Odpoveď na príspevok od lukas_1337:
Zdravim, v bytovom dome (16bytov) je v plane v ra… @lukas_1337 Nechcem tu mentorovať a ani robiť advokáta onej firme, ktorú absolútne vôbec nepoznám, ale je značne neetické z Tvojej strany, že ich tu konkrétne menuješ v spojitosti s ich reálnou obchodnou ponukou. Prepáč, to sa takto nerobí.Odpoveď na príspevok od petersd:
@lukas_1337 Nechcem tu mentorovať a ani robiť adv… @petersd je super ze sa to uz neda editovat ani priamo zmazatOdpoveď na príspevok od petersd:
@lukas_1337 Nechcem tu mentorovať a ani robiť adv… @petersd precital som si pravidla diskusie a nic take ako zakaz dopytu na firmu a cenovu ponuku tam nevidimOdpoveď na príspevok od lukas_1337:
Zdravim, v bytovom dome (16bytov) je v plane v ra… @lukas_1337 o aky vykon fv ide? Voda sa budu hriat priamo spiralami?Odpoveď na príspevok od petersd:
@lukas_1337 Nechcem tu mentorovať a ani robiť adv… @petersd Nechápem, čo riešiš. Podpísal mlčanlivosť? Odhliadnuc od toho, že bez detailov je cenovka aj tak irelevantná, naozaj neviem, čo Ti vadí.Odpoveď na príspevok od lukas_1337:
Zdravim, v bytovom dome (16bytov) je v plane v ra… @lukas_1337 takze rocne usetris necelych 1500 euro pri platbe 20k takze navratnost 13let a to pouzivam jejich cisla... tak to nevim nevim...Odpoveď na príspevok od lukas_1337:
@petersd precital som si pravidla diskusie a nic … @lukas_1337 Neporušil si žiadne oficiálne pravidlo, vravím, je to skôr o etike. Ber to ale tak, že je to len môj pohľad, na základe hodnôt, ktoré vyznávam ja.Odpoveď na príspevok od gadefox:
Z balkóna u mamy vidím na základnú školu, kam som… @gadefox Zaujímavý fakt,.. verejné tajomstvo: Ak je niekde niečo evidentne predražené, alebo je zhotovený za ťažké peniaze nejaký blud odtrhnutý od reality,... hneď každého napadne že euprojekt 🤣Odpoveď na príspevok od lukas_1337:
Zdravim, v bytovom dome (16bytov) je v plane v ra… @lukas_1337 Čiže dostali ste CP a po*rali ste sa? Klasika na Slovensku, keď prejavis zaujem, hned sa da spravit zlavicka 20-30%..Odpoveď na príspevok od petersd:
@gadefox Zaujímavý fakt,.. verejné tajomstvo: Ak … @petersd A pritom tých výziev vo verejnom sektore samospráv je ďaleko viac, než len EF (ktoré reálne pisálci ani nevedia, čo vlastne sú) ale tam už tradičný internetový vševedko nedovidí.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@petersd A pritom tých výziev vo verejnom sektore… @kejsix Keby ľudia vedeli, na čo všetko - na aké absurdity idú peniaze (a k tomu v akých obludných hodnotách) tak by................... A vlastne nič. Tuna dokonale platí: "Psy brešú a karavána kráča ďalej."Odpoveď na príspevok od gadefox:
Z balkóna u mamy vidím na základnú školu, kam som… @gadefox > 3 roky dozadu, pocas najvyzsich cien elektrickej energie u nas mestu skoncila zmluva z dodavatelom elektrickej energie. Takze sutazili noveho dodavatela a novu zmluvu. Nova zmluva bola na 2 roky a cena za 1 MWh elektrickej energie 500 eur. Co by mesto dalo za FVE na skolach.Odpoveď na príspevok od lukas_1337:
Zdravim, v bytovom dome (16bytov) je v plane v ra… @lukas_1337 Fotovoltaika iba pre ohrev TUV nema zmysel. V letnych mesiacoch nahreje vodu za pol dna (mozno aj skor) a hotovo. Co dalej? Posielat do siete? Davat do baterky? Tiez som nad tym rozmyslal ale: - FV ma maximalny vykon v letnych mesicoch, cez den ked.... ked je kazdy v praci. Dokonca aj pripadne elektricke auto by nebolo doma aby sa nabilo (vyriesia to dve el. auta? :) ) - planovat pranie, umyvanie riadu na cas cez den? Isto, da sa to. Jednu davku riadu a jednu davku pradla. Umyvacka zozerie 1kWh na umytie (odmerane), pracka asi viac (nemerane). Mokre pradlo ostane v pracke.... (ak nie je kombinovana so susickou). - ohrev vody v bazane - to treba fakt velky bazen. Ja ohrievam solarnym systemom (taka cierna guma husto posiata rurkami pre vodu) a ak je par dni +30C tak to musim vypnut lebo voda (3000l) je az prilis tepla... - klima - ano tu vidim zmysel, klimu treba hlavne vtedy ak prazi slnko. Nikto nie je doma, dom sa moze chladit... Nemam to vyskusane ale po dosiahnuti pozadovanej teploty sa vykon klimy zrejme znizi a FV je zas nevyuzita... - viked a pripadne dni ked je niekto doma - ano vtedy sa da praty na viac krat, aj susicka by sa uzivila, aj vysavat sa da, aj auto nabijat... (da sa to vsetko naraz???) Vychadza mi to tak ze pre beznu domacnost moze byt FV z vacsej casti nevyuzita pre okamzity odber. Ostava prebytky predavat/nabijat VB alebo fyzicku bateriu. platim mesacne za el 60E (plyn iba na kurenie a ohrev 100l zasobnika TUV ). Dajme tomu, ze by som 4 mesiace vsetko pokryl z FV + virtualna bateria. dalsie 4 tak na 50% a zimne mesiace cca 20% (priemer). bez FV je to 12x60 = 720EUR s FV je to 4x0 + 4x30 + 4x48 = 312EUR rocna uspora je 720 - 312 = 408EUR Za 10rokov je to 4000, za 15r je to 6000. A za 15 rokov uz pomaly bude treba menit komponenty. Do vypoctu nie su zaratane usetrene financie za neminuty benzin v pripade ak by som kupil elektroauto. Ale zas naklady na kupu el auta... Pre plne vyuzitie potencialu FV je potrebne prisposobit tomu zivotny styl (praca z domu? aby som popri paraci nahazdal novu davku pradla do pracky? :) ) Poznam ludi, ktorym sa FV vyplaca, vsetko prisposobuju tomu aby sa el minala cez den, svieti sa aj ked nemusi... mam pocit ze tu nastava plytvanie (sak je to zararmo, naco vypinat ?...) V praci nam na vyrobnu halu nabuchali 1300 panelov, pokryje to 20% spotreby. Tu je Fv na 100% vyuzita, firma si to da do nakladov, pochvali sa nizsimi emisiami. da si zeleny pasik do loga... :) Este som pocul nazor, ze FV nie je o navratnosti ale o komforte, podobne ako rekuperacia... Dovolim si nesuhlasit, rekuperaciu vyuzivam ked potrebujem (vetra stale, pride navsteva, prepnem na vyssi vykon a nevadi, ze je vonku tma), elektriku z FV vyuzijem iba ked mozem (svieti slnko). Nikoho tym nechcem odhovarat od FV, ani presviedcat pre FV. Nehanim tych co ju maju v hociakej forme... MOzno niekedy v buducnosti tak stupne cena elektriky, ze ti, co uz FV maju sa budu smiat, my co nemame budeme plakat. Ti co si ju daju potom po zdrazeni elektriky za nu zaplatia nasobne viac ako teraz, pretoze mam taky pocit, ze pripadna navratnost systemu bude vzdy tak nastavena aby sa tesne minula so zivotnostou systemu... Na zaver: ak by som mal zvysnych par tisic eur, tak si FV dam. Ale nemam, este musim zateplit dom.Odpoveď na príspevok od epto:
@lukas_1337 Fotovoltaika iba pre ohrev TUV nema z… @epto presne tak, nemas nic na elektriku, tak sa ti FV neoplati :DOdpoveď na príspevok od epto:
@lukas_1337 Fotovoltaika iba pre ohrev TUV nema z… @epto Jaaaj, Ty si ešte len v štádiu zhotovovania RD... Teda na srandičky ako nar. FVE, alebo iné vychytávky máš ešte čas. Tie sú naozaj iba pre tých čo majú peniaze nazvyš.Odpoveď na príspevok od mgx:
@lukas_1337 mna by zaujimali nasledovne udaje: 1… @mgx klímaOdpoveď na príspevok od epto:
@lukas_1337 Fotovoltaika iba pre ohrev TUV nema z… @epto takto to dopadne, ked pouzivas hausnumera vo vypoctoch. ved preco sa nespytas ludi ktori realne ohrievaju vodu FV, aka je rocna bilancia? Ja by som povedal, ze tento pripad pouzitia je najefektivnejsie vytazenie fv ake existuje a pritom aj s rychlou navratnostou, ak ratame ze je to pre 3 a viacclennu rodinu.Odpoveď na príspevok od petersd:
@lukas_1337 Nechcem tu mentorovať a ani robiť adv… @petersd súhlasím, autor dotazu chcel nenápadne očierniť firmu - niečo podobné ako tie reklamy zamaskované do nevinného komentára, ktoré tu občas vyskočia ,) https://www.youtube.com/watch?v=vzBgF...Odpoveď na príspevok od rapidek:
@epto takto to dopadne, ked pouzivas hausnumera v… @rapidek Osobne tiež značne skepticky pozerám na dobu návratnosti FVE, ale začína ma premáhať myšlienka na zhotovenie malej (lacnej) FVE, iba na ohrev TUV. Nech mi to od marca do novembra hreje vodu 🙂Odpoveď na príspevok od petersd:
@rapidek Osobne tiež značne skepticky pozerám na … @petersd len ked zacnes, a spojazdnis ohrev fve aby ta potom nepostihla solaritida, :) solaritida je postupne pridavanie panelov a stavanie offgrid elektrarne ked to hrubo nacenim s velkou rezervou sa zmestis do 1000eur. ked si kupis dvojzasuvkovy siton, tak mozes pustat po nahriati bojlera do uk.Odpoveď na príspevok od tom329:
@lukas_1337 o aky vykon fv ide? Voda sa budu hria… @tom329 planovany vykon FV zdroja 20kWp = 44ks FV panelov = ročná výroba 23.000kWh/rok. Voda sa bude hriat spiralouOdpoveď na príspevok od kejsix:
@lukas_1337 Čiže dostali ste CP a po*rali ste sa?… @kejsix prepac ale nerozumiem, ja sa snazim overit si ci dane riesenie ma zmysel (mne vychadza ze nema a je predrazene)Odpoveď na príspevok od mgx:
@lukas_1337 mna by zaujimali nasledovne udaje: 1… @mgx ma to byt 44ks fv panelov, orientacia na juh, tienenie len z tych vystupov odkial sa dostanete na strechuOdpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd súhlasím, autor dotazu chcel nenápadne o… @gadefox vobec nie, keby sa dal prispevok editovat alebo zmazat tak to urobim, pisal som aj na info strechy nech to zmazu a stale to tu je. Mozno ste nejaky zastanca danej firmy? :)Odpoveď na príspevok od rapidek:
@epto takto to dopadne, ked pouzivas hausnumera v… @rapidek presne cisla naozaj nemam, doplnil som take, ktore podla mojho nazoru zhruba odrazaju realitu. Ku plynovemu kotlu mam iba 100l zasobnik na teplu vodu, staci to, kotol dohreje ked je to potrebne a dohrievat stiha - nestalo sa este ze by sme nemali teplu vodu. Ak by som mal FV a ohrieval by som vodu, potreboval by som minimalne 1000l nadobu na TUV, mozno aj dve. Nepochybujem, ze by to v lete stihalo ohriat ale co v zime? Tam mi uz mensi zasobnik pride vyhodnejsi. Videl som diskusie/fotky kde ludia maju FV + ohrev TUV z nej + 3000l zasobnik a urcite im to (nejak) funguje aj v zime. Problem celej FV je ten, ze produkt z nej (elektrinu) vyuzivame najma v case jej nefungovania (vecer, noc...) Vtedy treba produkt z FV uskladnit na pozdejsie vyuzitie. A s elektriniu to nie je take jednoduche. Vlastne je (bateria) ale zas to zvysuje naklady. Napriek tomu vsetkemu uvazujem neskor na terasu dat jeden (dva?) panel + mensiu bateriu a vyuzivat to na vecerne/nocne osvetlenie. Viem, ze svetla vela nespotrebuju, preto bude postacovat mensi system, ale co ak sa mi to zapaci a zacnem uvazovat o niecom vacsom pre cely dom? ;)Odpoveď na príspevok od epto:
@rapidek presne cisla naozaj nemam, doplnil som t… @epto mozes mi ukazat niekoho pricetneho kto ma v rodinnom dome zasobnik TUV 3000L? nemylis si to s vymennikom?Odpoveď na príspevok od lukas_1337:
@kejsix prepac ale nerozumiem, ja sa snazim overi… @lukas_1337 A predrazene je na zaklade coho? Jednej cenovej ponuky od znameho predrazeneho dodavatela? Ved uvazuj trochu..