Fotovoltaika skusenosti

Zobraz úvodný príspevok
Dobry den poprosim o slusenosti s fotovoltaikov. Kolko vas to stalo a kolko vam to rocne dokaze usetrit €. Moj dom ma spotrebu cca 10gwh rocne
Profilova fotka
Možno to na 1 fázu stačí, ale v prípade troch deformovaných priebehov (posunutých o 120o) je už problém.

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@petersd v sieti je napätie s analógovým priebeho…
@gadefox :-) Dlhodoby srandista. Na modrej streche moze prispievat kazdy, kto ma v riti dieru, cize i ty. Ked mas FV tak mas skusenost a mozes prispiet, ale ako vzdy ty nemas, ale mas potrebu prispiet, tak ako inde to tu zahltis bludmi, ktore si nezainteresovany precita a hned je ohen na streche :-(
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od yuri66:

@petersd ak myslis toho co ma taku peknu instalac…
@yuri66 daj odkaz na tvoj YT kanál s tvojimi edukačnými videami o FVE.
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@gadefox :-) Dlhodoby srandista. Na modrej strech…
@rkorba olala, členovia sekty, ktorí tu zásadne nič neporadia, okamžite prileteli ako mäsiarky na ho*no a hľadajú chybky, kritizujú, aby sa cítili skvele. Klasika.. Ty si tu úplne zbytočný a evidentne ti unikla pointa tohto fóra - vieš o tom??

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@foox
@dusan72 nebudem ten zelenožltý ťahať zo strechy do domu, nech zostane vonku

@rkorba olala, členovia sekty, ktorí tu zásadne n…
@gadefox na trollov tu je nadherna statistika v podobe "sieň slávy". Musím uznať že vyhrávaš v počte príspevkov, ale ako som si myslel v počte laikov si veľmi pozadu, čiže len štandardný troll bez pridanej hodnoty. Uľahčím ti robotu s hľadaním mám o 50% viac pozitívne hodnotených prispevkov ako ty pri menšom počte príspevkov, lebo nie som troll i keď trollovi sa to stále nezdá ;-)
... a keď už kradneš cudzie obrázky, daj aspoň zdroj: https://e2e.ti.com/support/microcontr...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@gadefox na trollov tu je nadherna statistika v p…
@rkorba nepoužívaj cudzie slová, ktorým nerozumieš. A najprv sem daj odkaz na tvoj YT kanál so 100+ edukačnými videami (o.i. o FVE) a potom môžeme pokračovať v tejto duchaplnej diskusii. Jááj, zabudol som - ty nič také nemáš, bo to vyžaduje úsilie. Jednoduchšie je skritizovať tých, čo niečo zmysluplné robia z pohodlia nafukovačky v bazéne. Klasika, Amperák a každý, kto niečo prospešné robí, je Niemand, len ty si lietadlo. Navzájom si to tu lajkujete ako nejakí plochozemci (panebože, to bol argument..)
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od starysomar:

... a keď už kradneš cudzie obrázky, daj aspoň zd…
@starysomar počuj sem. Rád si od teba prečítam (a nielen ja) príspevok k AKEJKOĽVEK téme na MS a nie že tu neustále pobehuješ s obuškom v ruke ako policajt na dôchodku. Ďalší zbytočný človek na tomto fóre. Kontrolórov a politických komisárov máme dosť - treba ľudí, ktorí aj niečo vedia urobiť..
Ty vieš robiť čo - okrem škriepok? Momentálne si tu najzbytočnejší Ty - máš problém? Potrebuješ si pomeriavať, dohadovať sa? Nemáš sa s kým porozprávať? Tu si nikomu k ničomu, len zasieraš témy svojimi "múdrosťami."
Profilova fotka

Ty vieš robiť čo - okrem škriepok? Momentálne si …
@starysomar ja tu, na rozdiel od teba, prispievam k téme - práve preto mávam často najviac príspevkov. A ako tak pozorujem, ty sa zvykneš vyrútiť spoza kríkov s impertinentnými poznámkami typu "keď už kradneš cudzie obrázky". Evidentne si nepochopil pointu akéhokoľvek fóra na internete: napísať svoj názor, vyjadriť svoj postoj, zdieľať svoju skúsenosť. Je len a len tvoj problém, že to považuješ za "zasieranie múdrosťami". Takže znova: prestaň tu robiť policajta a kontrolóra a ZAČNI prispievať k téme svojimi skúsenosťami. A ešte jedna vec: zrejme ti nedochádza, že vyvolávanie škriepok sú trápne OFFTOPIC poznámky na youtubera s nemalým počtom sledovateľov (to býva známka kvality, či?) od človeka, ktorý nevytvoril absolútne nič.
Profilova fotka

@yuri66 daj odkaz na tvoj YT kanál s tvojimi eduk…
@gadefox Moja edukačna diplomovka je ti k dispozicii na elektrotechnickej fakulte, rok 1990, nazov temy frekvenčny menič, kludne ju mozes pouzit pri stavbe FVE
Profilova fotka

@gadefox Moja edukačna diplomovka je ti k dispozi…
@yuri66 porovnávať 35 rokov starú diplomovku s aktuálnymi edukačnými videami človeka, ktorý sa REÁLNE venuje FVE - odvážny si, to je pravda.. A aj od teba by som si aspoň RAZ prečítal nejaký komentár k téme. Zatiaľ si tu vyprodukoval len offtopic trápne xixi vtipy.
Profilova fotka

@yuri66 porovnávať 35 rokov starú diplomovku s ak…
@gadefox odbornemu komentaru by si aj tak nerozumel
Profilova fotka

@gadefox odbornemu komentaru by si aj tak nerozum…
@yuri66 už sa začínaš vyhovárať. Veď sa nehanbi a aspoň RAZ sem napíš svoj "odborný" komentár. Zatiaľ si tu nevyprodukoval nič. A nemám na mysli len toto vlákno, ale celé fórum. Ďalší zbytočný človek s tetovaním na čele..

Odpoveď na príspevok od foox:

@dusan72 nebudem ten zelenožltý ťahať zo strechy …
@foox Je to dosť zložitá problematika.A netvrdím,že jej do detailu rozumiem.Len mi príde prirodzené ponúknuť indukovanému prepatiu co najpriamejsiu cestu do zeme,aby si ju nemuselo hladať cez elektroniku meniča.Ale je jasné,ze pri priamom zásahu nepomoze ani svatena voda a za úspech sa povazuje ze nehorí barak.
Článok sa načítava...
Dnes mi zas vyhodilo túto chybu-nizky izolačný odpor uzemnenia. Zaujimave že v ten istý čas 4:42,ale po 6 dnoch
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od joma3333:

Dnes mi zas vyhodilo túto chybu-nizky izolačný od…
@joma3333 bastlil si si to sám alebo firma (?), bo v tomto prípade by som sa obrátil na nich. Ak máš multimeter, vstaň skoro ráno a premeraj si odpor. Ráno sa zvykne kondenzovať vlhkosť - čekni, či sú vodiče resp. káble na streche správne zaizolované.

@joma3333 bastlil si si to sám alebo firma (?), b…
@gadefox práve že firma.uz som im to hovoril. Vyjadrenie bolo, že uvidíme či sa to budel opakovať. Výhoda pre mňa aspon ti , že im ešte mam doplatiť nejaké euro.Asi to bude tak, že až po odstránení problému.
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@gadefox práve že firma.uz som im to hovoril. Vyj…
@joma3333 nepíšeš, či máš po ruke multimeter (ak nie, odporúčam mať v dome). Odmeraj odpor (bod 6 a 7) a ak nie je nulový resp. nízky (t.j. skrat), čo asi nie je (inak by si automatika hlásila chybu), potom sa ti zrejme niekde pri správnej konštelácii kondenzuje voda.. ale možno je chybka inde, len premýšľam nahlas - treba hľadať..

Možno to na 1 fázu stačí, ale v prípade troch def…
@gadefox No, neviem, ako to naozaj je. Asi by bolo dobre vidieť na osciloskope, že čo vlastne z FVE meniča reálne vychádza. Akurát viem, že istá skupina meničov údajne vyrába "čistý sínus", žiadne lichobežníky, či kostrbaté sinusoidy. Zdá sa mi to aj logické, inak by distribučka nedovolila pripojiť ku ich sieti nejakú "lichobežnikoidu".

@joma3333 nepíšeš, či máš po ruke multimeter (ak …
@gadefox multimeter mám,ale mie som zas až taký odborne zdatný. Ale ak napíšeš(postup)ako zmerať tak zameriam

@joma3333 nepíšeš, či máš po ruke multimeter (ak …
@gadefox a hlavne kde zmerať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@gadefox No, neviem, ako to naozaj je. Asi by bol…
@petersd presne tak. Harmonické v sieťach sú nežiadúce. Predpokladám, že žiadny menič fotovoltaiky negeneruje nejaké pravouhlé ani lichobežníkové priebehy (ako mnohé lacné UPS). Aké sú maximálne dovolené hodntoty harmonických možno pozrieť aj tu: https://www.ssd.sk/buxus/docs/dokumen... Čistý sínus možno dosiahnuť doostatočne hustým "vzorkovaním" - spínaním a dodatočnou filtráciou, vyhladením. Kvalitné UPS (mám pre PC a audio) generujú čistejšiu sínusovku, než je väčšinou v distribučnej rozvodnej sieti. Nekvalitné hodne zvlnenú. Obdobne to zrejme je u meničov FV.
Profilova fotka

@petersd presne tak. Harmonické v sieťach sú neži…
@starysomar a teda keď ste sa tu už v tejto hlboko inžinierskej debate o sínusoidach striedavého prúdu konečne dohádali, 🙃 čo konkrétne tým "chel básni říci"? Resp. ako lajk sa pýtam, aký význam má pre bežné spotrebiče a bežný život a prevádzku dopad, či inverter produkuje sínus abo lichobežník ? reálny dopad na prevádzku? ako pýtam sa čisto zo zvedavosti ako lajk ...
Lacné UPS generujú nesínusový priebeh, z ktorým si "poradia" spínané zdroje v počítačoch aj niektoré iné - no neprospieva im, zaťažuje niektoré súčiastky v nich na hranicu. Ak by si za takú skúsil zapojiť napríklad izbový ventilátor, netočil by sa plnými otáčkami a hučal by - indukčná záťaž čo je do istej miery aj motor toho ventilátora rozkolíše výstupné napätie takého invertora (mám odskúšané). Audiozariadenia budú vrčať, hučať (mám odskúšané), televízory s tým môžu mať problém tiež (nepozerám). Predpokladám (nemám fotovoltaiku) že meniče solárov sú so solídnym priebehom výstupného napätia/prúdu. Starší materiál no dá sa z neho vyčítať dosť - pozri aj podstránky 3, 4, 5. https://diit.cz/clanek/databaze-tvaru...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@gadefox No, neviem, ako to naozaj je. Asi by bol…
@petersd vráťme sa prosím na začiatok. Písal si, že Amperák v nejakom jeho vlogu tvrdí, že 3f motor (zapojenie hviezda) môže mať problémy s FVE. 1) Nebudem riešiť, či sa pomýlil.. Nikto nie je dokonalý - veď ani revízni technici (mali by vedieť najlepšie, že) sú tu, na MS, často v spore. 2) Nebudem riesiť, či si ho náhodou nepochopil zle (viď bod 1) 3) Nebudem riešiť, či mal Amperák na mysli ostrovné FVE alebo FVE napojenú na sieť. V prvom prípade môžeš zapojiť ten najlacnejší bazmeg. Cena a kvalita nemá vždy lineárny priebeh (čo je najdrahšie, nemusí byť najkvalitnejšie), na druhej strane lacný šmejd = nevalná kvalita. 4) Nikde som netvrdil, že každý menič dáva lichobežníkové alebo zdeformované priebehy. Pochopiteľne sú kvalitné s kvalitným výstupom a šmejdy. Tipujem, že aj preto majú distribúcie certifikované meniče, ktoré môžeš napojiť na sieť - aby sa predišlo, že nejaký Jožko Mrkvička do siete pripojí šmejd za pár eur a posere, čo sa dá. 5) Premýšľal som nahlas, v čom môže byť problém s tou hviezdou. Nikde netvrdím, že takto to proste je (explicitne som napísal slovo "možno"). Ten Amperák nedisponuje zrejme prebytkom peňazí a nekupuje najdrahšiu elektroniku - možno kúpil niečo, čo mu na ostrovnej FVE robilo šarapatu s 3f motorov (neviem, nie som veštec). 6) Samozrejme, ak postupuješ podľa mainstream FVE štandardu t.j. kúpiš si Deye za 2 tisícky, nemal by si mať problémy, ktoré si spomenul (tipujem, neviem). Lenže ten Amperák nevyzerá, že by kupoval zrovna predražené meniče. Ak si dobre spomínam, má ostrovnú FVE.
Profilova fotka
@petersd btw. máš už nejakú konkrétnu predstavu, čo by si chcel? ostrov? batéria? atď. alebo si len zisťuješ informácie, aby si mal prehľad? Ja stále špekujujem nad tou jednou zásuvkou s pár panelmi :)

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@starysomar a teda keď ste sa tu už v tejto hlbok…
@dexter89 záleží na tom čo sa tým napája, ak len spotrebič s činným odporom ako napr obyčajná žiarovka bude napätie a prúd stále vo fáze a nebude žiadna strata jalový výkon , bude len činný výkon ktorý sa spotrebuje na spotrebič. ak sa ale napája spotrebič ktorý má cievku napr. každý motor nebude napätie a prúd vo fáze a vzniká jalový výkon, česy majú básničku mnemo pomôcku-na civce ako na divce,nejdrív napätí a pak prúd a vznika jalový výkon nepoužíje sa pre spotrebič , vzorec pre výkon je napätie x prúd x cos fí jeho hodnota je od 0-1, na transformátoroch z 22kV na 230/400V sa pridávajú kapacitory ktoré upravujú účinník čo najviac k 1-ke, napájanie elktroniky, dnes sa používajú výhradne impulzné zdroje ktoré majú vysokú frekvenciu, používajú sa obvody ktoré udržujú výstupné jednosmerné napätie stále rovnaké a vyhladené bez zvlnenia, to vzniká len na starých stálich zdrojoch ktoré majú len 50 HZ, boli veľmi ťazké veľké výkonová trafá a vyhladzovacie kondenz., aby sa napr nepočul brum vo zvuku
Trojfázový motor, napájaný fotovoltaikou môže mať jediný problém - s rozbehom ak nestačí výkon tej fotovoltaiky. V momente zapnutia berie motor niekoľkonásobok prúdu. Plus sa mení jeho účinník. Iný je pri zapnutí, iný ak už ide menovitými otáčkami. Ak má výkon fotovoltaiky voči príkonu toho motora niekoľkonásobok (5-10 krát väčší) - nemá byť prečo problém. (Prepínanie hviedza-trojuholník sa používa pri motoroch s ťažkým rozbehom) Nech to nemusím rozpisovať - sumár jednej AI: "Trojuholníkové zapojenie: Každá cievka motora je pripojená medzi dvoma fázami napájacieho napätia. Napätie siete: Pre zapojenie do trojuholníka musí napätie siete zodpovedať napätiu, na ktoré je motor dimenzovaný. Ak má motor napríklad napätie 400V, musí byť pripojený do siete s napätím 400V. Použitie: Zapojenie do trojuholníka sa používa pri motoroch, ktoré sú konštruované pre priame zapínanie na sieť a kde nie je potrebné znižovať rozbehový prúd. Spúšťač hviezda/trojuholník: V prípade potreby zníženia rozbehového prúdu sa používa spúšťač hviezda/trojuholník, ktorý pri rozbehu motor zapojí do hviezdy (kde je napätie na cievke znížené) a po rozbehu ho prepne do trojuholníka. Príklad: Ak má elektromotor napätie 400V/230V, pri zapojení do siete 400V (trojfázovej) sa zapojí do trojuholníka, uvádza Zachar elektromotory. Ak má motor napätie 230V/400V, bude sa pripájať do trojuholníka na napätie 230V, ak je k dispozícii táto sieť, dopĺňa portál sk.linear-rotary.com." Ja dopĺňam - nepamätám si trojfázovú sieť ktorá by mala medzi fázami 230(220). By som skôr očakával problémy ak je menič z FV trojfázový a zaťažila by sa iba jedna fáza jednofázovým motorom - skrz nerovnomernosť zaťaženia meniča no s takými nemám žiadnu skúsenosť. Edit - teraz pozerám, že niekde (Belgicko napríklad) majú aj sieť 3x230V a aj tu sú predávané napríklad čerpadlá s pripojením na 3x230V

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.

Nenašli ste čo ste hľadali?