Odpoveď na príspevok od dexter89:
@starysomar a teda keď ste sa tu už v tejto hlbok… @dexter89 Môže sa stať že Ti nepôjde mikrovlnka,kávovar,...Ja som mal tiež ten prípad ale po výmene invertora /mal som 2,5Kw-teraz mám 3,2Kw lebo sa už tento nevyrába/ a nakoľko bol v záruke sa vymenil.. Čerpadlo na vodu ok, ale spomínané veci NIE.. Teraz ide všetko ako má...Odpoveď na príspevok od starysomar:
Nemám a nemám mať kde solárne panely no rozumiem.… @starysomar neblazni urcite niekde najdeme miesto, kam ich (panely) efektivne umiestnit, nech vyuzijes energiu "zdarma"!Odpoveď na príspevok od starysomar:
Nemám a nemám mať kde solárne panely no rozumiem.… @starysomar Toto neplatí.Stací zmerat odpor spiraly za studena,prepočítať a zistis,ze neberie viac.Za studena má predpísaný odpor,a po zahriatí este mierne stúpne.Ale ziarovky s volfránovým vláknom,tie majú za studena desatinový odpor voči nominálnemu.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@starysomar neblazni urcite niekde najdeme miesto… @rkorba na bytovom dome sa dá tiež, oproti cez cestu pán má no ja nemám potrebu :)Odpoveď na príspevok od technik007:
@dexter89 Môže sa stať že Ti nepôjde mikrovlnka,… @technik007 @starysomar No len tá vaša diskusia ma zaujala že napr aj v elektroaute pri akcelerácii niekedy počujem taký bzucivy cvakavy zvuk , ktorý po 50km/h zmizne aj pri konštantnej jazde keď neprudi žiaden prúd ... Jeden manik mi vravel že je to práve rozbehova elektronika alebo ten invertor... Logicky z baterky ide jednosmerný prúd ktorý sa mení v elektromotore na striedavý... Ale logicky keď sú to vysoké frekvencie asi není šanca to nejako počuť 😀 ja som myslel že je to ložisko ale keďže to počuť len pri zrýchľovaní a len na nejakých povrchoch tak mám pocit že to je len asi nejaká vybracna interferencia oneumatiky-motor alebo niečo take ... lebo asi počuť frekvenciu menica to je zrejme blbosťOdpoveď na príspevok od starysomar:
@rkorba na bytovom dome sa dá tiež, oproti cez ce… @starysomar zrejme na balkóne? V BA som na fasáde ešte nevidel sol. panely. Ak budeš mať čas a chuť, odfoť to ako to vyzerá.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@starysomar zrejme na balkóne? V BA som na fasáde… @gadefox tu je staré sídlisko "tehlových" domov so šikmými strechami. Oni majú otočený vzľadom k putovaniu slnka po oblohe vhodne. Náš je o 90 stupňov inak a panely by mali zmysel iba na malých kúskoch strechy na koncoch domu. Pre objasnenei - náš dom je orientovaný ako tie "v tieni", ich ako tie vľavo a vpravo teda na takom má pán panely na oboch stranách strechy, na našom by na ne slnko svietilo vo veľmi nevhodnom uhle polohou aj zošikmením strechy. Viem, že moderné solárne panely majú dobrú účinnosť no nezvažujem.Odpoveď na príspevok od dexter89:
@technik007 @starysomar No len tá vaša diskusia … @dexter89 Necestoval si nikdy vlakom na el.pohon??? Nebol si na vlakovej stanici?? Pri rozbehu vlaku je pekne počuť ako Ti "bzučí frekvencia"... Je to menič vlastne aj motory ktoré vydávajú ten zvuk pri rozbehu..Tak isto ak máš studňu a frekvenčný menič FM tak ten "menič" dáva impulzy do motora aby sa pomaly rozbehol a pomaly dosiahol potrebné otáčky...Tým sa šetrí motor-čerpadlo nie sú nárazy na zapnutie a prudké vypnutie...Odpoveď na príspevok od dexter89:
@technik007 @starysomar No len tá vaša diskusia … @dexter89 ""ktorý po 50km/h zmizne aj pri konštantnej jazde keď neprudi žiaden prúd"" neboj prúdi ďalej ináč by si "zastal na ceste" len Ty ho nepočuješ....🙂Odpoveď na príspevok od starysomar:
@gadefox tu je staré sídlisko "tehlových" domov s… @starysomar včera som natrafil na článok, že návratnosť FVE je najnižšia, ak máš veľkú spotrebu. Takže pokiaľ nemáš bazén, vercajg v garáži s veľkým príkonom ap., tak je návratnosť dlhšia a možno sa ti ani neoplatí.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@starysomar včera som natrafil na článok, že návr… @gadefox poopravím návratnosť je najrýchlejšia ak všetku energiu spotrebuješ priamo pri výrobe @starysomar naviac strecha na bytovke nie je vo vlastníctve len jedného nájomníka a sám tam nemôžeš robiť žiadne úpravy, môže to robiť len vlastník celej nehnuteľnosti v Nemecku predávajú sety ktoré sa inštalujú na balkon a napojí sa priamo na zásuvku, pri tak malej spotrebe nemusí žiadať o povolenie na napojenie do distribúcieOdpoveď na príspevok od technik007:
@dexter89 Necestoval si nikdy vlakom na el.pohon?… @technik007 diky za objasnenie :) nikdy predtým som sa nad tým tak nezamýšľal... jeden elektroing. mi napísal to isté čo ty, že také zvuky vydáva rozbehová elektronika... pri vyšších rýchlostiach samozrejme to už asi prehlučí šum a iné silnejšie vplyvy z okolia... alebo tá frekvencia je už v podstate pre ľud. ucho nepočuteľná ... inak tie kony ele neoplývajú nejak dokonalým odhlučnením to je ich slabina čo som si už po 2 mesiacoch všimol :)Odpoveď na príspevok od starysomar:
Fandim fotovoltaike no ako pises - nam neoplati. … @starysomar Ja som si dal namontovať presne 2.1.2025 pretože som na záhr.domčeku nemal el.prívod a ak by som ho riešil tak by som musel dať naťahať ku mne asi 250m a "iste" by ma vyšiel viac ako 1500€ nakoľko mňa vyšla FTV toľko... Či sa mi to vráti a kedy, neriešim...Bol som nútený namontovať si FTV lebo pred Vianociami som mal návštevu "čikáriov" ktorí mi urobili škodu za cca500€.. Tak som sa rozhodol a ihneď som zháňal komponenty... Dnes po 6.mesiacoch môžem napísať že som urobil veľmi dobre... Nie som závislý na ZSE formou platenia ističa+ spotreby....Teraz v lete si púšťam ventilátor,mikrovlnku, kávovar, indukčný varič a HLAVNE môžem nabíjať aku batérie bez toho aby som ich vláčil domov dobiť..Samozrejme že už je v akcí proti "neželaným návštevám" zabezpečovačka Jablotron,pri výpadku je zálohovaná aku samozrejme že príde hlásenie že nie je elektrina, ale to sa nestáva nakoľko prívod od solárka mám pod kamerou a na záhradu mám pešo 20min. autom do 5min. a viem zistiť čo sa deje..Ja som spokojný viac než dosť..Mojou chybou bolo že som si to neurobil skôr.... Spotrebu svetla som včera meral tak vychádza na 140W a to svietia vonkajšie svetlá+vnútorné.. Ešte k tomu pôjdu cca 200W svetlá do "dielne"... Čiže ak v zime 12.-02. mesiace budú kritické a budú odoberať cca /zabezpečovačka+ nejaké svetlá/ do 200W mal by som prežiť, ak nie tak mám na dobitie aku generátor a pri zimných mesiacoch na záhradnom domčeku si dám chladené "ostrô" a počkám na dobitie aku..Som ale zvedavý ako to v skutočnosti bude..Podľa toho budem riešiť situáciu...Čiže pre mňa FTV super vec...Odpoveď na príspevok od starysomar:
Fandim fotovoltaike no ako pises - nam neoplati. … @starysomar ..no a zabudol som dodať že v lete môžem grilovať na el. grile ak dôjde uhlie a tiež varná kanvica...Samozrejme, že nie všetko naraz, ale hociaký spotrebič môže ísť so svetlom... Utiahne aj spotrebič na prácu s drevom el. hoblík,vŕtačka,brúska čerpadlo na vodu, ale veľa vecí mám aj na aku... Tie potrebujem tiež nabíjať...🙂Odpoveď na príspevok od duzu:
@gadefox poopravím návratnosť je najrýchlejšia ak… @duzu máš čiastočne pravdu, lenže keď máš málo kWh-tovú FVE, stále potrebuješ drahý menič a bižutériu k tomu (vodiče s veľkým prierezom ap) - rozpočítané na kWh to už nie je také rentabilné. Najvyššia návratnosť FVE je (zdá sa) kombináciou oboch kritérií: vysoká a okamžitá spotreba.Odpoveď na príspevok od starysomar:
Fandim fotovoltaike no ako pises - nam neoplati. … @starysomar bol som v tomto skeptický, ale ako to tu priebežne čítam, začínam tomu byť otvorený. Nespasí to síce svet, ale držím tomu palce. Niekde som čítal (mal by som si tie linky odkladať), že vymysleli panely, ktoré nepotrebujú veľa slnečného svetla (dúfam, že to nebol clickbait ,) Technológia sa bude každopádne rozvíjať - bude to ešte zaujímavé..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@starysomar bol som v tomto skeptický, ale ako to… @gadefox Nové technológie bývajú drahé, žiaľ. Overené Mono panely kúpiš za dobré ceny (niekde som videl 400 Wp panely do 40€), meniče sú tiež není už drahé a batérie aj v Európe kúpiš v cene cca 1kWh/50€. To sa tá rentabilita za posledné roky výrazne zlepšila a dáva zmysel. Ešte keby tie tepelné čerpadlá boli aj u nás za normálne ceny... Snáď sa ceny pohnú smerom nadol, keď to začal preverovať PMU... Už je to naozaj do očí bijúce, aby inde boli dostupné za polovičné ceny, len na Slovensku akosi nefunguje trhová cena, konkurencia.Odpoveď na príspevok od starysomar:
@dusan72 https://www.youtube.com/watch?v=z08nFvui… @starysomar Ja miesto teoretizovania si to radsejzmeriam,a toho sad držim.Je to 2000w spirala za studena.zvysok si snad vies dopocítatOdpoveď na príspevok od dexter89:
@technik007 @starysomar No len tá vaša diskusia … @dexter89 No, veď nepočuješ ako cvrlikajú trolejbusy prešovskej MHD pri rozbehu, alebo akcerelácii ? 😉Odpoveď na príspevok od gadefox:
@duzu máš čiastočne pravdu, lenže keď máš málo kW… @gadefox oficiáne pripojenú na verejnú sieť môžeš mať len takú FV akú máš max ročnú spotrebu ,ak má niekto len 2MWh je to zbytočná investícia , akurát tak na okrasu a nečítal si že najviac vyrobia v noci?ked niekto píše že nepotrebujú najviac slnečného svetla.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@starysomar Ja miesto teoretizovania si to radsej… @dusan72 k čomu to merať pokiaľ ohrieva, ak neohrieva nebudem ju ani rozoberať, pritom môže byť špirála dobrá, poškodená môže byť poistka,alebo zatvárací mechanizmus, rovno vyhodím a novú som kúpil v lidli za 13 EurOdpoveď na príspevok od technik007:
@starysomar Ja som si dal namontovať presne 2.1.… @technik007 čo také cenné máš v tom záhradnom domčeku? nedaleko mňa sú lazy asi 5 km za mestom a mnoho senníkov si prerobili na chatky a po jednej takej neželanej návšteve mal najväčšiu škodu na vylomených dverách, tak tam rovno napísal že je otvorená a ak je hladný je tam i pár konzervOdpoveď na príspevok od technik007:
@dexter89 Necestoval si nikdy vlakom na el.pohon?… @technik007 k tým železničným el. vlakom, stále máme rôzne druhy napájaní a tie najstaršie majú meniarne niekde pri trati , tu je súčasný stav https://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%BDe...Odpoveď na príspevok od duzu:
@dusan72 k čomu to merať pokiaľ ohrieva, ak neohr… @duzu zas trepes odveciOdpoveď na príspevok od duzu:
@gadefox oficiáne pripojenú na verejnú sieť môžeš… @duzu hlupost....mal som rocnu spotrebu 4MWh, mam FVE co vyrobi rocne 15 MWh (13kWp panely, 10kW menic). Kludne mozem poslat vsetko do siete. Samozrejme kto by to robil, najlepsie je vsetko minut @gadefox samozrejme cim vyssia spotreba, tym kratsia navratnost, hlavne preto, ze postavit 10kW FVE nestoji 3x viac ako postavit 3kW FVE. Rozdiel v cene menica nie je 3 nasobny, tak isto nepotrebujes 3x papierovacky, 3x skrinku s isticmi atd. @starysomar v mojom susedstve chceli spravit FVE na "trojdom" a aj tam sa tak pohadali ze nic z toho. Strecha je spolocna a na jedno supisne cislo aj ked mas tri samostavne odberne miesta (=3 byty) vies nacerpat len jednu dotaciu. Takze tam to zakapalo. A zaverom....komponenty sa brutalne vyvijaju, hlavne panely. Treba sa ist pobavit s niekym kto ma FVE 10 rokov staru. Vykon panelov je dvojnasobny za polovicnu cenu.Odpoveď na príspevok od zacik:
@duzu hlupost....mal som rocnu spotrebu 4MWh, mam… @zacik Slovak nikdy nepochopi, ze dotacia nie je na to, aby on usetril, ale realizacna firma viac zarobila 😁Odpoveď na príspevok od duzu:
@technik007 čo také cenné máš v tom záhradnom do… @duzu "čo také cenné máš v tom záhradnom domčeku?"" Pozri, len to nech mám v záhr. domčeku aj keď maličkosť neviem ako Teba, ale iste aj iných "nas....e" to že tam niekto bol, hlavne "čikariovia"...Pochopil si?? Nebudem predsa tu vypisovať čo tam všetko mám...Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.