Nová elektrika v panelákovom byte - čo je potrebné a čo nie

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím, som na začiatku rekonšturkcie 2 izbového bytu, takže som si ako prvé som pozýval viacerých elektrikárov, nech mi povedia cenu za prerábku elektriny - čo sa má robiť teda ako prvé. Problém je, ale v tom, že každý mi hovorí úplne niečo iné a mám z toho úplný zmetok - čo je vlastne potrebné a čo nie je. Byt má aktuálne 1F napajanú hlinikovým káblom do starých bakelitových ističov a rozvody idú zaliate v podlahe. Toto všetko sa zruší a potiahnú sa všade nové káble v zniženom strope a následne dražky k vypináčom a zásuvkam. V tom sa tak nejako všetci zhodujú a dáva mi to zmysel. Prvá vec na ktorej sa nezhodujú je prerábka na 3F, niektorí mi tvrdia, že je to nevyhnutné. Niektorí, že stačí vymeniť ten prívodný hlinikový kábel a niektorí, že nič netreba meniť na prívode... Aktuálne je hlavný istič pred elektromerom 25A a do bytu sú dovedené 2 hlinikové káble. Čo som čítal tak 3F je potrebná hlavne kvôli indukčnej doske, ja ju tam mať nechcem, chcem mať normálne plynovú varnú dosku. Ale na druhej strane by som do kuchyne chcel mať dotiahnutý kábel k varnej doske (ak by tu v budúcnosti išľa bývať moja mama a ja by som sa odstahoval napr do domu, tak dôchodcovia a plyn to neide dokopy, aj ked viem, že nové plynové varné dosky už majú nejaké ochrany aby si ich nemohli len tak púšťať bez horenia). Čiže moja prvá otázka znie, či sú vôbec potrebné 3F, ak nebduem mať indukčnú dosku .. zbytok bežné spotrebiče el. rura, chladnička, umývačka, kombinovaná práčka so súšičkou atď.. čo je asi v každej domácnosti. Alebo či je to nejaký vysoký náklad naviac a nemá zmysel to teraz meniť ? Druhá otázka je na prepeťovú ochranu, niektorí elektirkári mi ju zarátali do cenovej ponuky ako prepeťová ochrana T1T2 - celkom vyoská položka okolo 200€ a niektorí ju vôbec nemajú. Keď som sa nato pýtal či je potrebné alebo nie je, tak mi elektrikár tvrdil, že v panelákoch tu prepeťovú ochranu nie je kam pripojiť, že nato musí byť zvlášť káble v rozvádzači na chodbe (tam kde sú merače) - tam to nie je rekonštruované. Tak neviem prečo ju niektorí účtujú a niektorí nie? Ako to teda je? Da sa v paneláku zapojiť alebo nedá? Potom niektoré ponuky majú jeden prudový chránič, niektoré 4 , ale to som sa už dočital,že je lepšia mať viac, aby Vám nevypadol celý byt keď ho vyhodí. Vo viacerých ponukách mám zapojenie ochranného pospojovania v kupelni a kuchyni - to som sa dočítal, že je uzemnenie vane,batérii atď.. to je asi potrebné? Niektoré ponuky to nemajú. V jednej ponuke mám ešte zaučotvané takú položku , že uzemnenie bodu rozdelenia - niečo okolo 50€. Ten čo mi tu ponuku dával mi vysvetlil, že to je nejaké prepojenie novej skrinky s ističami so zelenožltým zemiacím káblom, ktorý ide v jadre (to je po úplne novej rekošnturkcii, minulý rok sa robili stupačky). V jadre je nejaka svorkovnica a na nu su uzemnené všetky rúrky aj plynové. Ostatní takúto vec vôbec nespomínali. A všetci čo boli pozrieť mi naučtovali aj vypracovanie projektu - nejaká dokumentácia zapojenia aj východiskovú revíziu. V jednej ponuke mam aj nejaký protokol o kusovej skúške? Čo mi vlastne treba aké papiere k tomu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@neutrino aký môj výklad? Veď si sa sám dobrovoľn…
@gadefox no na teba si davam dobrovolny ban, nikdy nereagovat. Ty tu stale omielas nejaky nezmysel. Ak neuvedies konkretny zakon ktory teda nevedome porusujem tak si daj pohov ;). Radis tu nebezpecne sprostosti a tvaris sa ze si hrdina (chladnicka do zasuvky mimo prudovy chranic napr.). Ak sa ti jedna o to pripojenie vodica PE tak mi prosim povedz s ktorym zakonom je to v rozpore. Ktory zakon tym porusim v ktorom paragrafe, ak by som to tak spravil, lebo to bola reakcia na niekoho ineho robotu a nie moju. Ak nevies tak si daj pohov. Zakon porusujes aj ty kazdy den tak neviem co riesis. Staci ze ide rychlejsie po ceste a porusujes zakon tak uz prestan trepat a daj si pohov. Na tvoje prispevky uz reagovat nebudem. Bye bye
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od merak:

@starysomar len škoda, že si to neuvedomujú aj sp…
@merak 1) Admin nemá elektrotechnické vzdelanie, tak nevie posúdiť, či je nejaké odporúčanie v súlade s STN alebo nie je. 2) Admin (a MS) nenesie právnu zodpovednosť za príspevky. 3) Zadávateľ akéhokoľvek dotazu si musí uvedomiť, že zodpovednosť za realizáciu nesie on a nie ten, kto mu poradil. Zrejme ti nedochádza, že toto je verejná diskusia, do ktorej môžu prispievať anonymní používatelia a nie odborné fórum alebo projektová dokumentácia. 4) Ak chceš automaticky mazať a blokovať užívateľov, presťahuj sa do Severnej Kórei, kde sú tieto praktiky bežné. 5) Nie som megdesign.
Odpovedať
neutrino - "šachy s holubom" ...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@gadefox no na teba si davam dobrovolny ban, nikd…
@neutrino píšeš, že nebudeš na moje príspevky reagovať a zároveň reaguješ. Ty si naozaj neuvedomuješ, čo robíš a že to robíš.. Okrem toho, ty si mi tu ani raz neporadil, takže tvoja pridaná hodnota je pre mňa nulová. A áno, stane sa, že aj ja poruším nevedome/nechtiac nejakú normu/pravidlo/zákon. Lenže rozdiel medzi nami je ten, že ja sa nehrám na pána dokonalého a nevypisujem pokrytecké rady a pritom robím opak. ___ Páni, proste som pichol do osieho hniezda a poukázal na pokrytectvo niektorých.
Odpovedať
Si nula aj bez pridanej hodnoty. A dokazujes to skoro kazdym postom. Dufam, ze rady od hlupaka rozumnejsi neprijmu. Kto ma vzdelanie v obore, vedomosti a skusky - zvazuje radit laikom. Ma zodpovednost. Hlupak ma o sebe vysoku mienku... Videl som za zivot viac "vysledkov" hlupych rozhodnuti v suvislosti s elektrinou, bezpecnostou - naozaj to nie je pekny pohlad.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Si nula aj bez pridanej hodnoty. A dokazujes to s…
@starysomar prečo si mi lajkoval príspevky, keď som podľa teba nula bez pridanej hodnoty? (rečnícka otázka na zamyslenie). S predposlednou vetou súhlasím, len väčšinou je to tak, že hlupák rád poukazuje prstom na druhých, že sú hlúpi (aby sa necítil hlúpo, čím som sa znova dostal k jadru môjho zdelenia). Proste zlodej kričí "chyťte zlodeja". A je úplne jedno, že ty si niečo videl - zodpovednosť za akýkoľvek dotaz na verejnom fóre má autor dotazu (resp. realizácie).
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem, či všetky komenty na MS číta aj admin, ale (ak sa tento k nemu dostane): možno je toto priestor pre doprogramovanie drobného upozornenia s červeným výkričníkom pod dotazom v prípade citlivých tém (plyn, elektroinštalácia) alebo pod každým príspevkom (je to jednoduchšie na implementáciu), že "autor dotazu si musí uvedomiť, že všetky odporúčania (príspevky pod dotazom) sú len informatívneho charakteru; nemusia byť smerodajné; a autor dotazu alebo ktokoľvek, kto sa inšpiruje odporúčaním, je zodpovedný za konečnú realizáciu".
Odpovedať
Profilova fotka

Neviem, či všetky komenty na MS číta aj admin, al…
@gadefox alebo rovno dať odkaz na odborné fóra, kde sa dozvie správne a smerodajné údaje a informácie, kde takýchto presudoodborníkov a fušerov netolerujú.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox alebo rovno dať odkaz na odborné fóra, k…
@merak prečo by to robili? Odborné fórum si môže vyhľadať aj autor dotazu, že.. A kto rozhoduje o tom, čo je pseudonázor a čo je relevantný/odborný názor, keď aj medzi revizákmi (a celkovo právnikmi, ekonómami, lekármi, ..) neexistuje konsenzus? Ty? Admin? Nič iné by potom nerobil, len sudcu. Jednoduchšie je, ak si autor dotazu uvedomí, že on(a) nesie právnu zodpovednosť.. ale všimol som si, že niektoré dotazy sú formulované tak, aby sa autor zbavil zodpovednosti ("však mi to poradili anonymní členovia verejného fóra").
Odpovedať

Neviem, či všetky komenty na MS číta aj admin, al…
@gadefox to je snad kazdemu pricetnemu cloveku uplne jasne, ze kazdu radu z MS ma povazovat za vyjadrenie nazoru, ak nie, mal by zvazit pobyt na podobnych forach, na to su normy, aby si to clovek overil. Tvoj navrh mi dojde ako silna byrokracia. Vsetkych upozornujme na vsetko, keby nieco. Kedysi manual od auta obsahoval informacie typu ako rozobrat a vymenit brzdove valceky, ak tiekli, alebo ako nastavit ventily, dnes tam bezne najdes strasne vystrahy, aby ludia nepili benzin a neohryzali pneumatiky. pride mi to, akoze robime z ludi strasných ..........
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ondro81:

@gadefox to je snad kazdemu pricetnemu cloveku up…
@ondro81 rozumiem - sme aspoň dvaja, ktorí takto uvažujú. To varovanie som myslel ako bezpečnostnú poistku pre nepríčetných ľudí, aby nedošlo k prípadnému nedorozumeniu. Mňa by takéto varovanie nepohoršilo, ani by ma neurazilo, ani by som to nevnímal ako byrokraciu (tá z definície komplikuje proces na rozdiel od textového upozornenia). V kontexte bezpečnosti platí, že je lepšie mať viac (pre niekoho) zbytočných upozornení ako jedno, na ktoré sa zabudne. Práve preto, že človek si nemusí uvedomiť všetky dôsledky (napr. nemá dostatočné informácie, niektoré omylom zanedbá, iné nesprávne interpretuje ap).
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od yuri66:

@neutrino Len blazon si da chladnicku na okruh kd…
@yuri66 som blázon, lebo mám chladničku na okruhu s RCD a za 12 rokov som s tým nemal ani raz problém.
Odpovedať

@ondro81 rozumiem - sme aspoň dvaja, ktorí takto …
@gadefox mna minule vyslovene zdvihlo zo stolicky video z ceskeho YT, kde bol popisovany pripad, ako si jeden pán nechal po xy rokoch zrevidovat bleskozvod na svojom rodinnom dome. Ten bol vyhotovený podla dnes uz neplatnej normy STN 34 1390, rezultat reviznej spravy uvadzal, ze zariadenie vyhovuje bezpecnej prevadzke aj tam bolo spominane, ze ten bleskozvod bol spravený pomerne slusne s nejakymi nepodstatnými chybickami krasy. Ti, co sa tejto problematike venuju tak vedia, ze zhotovit a naprojektovat bleskozvod podla dnes platnej a dnes uz neplatnej STN je hodne velký rozdiel. Cize napriek tomu, ze ten bleskozvod podla starej STN vyhovoval, tak po zasahu prislo k urcitym skodam na majetku, konkretne tam tusim odislo tepelne cerpadlo plus dalsie spotrebice, skoda bola okolo 20 000Eur v prepocte. Majitel dostal "fajn napad", ze ved mam platnu reviziu a napriek tomu mi vznikla skoda, podme to vymahat od revizaka. No a hadaj co, uspel! Hlavnym argumentom na sude bolo, ze revizny technik v závere spravy neupozornil majitela, ze zariadenie sice vyhovuje, ale starej norme a kedze vyvoj ide dopredu a norma sa sprisnila a zmenila, tak ho mal na to upozornit a on by si isto na druhy den dal spravit novy projekt a realizaciu :)). Toto je na mna moc! este sa nestalo, aby som dal niekomu reviziu a on si okrem rezultatu a datumu platnosti z nej nieco precital. Odvtedy tam pcham rozne omacky na jednu A4, aby som sa podobnym praktikam branil. Btw, bol som na STKcke so svokrovym 25 rocnym autom, nema ABS, ani airbag, asi by bolo fajn mu poradit po pripadnej buracke, ze ho na tej STKcke neupozornili, ze auto je moralne zastarale, i ked fukcne.
Odpovedať
A sme doma!... Aké tipické pre dnešnú "slobodnú" dobu... Volanie po cenzúre, po komisii, ktorá bude hodnotiť a deli názory na dobré a nedobré. Paráda...
Odpovedať

@gadefox mna minule vyslovene zdvihlo zo stolicky…
@ondro81 Podľa Teba mali na STK-ačke vozidlo nepustiť s tým, že si musí majiteľ nechať dorobiť ABS, airbag,... samozrejme aj katalyzátory, sondy a pod., aby vyhovovalo tej novej aktuálne platnej norme E6 d, že ? Super, jeden lepší názor, než druhý... (Počkaj, zatiaľ nepíš, idem si kúpiť pukance...)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@ondro81 Podľa Teba mali na STK-ačke vozidlo nepu…
@petersd ja neviem, preco sa zapajas do debaty, v ktorej nie si schopny/ochotny pochopit kontext s predchadzajucim prispevkom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@gadefox mna minule vyslovene zdvihlo zo stolicky…
@ondro81 súhlasím a možno je aj jedna A4ka málo - myslím to vážne. To nie je bezvýznamná omáčka, ale nutnosť, myslím. Dnes sa treba chrániť, bo špekulantov je veľa, ale to zrejme vieš aj sám. Možno som trochu paranoidný, ale pri odovzdávaní revíznej správy by som si nahrával na mobil ako upozorňujem majiteľa na dôležité veci, aby potom neargumentoval tým, že "on nevedel a revízny technik má predsa vedieť najlepšie". USB kľúč, kam si tieto videa uložíš, je dnes lacný a smartfón s audio/video nahrávaním má väčšina ľudí. Ak sa to dobre vykomunikuje, nemal by byť problém. Nie som revízny technik, len premýšľam nahlas.. Tiež som si revízne správy neprečítal. A bolo mi jasné, že revízny technici (plyn, elektroinštalácia, komín) prižmúrili oči, resp. ak by ma chceli šikanovať, určite si niečo nájdu. A to som si elektroinštaláciu (silnoprúd) a plyn nerealizoval svojpomocne. Našťastie sa to nestalo. V prípade kolaudácie (stavebný údad) som to šťastie nemal kvôli otvorenému zábradliu na schodoch, ale chápem aj toho úradníka. Všetko je o ľuďoch a prístupe..
Odpovedať
Profilova fotka
@gadefox @ondro81 Aj ja súhlasím s kopcom omáčky. Ale keď zoberie tú revíznu správu do rúk súdny znalec, pozerá sa na vyjadrenie, či je alebo nie je predmetné VTZ-E spôsobilé bezpečnej prevádzky. Ak bol bleskozvod navrhnovaný a konštruovaný podľa starej normy STN 34 1390, ktorá uvažuje o sile blesku do 100kA, ako môže byť spôsobilý bezpečnej prevádzky v dnešnej dobe, kedy máme blesky so silou presahujúcou aj 200kA? Toľko len môj postreh. A tento príklad porovnávať na autách nie je až tak ideálne. Keďže pri bleskozvode sa sila úderu blesku zvýšila a aj sa zmenili zariadenia nachádzajúce sa ochrannom priestore bleskozvodu, zatiaľ čo cesty, po ktorých jazdia autá sú stále rovnaké (až na diaľnice a rýchlostné cesty).
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox @ondro81 Aj ja súhlasím s kopcom omáčky…
@merak ak si mám vybrať medzi (trochu to preženiem) 5-10 stranami "omáčky" a buzeráciou*, aby bol splnený každý prd v norme, ktorý je možné interpretovať odlišne**.. z časových dôvodov (+ nervy) si vyberám radšej omáčku. *revízny technik to naopak môže vnímať ako ochranu, keďže je trestnoprávne zodpovedný. **deje sa to často a vo všetkých profesiách.. _____ A čo sa týka toho sporu.. skôr ma zaráža, ako je možné, že nová elektroinštalácia (bleskozvod) dostala "pečiatku", ak bola realizovaná podľa starej normy? Nie je to náhodou tak, že staré normy sú platné len v prípade starších realizácií? Tuším odpoveď, ale neviem 100%..
Odpovedať
Profilova fotka
Apropos, na odborných fórach som si všimol, že pri starých elektroinštaláciach (napr. keď sa prerobí len jadro a/alebo kuchyňa) revizáci píšu do správ klauzulky, že "odporúčajú neodkladne prerobiť TN-C AYKY" a je to tak podľa mňa správne. Pretože vždy sa nájde niekto, kto si to vysvetlí po svojom (možno nechtiac/nevedome), že tým, že dostal revíznu správu na elektroinštaláciu v kúpelni/kuchyni, tak je všetko all right vrátane bŕzd na jeho aute.
Odpovedať
Profilova fotka

@merak ak si mám vybrať medzi (trochu to preženie…
@gadefox "každý prd v norme" k tomuto dodám len toto: Čo sa týka vyjadrenia spôsobilosti VZT-E, tak to nie je v tých prdoch v normách, je to zadefinované vo vyhláške, kde sa nedá odvolávať na dobrovoľnosť noriem, lebo vyhláška jednoducho platí. Vyhláška MPSVaR 508/2009 §16 odsek (2) písmeno h) celkové zhodnotenie technického zariadenia s uvedením, či je z hľadiska bezpečnosti spôsobilé ďalšej prevádzky.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox "každý prd v norme" k tomuto dodám len t…
@merak dnes sme zrejme naladení na iné frekvencie..
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?