Spotreba elektriny - elektromer vs smartmeter - rozdiel 25%

Zobraz úvodný príspevok
Zdravim, vie mi niekto poradit, ci je mozny realny rozdiel v meranej spotrebe elektriny az 25%? Nainstalovali sme si FTV, spolu s nou aj smartmeter, kde si mozeme sledovat vlastnu spotrebu. Tu sme porovnali s oficialnym elektrometrom a ten nam vykazuje spotrebu vyssiu cca o 25%. Nasa fakturovana spotreba sa nam uz dlhodobo zda neprimerane vysoka,.. aj podla zhotovitelskej firmy je vysoka, ale elektromer je meneny, takze sme predpokladali, ze je ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@zanazu17 netreba ani nič posielať, to že máte smart meranie na ELM neznamená že máte spustený index 2.8.0 - čo je činná dodávka. Elektromer ktorý nemá parametrizáciu na 4Q, bude merať prietoky (výrobu) ako spotrebu. SMART elektromer s odpočtom na diaľku je už 4Q - len k spusteniu 4Q funkcie musí buď to na diaľku distribútor aktivovať parametrizáciou toto meranie na základe zmluvy o prístupe ktorú by ste s distribútorom podpísali - čo je posledný bod procesu pripojenia FVE. Takže tu je tých 25% rozdielu. Hlavne si vyriešte so svojim zhotoviteľom tento problém, distribučku by som s týmto oslovoval asi ako poslednú alebo ideálne vôbec. Fakt by som s týmto na forum neliezol, a riešil by som to so zhotoviteľom FVE (jasné - odpoveď ste dostali a verím že sme sa k nej systematicky dopracovali), takže šup šup vypnúť FVE a odsledujte si rozdiel. Tam bude pes zakopaný. K preskúšaniu elektromeracieho zariadenia - elektromeru, vykonáva to nezávislý inštitút, oni si tam nevymýšlajú či Vám alebo niekomu inému uznajú reklamáciu - teda nesprávnu presnosť merania zariadenia. Takže by som vylúčil krčmové reči že "distribútor" nič neuzná. Ak sa preukáže že meradlo je nepresné alebo vadné, tak hradí náklady na preskúšanie distribútor a spotrebu v rámci reklamácie dorovná na základe priemeru z predchádzajúceho obdobia. Ak sa nedokáže, že je meradlo nepresné, zaplatíte si preskúšanie (tuším okolo 120€). O - PA - TR - NE 🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Dobrý deň, chcel by som sa spýtať autora príspevku, ako to dopadlo, je všetko v poriadku, a spotreba na EM a Smartmeter je cca rovnaká ? Mám podobný problém , tiež je rozdiel cca 25%, účtujú mi spotrebu, napriek tomu, že mám vtom čase evidentne pretoky do siete. Ďakujem za odpoveď, prípadne názory komentujúcich.
Odpovedať
@prievidza72 FVE máte oficiálne pripojenú k sieti?Lebo práve takto sa správa bežný digitálny elektromer.Pri FVE sa montuje tzv.4-kvadrantný elmer,
Odpovedať
Profilova fotka
@zanazu17 aj ste riesili tu spotrebu 12mega? Pises ze aj zhotovitel je prekvapeny. Nieco vam musi pekne papat el.
Odpovedať
@dusan72 FVE je oficialna od 02/2023, od 01/2023 mam nový elektromer
Odpovedať
Profilova fotka
@prievidza72 prve si zisti, ci mas elmer parametrizovany pre dodavku = mal by si byt schopny preklikat 2.8.0. Ak nie, parametrizacia neprebehla a dodavku do siete ti rataju ako spotrebu=preco to staci precitat hore uvedene. A riesit to treba s dodavatelom FVE, nie s distribuciou.
Odpovedať
@mgx a tu parametrizáciu robí zhotoviteľ, alebo ako sa píše hore na diaľku distribútor
Odpovedať
@mgx a tú dodávku do siete by mi rátali celú ako spotrebu, lebo mne to rátajú len niekedy ,a neviem prečo, /nerozumiem elektrike , tak preto sa pýtam/, ďakujem
Odpovedať
v nedeľu bolo slnko , a dodával som elektrinu, aj tak mi účtovali odber v čase, keď som dodával
Odpovedať
Profilova fotka
@prievidza72 mas to napisane v dominikovom prispevku z januara, ale zopakujem. elmer parametrizuje distributor (u teba SSEdis) na zaklade zmluvy o dodavke el. do DS a zmluve o pripojeni FVE. Tzn. zhotovitel alebo ty vypisete ziadost a na jej zaklade SSEdis parametrizuje elmer (ci lokalne alebo dialkovo uz je jedno). U teba pravdepodobne elmer parametrizovany nie je, alebo sfunkcnenie FVE neprebehlo do konca, tazko skumat. Kontaktuj zhotovitela a vyrieste problem. Ci mas aktivny parameter 2.8.0 si vies imho pozriet na elmere aj sam, ale opravit to aj tak nevies... dalsia menej pravdepodobna eventualita je, ze nie su splnene parametre distribucnej siete (Hz, prepatie/podpatie) a aj keby FVE dodavat mohla tak nebude
Odpovedať
@mgx všetky zmluvy som už podpisoval, a kontaktoval SSD, že je to v poriadku, FVE môžem pripojiť a prevádzkovať, to bolo už v 02/2023. Od vtedy ju mám spustenú, najskôr bez pretokov, v apríli mi povolili /SSD/už aj pretoky na základe zmluvy s mojim SSP dodávateľom elektriny o pretokoch. Ešte je nejaká zmluva ohľadne "parametrizácie"? V SSD mi tvrdia, že všetko majú, a všetko je v poriadku. Len ja stále vidím to účtovanie ako hore.
Odpovedať
@mgx ohľadne tých parametrov v distribučnej sieti: Na základe merania z FVE sme zistili, že mám v zásuvkách 255V, čo následne potvrdila aj distribučka /SSD/jej meraním a t.č. už opravili niečo na transformátore, a býva to tak do 240V. neviem či to môže mať vplyv. Pred tým mi vyhadzovalo pri takom /255V/ napätí FVE a tak sme na to prišli.
Odpovedať
SPP som myslel ako dodávateľa 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@prievidza72 nie, ziadna dodatocna zmluva o "parametrizacii" neexistuje. Prva vec, treba zistit ci ti meranie "dodavky" bezi ako spotreba cely cas (tzn. aj rano. vecer) alebo len niekedy (napr. v case, ked je siet nezatazena a napatie prekroci 250V). Idealne v tomto case aj merat (hallova sonda, kalibrovany a certifikovany elmer s cejchom) a potom po 15minutach pozriet do portalu. Druha moznost, zadat reklamaciu/staznost, ale musis dodat nejake podklady pre to co tvrdis. 3tia moznost je kontaktovat zhotovitela FVE a riesit to s nim, pripadne tvojim dodavatelom (SSP).
Odpovedať
@mgx so zhotoviteľom to riešime stále, ale FVE je zapojená správne, všetko mi funguje. Hore som dal pr. graf, aj namerané hodnoty podľa energetického portálu SSD z nedele 03.09.2023. Je tam jasné že mám dodávku aj spotrebu v rovnakom čase /aj podľa grafu, a je to vidieť aj v numerickej podobe/v rovnakom čase. Tzn. mám prebytok , dodávam a niečo mi účtujú ako spotrebu, a neviem prísť na to čo to je. Býva to hlavne vtedy, ale nie len vtedy, keď mi zopne kotol na teplú vodu. P.s: tých 255V sme už vyriešili reklamáciou ktorú SSD uznala a promptne opravila.
Odpovedať
Profilova fotka
@prievidza72 daj fotku toho elektromera, ktory nazyvas "smart". Ak neveris distribucnemu (co je v poriadku), potrebujes meradlo medzi distribuciou a FVE, ktora ti ukaze realny stav. Menic je co, growatt? Ak sa to deje v case, ked je zapnuty bojler, (neviem aku ma spotrebu) a kedy ho zapinas, tak treba odmerat stav (napr. bocnikom, hallovou sondou, ciachovanym elmerom s vystupom napr. na modbus/rs485).
Odpovedať
Článok sa načítava...
Smartmeter: Trojfázový výkonový snímač Huawei DTSU666-HW 80A už mi ho menili, a ukazuje takú istú odchýlku voči distribučke cca 25% menej - fotografia len z rozvodnej skrine, teraz nevien lepšiu odfotiť, ale google napovie Menič FVE: Trojfázový menič napätia Huawei SUN 2000-10KTL-M1 10000W Kotol je EOV 82 , príkon 2000W Kotol mám 3x v rôznych miestnostiach, preto sú vidieť na grafe tie tri vzostupy spotreby. Inak veľmi pekne ďakujem za tvoj čas, a ochotu komunikovať.
Odpovedať
@mgx každý kotol mi zapína cez časovač , presne v časoch ako na grafe, aby som mal spotrebu rozloženú v čase
Odpovedať
Profilova fotka
@prievidza72 pozrel som si grafy, mas odber zo siete medzi 10:45(11:45) a 13:45 cca 1kw permanentne Mam doplnujuce otazky: - mas virtualnu bateriu, resp. zmluvu o virtualnej baterii? - verzia fw na menici? - o akom rozdiele v kw sa bavime (denne) nameranych distribucnym elmerom a smart-elmerom? asi by pomohlo dat grafy za 1 den z elektromeru distribucneho aj grafy z menica a vycislit, kolko si v ten den zo siete zobral/dodal a aka bola spotreba.
Odpovedať
VB nemám, SPP ju neponúka, ani neplánuje, čo som sa informoval. Verzia fw na meniči - tak to netuším/to je na mňa veľmi odborné/, Ten rozdiel bol pokiaľ som aj vykuroval /mám v podlahe elektrické kúrenie/ tak rozdiel cca 5kw/24hod., Pri spotrebe 50 -80kw/deň. Teraz, keď je vypnuté, tak je rozdiel cca 2,5 kw/24hod. Viem že to nie je veľa, ale pri nízkej spotrebe je to 25-30% z odberu, ktoré neviem, kde sa stráca. Dnes sme skúsili vypnúť prebytky, zatiaľ som poslal od začiatku fungovania FVE do siete zadarmo 4,56MWh 😁. Uvidíme čo sa zmení. Zatiaľ ďakujem za informácie, dám vedieť ako to dopadlo Fotky z mojej FVE aplikácie sú z toho isteho dňa ako graf vyššie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od prievidza72:

VB nemám, SPP ju neponúka, ani neplánuje, čo som …
@prievidza72
Odpovedať
Po vypnutí pretokov do siete stúpol rozdiel meraní na cca dvojnásobok . Odber zo siete nameraný za 24 hod. Smartmetr 3,65kWh, Elektromer 8,918kWh !!! Pretoky do siete Smartmeter 0,33kWh, Elektromer 5.521kWh!!! Poslal som email, na preverenie funkčnosti a nastavenia Elektromeru, uvidíme. ???
Odpovedať
Profilova fotka
@prievidza72 Nainstaluj si aplikaciu (mozno mas) FUSION SOLAR a pozri si v menu verziu FW. Urcite bude stara, treba pouzit najnovsiu. K situacii ze nemas virtualnu baterku to znamena, ze podla mna je ti cela dodavka do siete zaratana ako tvoja spotreba. To znamena, ze tvoja FVE sa snazi fungovat tak, aby kryla tvoju spotrebu s miernym "dotokom" z distribucie, ale 100% sa to urobit neda. Vzdy tam pri regulacnych skokoch daco ujde, resp. skor sa deje to, ze sice mas spotrebu 5kw, ale nie rovnomerne po fazach a preto ta 25% odchylka. AK by si si dal kontrolny elmer (svoj), videl by si ze spotreba je realna, tych 2.5kw denne je cca spotreba menica (ktory stale zerie 100-200W podla zataze. riesenia su 2, bud si domontovat vlastnu bateriu alebo vybavit dodavatela s virtualnou baterkou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zanazu17:

Po otvoreni takto
@zanazu17 mám zato že tento elektromer nie je nijako overovaní a nespĺňa žiaden z modulov MID. Jedná sa v princípe o nejaké počítadlo ale prakticky neznámo čoho.
Odpovedať
Včera bol technik z SSD, výsledok - elektromer je v poriadku, akurát nie je vhodný na meranie v prípade inštalovanej FVE. Volal som na infolinku SSD, podľa nich mám namontovaný správny, ale že to ešte preveria 😂😂😂😂😂😂. Tak idú teraz preverovať svojho technika, ktorý tam fyzicky bol a elektromer otestoval, uvidíme, začína ma to baviť.
Odpovedať

Včera bol technik z SSD, výsledok - elektromer je…
@prievidza72
Odpovedať
Profilova fotka
@prievidza72 potvrdilo sa, co som ti vravel. 1) elmer je v poriadku 2) dodavku do siete (nie je zakazana) ti uctuju ako spotrebu. Tzn. vsetko co dodas, aj zaplatis Mas 2 moznosti: 1) zmenit dodavatela el za takeho, co podporuje virtualnu bateriu a podpisat s nim zmluvu o virtualnej baterke alebo 2) zmenit nastavenie FVE tak, aby dodavka do siete nebola (ostrov, bateria...iny menic)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@prievidza72 potvrdilo sa, co som ti vravel. 1) …
@mgx No vtom je práve ten vtip. Ja počas slnečných dní dodávam +- 40kWh do siete ako prebytok, ale elektromer mi ráta nad nameranou spotrebou smartmetrom len tých 1-2 kW rozdiel (to je tých 10-30% z mojej spotreby) nie celú dodávku tých 40kWh + moju spotrebu. Ako som už písal : Po vypnutí pretokov do siete stúpol rozdiel meraní na cca dvojnásobok .Odber zo siete nameraný za 24 hod.Smartmetr 3,65kWh, Elektromer 8,918kWh !!! Pretoky do sieteSmartmeter 0,33kWh, Elektromer 5.521kWh!!! Ten elektromer si robí čo chce po pripojení FVE, lebo na to nie je vhodný, to mi povedal / aj napísal ten technik SSD. Ale pani na infolinke mi tvrdila, že ja tam mám elektromer vhodný na monitorovanie prebytkov, a preto som musel aj doložiť " PREHLÁSENIE VÝROBCU ELEKTRINY O SPÔSOBE ZABEZPEČENIA ZODPOVEDNOSTI ZA ODCHÝLKU ZARIADENIA NA VÝROBU ELEKTRINY V ODOVZDÁVACOM MIESTE PRE PRÍSTUP ZARIADENIA NA VÝROBU ELEKTRINY DO DISTRIBUČNEJ SÚSTAVY.", a povolili mi prebytky až v polovici apríla. Tento elektromer bol namontovaný , ešte pred tým, ako som uvažoval o FVE, a bol v pohode, takmer nový, funkčný. Tak že teraz som zvedavý, či mi tam nechajú ten pôvodný, ktorý "nie je vhodný " na dodávku elektriny z FVE, ako napísal ich technik, alebo mi ho vymenia za taký, ktorý majú oni v záznamoch, že je vhodný pre pripojenie a meranie dodávky z FVE.
Odpovedať

@mgx No vtom je práve ten vtip. Ja počas slnečný…
@prievidza72 elektromer dobrý, ale na pretoky (dodávku do siete) neaktivovaný, SPP dobrý dodávateľ elektriny, ale nevhodný v spojení s FVE. Celé zle.
Odpovedať
Profilova fotka
@prievidza72 suhlasim s tym, co povedal @foox, elmeru nic nie je, ale nie je aktivovany a nebezi v rezime 4 kradrat., mozu ti ho vymenit aj 100x, vysledok bude ten isty. To co tu hlasis ako "rozdiel" rozdiel nie je, je to 5kwh za den, co je "pricucavanie" menica, bezne 100-200W (0.2kw*24=cca 5kw) + nepresnost smart-metra. Tych tvojich 40kwh co akoze "dodas" realne nedodavas, pretoze sa to minie na tvojej ohmickej zatazi-elektrokotloch, ktore sa FVE. Mozes si dodat vlastny elektromer s cejchom (INEPRO vratane montaze cca 200e) a ten potvrdi udaje distribucky. Alebo zmenit SPP za nieco ine, co podporuje virtualnu baterku.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?