Odpoveď na príspevok od minoo:
@zacik ja sa spytam este ako vacsi laik - pri fv … @minoo HV bateriu si doma neposkladas z komponentov.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@minoo HV bateriu si doma neposkladas z komponent… @kejsix no to ma zaujima, ze preco nie? Ked dam tri 1,5V tuzkove baterky za seba, maju 4,5V. Preco nemozem dat za seba 10ks 48V lifepo a mat 480V?Odpoveď na príspevok od minoo:
@kejsix no to ma zaujima, ze preco nie? Ked dam t… @minoo Mozes, ale potrebujes k tomu BMS, ktora vie komunikovat s menicom. A tam si skoncil.Odpoveď na príspevok od zacik:
@rapidek myslis ze niekto uvazoval nad tym ako ov… Má niekto menič(e) z Alíka? Hore spomenutý Deye stojí 2,5 tisíc a hybridný z Čajny 720 aj s dovozom.. ale možno porovnávam hrušky s jablkami. EDIT: zabudol som na clo. https://vi.aliexpress.com/item/100500...Odpoveď na príspevok od gadefox:
Má niekto menič(e) z Alíka? Hore spomenutý Deye s… @gadefox lebo ti ho nikto nepripoji do do on grid prevadzky s pretokmi do DS. Nie je schvaleny DS. Na offgrid prevadzku si ho kludne kup mal by fungovat.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@gadefox lebo ti ho nikto nepripoji do do on grid… @rkorbaTipoval som, že v tomto bude chyták. Ďak. za info..Nie je schvaleny DS
Odpoveď na príspevok od gadefox:
Má niekto menič(e) z Alíka? Hore spomenutý Deye s… @gadefox S clom si nerob starosti, ak by malo byť, tak je to len pár %. Avšak v tomto konkrétnom prípade, komponenty na FVE, myslím, že sú bez cla. Mala by to byť táto kategória v colnom sadzobníku: 8541 Polovodičové zariadenia (napríklad diódy, tranzistory, prevodníky na báze polovodiča); fotosenzitívne polovodičové zariadenia, vrátane fotovoltických článkov, tiež zostavených do modulov alebo zabudovaných do panelov; diódy vyžarujúce svetlo (LED), tiež spojené s inými diódami vyžarujúcimi svetlo (LED); zabudované piezoelektrické kryštály.... Všetko BEZ CLA !Odpoveď na príspevok od kejsix:
@minoo HV bateriu si doma neposkladas z komponent… @kejsix kamos mi poskladal HV bateriu 500V na 134ah clankoch za 8500€, komunikuje asi so vsetkymi HV menicmi, problem je ze sa daju zohnat "len" kvalitne 314AH a pri pocte clankov 150 si uz na cene 15000+, chalani s tou baterkou a EV autom bezia 3/4 roku v backupe, rad posuniem kontakt ak mas realny zaujemOdpoveď na príspevok od iamriso:
to aby som ešte čo najskôr došetril na fyzickú ba… @iamriso a čo si čakal? Keď ptáčka lapají, pěkne mu zpívají. EKO folklór ťa bude stáť nemalé peniaze :) a žiaľ aj ostatných, ktorí nenaleteli propagande :(Odpoveď na príspevok od gadefox:
@iamriso a čo si čakal? Keď ptáčka lapají, pěkne … @gadefox popravde som nečakal nič :D ja FVE idem realizovať za účelom spotrebovávať čo najviac elektriny priamo v čase, keď najviac vyrába .. nabíjanie auta, klimatizácia domu (ak bude dom vychladený, klimatizácia pôjde v režime filtrovania vzduchu, dokurovanie klimatizáciou, filtrácia bazéna... pranie/sušenie prádla (cez odložený štart) + zdielanie elektriny pri prebytku s ďalšími dvomi bytmi atď. atď.. proste vyrábať a spotrebovávať, na nejaké odkupovanie prebytkov sa nespoliehamOdpoveď na príspevok od iamriso:
len pri výbere zásobníka vody (bojleru) som pochy… @iamriso Pozri, záruka Ti už skončila. Nie je teda žiaden problém niekde na vhodné miesto boiléra navariť mufku (nátrubok) M48 x 2 na elšpirálu. Neviem, akú máš reguláciu teploty, tak ak bude treba, tak plus k tomu ešte jednu 1/2" mufku na termostat. (termostat sa však dá vyriešiť aj "neinvazívnym" spôsobom bez tej mufky) 😁Odpoveď na príspevok od iamriso:
len pri výbere zásobníka vody (bojleru) som pochy… @iamriso tiez som mal ten problem, vyriesil som ho 600w spiralou s termostatom do radiatora, ktoru som zapojil do cirkulacie. Hned ako je prebytok sa to zopne.Odpoveď na príspevok od iamriso:
@gadefox popravde som nečakal nič :D ja FVE idem … @iamriso je to tak ako som pisal a spot bude podla mna do dvoch rokov realita. Odporucam ti, vezmi LV inverter a rataj s bateriovym uloziskom 30kWh. Pri osadzani treba kupit hned 15kWh ESS /toto bude preklenovak na noc/ a dalsi mozes dokupit neskor.Odpoveď na príspevok od dexter89:
@iarmiso zaujimavy článok, ale čakal niekto niečo… @dexter89 presne to co spravil ten sved, mam aj ja domaOdpoveď na príspevok od petersd:
@iamriso Pozri, záruka Ti už skončila. Nie je ted… @petersd ešte som nad tým poriadne neuvažoval, v tomto si nechám poradiť od niekoho skúsenejšieho.. ale nejakým takým spôsobom to budem pravdepodobne riešiť, dodatočné zapojenie špirály a obehové čerpadlo.. @tom329 viem si predstaviť, ako to máš zapojené, len tam bude asi dosť nevýhoda, že ten radiátor potom kúri, nie? :DOdpoveď na príspevok od iamriso:
@gadefox popravde som nečakal nič :D ja FVE idem … @iamriso v rámci legislatívy nesmieš poskytovať elektrinu tým ďalším dvom bytom, bacha na hlupáka, čo sa vždy nájde.Odpoveď na príspevok od iamriso:
to aby som ešte čo najskôr došetril na fyzickú ba… @iamriso ved niečo podobné už mala i Magna,ale rýchlo vycúvala ,na tom sa budú musieť dohodnúť všetci, ináč bude migrácia, zatiaľ je dotácia , nevieme dokedy a v akej výške,pre koho, v SSD sa už mení poplatok podľa veľkosti hl. ističa vo vyšších sadzbách , všetci nový musia mať IMS a nebude musieť byť na hranici pozemku, všetci čo majú FV si musia určiť vyšší tarif, ináč automaticky do DD3, @dexter zatiaľ je masaker cena nového el, auta pri podobných výkonoch, na spaľováku prejde i 150 tisíc len za cenu auta naviacOdpoveď na príspevok od iamriso:
@petersd ešte som nad tým poriadne neuvažoval, v … @iamriso Si vyrob elektricky kotol... Kus colovej trubky, na koniec jeden Tkus, donho radiatorova spirala, vykon si zvolis.. obehove cerpadielko, termostat na plast boljlera a ficis. Uplne za par supiek riesitelna vec, prikurujem tak do podlahovky, aby som nemusel nosit papuce 😂Odpoveď na príspevok od iamriso:
@petersd ešte som nad tým poriadne neuvažoval, v … @iamriso @tom329 myslel to, ze spiralu z rebrika nabastlil do cirkulacky. ak cirkulacku nemas tak si ju vytvoris pri bojleri. bude to 3/4 - 1" rurka na zaciatku bude T s redukciou na 1/2" kde sa zapoji tyc z rebrika a odvod vody za bojlerom a vystup sa napoji na privod do bojleraOdpoveď na príspevok od kejsix:
@iamriso Si vyrob elektricky kotol... Kus colovej… @kejsix Ďakujem za inšpiráciu, tvoj príspevok si musím uložiť, aby som na to nezabudol :D ja zatiaľ len ešte čakám na realizáciu FVE, ale papierovo/tabulkovo 10KWp systém by mal vyrobiť cca 12 Mwh a pri mojej (predpokladanej) spotrebe budem mať prebytok možno až 5 Mwh...tak týmto spôsobom by som mohol prebytky zužitkovať na ohrev vody v bojleri... a vlastne aj z virtuálky vytiahnuť späť tieto prebytky a v zime dať do podlahovky rovnakým spôsobom ako to máš ty... tým by som zasa ušetril na plyne :)Odpoveď na príspevok od iamriso:
@kejsix Ďakujem za inšpiráciu, tvoj príspevok si … @iamriso Záleží, ako sa budú podmienky VB vyvíjať, ale dobre už bolo. Ja mám off-grid, ale keby som nemal plyn, tak už kúrim v zime supiiikovou klimoškou. Takto to mám len baviačku na pálenie prebytkov, ale napr. tento chladný máj je to veľmi fajnové. Tu ale padne 20-30kWh denne len na TUV...Odpoveď na príspevok od tom329:
@dexter89 presne to co spravil ten sved, mam aj j… @tom329 toto tu myslíš? podla neho si robil? https://www.youtube.com/watch?v=XHZWG...Odpoveď na príspevok od dexter89:
@tom329 toto tu myslíš? podla neho si robil? htt… @dexter89 kontretne tento panko riesi projekt ktory umoznuje pripojit rozne HV baterie na rozne menice, ale s vyuzitim original BMS z auta.Ja som nasiel riesenie s profi HV BMS, clanky su v podstate jedno ake, ale chemia lifepo4.Odpoveď na príspevok od tom329:
@dexter89 kontretne tento panko riesi projekt kto… @tom329 akurat si treba uvedomit ze tento projekt je vhodny pre DIY GURU. V dnesnej dobe, ked klesla cena lifepo4 clankov to uz nema taky cveng, hlavne co sa tyka skalovatelnosti a odservisovania ESS v domacich podmienkach. samozrejme aj ked kupis hotovy lifepo4 ESS s laserom navarenymi busbarmi, tak tam tiez neodservisujes vela. ak ma clovek hv hybrid a kupi aku za lacika z buracky, tak sa to moze oplatit, ale inak sa to neoplacaTéma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.