Je takáto spotreba elektriny v plne elektrifikovanom NED s rekuperáciou normálna?

Bývame prvú zimu, máme postavený NED, energetický certifikát A, potreba tepla na vykurovanie je 30kWH, vykurovana plocha asi 135m2. Naša spotreba elektriny za január mi príde extrémna :-(( nechápem ako je to možne, cez den sme v práci, takže sa nesvieti, nič nejde, okrem chladničky, rekuperácie, kurenia a tv , varna rura su v pohotovostnom režime. Umývačka riadu sa zapína asi 3 krat za týžden, práčka 1 až 2 krat za týžden. Všade máme LEDky. Celková spotreba za január bola 1864kWh, z toho: kurenie 1207kWh bojler 185kWh ostatná elektrina ( indukcia, svetlá, rekuperácia, spotrebiče) 472kWh. Som z toho zúfalá :-(
Odpovedať
@sorca24 kurenie na to ze mas NED je dost vela spotrebovanych kWh ale neuvadzas na aku teplotu vykurujes ... ja mam 120m2 a za tuto zimu mam 1500kWh .... pri 24C obyvacka a 21C izby Bojler to zalezi kolko je vas doma a kolko plnych van naplnis :-)
Odpovedať
@sorca24 Niekolko otazok: 1.) Mate odporove kable od Fenixu. Viete aky celkovy vykon je instalovany? 2.) na aku teplotu topite, pouzivate aj krb co mate v projekte? 3.) aka spotreba bola mesiac predtym? 4.) predpokladam ze garaz nevykurujete a nie je ani odizolovana od izieb - teda aspon podla projektu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke ale ty mas klimu nie ?
Odpovedať
1864kWh kolko je to u Vas Eur?
Odpovedať
@majkoj mam podlahovku s elektrokotlom ako primarne kurenie + 3 klimy
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke tak ale predpokladam, ze klimou aj kuris
Odpovedať
@majkoj samozrejme :-) podlahovka cca 1000kWh klimy cca 500kWh
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke tak potom su tvoje udaje neporovnatelne :)
Odpovedať
@mr79 celkový výkon kurenia je inštalovaný na 8215W , krb ešte nemáme, garáž nevykurujeme a máme ju odizolovanu od domu 8cm bieleho EPS, netušim aká bola spotreba v decembri celková, zapisovali sme si len kurenie, ale aj to je vyššie ,v januári sme prekurili 160€ a v decembri 130.....
Odpovedať
@sorca24 december bol teply, v januari sa ukazali sem tam aj mraziky ;). Krb alebo piecka by vam v ten prvy rok pomohli. Hold je to dan za prvy rok.
Odpovedať
@sorca24 8215 - staci ze to ide denne 5 hodin v kuse - a mas 41 kWh ani nevies kedy. Aj ked prerusovane. ale rano 3 hodky, poobede 5 - 6 hodin, takze prerusovane 8-9 (ono to cykluje) - tak 5 hodin spravis ani nevies kedy. Niekde si pisala ze mate TS 5300 bez rekuperacie. S rekuperaciou, by ste mohlo mat cca 3300 - 3500 W. Preco tak vysoky vykon? To niekto poradil alebo ste sa tam rozhodli?
Odpovedať
@mr79 vyšší výkon sme si dali kvoli rýchlejšiemu nábehu kedže to máme v potere
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pozeral som jeden blog kde chlapik mal v pasivnom dome spotrebu el. energie cca 1000 kWh za mesiac ale v jarnych a letnych mesiacoch to kleslo na 400-500 kWh. Uvedeny pan sa prvy rok v PD hybal na urovni 7000 kWh. Tiez treba brat na vedomie ze ide o prvu sezonu. V tretom a stvrtom roku klesla na 5500-6000 kWh. A opakujem islo o dom v pasivnom standarde s rekuperaciou. Kazdopadne 1800 kWh je vela, tu spotrebu ste ako rozratali? To mate nejake meranie pre jednotlivu spotrebu? Bud kurite na vysoku teplotu ale zrejme kdesi Vam "prefukuje" alebo je tam paradny tepelny most. Treba skusit termokameru ak sa nepodari nic zistit.
Odpovedať
@sorca24 vykon kurenia nema vplyv na spotrebu. Bud ide na 8 kW 5 hodin alebo na 4 kW desat hodin. Kto vyratal potrebu tepla na kurenie? treba odratat cca tretinu elektriny, ktoru zhlte nevysusena stavba. V januari boli silne mrazy. Aj mna spotreba elektrickeho kurenia prvy rok zaskocila, odvtedy kurim pocas teplej zimy klimou. Kachle na mrazy, klima na teplu zimu, spotreba klesne na min polovicu.
Odpovedať
@niless Ma termostaty TFT od fenixu. Pri nastaveni instalovaneho vykonu to meria spotrebu.
Odpovedať
Tento prispevok ma velmi "potesil ", lebo sme prave vo faze, ked sa musime rozhodnut, ci v nasom NED 110 m2 budeme mat cerpadlo voda-vzduch, alebo uhlikove folie ( Fenix alebo Heat flow ). Potrebovala by som vediet priemernu mes. spotrebu pri foliach. A samozrejme musime riesit aj ohrev teplej vody...Kazde z tychto typov kurenia maju svoje plusy i minusy, vstupne naklady pri cerpadle su vyssie a jeho udrzba tiez nie je lacna, ale nepoznam nikoho , kto ma el.podlahovku s tymito uhlikovymi foliami, ktore radi vyrobcovia deklaruju ako INFRA folie. Firmy, ktore ich predavaju ich samozrejme velmi chvalia, ale ocenila by som vlastnu skusenost cloveka, ktory ich ma nainstalovane. Dakujem.
Odpovedať
@carnuntum my mame el.folie na prizemi,el.rohoze v kupelniach a na poschodi el.konvektory kvoli tomu ze sme chceli koberec. Cca 130m2, kurenie+tuv+ostatna elektrina od konca jula do teraz 3450 kwh...na tuv mam tc
Odpovedať
@rasto7764 Neviem, ci som to blbo nepocitala, ale vyslo mi to , ze mesacne je to cca 35 ,-€, co sa mi zda velmi malo...Opravte ma, prosim.
Odpovedať
@carnuntum ano blbo ;-) byvame len 6 mesiacov cize to vychadza zatial cca 65e+poplatok za istic ale vacsina"zimy"je za nami ale bola slaba...ale kedze stavba je cerstva=mokra myslim ze celkom ok
Odpovedať
Ano, blbo :-D , nebola tam distribucia a istice. Aj ja si myslim, ze je to slusne. A ake folie mate ? Lebo som citala, ze Heat flow su folie, kt. sa mozu pouzit pod lamino i pod drevo, tak isto aj pod dlazbu, len tam musi byt bet. poter. Preco ste sa rozhodli dat do kupelne rohoze ?
Odpovedať
Profilova fotka
@sorca24 tak my mame dom 121m2, vodna podlahovka z elektrokotlom, kuri sa na 22,5° a za janurar je spotreba 1037 kurenie, 95 tuv a 266 ostatne, v decembri to bolo 750,5 kurenie, 94tuv a 290 ostatne.
Odpovedať
@carnuntum v AT cisto elektrina neprejde priamoohrev, riesis zbytocne
Odpovedať
@sorca24 kurenie aj bojler mate plus minus adekvatne k tomu co ste popisali a aky bol januar ...kurenie malinko nad papierovych 30KW, ale asi kurite na vacsiu teplotu nez kaze papier ... jedine co mi tam troska nesedi je ta ostatna elektrina, my mame za januar cca 230 kWh - a to si tam rekuperacia este v mrazoch pustala dohrev .. v "lete" ste mali aku spotrebu za spotrebice ?
Odpovedať
@gorgar staci si pozriet album a zistis ze su kolaudovali tusim oktober a vlastne 2015 dokoncovali.. takze byvaju tak od novembra. Takze aku mala spotrebu v lete Ti nepovie.
Odpovedať
@carnuntum distribucia tam jelen chyba 6eur poplatok za istic. Rohoze v kupelniach kvoli tomu ze vsade slo kurenie mimo poteru cize rychlejsi nabeh,pod dlazbu foliu nedas jedine do poteru. Folie su fenix
Odpovedať
@peto99 V Niederosterreich ano.
Odpovedať
@rasto7764 Ake ste mali vstupne naklady ?
Odpovedať
@carnuntum folie,rohoze a termostaty-material a praca=1100e , tc na tuv s montazou a bizuteriou 1000e a tri konvektory 250e takze cca 2300-2400e
Odpovedať
@rasto7764 Tak to je neporovnatelne s nakladmi na tepelne cerpadlo. Preto som chcela vediet , aka je spotreba mesacne, lebo vyzera to tak, ze je to lacnejsie ... Akurat vtip je v tom, ze ak by vzrastla cena elektriny, tak nemam alternativu.
Odpovedať
@carnuntum ved prave!ak je dom dostatocne zatepleny kurenie nemusi stat vela-ani vstupne naklady ani prevadzka
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?