Spotreba elektriny - elektromer vs smartmeter - rozdiel 25%

Zdravim, vie mi niekto poradit, ci je mozny realny rozdiel v meranej spotrebe elektriny az 25%? Nainstalovali sme si FTV, spolu s nou aj smartmeter, kde si mozeme sledovat vlastnu spotrebu. Tu sme porovnali s oficialnym elektrometrom a ten nam vykazuje spotrebu vyssiu cca o 25%. Nasa fakturovana spotreba sa nam uz dlhodobo zda neprimerane vysoka,.. aj podla zhotovitelskej firmy je vysoka, ale elektromer je meneny, takze sme predpokladali, ze je ok.
Odpovedať
@zanazu17 Ak máš podozrenie, že elektromer zle meria, tak si ho dajte preskúšať. Ak je v poriadku, tak to síce zaplatíš, ale budeš vedieť, že meria dobre. Ak bude vadný, tak ti ho vymenia a za preskúšanie neplatíš.
Odpovedať
So ZSDIS sme uz mali negativnu skusenost a predpokladam, ze aj keby bol elektromer nespravny, chybu nepriznaju. Urcite by som ale chcela novy elektromer a nejaky nezavisly audit este pred poziadanim o vymenu. Kedze merany rozdiel je konstantne cca 25%, moze ist o nespravnu kalibraciu? @chrobak7
Odpovedať
Profilova fotka
@zanazu17 daj fotku smartmetra 🙂. Ak mas kalibrovany MID/SKcejch elektromer, spotreba sedi na kw (mimo vlastnu spotrebu elmeru, na ktoru ludia zabudaju). Cinske crepy zial treba poriadne nakalibrovat a meraju od buka-do buka. Presne ako ich cena - sice polovicna oproti cejchovemu, ale na udaje mozem pouzit generator nahodnych cisel, vysledok je rovnaky.
Odpovedať
Mame tento…ETI - da sa mu verit?
Odpovedať
a po otvorení skrinky?
Odpovedať
Po otvoreni takto
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac ano, nie je fakturacny, ale spotrebu by mal vykazovat cca presne, uvadzana tolerancia +/- 1%. Rozdiel do 5% by som neriesila, ale 25% je uplne mimo. Moze byt aj elektromer ZSDIS nakaibrovany nespravne?
Odpovedať
Henta čínska hračka má od elmeru ďaleko, akože nechcem sa nikoho dotknúť ale za svoju kariéru som zažil x prípadov čo dávali preskúšavať elmer z distribučky a nepamätám si, že by preskúšanie niekedy dopadlo v prospech zákazníka. Tak smelo do toho. Ale realita je skôr taká, že merač z distribučky je v cajku a henten čínsky bazmek si ide svoje.
Odpovedať
@zanazu17 Veríte tej čínskej hračke len preto, lebo vám ukazuje "lepšie" čísla 🙂
Odpovedať
@kejsix jj, snazim sa byt objektivna a najprv by som mala dat preverit ten ETI, ale chcela by som si mysliet, ze “distribucny” nie je vporiadku… spotrebu mame neskutocne vysoku - teraz v decembri denne vyse 50 kW, rocna spotreba vyse 12 tis kW. ( tepelne cerpadlo)
Odpovedať
@zanazu17 Aký ETI? Veď to je len výrobca tej plastovej rozvodnice...
Odpovedať
Článok sa načítava...
nechal by som si preverit pripojenie FTV, snad ten rozdiel nie je prave vyrobena energia z FTV, ak chcete mat aku taku istotu s elektromerom je dobre ak ma tzv MID certifikat, ktory mu zarucuje presnost az tak, ze moze byt pouzity aj na fakturacne meranie
Odpovedať
@kejsix ok, tak je to nieco ine.. nevyznam sa v tom
Odpovedať
@atack jj, spravny postup teda bude preverit najprv ten smartmeter, (vyrobenu energiu nam ukazuje samostatne, takze rozdiel bude v skor v nespravnom merani). Z diskusie teda prevlada nazor, ze chyba bude v smartmetri
Odpovedať
@zanazu17 No a hlavne nik v diskusii netusi, co a ako mate zapojene.
Odpovedať
Profilova fotka
@zanazu17 je to "smart" elmer Huawei, ale nie je fakturacny, nema ziadny certifikat (ani MID, ani SK/CZ cejch). Aj v pripade reklamacie sa ti distribucia len zasmeje. Presnost merania distribucneho elmeru zistis lahko, pripojis spotrebic s presne definovanou spotrebou (lampa 100W napr 10 hodin), vysavac 1000W na hodinu a vsetky ostatne spotrebice doma odpojis (alebo vypnes vsetky istice okrem okruhu kde merias). Elmer musi presne odmerat rovnaku spotrebu. Alternativne elektrikar s kliestovym ampermetrom, pripadne na chvilku zapozicanie alebo nakup elmeru s cejchom. Ak sa pozriem na sposob instalacie, kludne to moze byt aj nespravne zapojene.
Odpovedať
@mgx Huawei, co na sebe nema ani znacku? 🙂 Daj si ten model z elmeru do vyhladavaca na Aliexpresse 🙃 A presny kliestak som este nevidel. Ked uz orientacne merat distribucny elmer, tak jedine odporovou zatazou cez bocnik. Moj nazor..
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix tiez som sa cudoval, ale je to DTSU666-H (H asi ako Huawei?) https://ecoprodukt.sk/product/21192/d... chrlia to cinania, pod roznymi znackamim kupis aj na ali (asi ako vsetko). Mozno to meria dobre po nastaveni kalibracnej krivky, ale to ma nezaujima, nepouzivam tieto cinske crepy. Najlepsi z nich bol SDM630, kopia holandskeh INEPRO), ale odkedy zdrazil radsej dolozim XYe za original s papierami. V pripade,ze sa zblazni distribucny elmer, tak toto aspon nezmietnu od stola hned na prve kolo 🙂. Ku kliestovemu ampermetru - presnost merania nie je ani kalibracna, ani na urovni bocnika. Ale ak mas poriadny (METECH,FLUKE) s TRUERMS, tak ked taham na drote 2300W a odmeram 10A tak mne osobne to staci. Ani Hallova sonda nemeria uplne presne a to sa shelly predava ako elektromer 🙂 Moje osobne skusenosti: stary merak z roku 2000 meria lepsie ako nove (mam napr. EXtech)
Odpovedať
@mgx Heh, asi sa uz dnes ten oem hnoj ani neoplati brandovat, to uz je iny level... K meraniu - mal som klieste Fluke, udrbali mi ich. Uz som si miesto nich kupil len lacne Uni-T, lebo na to, co od kliesti ocakavam, to staci. Na presnejsie merania mam inu techniku. A to som chcel povedat, ze aj ked take meranie je kvazi orientacne, nepresnost bude zavadzat, kedze nameranu kWh budes vo vypoctoch nasobit radovo (napr. voci celorocnej spotrebe). A preto by som aj volil ciste odporovu zataz, kvoli ucinniku a zasa suvisiacej (ne)presnosti merania.
Odpovedať
k tomu meraniu spotreby, vždy je dôležité odmerať aktuálne napätie, je podstatný rozdiel ak má niekto len 207 V min hodnota alebo 253 max hodnota, tak je pri jednom spotrebiči ktorý má stále rovnaký odber rozdiel až 20%
Odpovedať
@kejsix EM pre domácnosti meria a zobrazuje len odporovú záťaž ak berie en. len zo siete
Odpovedať
@zanazu17 mate 4 kvadrantovy elektromer? Ak nie, tak ak ma FV pretoky do siete elektromer to namera ako spotrebu.
Odpovedať
@mgx dakujem za nasmerovanie, pre mna uzitocne
Odpovedať
@sucky1 hm… to veru netusim, viem len to, ze kedze este nemame zmluvu o pripojeni, mame upraveny vykon menica a ten nam premiena len tolko energie, aky je maximalny mmentalny odber…. ak uz budeme pripojeni, vyrbeny nadbytok pojde do siete do virtualnej baterie
Odpovedať
Profilova fotka
@zanazu17 ak nemate 4kvadratovy elektromer, tak vsetky pretoky (a verte ze ich mate) vam elektromer rata ako odber. Preto ta 25% nadspotreba. Na distribucku ani nechodte, instalacia bez elmeru nemala byt ani spustena.
Odpovedať
@mgx 😳 no zbohom,…. ako viem psm vizualne zistit, ci mame ten 4kv elektromer? Mame novy EM od 3.7.2020 - odcitanie nadialku. 4kv elektromer sa prideluje len pri pripojeni FTV?
Odpovedať
@zanazu17 foto
Odpovedať
@kejsix nie som doma, najskor 3.1.
Odpovedať
Celkom uzitocna diskusia: https://index.sme.sk/diskusie/5166930... teda aspon par prispevkov v nej
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?