Nové zásuvky a osvetlenie v byte – potrebná revízia?

Ahojte, mame novy byt ktory zariadzujeme a chyba nam zasuvka - v izbe sme jednu zakryli skrinou a potrebovali by sme druhu asi meter vedla. Stena je len sadrokarton a tak by som si len vyrezal a zapojil novu z povodnej, ktora sa nebude pouzivat. Okrem toho som uz pomenil a pozapajal vsetky svietidla. Je potrebne na tieto ukony volat revizneho technika kvoli platnosti poistky?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tomee:

Ahojte, mame novy byt ktory zariadzujeme a chyba …
@tomee Ta čo si?... nekomplikuj si život. Ľudia si bez revízie rekonštruujú celé byty/domy a Ty tu stresuješ kvôli jednej zásuvke. 🙂
Odpovedať
ano, aj po vymene žiarovky treba "revizia"😁
Odpovedať
Dôležité je pred úkonom vypnúť istič. Iba presúvaš zásuvku, nie je nič potrebné. Ale sú medzi nami majstri čo ani zásuvku zapojiť nevedia. Ak sa tomu rozumieš a vieš aký kábel použiť a ktorá farba čo znamená kašli na to a nerieš sprostosti okolo toho a namontuj si kde chceš, čo chceš. A už keď to budeš robiť daj si tam aspoň dvojzásuvku, alebo ešte lepšie viac. Zásuviek nikdy nie je dosť. Každá rozdvojka je zle navrhnutý projekt.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hasterman:

Dôležité je pred úkonom vypnúť istič. Iba presúva…
@hasterman Nezabudni že na 1.zásuvkový obvod max.10zásuviek...2zásuvka sa počíta ako jedna...
Odpovedať

@tomee Nezabudni že na 1.zásuvkový obvod max.10zásuviek...2zásuvka sa počíta ako jedna...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eurofuser:

ano, aj po vymene žiarovky treba "revizia"😁
@eurofuser k čomu tak hlúpa odpoveď???
Odpovedať

@hasterman Prepáč, nebolo to pre Teba...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

@eurofuser k čomu tak hlúpa odpoveď???
@starysomar Čítaj aj medzi riadkami...
Odpovedať
Profilova fotka

@tomee Vás osobne nič neviaže k nutnosti dať si vykonať revíziu čo sa týka poistky a prípadného poistného plnenia, kedy ste mali naposledy vykonanú revíziu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od technik007:

@tomee Nezabudni že na 1.zásuvkový obvod max.10zá…
@technik007 to až tak nie je dôležité. Prvoradá je zaťažiteľnosť. Ak na jeden okruh dám varnú dosku už by som ďalších 9 zásuviek do tohoto okruhu nedával. Ak to bude opačne napríklad v spálni kde si nabíjam mobil nie je problém aj 15 zásuviek na jeden okruh. Ale rozumiem ti, ja som doma dával na okruh 5-7 zásuviek. Či je to dvojzásuvka, alebo dve vedľa seba, to je elektrike úplne jedno, vždy je potrebné to správne nadimenzovať a rozložiť spotrebu rovnomerne na všetky fázy. Či je na to nejaká norma že ich môže byť maximálne 10 neviem, nie som elektrikár. Rozvody, zapojenie svetiel, zásuviek a vypínačov som si doma robil sám, elektrikár mi iba nahodil ističe a chrániče. Revíziu som neriešil, bola to rekonštrukcia.
Odpovedať

@technik007 to až tak nie je dôležité. Prvoradá j…
@hasterman Neviem akú varnú dosku myslíš, ale tá MUSÍ ísť samostatne, myslím tým že samostatne istená..Máš ju na 230v?. Áno norma je max 10zásuviek na okruh...
Odpovedať

@tomee kúp si za 10€ z temu skúšací modul na zásuvky. Ten ukáže správnosť zapojenia, zmeria napätie, vyskúša RCD. A máš istotu, že sú správne zapojené. Problém by mohol byť iba vtedy, ak by bola nesprávne zapojená a spôsobila škodu...
Odpovedať
Profilova fotka

@hasterman na jeden okruh (istič) môžeš dať aj 30 zásuviek, ale revíznu správu ti nikto nepodpíše a v prípade nehody môžeš mať problémy (poistná udalosť ap)..
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@tomee kúp si za 10€ z temu skúšací modul na zás…
@zicher len si musí kúpiť ten správny modul, lebo väčšina modulov má fázu na pravej strane, lebo potom niektoré merania, najmä RCD, nebudú fungovať.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@hasterman na jeden okruh (istič) môžeš dať aj 30…
@gadefox ak sa máme držať noriem, tak tam je ten limit 10 zásiňuviek na jeden okruh.
Odpovedať

@tomee kúp si za 10€ z temu skúšací modul na zás…
@zicher ... no len aby sám ten modul z Číny nespôsobil škodu... 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...

@hasterman 🙂 Ale divil by si sa, že čo je pre niekoho samozrejmosťou, pre iného je to atómová fyzika... a to aj pri takých jednoduchých veciach, akou je napr. premiestnenie zásuvky o jeden meter vyššie. Pred sviatkami mi volal známy a prosil o pomoc. V izbe chcel vymeniť (bežný) lustrový vypínač na obyčajný vypínač, lebo že nemajú "lustrové" svetlo, iba obyčajné, a žene vadia tie dva kolísky na lustrovom vypínači. Vypínač odpojil, no nepoznačil si drôtiky (!) a teraz je z toho paf - nevie pripojiť na ten nový (obyčajný) vypínač. Majú v izbe tmu a zvadu, lebo idú sviatky a on dohebal elektriku v dome 🤣
Odpovedať

@hasterman Nepoznám nikoho, kto by ku varnej doske nemal samostatný prívod, s vlastným istením... Ale v zásade sú možné také situácie, ako píšeš, najmä ak su v dome nejaké provizórne riešenia. (ktoré takto zostanú na najbližších 20 rokov) 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od merak:

@zicher len si musí kúpiť ten správny modul, lebo…
@merak ano, máš pravdu. Tiež som kúpil taký modul, že som ho musel rozobrať a prehodiť L a N vodič vo vnútri modulu, aby ukazoval správne. Myslel som, že je to výrobná vada jednotlivého kusu, nie úmysel.. Už som múdrejší..
Odpovedať
Profilova fotka

@merak ano, máš pravdu. Tiež som kúpil taký modul…
@zicher je to určené pre západoeurópsky trh, kde majú fázu napravo. Ja to tiež mám a tiež som to prehadzoval
Odpovedať

@merak ano, máš pravdu. Tiež som kúpil taký modul…
@zicher no ja viem že je u nás zaužívaná fáza vľavo, ale nie je to samozrejmé aj inde vo svete. Takže ani číňania sami nevedia ako to majú vyrobiť. Bežne sa aj u nás dajú kúpiť rôzne predlžovačky s vypínačom kde na jednej vypínaš fázu a na inej nulák. A nie je to tak aj u nás že pokiaľ bude v zásuvke fáza vpravo a bude to všade rovnako nie je to problém a revíziou to prejde?
Odpovedať
Profilova fotka

@zicher no ja viem že je u nás zaužívaná fáza vľa…
@hasterman máme to predpísané v dvoch normách, ako sa majú osádzať a zapájať zásuvky. Preto máme fázu vľavo a západ fázu vpravo. Pokiaľ je schopný revizák, tak to dá ako závadu do revízie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@hasterman 🙂 Ale divil by si sa, že čo je pre nie…
@petersd pritom stacilo iba osadit vrchny plast z obycajneho vypinaca a mal by z lustraka obycko...za predpokladu ze to bola rovnaka seria A nemusel sa teraz kvoli tomu "rozvadzat"
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@hasterman 🙂 Ale divil by si sa, že čo je pre nie…
@petersd to si neviem predstaviť aby nedokázal zistiť, ktoré dva z troch pripojiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od cukrik25:

@petersd pritom stacilo iba osadit vrchny plast z…
@cukrik25 Tu je "reč" o zásuvkách.....nie o vypínači...
Odpovedať

@zicher no ja viem že je u nás zaužívaná fáza vľa…
@hasterman "Takže ani číňania sami nevedia ako to majú vyrobiť. Bežne sa aj u nás dajú kúpiť rôzne predlžovačky"" Neboj sa číňania vedia vyrobiť tester aký je potrebný pre SK... Predlžovačky ktoré kúpiš v obchode majú už pre našu normu-vypínajú fázu...O prierezu je to diskutabilné, lebo iný prierez píšu ako v skutočnosti je-zaťažiteľnosť...
Odpovedať

@cukrik25 Tu je "reč" o zásuvkách.....nie o vypín…
@technik007 prosim ta, najprv pozri na co reagujem a potom ma mozes opravovat
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od cukrik25:

@technik007 prosim ta, najprv pozri na co reaguje…
@cukrik25 Prepáč ale mne sa nezobrazil celý príspevok, preto som nevedel k čomu sa vyjadruješ... Odhlásil som sa a znovu prihlásil a už je to ok...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od merak:

@zicher je to určené pre západoeurópsky trh, kde …
@merak Ja som kúpil začiatkom mesiaca 2ks testerov, všetko bolo ako má byť-RCD správne reaguje..Ale už som mal taký aký popisuješ, použil som predlžovaciu zástrčku kde som prepojil vodiče... Ale aj tak som ho niekde "zapotrošil" preto som kúpil nové...
Odpovedať

@cukrik25 Prepáč ale mne sa nezobrazil celý prís…
@technik007 nic sa nedeje...ideme dalej
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?