Fotovoltaika skusenosti

Zobraz úvodný príspevok
Dobry den poprosim o slusenosti s fotovoltaikov. Kolko vas to stalo a kolko vam to rocne dokaze usetrit €. Moj dom ma spotrebu cca 10gwh rocne

Odpoveď na príspevok od minoo:

@zacik ja sa spytam este ako vacsi laik - pri fv …
@minoo HV bateriu si doma neposkladas z komponentov.

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@minoo HV bateriu si doma neposkladas z komponent…
@kejsix no to ma zaujima, ze preco nie? Ked dam tri 1,5V tuzkove baterky za seba, maju 4,5V. Preco nemozem dat za seba 10ks 48V lifepo a mat 480V?

Odpoveď na príspevok od minoo:

@kejsix no to ma zaujima, ze preco nie? Ked dam t…
@minoo Mozes, ale potrebujes k tomu BMS, ktora vie komunikovat s menicom. A tam si skoncil.
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zacik:

@rapidek myslis ze niekto uvazoval nad tym ako ov…
Má niekto menič(e) z Alíka? Hore spomenutý Deye stojí 2,5 tisíc a hybridný z Čajny 720 aj s dovozom.. ale možno porovnávam hrušky s jablkami. EDIT: zabudol som na clo. https://vi.aliexpress.com/item/100500...

Odpoveď na príspevok od gadefox:

Má niekto menič(e) z Alíka? Hore spomenutý Deye s…
@gadefox lebo ti ho nikto nepripoji do do on grid prevadzky s pretokmi do DS. Nie je schvaleny DS. Na offgrid prevadzku si ho kludne kup mal by fungovat.
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@gadefox lebo ti ho nikto nepripoji do do on grid…
@rkorba

Nie je schvaleny DS

Tipoval som, že v tomto bude chyták. Ďak. za info..

Má niekto menič(e) z Alíka? Hore spomenutý Deye s…
@gadefox S clom si nerob starosti, ak by malo byť, tak je to len pár %. Avšak v tomto konkrétnom prípade, komponenty na FVE, myslím, že sú bez cla. Mala by to byť táto kategória v colnom sadzobníku: 8541 Polovodičové zariadenia (napríklad diódy, tranzistory, prevodníky na báze polovodiča); fotosenzitívne polovodičové zariadenia, vrátane fotovoltických článkov, tiež zostavených do modulov alebo zabudovaných do panelov; diódy vyžarujúce svetlo (LED), tiež spojené s inými diódami vyžarujúcimi svetlo (LED); zabudované piezoelektrické kryštály.... Všetko BEZ CLA !
Profilova fotka
@gadefox preco chces kupovat z ali (clo ti nedaju), ked ten isty menic stoji v polskom sklade aj s dopravou 500e? pozor na to, ze na neho potrebujes TN-S siet, v TN-C nepremava (neumoznuje preklemovat PE a N)

@minoo HV bateriu si doma neposkladas z komponent…
@kejsix kamos mi poskladal HV bateriu 500V na 134ah clankoch za 8500€, komunikuje asi so vsetkymi HV menicmi, problem je ze sa daju zohnat "len" kvalitne 314AH a pri pocte clankov 150 si uz na cene 15000+, chalani s tou baterkou a EV autom bezia 3/4 roku v backupe, rad posuniem kontakt ak mas realny zaujem
Profilova fotka
to aby som ešte čo najskôr došetril na fyzickú batériu.... https://zive.aktuality.sk/clanok/UffH...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od iamriso:

to aby som ešte čo najskôr došetril na fyzickú ba…
@iamriso a čo si čakal? Keď ptáčka lapají, pěkne mu zpívají. EKO folklór ťa bude stáť nemalé peniaze :) a žiaľ aj ostatných, ktorí nenaleteli propagande :(
Profilova fotka

@iamriso a čo si čakal? Keď ptáčka lapají, pěkne …
@gadefox popravde som nečakal nič :D ja FVE idem realizovať za účelom spotrebovávať čo najviac elektriny priamo v čase, keď najviac vyrába .. nabíjanie auta, klimatizácia domu (ak bude dom vychladený, klimatizácia pôjde v režime filtrovania vzduchu, dokurovanie klimatizáciou, filtrácia bazéna... pranie/sušenie prádla (cez odložený štart) + zdielanie elektriny pri prebytku s ďalšími dvomi bytmi atď. atď.. proste vyrábať a spotrebovávať, na nejaké odkupovanie prebytkov sa nespolieham
Profilova fotka
len pri výbere zásobníka vody (bojleru) som pochybyl, keďže som nad FVE pred 6 rokmi neuvažoval, tak som kúpil zásobník čisto na ohrev vody cez plynový kotol.. nedá sa mi do neho vložiť ohrevná špirála, tak to musím ešte poriešiť cez nejaký prietokový ohrievač, či niečo podobné, nech ešte tak spotrebujem prebytočnú elektrinu

len pri výbere zásobníka vody (bojleru) som pochy…
@iamriso Pozri, záruka Ti už skončila. Nie je teda žiaden problém niekde na vhodné miesto boiléra navariť mufku (nátrubok) M48 x 2 na elšpirálu. Neviem, akú máš reguláciu teploty, tak ak bude treba, tak plus k tomu ešte jednu 1/2" mufku na termostat. (termostat sa však dá vyriešiť aj "neinvazívnym" spôsobom bez tej mufky) 😁

len pri výbere zásobníka vody (bojleru) som pochy…
@iamriso tiez som mal ten problem, vyriesil som ho 600w spiralou s termostatom do radiatora, ktoru som zapojil do cirkulacie. Hned ako je prebytok sa to zopne.

@gadefox popravde som nečakal nič :D ja FVE idem …
@iamriso je to tak ako som pisal a spot bude podla mna do dvoch rokov realita. Odporucam ti, vezmi LV inverter a rataj s bateriovym uloziskom 30kWh. Pri osadzani treba kupit hned 15kWh ESS /toto bude preklenovak na noc/ a dalsi mozes dokupit neskor.
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@iarmiso zaujimavy článok, ale čakal niekto niečo iné ? ja som od začiatku tvrdil, že tá virtualna batéria je len marketing ako nachytať ľudí... a v dlhodobej návratnosti by som s tým nerátal pred pár dňami som kecal s jedným pípkom, či sa dá stará batéria napr. z nissan leaf , použiť ako úložisko pre FVE... niekde na severe jeden šved to nejako zapojil ale na chate niekde v offgrid samozrejme... Inak asi to nebude také jednoduché... ja už sa začínam obzerať po FVE nejakých ... pred mesiacom som konečne kúpil to EV so 64kwh baterkou to znie ako pekné úložisko, len by som musel v čase slnka byť doma a nabíjať.... Inak momentálne som na spotrebe auta priemer za 1500 km na úrovni 12Kwh/100km to vychádza 2,04€ na 100 km to je masaker...

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@iarmiso zaujimavy článok, ale čakal niekto niečo…
@dexter89 presne to co spravil ten sved, mam aj ja doma
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@iamriso Pozri, záruka Ti už skončila. Nie je ted…
@petersd ešte som nad tým poriadne neuvažoval, v tomto si nechám poradiť od niekoho skúsenejšieho.. ale nejakým takým spôsobom to budem pravdepodobne riešiť, dodatočné zapojenie špirály a obehové čerpadlo.. @tom329 viem si predstaviť, ako to máš zapojené, len tam bude asi dosť nevýhoda, že ten radiátor potom kúri, nie? :D

@gadefox popravde som nečakal nič :D ja FVE idem …
@iamriso v rámci legislatívy nesmieš poskytovať elektrinu tým ďalším dvom bytom, bacha na hlupáka, čo sa vždy nájde.

to aby som ešte čo najskôr došetril na fyzickú ba…
@iamriso ved niečo podobné už mala i Magna,ale rýchlo vycúvala ,na tom sa budú musieť dohodnúť všetci, ináč bude migrácia, zatiaľ je dotácia , nevieme dokedy a v akej výške,pre koho, v SSD sa už mení poplatok podľa veľkosti hl. ističa vo vyšších sadzbách , všetci nový musia mať IMS a nebude musieť byť na hranici pozemku, všetci čo majú FV si musia určiť vyšší tarif, ináč automaticky do DD3, @dexter zatiaľ je masaker cena nového el, auta pri podobných výkonoch, na spaľováku prejde i 150 tisíc len za cenu auta naviac

@petersd ešte som nad tým poriadne neuvažoval, v …
@iamriso Si vyrob elektricky kotol... Kus colovej trubky, na koniec jeden Tkus, donho radiatorova spirala, vykon si zvolis.. obehove cerpadielko, termostat na plast boljlera a ficis. Uplne za par supiek riesitelna vec, prikurujem tak do podlahovky, aby som nemusel nosit papuce 😂

@petersd ešte som nad tým poriadne neuvažoval, v …
@iamriso @tom329 myslel to, ze spiralu z rebrika nabastlil do cirkulacky. ak cirkulacku nemas tak si ju vytvoris pri bojleri. bude to 3/4 - 1" rurka na zaciatku bude T s redukciou na 1/2" kde sa zapoji tyc z rebrika a odvod vody za bojlerom a vystup sa napoji na privod do bojlera
Profilova fotka

@iamriso Si vyrob elektricky kotol... Kus colovej…
@kejsix Ďakujem za inšpiráciu, tvoj príspevok si musím uložiť, aby som na to nezabudol :D ja zatiaľ len ešte čakám na realizáciu FVE, ale papierovo/tabulkovo 10KWp systém by mal vyrobiť cca 12 Mwh a pri mojej (predpokladanej) spotrebe budem mať prebytok možno až 5 Mwh...tak týmto spôsobom by som mohol prebytky zužitkovať na ohrev vody v bojleri... a vlastne aj z virtuálky vytiahnuť späť tieto prebytky a v zime dať do podlahovky rovnakým spôsobom ako to máš ty... tým by som zasa ušetril na plyne :)

@kejsix Ďakujem za inšpiráciu, tvoj príspevok si …
@iamriso Záleží, ako sa budú podmienky VB vyvíjať, ale dobre už bolo. Ja mám off-grid, ale keby som nemal plyn, tak už kúrim v zime supiiikovou klimoškou. Takto to mám len baviačku na pálenie prebytkov, ale napr. tento chladný máj je to veľmi fajnové. Tu ale padne 20-30kWh denne len na TUV...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od tom329:

@dexter89 presne to co spravil ten sved, mam aj j…
@tom329 toto tu myslíš? podla neho si robil? https://www.youtube.com/watch?v=XHZWG...

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@tom329 toto tu myslíš? podla neho si robil? htt…
@dexter89 kontretne tento panko riesi projekt ktory umoznuje pripojit rozne HV baterie na rozne menice, ale s vyuzitim original BMS z auta.Ja som nasiel riesenie s profi HV BMS, clanky su v podstate jedno ake, ale chemia lifepo4.

Odpoveď na príspevok od tom329:

@dexter89 kontretne tento panko riesi projekt kto…
@tom329 akurat si treba uvedomit ze tento projekt je vhodny pre DIY GURU. V dnesnej dobe, ked klesla cena lifepo4 clankov to uz nema taky cveng, hlavne co sa tyka skalovatelnosti a odservisovania ESS v domacich podmienkach. samozrejme aj ked kupis hotovy lifepo4 ESS s laserom navarenymi busbarmi, tak tam tiez neodservisujes vela. ak ma clovek hv hybrid a kupi aku za lacika z buracky, tak sa to moze oplatit, ale inak sa to neoplaca
Nevidím v tom jediný benefit, pokiaľ nemám batérie zadarmo. Vlastne ani vtedy, predal by som to nejakemu nadsencovi a miesto toho si kupil klasicke prismaticke clanky a radsej poskladal viacero LV baterii paralelne. Hotove riesenie, bmska za par supiek, mozem na to holymi rukami hocikedy. Ale kazda doba ma svojho Edisona.
@duzu "v SSD sa už mení poplatok podľa veľkosti hl. ističa vo vyšších sadzbách , všetci nový musia mať IMS a nebude musieť byť na hranici pozemku, všetci čo majú FV si musia určiť vyšší tarif, ináč automaticky do DD3," Nie je pravda všetko čo sa píše na "sme.sk" poplatok za velkosť ističa sa týka len dvojtaríf D5, D6, D7 a D8 a má v tom prsty URSO nie SSD. V SSE s virtuálnou baterkou od 1.7.2025 nedochádza k žiadnej zmene, netreba prechádzať na sadzu D3. SSE si poriešila VB na jeseň 2024 keď zdvihli cenu a žiadne zmeny tento rok už nechystajú.

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.

Nenašli ste čo ste hľadali?