Infrapanely v byte

Krásny dobrý deň prajem! Chcela by som sa touto cestou informovať, či odporúčate z vlastných skúseností infrapanely do tehlového bytu? Jedná sa o 3 izbový byt v zatiaľ nezateplenej bytovke. V bytoch je momentálne problém s plesňami a preto by sme radi zmenili vykurovanie. V byte sa v dvoch hlavných izbách nachádza klimatizácia, ktorá vykuruje a s tou sme spokojní, v tretej iba príležitostne využívanej izbe je momentálne vykurovanie prostredníctvom elektrického radiátora, ktorý nie je dostatočný. Izba má cca 10m2. Okrem tejto izby potrebujeme riešenie vykurovania do kuchyne a kúpeľne. Preto uvažujeme o vykurovaní infrapanelmi. Nechceme samozrejme robiť z bytu saunu, avšak po hľadaní rôznych informácii na internete, sme sa dočítali, že infrapanely nahrievajú steny a to by mohlo pomôcť v boji s plesňami, ktoré by sme chceli zminimalizovať, ak nie sa aj úplne zbaviť. (Vieme, ideálne riešenie by bolo zatepliť bytovku, to je však zatiaľ v riešení, no nevieme, v akom časovom horizonte sa táto rekonštrukcia vykoná.) Verím, že sa nájde niekto, kto skúsenosti má a vopred ďakujem za prípadné komentáre!
Odpovedať
@m_la máš vymenené okná ktoré sú tesné? musíš viac vetrať nárazovo , naplno otvoriť okno na krátky čas, teraz je väčší rozdiel von -dnu rýchlo vymení vzduch za čerství máš viac kyslíka a zbavíš sa CO2 a vlhkosti, vykurovanie klímou ,TC vzduch -vzduch je asi 3x lacnejšie na prevádzku ako priamoohrev, využíva teplo prečerpaním vonkajšieho vzduchu , infra, najskôr ohrieva predmety až následne sa od nich ohrieva vzduch ale spotreba je taká istá ako od el radiátora, asi 3x vyššia ako klíma, čudné že ti nevykúri 10m2, nedá sa pridať na termostate? na to je veľa aj 0,5 kW, takže doplniť klimatizáciu , dovolí vám správca vonkajšiu jednotku na fasádu? súhlasí s tým nadpolovičná väčšina
Odpovedať
Nie.
Odpovedať
@duzu Vďaka za príspevok. Okná sú prerobené, aj po revízii, no stále nie sú ideálne, a to tiež chceme riešiť, ale to nie je momentálne témou. Doplnenie klimatizácie by bolo možné riešiť do tretej izby, každopádne to však nie je riešenie pre kuchyňu a kúpeľňu.
Odpovedať
@blacksr Vďaka. Je možné rozvinúť Vašu odpoveď, prečo nie? Prípadne, aké je Vaše odporúčanie na riešenie našej situácie?
Odpovedať
Aká je v byte teplota a relatívna vlhkosť vzduchu?
Odpovedať
@blacksr V kúpeľni sme práve vetrali. Nie sme si 100% istí presnosťou meraných údajov, ale momentálne to je približne takto.
Odpovedať
V hosťovskej je príliš vysoká RV, hoci teplota je ok. Čidlo teploty sa kde nachádza v tejto izbe? Byt v prízemí? Skúste ju viackrát denne na minútku vyvetrať, aby ste dostali RV na 50. Ozaj vždy len vymeniť vzduch, aby sa neochladili konštrukcie. Výkon toho el. radiátora je aký, prosím?
Odpovedať
Do kúpeľne môžete dať infra alebo ak plánujete meniť dlažbu, tak radšej odporové vodiče pod ňu. Infra by muselo byť namierené na postihnutú stenu, aby ju hralo priamo. V každom inom prípade ide o ohrev steny od vzduchu v miestnosti. Či infra panel alebo teplá dlažba - nie kvôli stene, ale kvôli človeku. Výkon vykurovacích telies sa počíta na základe tepelnej straty.
Odpovedať
@blacksr Čidlo je na polici v strede miestnosti. Sme na druhom poschodí. Radiátor v miestnosti je tento: https://www.hornbach.sk/p/elektricky-.... Je to však neskutočný žrút elektriny, zožerie za deň viac ako klimatizácia s dvomi vnútornými jednotkami, a to ani poriadne nevykúri.
Odpovedať
@m_la Dajte ho bližšie k obvodovej stene, aby tam zvyšoval teplotu. Samozrejme, že el. radiátor žerie viac ako 2 klímy. Jeho spotreba je daná tepelnou stratou izby, ktorá je zjavne vyššia než 2400 W. A to ešte nie je -12°C.
Odpovedať
@blacksr Radiátor sa nachádza pri obvodovej stene. No, veď práve, že je zatiaľ slabá zima, a preto sa snažíme nájsť nejakú inú alternatívu, aby sme si nejakým spôsobom pomohli a zároveň neskrachovali po ročnom vyúčtovaní elektriny.
Odpovedať
@m_la Infra panel má rovnakú spotrebu ako konvektor. Aby ste platili menej a aj mali teplo, jedine kúrenie klimatizáciou, čo je vlastne tepelné čerpadlo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@m_la infrapanel zvýši teplotu steny a tým bude sálať teplo do miestnosti, neodstráni ale RV, len zvýšením teploty zníži RV a po vychladnutí vzduchu v miestnosti je RV opäť späť. Potrebujete buď: - viac vetrať - odstrániť vlhkosť (nie zvyšovať teplotu v miestnosti) a to docielite buď nejakým odvlhčovačom alebo klimatizáciou
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?