Zapojenie indukcie 400V

Profilova fotka
Ahojte, chcel by som Vas poprosit o radu. Svagor (nie je elektrikar..) si mysli ze pri indukcii ktora ide na 400V potrebujem za indukciou este jeden istic (ze nestaci ten v rozvodovej skrinke)? Je to prosim pravda? Alebo staci istic v skrinke a indukciu mozem normalne pripojit na kable (prikon dosky 7.36 kW). Vedeli by ste mi prosim pripadne este poradit ktora schema zapojenia je pre mna ta spravna? Dakujem
Odpovedať
1
2
@marek_drkovcim pripája sa to priamo na kábel? Čo by tam ďalší istic robil zrejme by sa ani selektivita nedala dodržať. Voľakedy sa dopĺňal a zdá sa mi že bol aj povinný trojfázový vypínač v blízkosti takéhoto zariadenia. Toto už ale aktuálne žiadna norma nenariaduje.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino dakujem za odpoved. Ano, doska sa bude pripajat priamo na kabel. Ak si mam pod pojmom "trojfázový vypínač" predstavit fyzicky vypinac pre pouzivatela, zapnut/vypnut. Tak rozvodova skrina je od indukcie vzdialena cca 1.5m (pre ucel vypnutia poistky) a pristup ku nej je pohodlnejsi ako keby bol ten vypinac pod doskou alebo na inom nepriznanom mieste.
Odpovedať
@marek_drkovcim trojfazovy vypínač je dosť škaredá záležitosť 😄 a hovorím nie je povinná. Je to taká páčka dobre dole s indikaciou.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_drkovcim staci istic v rozvodnej skrinke, zapojenie cislo 1, na stitku uplne vlavo. Niekedy sa daval sporakovy vypinac (bud priznany nad varnu dosku) alebo do skrinky vedla, ale dnes to norma neprikazuje a reviziou to prejde. https://www.tvojadoba.sk/sk/katalog/d...
Odpovedať
A preco mas istic C16 a nie B16 na tu indukciu?
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx dakujem, takze L1 - cierny, L2 - hnedy, PE - Zlto zeleny, N1- Modry a N2 mam prepojit kusom kabla s N1? @zefe to mi robil elektrikar, klamal by som ak by som sa tvaril ze viem aky tam je rozdiel. Je to problem?
Odpovedať
@marek_drkovcim C je pre motory kôli špičkam. Teda keď je vysoký odber na začiatku... Proste má inú vypinaciu charakteristiku. Skúste poslať fotku otvoreného rozvádzača čo tam ešte uvidíme a potom môžte podať reklamáciu😄
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino nie som teraz doma, ale je tam už len cca 7 kusov 16A Bckovych. Je to dotatocne pridaná menšia rozvodova skriňa pre kuchynu, ktorá je prepojená na tu pôvodnú. Mám v telefóne fotku pôvodnej tak pripájam tu. Okrem toho čo je na fotke je v tej starej pár 10A na svetla a potom zas len 16A.
Odpovedať
@marek_drkovcim istič alebo vypínač slúži ako ochrana pri starej sieti TNC aj to len pre požiar,ak si vtedy pri doske,nová TNS má už ochranu pred dotykom prístupnej vodivej časti a netreba už nič naviac, pre človeka je bezpečná
Odpovedať
@neutrino trojfazovy vypinac vobec nemusi byt skaredy.
Odpovedať
@epto až nato že v jeho prípade je to len kurvítko,,a nie žiadna ochrana, kontakty sa časom opália ak by to stále vypínal a je bez napájania
Odpovedať
Profilova fotka
@epto ale nie je to ani pekné 😄 @marek_drkovcim úplne postačí ak budeš mať v rozvádzači zvlášť istenie na tú indukciu - tj. 3fázový istič. Ako bolo písané už hore, aktuálna norma to neprikazuje. Čo by som ale zmenil, by bola charakteristika, z Cčka by som to dal na Bčko. To Cčko nie je vhodné.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Vdaka páni, takze C istic "reklamovat" aby ho zmenili na Bcko a inak by to malo byt v poriadku. Este poprosim tieto 2 otazky: 1. treba dat na kabel nejaku tepelnu izolaciu? Predsalen je priamo za trubou a pod indukciou. 2. ohladom zapojenia ako mi poradil @mgx je to takto? L1 - cierny, L2 - hnedy, PE - Zlto zeleny, N1- Modry a N2 mam prepojit kusom kabla s N1? A sedy teda bez pripojenia.
Odpovedať
1. Tepelnú izoláciu netreba 2. Áno, N1 a N2 prepojiť, šedý nepripojený…
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 vdaka, pre istotu sa este konkretne spytam. Sedy ma prud (ked na neho prilozim skusacku, ta svieti..) nebude to teda 3 faza a netreba ho zapojit do L3? Funguje to aj tak, ako to je zapojene aktualne, teda bez sedeho. Pre istotu sa ale pytam.
Odpovedať
@marek_drkovcim keď si pozriete štítok na vašej fotke tak L3 nie je pripojené nikde takže áno zostava nepripojene.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino aby ste ma zle nepochopili, nie je to o tom ze chcem silou mocou tlacit na to, aby bol zapojeny aj ten sedy, v principe sa do toho prd rozumiem.. Len to chcem mat spravne zapojene tak pre istotu este pridavam foto z navodu, kde je asi aj takato moznost.
Odpovedať
Ono… ak by bola svorka L3 na varnej doske voľná, v doske nikam nepripojená, tak sa dá kľudne aj šedý pripojiť, aby len tak netrčal. Ale keďže nevieme vnútorné zapojenie dosky, tak tretí fázový vodič nepripájaš!!!
Odpovedať
Vnutorne zapojenie dosky bude jednoduche. L1-N1 - 1.cast dosky (asi aj s riadenim), L2-N2 - 2.cast dosky. L3 nebude v doske pouzite vobec (je to zrejme aj z obrazkov moznych zapojeni). Takze ak to ma svorku L3, kludne tam ten sedy (L3) mozte pripojit, na to tam ta svorka je, aby vodic netrcal vo vzduchu. Predpokladam, ze takto je to na vsetkych doskach. Mal som rozobranu inu starsiu dosku a takto to tam bolo riesene (2 nezavisle napajania na 2 casti dosky). Tam sice nebola L3 svorka, ale predpokladam uplne rovnake zapojenie vsetkych dosiek.
Odpovedať
@durino su dosky ktore maju pripojenu aj L3...sam doma jednu mam...tvoja uvaha je spravna...pri mojej tretia faza napaja vstavany odsavac par 😉
Odpovedať
Spravne zapojenie je na stitku vlavo. L1 cierny, L2 hnedy, N modry, PE zeleno-zlty. L3 sedy nepripajas. Ja ho mam zapojeny do truby vedla.
Odpovedať
Ak sedy nema ine vyuzitie a je "navyse", tak sa moze pripojit na svorku L3. Bude to bezpecnejsie. Alebo ho moze odizlolovat izolacnou paskou. Ak ma vyuzitie, tak sa da pouzit na trubu... Aj ja to tak mam. Ale zadavatel nie je elektrikar (v podstate by to ani nemal zapajat, ze), tak je najjednoduchsie a najbezpecnejsie pre neho to pripojit na tu L3 svorku na doske.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak som 3 fazu na zaklade toho, ze v pribalenom navode sa v ramci obrazku nachadza aj moznost zapojenia L3 (moj predosly prispevok) napojil na L3 a doska funguje. Dufam teda ze to tak aj ostane a z dlhodobeho hladiska to nebude robit problem.
Odpovedať
lsak zisti .ci na biely pride fazaa kam je zapojeny druhy konieca pripoj ho na l3tobude sranda buch ked faza priide na kostru- biely ostane volny asi zo srandy je aj na nom svorka modry na n1a prepoj a zel zlty na pe- tolko mudrovania a kabel gumeny a dlhsi aby sadalo cist i t za sporakom
Odpovedať
@marek_drkovcim Spravne. Hlavne treba dobre dotiahnut skrutkami vsetky vodice, aby boli dobre dotlacene. Ako na doske, tak aj na opacnej strane (vypinac, istic).
Odpovedať
@marek_drkovcim má kontakt na L3 na doske nejaký odpor voči nuláku??treba zmerať ak nemáš schému, ak má odpor niekde sa využíva ak je nekonečno tak slúži len na uloženie aby sa nedotýkal iných
Odpovedať
@duzu Ty vieš teda poradiť.Hlavne keď píše,že je laik.Ten odpor si laik ako odmeria pravítkom? V zapnutom,alebo vypnutom stave?
Odpovedať
@dusan72 niektorý laici sú šikovný stačí k tomu obyčajný lampáš
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu vysvetli mi metodiku merania rezistancie aka ohmickeho odporu lampasom 🙂. mozem predat multimetre 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@epto hento nieke skarede? To je fakt otrasny prepinac 🙈🙈🙈
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?