Fotovoltaika skusenosti

Zobraz úvodný príspevok
Dobry den poprosim o slusenosti s fotovoltaikov. Kolko vas to stalo a kolko vam to rocne dokaze usetrit €. Moj dom ma spotrebu cca 10gwh rocne
prosím admina aby toto všetko zmazal tu je téma FV a ktorí chcete môžte súkromne o duchoch tí iste pomôžu všetkým môžme zrušiť celé zdravotníctvo, školstvo

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@rapidek presne... len celú históriu práve tí čo …
@dexter89 Tí, ktorí strikne veria iba aktuálnej vede, v každej dobe si vedeli vykonštruovať svojich kacírov, zosmiešňovať, ponížovať a na hraniciach upaľovať Giordanov Brunov...Ani súčasnosť nie je iná.

Odpoveď na príspevok od duzu:

prosím admina aby toto všetko zmazal tu je téma F…
@duzu Ak nerozumieš téme, tak iba mlčky čítaj, alebo nečítaj... Nemusíš sa hneď prejavovať aj udávaním (adminovi)...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@dexter89 Tí, ktorí strikne veria iba aktuálnej v…
@petersd ja ničomu neverím, ani nikoho nezosmieštňujem keď si si nevšimol... napísal som že sa nebudem vyjadrovať k filozofickým a existencionálnym otázkam na fóre venovanom stavbe a fotovoltike... a napísal som že ja "viem že nič neviem" Nepochybne vieš všetko... najmä od čias internetu keby si sa narodil pred 200 rokmi vedel by si veľké H0... od rána do večera by si makal na poli a vedel by si max. to, čo ti povie miestny farár... Dnes tu vďaka internetu , mnohí blúznia o liečiteľoch, ajurvédach, energiách, bludoch a sú odborníci na všetko od vojenského letectva po vakcíny a medicínu... Svetu by pomohlo ak by sa každý vyjadroval len k tej oblasti v ktorej je odborník a ktorú celý život študoval... ale to si predstav potom to ticho na Slovensku ... a socialne siete by mohli vypnúť samozrejme tým nenarážam na teba ale hlavne na dvoch pánov ktorí tu písali svoje liečiteľské múdrosti vyššie

Odpoveď na príspevok od omg_to_preco:

@rapidek no ved ale niekde sa nejaky zdroj musi p…
@omg_to_preco Máš pravdu, zahraničie nás dobehlo i obehlo - napr. aj lipskou energetickou burzou, kde nakupujeme elektriku niekoľkonásobne drahšie, než za koľko im predávame my. A potom na fórach sa ideme mi hádať, ktorá (zelená) energia je pre nás lepšia, ktorá nie...

@petersd ja ničomu neverím, ani nikoho nezosmiešt…
@dexter89 vidis priatelu, ty tiez vies vsetko dementovat a zaroven poucuvat co a ako, takze vitaj v klube odbornikov na vselico. Zrkadlo ti nic nehovori? 🙂

@dexter89 Vidíš, priateľu, a v tom je rozdiel medzi nami dvomi, že napr. ja i keď mám (aj) doktorát z oblasti, kde by som smelo mohol oponovať mnohým laickým názorom, nedovolím si NIKOHO znevažovať.... a najmá nie v kategóriách, ktoré neboli doposiaľ prebádané. Mám sa posmievať niekomu, kto napr. má s niečim osobnú skúsenosť? Alebo iba preto, lebo to odmieta aktuálna veda (evidentne upaľujúca novodobých kacírov) ?
Profilova fotka

@dexter89 Vidíš, priateľu, a v tom je rozdiel med…
@petersd @rapidek dobre priatelia 😊 ospravedlňujem sa ak som niekoho znevažoval a niekoho sa dotkol svojou nevedomosťou o duchovných veciach a spirituálnych energiach... na tieto veci moje duchovno ešte nie je na vašej vyššej vybrácií ani úrovni , možno v ďalšom živote už bude ... a teraz by sme sa mohli vrátiť k témam fotovoltiky a energetiky

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@dexter89 vidis priatelu, ty tiez vies vsetko dem…
@rapidek Všimáš si ale podstatnú vec? A síce, aj keď sme sa nedohodli, my - "šarlatáni" označujeme druhú stranu za priateľov, no oni nás považujú za nepriateľov a dezolátov hodných verejného pranieru. Typický to prejav vznešeného liberalizmu.

@petersd @rapidek dobre priatelia 😊 ospravedlňuj…
@dexter89 jasné, poďme ku FVE 😉🤣🤣🤣
Profilova fotka

@dexter89 jasné, poďme ku FVE 😉🤣🤣🤣
@petersd ale no zas preháňaš a na toto si ako prišiel? -veď jediný kto na vás reaguje posledné dni som len ja, a dezolatov som nikoho nenazval 😄 to je zase bipolárny pohľad liberáli vs dezoláti ... ale k veci a energetike: "napr. aj lipskou energetickou burzou, kde nakupujeme elektriku niekoľkonásobne drahšie, než za koľko im predávame my. A potom na fórach sa ideme mi hádať, ktorá (zelená) energia je pre nás lepšia, ktorá nie" Toto je nepravda ... vyššie som písal, že v prepojených energetických systémoch určuje cenu posledný (najdrahší) zdroj , lebo musíš udržať stabilitu v prepojenej sieti... preto prepojená energetická sieť je lepšia a lacnejšia ako izolovaná ... Slovensko nie je izolovaný elektrický ostrov...neexistuje žiadna "naša elektrina" každá elektrina ktorú teraz používaš sa vyrobila pred stotinou sekundy amusí ihneď spotrebovať...

@petersd ale no zas preháňaš a na toto si ako pri…
@dexter89 keby sme energiu nepchali cez lipsku burzu, ale si ju od elektrarni zazmluvnili ZSE,SSE tak by bola lacnejsia o ten spekulativny overhead. Dalej mi vysvetli preco su teda spotove ceny kazdu hodinu a kazdy den ine ak to podla teba urcuje najdrahsi zdroj energie. nasa energia je nasa energia a nasa spotreba je nasa spotreba. vsetko sa meria cez odovzdavacie stanice a vies si to pozriet aj na webe. fyzikalne mas pravdu ale to je vyriesena technikalia. fakt je ze po odpojeni a urobenie ostrovu zo slovenska sme sebestacni.
Profilova fotka

@dexter89 keby sme energiu nepchali cez lipsku bu…
@rapidek všetko v slobodnej spoločnosti určuje dopyt-ponuka Svieti slnko, fúka vietor je kopa energie a nízky dopyt? Spot je nízky ... dokonca musia tú energiu mariť (ničiť) ... cenu určuje najdrahší zdroj ktorý je aj tak najlacnejší v danom momente t.j. FVE elektrárne napr... naopak máš január, hmla bezvetrie treba kúriť, svietiť veľký dopyt ale ponuka nízka ... cena na spote ide rapídne hore... prečo ? no lebo je nedostatok ele, tak sa zapínajú vaše "lacné" plynové elektrárne... Takže čím viac OZE energie a veľkých stabilných zdrojov ako piliere (jadro) tým lacnejšia elektrina Žiaden ostrov zo Slovenska nespravíš, jednak by to bolo extrémne drahé a neefektívne To nebolo ani za socíku aj ponad železnú oponu išli káble do Rakúska...

@dexter89 keby sme energiu nepchali cez lipsku bu…
@rapidek ak niekto normálny zo slovenska bude obhajovať lipskú burzu, potom je zbytočná každá debata. Aj z vlastnej FVE sa každý snaží všetkú energiu zužitkovať doma a von posiela len prebytky. Podľa mňa by to takto malo fungovať aj v medzinárodnom meradle. Na burzu by sa mali posielať iba národné energetické prebytky.

@rapidek všetko v slobodnej spoločnosti určuje do…
@dexter89 este pred par prispevkami si tvrdil, ze cena sa tvori najdrahsim zdrojom a tymto vysvetlenim si to poprel. Samozrejme ze staty boli prepojene a vacsinou a az doteraz je to vyhodne, az dokial nenastupia situacie ako blackout v Spanielsku, kde to odniesla aj cast Francuzska a Cesi ktorym fedrovali Nemci.. Ziadnu energiu netreba marit ani nicit, staci byt pricetny a drzat stabilitu siete obmedzovanim OZE. Ten slovensky ostrov bol len priklad, ze nase elektrarne dokazu pokryt nasu spotrebu. nic viac

@rapidek ak niekto normálny zo slovenska bude obh…
@petersd ja som proti akymkolvek burzovym spekulantom a stavkarom.
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@dexter89

Svetu by pomohlo ak by sa každý vyjadroval len k tej oblasti v ktorej je odborník a ktorú celý život študoval...

Predstav si to ticho.. :) Btw. vysoká škola nie je garanciou inteligencie (hovorieval môj obľúbený profesor).. inak súhlas: pomätencov a šialencov, ktorí na internetoch šíria vyslovené nezmysly a stupidity rastie exponenciálne.

Profilova fotka

@dexter89 este pred par prispevkami si tvrdil, ze…
@rapidek @petersd ste ukážka typických "krčmových" múdrcov , ale zas keď to poviem, zoberiete to ako urážku od "liberála" no ak sa do toho nevyznáš tak radšej mlč, alebo si tieto hlúposti trepte pri pive... Viac po lopate sa to napísať nedalo , ak niekto nechápe, bude problem asi inde, že mu nezapína v mozgovni... Ešte raz... cenu zdroja určuje aktuálne najdrahší zdroj Aj AKTUÁLNE najdrahší zdroj vie byť ten najlacnejší ! napr. dnes pozri von oknom , svieti slnko, energie je habadej , je leto teplo, tak asi bude lacná .... skúsim ešte jednoduchšie : Ak sa ti urodí v danom roku tony jabĺk, máš ich ty, sused, druhý sused každý... nikto ich nechce ani zadarmo, robí sa kalvados ale úroda bola super... jablk je dostatok.... ich cena je nízka ... ak príde ľadovec a nemáš ani jedno jablko ale zároveň ich ľudia chcú, tak hádaj? cena je asi logicky vysoká ak sa niekto objaví na trhovisku s jablkami... sorry primitívnejšie to neviem ... "Keby sme energiu nepchali cez lipskú burzu, ale zazmluvnili si ju priamo, bola by lacnejšia o špekulatívny overhead."To je rozšírený mýtus. V skutočnosti: Burza (napr. EEX v Lipsku) poskytuje transparentný trh, kde sa stretáva ponuka a dopyt. Ceny nevznikajú "špekuláciou", ale interakciou reálnych účastníkov trhu – výrobcov, dodávateľov a veľkoodberateľov. Slovenské elektrárne predávajú energiu za trhové ceny aj priamo dodávateľom (ZSE, SSE, VSE) – nie všetko sa musí obchodovať na burze. Fixné kontrakty mimo burzu (tzv. OTC – over-the-counter) môžu byť stabilnejšie, ale nie automaticky lacnejšie – závisí od očakávanej volatility a nákladov na riziko. "Po odpojení a vytvorení ostrova by sme boli sebestační." Technicky áno – Slovensko má v rokoch s normálnou prevádzkou prebytok elektriny (najmä vďaka jadru a vodným elektrárňam), ale: Takýto "ostrovný režim" by bol extrémne náročný na riadenie stability sústavy. Bez prepojenia s okolitými krajinami by: nebolo možné vyrovnávať výkyvy (napr. pri poruchách alebo počasí), nebol by prístup k lacnejšej OZE z iných krajín, alebo export nášho prebytku, cena by mohla byť paradoxne vyššia, pretože by nebolo možné optimalizovať výrobu a dovoz !

@rapidek @petersd ste ukážka typických "krčmovýc…
@dexter89 si v amoku? ja som cital tvoj povodny prispevok pozorne a urcite si tam nenapisal slovo AKTUALNE, ako sa tu snazis podsunut. precitaj si svoje vyjadrenie znova.
rapidek - teplo?

Odpoveď na príspevok od starysomar:

rapidek - teplo?
@starysomar ja som v pohode, mal si sa spytat @dexter89 a este sa ho opytat preco sa vyjadruje k "elektrike", ked vystudoval nieco ine....
prečo to tu vôbec rozoberáte, neviete to ovplyvniť, pre domácnosti si môžte akurát vybrať pre svoju spotrebu najvýhodnejšieho dodávateľa a sadzbu teraz a ani to poriadne , lebo máme dotovanú cenu určil ju úrad pre reguláciu a funguje tak že tí čo majú najnižšiu spotrebu ju dotujú tým čo majú najvyššiu platia im za vyhrievanie bazénov a pod , cez DPH ked nakupujú akýkoľvek tovar

Odpoveď na príspevok od duzu:

prečo to tu vôbec rozoberáte, neviete to ovplyvni…
@duzu Mne sa napríklad páčila myšlienka, že cena za kWh by bola podľa spotreby. Čím vyššia spotreba, tým vyššia cena za kWh. Túto myšlienku som počul 2 týždne dozadu, neviem aká je pravdepodobnosť zavedenia v praxi.

Odpoveď na príspevok od roberto1923:

@duzu Mne sa napríklad páčila myšlienka, že cena …
@roberto1923 od čias čo máme dotovanú som už čítal všetko možné aj to čo si spomínal , problém budú mať tí čo majú všetko len na elektrinu, tú majú všetci, pri plyne je to ináč ten kto kúri má najlacnejší
Profilova fotka

@rapidek @petersd ste ukážka typických "krčmovýc…
@dexter89 (doplnenie) Slovensko je súčasťou EÚ, takže "odpojenie a vytvorenie ostrova" je v kontexte EÚ oxymoron; stupidita, ktorá môže napadnúť len blázna; a typické slovenské premýšľanie (pridajme sa na stranu A, "ups, musíme makať", pridajme sa teda na opačnú stranu B, "ups, musíme makať", hentí vyzerajú sľubne, pridajme sa nim, "ups, nie sme spokojní" a tak stále dookola)..
Profilova fotka

@dexter89 si v amoku? ja som cital tvoj povodny p…
@rapidek máš pravdu nenapísal som tam aktuálne napísal som tam : "V DANOM MOMENTE" tak neviem, očný by možno pomohol @gadefox to je typická slovač... keď je niečo ZADARMO alebo kde sú výhody tak dávajte... ale keď sa už požaduje plnenie nejakých pravidiel tak to je už blud ALA Lipská burza...

@rapidek máš pravdu nenapísal som tam aktuálne na…
@dexter89 neviem preco sa navazas do svojho naroda a osocujes nas vsetkych slovom slovac, /ty si z akeho etnika?/ a podsuvas ze chceme el. zadarmo. Sam si odcitoval "Slovenské elektrárne predávajú energiu za trhové ceny aj priamo dodávateľom (ZSE, SSE, VSE)". Nehnevaj sa, nasi rodicia, my sme za tu elektraren zaplatili a ocakavam ze bude pre mna za vyrobne naklady + rezia. Za trhovu cenu ju treba exportovat von.
Profilova fotka

@dexter89 neviem preco sa navazas do svojho narod…
@rapidek aha takže keď ti sem plesnem XY argumentov ako sa mýliš, tak ty si z toho všetkého vyberieš že spomínam etnikum ... venuj sa meritu veci a energetike a neťahaj sem politiku , "slovač" som odpísoval gadefoxovi nie tebe... vieš ono sa ťažko vysvetľuje, keď nerozumieš ani základom energetiky a ani písanemu textu ... elektrina to nie je fľaša domácej, že keď vypálim viacej tie lepšie si nechám a tie "surovejšie" dám na predaj... už som XY písal, že elektrinou ktorou teraz napájaš všetky sakramenty okolo seba, je vyrobená v danej sekunde... nevieš ju uskladniť, ani odložiť na horšie časy a nevieš ju deliť na kopečky, že toto je naša "domáca" elektrina tú si necháme a toto je "fuj fuj" drahá elektrina a tú pošleme tým hlupákom do EÚ ... ty si predstavuješ energiu asi ako miešok cementu
Profilova fotka

@dexter89 neviem preco sa navazas do svojho narod…
@rapidek

ocakavam ze bude pre mna za vyrobne naklady + rezia. Za trhovu cenu ju treba exportovat von.

Áno, väčšina Slovákov takto premýšľa a takto sa aj rozhoduje (ak ide o teba, chceš výhodné podmienky, ale na druhých ryžuješ).. lenže žiadne dobrovoľné zoskupenie založené na rovnosti a spolupráci (vrátane EÚ) takto nefunguje - skôr imperiálne/diktátorské režimy..

Profilova fotka
*mnoho, nie väčšina, aby som krivo neobvinil niektorých..

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.

Nenašli ste čo ste hľadali?