Zapojenie indukcie z 400V na 230V

andy221
Autor diskusie
13.07.2018
Dobrý deň, potreboval by som poradiť ohľadom zapojenia indukcie Electrolux EHH6240ISk. Za indukciou mám pripravený 3 polový sporákový vypínač s nasledovným zapojením. Z prava zem: zelenožltý, fáza: čierny, hnedý, šedý, nulák je prázdny. Inducia je na 230V a sú tam káble zelenožltý, čierny, hnedý a modrý. Vedel by niekto poradiť ako zapojiť indukciu do sporákového vypínača? Za rady vopred ďakujem
Odpovedať
Zoradiť podľa:
e1ement
13.07.2018
Predpokladám že nijak, teda pokial správne rozumiem "nulák je prázdny", tj. nie je privedený modrý stredný (neutrálny) vodič. Správne zapojenie by malo byť v princípe farbu na farbu, šedý na vypínači nezapojený.
Odpovedať
andy221
Autor diskusie
13.07.2018
A nedá sa zapojiť v ističi šedý ako nulák a potom v sporákovom vypinači tam zapojiť ten modrý?
Odpovedať
e1ement
13.07.2018
Technicky by to malo ist. Ci je to 100% v sulade s normami neviem zarucit. Urcite by som minimalne konce toho sedeho oznacil zmrstovacou modrou buzirkou.
Odpovedať
andy221
Autor diskusie
13.07.2018
A nešlo by to rozdeliť takto v sporákovom vypínači aby som nemusel prepájať v skrinke?
Odpovedať
dedo758
13.07.2018
Najrozumnejšie bude na oboch koncoch preznačiť šedý na modrý a v rozvádzači pri ističi ho zapojiť na N svorku rozvádzača...
Odpovedať
nevyxxx
13.07.2018
daj fotku... Čo to znamená "nulák je prázdny" ? Určite si to nezapájaj takto sám ak nechceš poškodiť zariadenie alebo ohroziť niekoho zdriavie. Z toho čo si tu vypísal tam maš TNC-ko, preto tam más modrý vodič "prázdny", ten zelenožltý más vodič PEN ale aj to sa len domnievam, kedže z tohto opisu sa to dá len odhadovať.
Odpovedať
sysell
13.07.2018
@andy221 pred tym ako sem pridu najvacsi odbornici a zjebu ta ze mas zavolat elektrikara lebo inak pozabijas pol rodiny, Ak nemas v dome rozvody s modrym tak si ho tam mozes spravit s tych chranicom ako pises, alebo mozes predsa spojit modry zo zltym - vsak to tak je v kazdej zasuvke pokial su starsie sustavy.
Odpovedať
andy221
Autor diskusie
13.07.2018
Znamená to, že z ističa ide 4 žilový kábel 4x2,5. Nulák "N" v sporákovom vypínači nie je zapojený L1-šedý, L2- hnedý, L3-čierny, PEN-žltozelený. Momentálne nie som v dome, tak foto teraz neviem dodať.
Odpovedať
sysell
13.07.2018
@andy221 mas stary di novy dom? V starom mas 3 fazy + zeleno zlty. V nocych ti do domu ide to iste ibaze v rozvadzaci "vyropbis" modry kabel pomocou prudoveho chranica.
Odpovedať
andy221
Autor diskusie
13.07.2018
Je to starý dom
Odpovedať
megdesign
13.07.2018
@andy221 co znamena prazdny nulak? Odkial ten nulak ide?
Odpovedať
zefe
13.07.2018
@andy221: Vsak to zapoj ako mas na tom obrazku. Fazy - farba na farbu (s tym, ze seda sa nepouzije, lebo doska potrebuje len 2 fazy). N a PE z dosky - oba na PEN vo vypinaci. Tym padom budes mat vo vypinaci prechod z TN-C na TN-S. Ak by si chcel prudovy chranic, tak je moznost pouzit sedy na N uz z rozvadzaca (jednoznacne prefarbit na modru na oboch koncoch, aspon izolackou!). Inak v tom nevidim moc zmysel.
Odpovedať
volt
13.07.2018
@sysell Krásne si to napísal. Už nebudem reagovať... :-) :-) :-)
Odpovedať
ondro81
13.07.2018
@sysell chlape, ja netusim, cim sa v zivote zivis,alebo co si vystudoval, ale tvoje rady v oblasti zapojenia cohokolvek elektrickeho su niekde na urovni, ako keby jeptiska, ktora je pannou isla radit nejakej mladej dievcine v oblasti sexualnych poloh pri prvom sexe.
Odpovedať
lukino55555
13.07.2018
Neska som sa dozvedel že vlastne celý čas čo som chodil do školy a nasledne do roboty a na skolenia som tam chodil zbytocne. Az dneska som sa dozvedel že v TNC su modré vodiče, ci prudový chránič sa používa na rozdelenie TNC-S. A ja blbec som si myslel ze v TNC moze byt len PEN zelenožltým vodicom a RCD sa použiva ako doplnková ochrana pred nebezpečným dotykovým napätím. Dufam že ako sporakovy vypinač je použitý ten "správny" typ a odpaja aj PEN....
Odpovedať
lukino55555
13.07.2018
@sysell mne ide už do domu 5 vodičov. A nemam tam ani RCD pri bode rozdelenia. To je aka sústava?
Odpovedať
sysell
13.07.2018
@ondro81 a co je zle? Pouc ma @lukino55555 a o co ide? Presne o tomto som hovoril ze sem pride niekto kto bude mudrovat miesto tojo aby mu napisal. Co a ako. Je obdivhodne ako sa niekto potrebuje prezentovat aky je mudry
Odpovedať
ondro81
13.07.2018
@sysell zacat mozme napriklad tym,ze zjavne netusis, co je to prudovy chranic,ako funguje a kde sa pouziva.
Odpovedať
ajkafilip
14.07.2018
Treba to zapojiť tak alo keď zapájaš novú lampu do statej inštalácie. Čiže vodič pen privedieš najskôr na svorku PE a potom na N.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?