Odpoveď na príspevok od dexter89:
@rapidek aha takže keď ti sem plesnem XY argument… @dexter89 mmm.. hlavne ze ty sa rozumies do energetiky :D ja neviem kde furt beries dojem, ze vnimam el. energiu ako nieco lahko skladovatelne. Ved som pisal, keby sa vyuzivala oze tak ako ma a nie na zisk a spekulacie, tak by vobec neboli potrebne masivne korekcie na zachovanie stabilnej siete, neboli by take vyrazne hodinove cenove rozdiely na spote. Cim viac stabilita, tym menej fuj fuj drahej energie a takisto aj lacnej energie ktoru mnoho ludi v tom case nechce, lebo ju nevie spotrebovat a potom sa vymyslaju nezmysly, ako megafeny a palice energie, namiesto toho aby sa zaviedol management vyroby z FV pripojenych na siet. zhodneme sa, ze sa zatial nezhodneme.Odpoveď na príspevok od rkorba:
Chlapi uz par prispevkov dozadu tu pisete pekne k… @rkorba dnes bude doma energeticky den. pripajam dalsi 15kWh pack :DOdpoveď na príspevok od rapidek:
@dexter89 mmm.. hlavne ze ty sa rozumies do ener… @rapidek vyššie som ti už písal zopakujem: Burza poskytuje transparentný trh, kde sa stretáva ponuka a dopyt. Ceny nevznikajú "špekuláciou", ale interakciou reálnych účastníkov trhu – výrobcov, dodávateľov a veľkoodberateľov. Cena na dennom trhu (spot) sa určuje na základe ponukovej krivky výrobcov – elektrina z lacnejších zdrojov (jadro, voda, vietor) sa predáva prvá. Cenu však určuje až posledný, najdrahší potrebný zdroj, ktorý sa ešte musí spustiť, aby sa pokryla spotreba – často plynová alebo uholná elektráreň. Preto sa ceny menia každú hodinu – závisí to od dopytu, počasia, dostupnosti OZE, ceny plynu atď....Odpoveď na príspevok od dexter89:
@rapidek vyššie som ti už písal zopakujem: Burza… @dexter89 este raz. Pred 89 nam patrili elektrarne a nepotrebovali sme ani burzu pre tuzemskych spotrebitelov, to je myslim aj zjavne z dlhodobych kontraktov ktore robia ZSE,SSE. Pozri ako skoncila slovakia energy, ktori stavili na spotove ceny, ako ich to prevalcovalo. spominas uholnu a plynovu, pripadne precerpavaciu el. ale tie by sa nepouzivali v takej intenzite, keby boli dobre zregulovane OZE, ktore rozkmitavaju stabilitu siete.Odpoveď na príspevok od juanex:
Podstatný fakt ale zabúdate. Slovenské elektrárne… @juanex lenže rapidekovi rodičia tú elektráren zaplatili, nechápeš?! Jeho vôbec nezaujíma, že ju predal (by proxy)! Od neho radšej nič nekupuj, lebo keď ti niečo predá (nehnuteľnosť), stále to považuje za jeho majetok (bude sa chodiť k tebe sprchovať). V kontexte elektrární diktuje majiteľom, čo majú robiť + chce elektriku za výrobné náklady..Odpoveď na príspevok od rapidek:
@juanex elektrane uz niesu slovenske, lebo nejaky… @rapidek štát je ten najlepší vlastník, manažer a staviteľ... veď všetko čo riadi štát prosperuje aj teraz ... hotové švajčiarsko... stačí sa pozrieť na tú diaľnicu do Košíc, ktorej sa chopil štát a vlastne od 2010 už po nej chodím... len som si to zatiaľ nevšimol Slovakia Energy nakupovala elektrinu na spotovom trhu bez dlhodobých zmlúv – čím sa vystavila volatilite cien, hlavne počas energetickej krízy 2021–22. Ich pád bol dôsledkom zlého risk manažmentu, nie zlyhania burzy ako takej. Seriózni dodávatelia (ZSE, SSE, VSE) používajú mix – časť fixné kontrakty, časť spotové nákupy, čím si chránia svojich zákazníkov...Odpoveď na príspevok od rapidek:
@juanex elektrane uz niesu slovenske, lebo nejaky… @rapidek áno, štatistiky a empirické pozorovanie hovorí jasne: štát je zlý vlastník - na tomto sa zhodnú všetci ekonómovia na svete okrem teba a Severnej Kórei. Okrem toho, predaj sa už zrealizoval, žiadne "keby" neexistuje, ani "boli sme okradnutí".. Predaj a krádež sú rozdielne udalosti so zásadne odlišnými následkami..Odpoveď na príspevok od dexter89:
@rapidek štát je ten najlepší vlastník, manažer a… @dexter89 to nieje chyba statu, ale chrapunov a zradcov. Dokial nebude hmotna zodpovednost kazdeho statneho uradnika, tak sa to zvali na "stat" cim viac dlhodobych kontraktov tym viac serioznost, stabilita a ochrana zakaznika v tomto scenari sa vylucuje OZE a zaroven implikuje menej spotu... o to mi islo. Som rad ze sa zainame rozumiet.Odpoveď na príspevok od starysomar:
rapidek uz si radsej nerob hanbu. O ekonomike aj … @starysomar tak sa podel s nami o ekonomicke a energeticke mudra. Aby som sa poucilOdpoveď na príspevok od petersd:
@dexter89 Prečo do všetkého chceš vztiahnuť ideol… @petersd si si isty tym lpg? nevyraba ho nahodou slovnaft popri benzine z ropy?Odpoveď na príspevok od gadefox:
@dexter89 (doplnenie) Slovensko je súčasťou EÚ, t… @gadefox el siete boli prepojené i za čias ked boli hranice pre bežných ľudí uzavreté ostnatým drotom, ináč by nemohol nik nakupovať či predávať a za čo to sa každý dohodol, dnes ja tebe zajtra opačne takže tam sa ryžovať nedaloOdpoveď na príspevok od rapidek:
@rkorba dnes bude doma energeticky den. pripajam… @rapidek Odkiaľ berieš články? nkon, jennywu...?Odpoveď na príspevok od rapidek:
@rkorba dnes bude doma energeticky den. pripajam… @rapidek pripoj ho dobre aby nebol ohnostroj :-)Odpoveď na príspevok od rapidek:
@dexter89 to nieje chyba statu, ale chrapunov a z… @rapidek " to nieje chyba statu, ale chrapunov a zradcov. Dokial nebude hmotna zodpovednost kazdeho statneho uradnika, tak sa to zvali na "stat"" - ak to tu bude, nebude mat pre stat kto pracovat. Statny aparat robi denne stovky ci tisicky rozhodnuti na zaklade vykonu vecnej posobnosti, nemozes mat hmotnu zodpovednost za "pravny nazor".Odpoveď na príspevok od dexter89:
@rapidek vyššie som ti už písal zopakujem: Burza… @dexter89 vraj cena ako jadro sa predáva ako prvá takto to nefunguje , každý predajca silovej nakupuje určitý mix, v určitom množstve , novo vznikajúci špekulovali aby mali lacnejšiu, ináč by sa nepresadili, nemali dostatok energie na celé obdobie , dúfali že bude lacnejšia a dokúpia, lenže ak bola drahšia krachliOdpoveď na príspevok od kejsix:
@rapidek Odkiaľ berieš články? nkon, jennywu...? @kejsix alibaby od BetterESS alebo Topway.. @rkorba hej raz som zpajal naked battery a napruzenym kablom som pozvaral jeden busbar medzi clankami a jednu maticu bez busbaru, ktora sa zavarila o terminal a musel som ju davat dole flexou a opravovat zavitnikom. nebolo mi vsetko jedno, nemal som po ruke nahradny clanok.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@kejsix alibaby od BetterESS alebo Topway.. @rkor… @rapidek 315Ah? Ake, kolko odtial vysli?Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@rapidek " to nieje chyba statu, ale chrapunov a … @sousedekovci89 jedna vec je "pravny nazor" napr. na vyziadanie alebo opomenutie "nesuvisiacich" dokumentov k stavebnemu povoleniu a druha vec je predaj strategickych podnikov.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@rapidek 315Ah? Ake, kolko odtial vysli? @kejsix naposledy som kupil 32x314Ah za 1620USD sakumprask.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@sousedekovci89 jedna vec je "pravny nazor" napr.… @rapidek na to ma sluzit disciplinarna zodpovednost statneho zamestnanca. Ak sa to na urade neriesi je problem a nijaka hmotna zodpovednost to nevyriesi.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@kejsix naposledy som kupil 32x314Ah za 1620USD s… @rapidek 360Ah si nedopitoval?Odpoveď na príspevok od rapidek:
@juanex elektrane uz niesu slovenske, lebo nejaky… @rapidek Premýšlam nad fyzickou batériou, len pri mojej spotrebe (okolo 4MWh ročne), je tam dlhá návratnosť. Mam totižto Huawei a tam sa za 5kWh batériu, nedostanem pod 3k €. To je návratnosť okolo 10 rokov. Ale aj tak si ju chcem dať len tak kvôli sebe. Mne 5kWh (zatiaľ) stačí od apríla do októbra na skoro 100% sebestačnosť. A chcem si pridať druhý string na južnú stenu domu. Mám tam plochu bez zatienenia na cca 4kWp. Tie by v zime dali viac výkonu, ako 5,52kWp čo mám na plochej streche na J s cca 18° sklonom.Odpoveď na príspevok od duzu:
@gadefox el siete boli prepojené i za čias ked bo… @duzu nerozhoduje to, či sme k ostatným štátom pripojený káblami, ale to, či s nimi máme partnerskú dohodu. A tú máme. Nadáva sa jej "členstvo v EÚ", a podpísal si ju dobrovoľne by proxy (vláda, ktorá bola zvolená v slobodných voľbách). Takto funguje demokracia a slobodný svet.. Žiaľ ľudia (ktorí majú na vstupe diódu v priepustnom smere a na výstupe diódu v závernom smere) si z demokracie vyberajú (cherry picking), čo im vyhovuje..Odpoveď na príspevok od rapidek:
@juanex elektrane uz niesu slovenske, lebo nejaky… u nás je nie zisková ani jediná spoločnosť ktorú vlastní štát, lebo politici rozhodujú kam dajú zisk, a tak sa nikto ani nesnaží ako čo najlepšie hospodáriťOdpoveď na príspevok od duzu:
u nás je nie zisková ani jediná spoločnosť ktorú … @duzu štát je najhorší možný vlastník - stačí si porovnať Packetu/DHL s fosílnym dinosaurom Slovenská pošta..Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.