dobry vecer...... co moze byt pricinou ze bol odpaleny nulak v rozvodnej skrini aspon myslim ze tak sa ta skrina vola kde je aj elektromer.....vdaka za odpovede
@majkoj aby ťa skopalo musíš sa chytiť druhou rukou zeme,alebo stáť bosí na zemi,aby sa uzavrel obvod, pokiaľ sa jedným prstom dotkneš nič necítiš, takže pravidlo č. 1 druhú ruku vtedy do prdele, jasné že sa skúša napájacím napätim 500 V a izolačný odpor má byť rádovo M, zisťuje sa veľkosť dotykového prúdu na kovovej prístupnej časti , smrteľný je viac ako 0,1A pri napätí 230V, len ak sa chytíš suchou rukou máš vyšší odpor a niekto ešte hrubú kožu, tak taký prúd nepretečie
@lukino55555 Ale viem. Nie sme všetci sprostí. :-) Pred týždňom som menil Komplet výzbroj rozvádzača na starej stĺpovej trafostanici. Sebe som robil jednostĺpovú trafostanicu v dobe keď mala energetika ešte viac-menej monopol. Keď som si ju postavila chcel pripojiť na sieť, pozerali na mňa, ako na debila, že kto to robil a ako si to dovolil. Vravím, že ja a mám na to papiere. Aj tak to s nimi nepohlo. Ako by povedal jeden človek z parlamentu, bola doba "kešu" (8-10mesačných platov) a potom to išlo hneď na druhý deň. Pripojili, dali revíziu a zapli. Po 2 rokov som to prevádzal na SSE a pri úradnej skúške boli závady. Samozrejme chlapcom z energetiky bolo jedno aké farebné značenie vodičov používajú (nestretol so sa s tým pri nich po prvý krát). Na 99% používajú zžl vodiče. Musel som to po nich odstraňovať.
Tak isto som po povodniach v Čechách robil mnoho NN a VN spojok (aj hybridných) a koncoviek.
Tu ide o to, že keď idem robiť niečo, čo som dlho nerobil, tak si to doštudujem a nie je problém.
Keď o domových inštaláciách nemajú potuchy (neviem z akého dôvodu), tak nech tam nelezú a visia na stĺpe.
Ja osobne, by som všetkým elektrikárom, čo tú závadu neodstránili (neurčili), prikázal odovzdať svoje papiere a hľadať si inú robotu.
Netvrdím, že tam nie sú aj normálni elektrikári, ale ja osobne takých nepoznám a to ich poznám dosť.
@volt klobuk dolu. I keď trochu pochybujem lebo (aspom na zapade) je toto stanovene tne a vnutornými inštrukciami ktere nie su verejne prístupné. Ale vlastne to je jedno.
Tak v RST-cku veľa toho nie je.
Z akeho dôvodu nemaju potuchy? Lebo niektori to v zivote ani nevideli robit nieto aby to robili. Nieto aby este mali nejake slušnejšie pristroje. Ano potom sa nemá dať na to že to spraví.
@volt elektrikárov je kopa no každý robí len na určitých zariadeniach i ked skúšky musíš mať zo všetkých oblastí, najlepšie vieš vždy len to na čom momentálne robíš, pochybujem že sa nájde aspoň jeden ktorý by ovládal prakticky všetko kde je elektrina, lebo dnes takmer všade, no robiť by mal každý len to čo vie dobre, no tu sa ich predvádza kopa ako majster sveta
@lukino55555 V konečnom rade tvrdíme obidvaja to isté. :-)
Čpo sa týka VN, tak tam je to n dlhšiu debatu. Musíš vedieť, čo robíš a mať niečo v hlave. Keby som mal teraz zapájať VN rozvádzač ZSE, tak sa na to budem musieť pripraviť, lebo neviem, aké používajú. Ja som používal väčšinou EATON. Tie asi nemali zazmluvnené oni, tak by sa to tiež museli učiť . :-D Však o nič nejde. Ja si v každom prípade vážim aj ich robotu. Len nech každý robí to, čo vie. Tak isto poznám veľa iných elektrikárov, čo o svojej robote nemajú páru. A živia sa len tým... :-)
@duzu Ja takých dobrých poznám dvoch (ja medzi nich nepatrím). Jeden z nich má na počudovanie 67 rokov a papiere pre revízie si urobil len tak-tak , aj keď má v hlave neporovnateľne viac, ako Tí, čo ho skúšali. Ale to je na inú debatu. Museli by sme sa oprieť do TI... :-D
RAYCHEM a POLT. Samozrejme. Každý nech robí čomu sa rozumie. Horšie je keď už niekto nevie o robote čo robí. A nejedná sa o nového. Takisto väčšina elektrikarov čo robia domove inštalacie sa nerozumie takím veciam ako som písal. Takí zrejme ani len vn kabel nevideli, nevedia ake ma vrstvy nie aby robili spojku či koncovky. Možno by aj s nejakou 240-nou nn spojkou mali problém.
@lukino55555 Samozrejme. Nemôžeš čakať, že elektrikár bežných inštalácií bude kafrať do VN, kde by si ani neprdol. Tam sú stratený aj predajcovia. Minule som kupoval SL pásku (vulkanizačnú) a pýtal som sa aká je (polovodivá, vodivá...) a pozerali po mne, ako puci. Potom asi nemôžu vedieť, kde sa to používa. Ale aby som trošku ospravedlnil bežných elektrikárov, tak to nemusia vedieť, lebo väčšina nemá papiere na VN. Ale naopak by to malo platiť, takže keď VN-kári nevedia spraviť bežnú elektroinštaláciu, tak je to veľký problém. Potom si myslím, že aj tú robotu, čo robia, robia, aj keď tomu nerozumejú... Samozrejme česť výnimkám.
Ludia, viete, čo znamená: nekrmte trollov? vidíte, ze tuto chlapik sa vyziva v diskutovani a zakladaní nekonecnych tem. a vždy na to skočíte. Santos je znamy troll z viacerých fór. Na niektorých ho našťastie rýchlo zablokovali.
Jedna vec je poradiť, druhá nekonečne diskutovat.
@worker_falcon na porade? na porade som nikdy nebol ani neviem ze nejaka porada je, ved kto nechce sa pridat do diskusie nech si temu nevsima, ja tu ziadam o rady skusenejsich co danym veciam rozumeju a vzdy mi tu dobre poradili tak nechapem co komu prekaza