Zodpovedaná

Fotovoltaika, ma zmysel len na ohrev TUV?

Zobraz úvodný príspevok
Zdravim, v bytovom dome (16bytov) je v plane v ramci zvysujucich sa cien plynov, usetrit formou fotovoltaiky na ohreve TUV. Z dostupnych informacii co zatial mam. Cena za dielo od istej firmy je stanovena na cca 28000eur (dotacia zhruba 8000eur). Firma avizuje predpokladanu usporu 54,8% zemneho plynu na vyrobu TUV. Za mna co som o tom zistoval nejake info, mi vychadza, ze cisto len na ohrev vody je FV nevhodne riesenie a lepsie by bolo pouzit fototermiku (lacnejsie a efektivnejsie). Navratnost sa mi tazko pocita, ak by som ratal avizovanych 54,8 % co mi pride celkom ustrelene cislo, tak bola navratnost "mozno" o 7 rokov, na forach co pisu vlastnici to skor vychadza ze viac ako 10 alebo aj ziadna navratnost :) Budem rad za kazdy nazor na danu tematiku. Dakujem. Udaje z vyuctovania 2023 (2024 este nemam): Fakturovaná spotreba tepla na TÚV (2023): 22 350 kWh Cena za kWh (2023): 0,112172 €/kWh Fakturovaný náklad (2023): 2 507,05 €
Odpovedať
Odporúčame odpoveď z diskusie
?
Profilova fotka
@lukas_1337 Dobrý deň, ďakujeme za zaujímavý príspevok. V zásade máte pravdu a v prípade využitia len na ohrev vody sú solárne kolektory výhodnejšie ale na druhej strane je fotovoltické riešenie univerzálnejšie. Ak bytový dom plánuje rozšíriť využitie fotovoltiky aj na iné účely (napr: osvetlenie v spoločných priestor, výťah) môže ísť o zmysluplnejšiu investíciu. V prípade otázok nás neváhajte ko… Prejsť na odpoveď v diskusii
1
2

Odpoveď na príspevok od lukas_1337:

@tom329 planovany vykon FV zdroja 20kWp = 44ks FV…
@lukas_1337 za 31000, som robil hybridnu 30kw s 45kw v paneloch s oprimizermi, nevychadza to lebo je to predrazene. Pohladaj inde.
Odpovedať
https://ekonomika.pravda.sk/energetik...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/743…
@duzu čím tento článok v Pravde pomôže zadávateľovi rozhodnúť sa či má zmysel FVE len pre ohrev TÚV v bytovke?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@petersd len ked zacnes, a spojazdnis ohrev fve a…
@rapidek A nepomýlil si to náhodou chlapík? Tých 3000 l nebude náhodou nie TÚV, ale akumulačná nádrž z kúrenia ????
Odpovedať

@petersd len ked zacnes, a spojazdnis ohrev fve a…
@rapidek Hm, ak budú dobré skúsenosti s (malou) FVE, myslím, že určite ma tá solaritída prepadne. Preto už teraz dám menič určite výkonovo a funkčne predimenzovaný. V tomto počiatočnom štádiu si však budem musieť určiť nejaký primeraný cenový kompromis. Aby som napr. nemal 30 kW menič ku nejakým 6 ks panelom pre 2kW/160l boiler. 🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@rapidek Hm, ak budú dobré skúsenosti s (malou) F…
@petersd na tuv ti staci siton za 200e, tam mozes zapojit len spiraly. vyhoda je ze vytazi z panelov maximum. to nieje fv elektraren. na fv elektraren potrebujes uz cisty sinus, tento menic je za pekny peniaz. skladal by som uz len 48v system. https://vi.aliexpress.com/item/100500...
Odpovedať

@epto mozes mi ukazat niekoho pricetneho kto ma v…
@rapidek ked to znovu najdem, hodim sem link.
Odpovedať
Profilova fotka

@petersd na tuv ti staci siton za 200e, tam mozes…
@rapidek možno sa pýtam zle: aký je rozdiel medzi medzi tým Siton-on (dnes som videl aj za 150 Eur - majú FB skupinu, kde to niektorí bastlia) a týmto bazmegom? Na Alíku som videl 3000W panely (cca 170 Eur, 2ks 240 Eur), ale väčšinou sa tu spomínajú 500W? A inak áno, s jedlom rastie chuť - človeka to rýchlo osloví a robí upgrady.. https://vi.aliexpress.com/item/100500...
Odpovedať
Profilova fotka
@rapidek pozerám, že ten Siton je dokonca DIY riešenie od nejakého Čecha - iná návratnosť ako pri tých cenových pálkach. Nejdem to teraz riešiť (okrem toho mám predprípravu na termopanely), ale aj tak ďak. za inšpiráciu.. http://tnweb.tode.cz/fotovoltaicky-mp...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@rapidek pozerám, že ten Siton je dokonca DIY rie…
@gadefox mpps bel si pozri
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@gadefox mpps bel si pozri
@kejsix niekolko ludi sa na bel stazovalo, ze pri slabom osvite nebezi, ale siton vyrabal... tak neviem
Odpovedať

@kejsix niekolko ludi sa na bel stazovalo, ze pri…
@rapidek Možno niektorá fw verzia, neviem. Ja mám 5ku a šlape bez problémov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@lukas_1337 mna by zaujimali nasledovne udaje: 1…
@mgx Panel 400wp za 50€? Aj ja chcem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@duzu čím tento článok v Pravde pomôže zadávateľo…
@toky1 nebolo to určené len tebe, sú tam všeobecné informácie pre každého ako to bude dalej, napr tým že sa môže stáť že za vyrobenú energiu bude platiť
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@dusan72 ved si kup. Ja som kupoval fullblack bifacial 420ky za 75
Odpovedať

@dusan72 mam este 450wp full black ntype bifac po 65€, topolcany okolie
Odpovedať
Článok sa načítava...

@dusan72 Kupoval som z Litovla od typka 475wp halfcuty jinko po 47€ este minule leto...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@duzu čím tento článok v Pravde pomôže zadávateľo…
@toky1 aby toho nebolo málo tu máš niečo daľšie, čo sem nepatrí , , len také všeobecné info čo sa tebe a tvojim podporovateľom nepáči https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/v%C4...
Odpovedať

@toky1 aby toho nebolo málo tu máš niečo daľšie,…
@duzu Kto sú moji podporovatelia a v akej veci? Čo ja mám spoločné s číňanmi alebo američanmi a solárnymi meničmi či batériami? Prisámveru že tvojim príspevkom takmer nikdy nerozumiem. Totálne mi uniká ich súvis.
Odpovedať

@duzu Hm,... takže číňania deaktivujú môj menič kupený z Aliku a mne vychladnie voda v boileri. Už som teraz na pochybách, či chcem FVE 🤣
Odpovedať

@duzu a co hovoris na komunikacne moduly americkych partnerov?
Odpovedať

@duzu a co hovoris na komunikacne moduly americky…
@rapidek beriem to ako správy ktoré si neviem overiť
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od lukas_1337:

Zdravim, v bytovom dome (16bytov) je v plane v ra…
@lukas_1337 Dobrý deň, ďakujeme za zaujímavý príspevok. V zásade máte pravdu a v prípade využitia len na ohrev vody sú solárne kolektory výhodnejšie ale na druhej strane je fotovoltické riešenie univerzálnejšie. Ak bytový dom plánuje rozšíriť využitie fotovoltiky aj na iné účely (napr: osvetlenie v spoločných priestor, výťah) môže ísť o zmysluplnejšiu investíciu. V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať a naši odborníci na fotovoltiku vám radi pomôžu a poradia, ktoré riešenie je pre vás najvhodnejšie. Kontakty nájdete na https://www.zse.sk/produkty/fotovolti... ZSE.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?