 rokov 1x pretret a tym obnovit nater ako po 10 rokoch vsetko pracne brusit a potom zas natierat 2x aby bolo vsetko na poriadku. Dakujem Vam velmi pekne cekom ste mi otvorili oci, pretoze som nikdy neriesil tento problem a moc som si nevedel dat rady pretoze v mojom okoli nepoznam ludi, ktory by sa tomuto nejak viac venovali a na poradcom v obchodoch uz neverim. PS: asi ideme rodit musim utekat :)
Odpovedať
@minco1 Kludne to mozes zakladovat, ako keby tam nic nebolo. Ten alkydovy rozpustadlovy zaklad sa vsak tyka len syntetickych lazur. OSMO nevyzdauje zakladovanie (kedze tam uz mas ten bochemit), cize zase usetrene.. http://www.renojava.sk/media/techlist... Hlavne ale nezanedbat tu pripravu povrchu. Ked je to rovno z pily, treba urcite vybrusit smirglom. Lepsia prilnavost farby, mensia spotreba a pracnost a v konecnom dosledku lepsi vzhlad. Drzim palec. Tfuj tfuj tfuj, nech to dobre dopadne! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@minco1 mne bol na drevo na plote odporuceny svajciarsky BOMOL, lebo sa pouziva na fasady. Ale je to nieco vo vyssej triede a tomu odpoveda aj cena. Zatial co som s tym robil to vyzera dobre. http://www.renojava.sk/sk/katalog-det...
Odpovedať
odporucam olejovu lazuru do exterieru znacky Kreidezeit. cisto prirodny nater, velka vydatnost. medzi jednu z vyhod je, ze obnovovaci nater moze ist na ten povodny. netreba brusit povodny. staci umyt od prachu a necistot mydlovou vodou.
Odpovedať
@majkoj @igor20030 Ja fandim vsetkym tym ekologickym vecickam.. My sme na strop v interieri pouzili na SK malo znamu znacku Biopin - Bienenwachslasur. U nas sa to len pomaly zacina s tymi eko natermi, napr. len v Nemecku je vyse 20 vyrobcov.. Tazko na Slovensku, kde si domaci kutil kupi najlacnejsi luxol a este ho preventivne aj zriedi :-N
Odpovedať
@minco1 určite by som šiel do syntetickych tenkovrstvych lazur a natieral by som 2x krat potom počkal by som si par rokov, drevo si otvori pory a potom lepšie dnuka vsiakne nater. najlepšie je aj tak keby si mal obklad obruseny stoji to za to. spravne by si pri každom natierani mal prebrusovat. aj hned po prvom. ja vždy po každom jednom natere prebrušam. osmo je velmi drahe a tiež ho treba často obnovovat. vodove lazury určite nie a silnovrstve vobec nie.(tie rychlo schnu a maju ju ich radi hlavne firmy čo šiju horucou ihlou)..zle sa obnovuju a natierane štetkou to ani nie je bohviečo. ja mam na dome obyčajny luxol a naposledy bol na štite natierany pred 25rokmi už by ho veru chcelo pretriet. ked to obnovenie aj par rokov zanedbate tak si myslim že sa nič zleho nestane, po natreti to chyti potom taku peknu patinu... to je moj nazor...a trošku sa tomu rozumiem.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinmatko ako po tvojej prednaske o ekologii smrtelne vazne odporucas synteticku lazuru ? :)
Odpovedať
@majkoj samozrejme že synteticku pomer cena a kvalita vychadza najlepšie. jedna sa o vonkajšie prostredie a takmer žiadny nater nie je velmi ekologicky.
Odpovedať
@minco1 este mi napadlo, ze lacnejsia verzia Osma su oleje a vosky od PNtech.. Natierali sme nim podlahu v jednom dome, ale este sa tam ani nebyva, takze neviem porovnat. Kazdopadne, Osmo v interieri sa nezodiera, v exterieri sa nam zodralo.. PN tech vydatnost porovnatelna s Osmom, cena nizsia a este jedna celkom dobra vyhoda, oni ten tvrdovoskovy olej napigmentuju uz priamo, kdezto Osmo sme najprv davali farbu, potom vrchny vosk..Ale ako vravim, s exterierovymi nemam skusenost...
Odpovedať
Profilova fotka
@martinmatko no vidis a ked ide o cenu je zrazu cela tvoja ekologia v prdeli. Kazdy nater rieditelne vodou je daleko ekologickejsi ako ked su v nom synteticke rozpustadla. Moderne eko naterove hmoty su na baze prirodnych olejov a voskov. Ty sa bojis vyparov EPS, OSB a DTD a natries dom niecim v com je riedidlo 8-) .
Odpovedať
@martinmatko "žiadny nater nie je velmi ekologicky" Chcel si povedat, ze "ty nepoznas" ziadny nater, ktory je ekologicky, nie? ;-) V tejto diskusii ich bolo spomenutych hned niekolko totiz.. Apropos Luxol, v tej najnizsej cenovej kategorii a medzi tenkovrstvymi, je urcite najlepsi.. Aj sa velmi dobre aplikuje.. No ja si myslim, ze diskusia splnila ucel. Zadavatel urcite nenatrie - silnovrstvu lazuru - na mokre drevo - Co su 2 najcastejsie chyby domaceho natieraca, ktore ked sa spoja, ide dole aj najdrahsia lazura po 2-3 rokoch..
Odpovedať
@majkoj @matorado nebud naivny že v disperzne natery pre exterier su neake zdrave, tie nie su tie iste čo do interieru aby vydržali niečo, a robia lakovy efekt škrupinku čo sa časom odlupuje. to neznamena že ked ich tak silno necitiš pri natierani že ti neškodia. vela rokov som striekaval okna dvere atd. tzv. eko natermy tak viem čo pišem. lazury na baze prirodnych olejov a voskov nič nevydržia v exteriery, tie su dobre tak do interieru, tam to beriem a aj sam si ich dam.
Odpovedať
najlepsi zaklad pre lubovolny nater do exterieru je zvolit spravny material co v tomto pripade bohuzial nie je. do exterieru sa odporuca min. hrubka 25mm a cerveny smrek, dub alebo agat a urcite hoblovane. to je potom "navzdy" aj bez nateru. samozrejme nie kazdemu sa paci prirodzena patina a preto drevo natrie.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinmatko no nie som naivny a mne je jasne, ze kvalitny nater nieco stoji :).
Odpovedať
@igor20030 Akoze nemozem sice nesuhlasit, ale tie dreviny narazaju trochu (dost) na ekonomicku realitu.. Cerveny smrek sa nie kazdemu paci/hodi, lebo je fakt cerveny. Agatovy obklad v tej hrubke (ak vobec zozenies) bude cez 40€. A dub? To uz podme radsej debatu rovno presunut k termodrevu, alebo nejakej exotike.. ;-) @martinmatko Ja nehovorim, ze zdrave.. Zdrave je vino :-D Bavime sa o ekologickych. A ked eko, urcite nie vodaky na baze akrylatu, ale eko = prirodne.. Su to uslachtile zmesy olejov a pigmentov, vo vodnej emulzii. Este nic lepsie nevymysleli.
Odpovedať
@igor20030 @majkoj @matorado podla hrubky materialu vidno že šetri. určite tam mal dat aspon 20mm do exterieru. ale ak to občas natrie aj tak ho to prežije. v zime som bol v rakusku-tyrolsku vo vačšom a krasnom penzione robit dvere a schody a medzi reču som majitelovi povedal že by som mu pripadne prišiel natriet obklad z vonku. azreparovat eurookna čo tam ma už najmenej 30rokov. z obdobia kedy u nas nechyrovali o eurooknach.....majitel vypleštil oči že načo?? ved šak ta hneda patina čo to ma je krasna. potom som sa nad tym zamyslel že fakt ma pravdu. na dreve ma byt vidno že to je drevo a jeho prirodzeny odtien ktory dostane pripadne časom je najkrajši. u nas by všetci mali najradšej drevene okna a oblady keby vyzerali ako z plastu...ked si niekto dava na dom dreve okna a obklady z exterieru je najrozumnejšie prisposobit tomu presah strechy....dat si pozor na tzv. modernych-divokych architektov ktorim prakticka stranka často nič nevravi.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?