Domový rozvádzač

Zdravím, chcem Vás požiadať o pripomienky k domovému rozvádzaču. 2P RCD sú 30mA 4P RCD je 100mA - Zo všetkých B16 sú zásuvkové obvody napájané CYKY 3/5x2,5mm2 - Zo všetkých B10 sú svetelné obvody napájané CYKY 3/4x1,5mm2 - Žalúziove obvody sú CYKY 3x1,5 mm2 k tlacidlám, od tlačidiel CYSY 5x1,5mm2 SKRATKY: - CUS - centrálna uzemňovacia svorkovnica - ŽO - žalúziové obvody - ZO - zásuvkové obvody - SO - Svetelné obvody Vopred Vďaka za akékoľvek pripomienky.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Chýba Vám tak zvodič prepätia. Na 3f zásuvku má byť tiež 30mA RCD. Prečo máte na prívode PEN keď máte prívod TN-S? Prečo je PEN zberňa spojená s N zberňou (aj modrým aj zeleným) vodičom? Na 1f RCD je tam na môj vkus priveľa ističov - okruhov. Tie svetelné káble CYKY 4x1,5 majú akej farby vodiče? Na 3f ističoch máte opačný sled fáz. CUS je odborne HUS - hlavná uzemňovacia svorkovnice.
Odpovedať
@ziadnemena nakreslené pekne ale celkovo zle. Revíziou by to určite neprešlo keby to niekto takto spravil. Čo vám naprojektoval projektant? Lebo vy asi projektant nebudete. 1. Chýba prepäťová ochrana 2. V objektoch obývaných laikmi musia byť všetky koncové zásuvky prístupné laikom chránené prudovym chranicom s I delta N = 30mA.... Takže ten 100mA tam nemá čo robiť 3. Rúra, tepelné čerpadlo a vodáreň bez chranica. Pri pevnom pripojení ok podľa normy ale chránič by som tam určite dal. Je tam predsa voda a voda je vodiva. 4. Ak máte sústavu TN-C (tepelko, rúra, vodáreň) tak nemôžete riešiť vodiče PE a N, ale ide len jeden ochranný PEN. Prípadne idú dva ale potom nemám svorkovnicu PEN a N ale PE a N... 5. Nazvoslovie uvádza norma takže CUS bude HUS Počet okruhov vyzerá byť fajn aj keď neviem o aký veľký objekt sa jedná. Rovnako aj dimenzovanie vodičov ten základ tam je.
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte otázka: má rozvádzač dokumentáciu? vyhlásenie o zhode, protokol o kusovej skúške a tak?
Odpovedať
-chýba prepäťová ochrana - nejasný prívod a z toho plynuce chyby (zle označená svorkovnica, prepoje medzi svorkovnicami) -vodaren, čerpadlo, pec su zapojene napriamo? -neyhovujuci typ RCD pre zásuvku 400V. - cyky 4x1.5 asi nebude celkom košer....
Odpovedať
@merak podľa mňa rozvádzač ešte neexistuje 😄 teda aspoň dúfam. By som chcel vidieť toho čo na to dal kusovu skúšku a vyhlásenie o zhode a celú dokumentaciu podľa vyhlášky.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino pokiaľ nemá rozvádzač, a nielen rozvádzač, potrebnú dokumentáciu, tak to nemá ani prejsť východiskovou revíziou.
Odpovedať
@merak však to je mi jasné aj som mu napísal hneď v mojej pripomienke že revíziou by to neprešlo. Osobne by som to nezrevidoval aj keby predmetnú dokumentáciu predložil.
Odpovedať
Vďaka za pripomienky... 1; Dokomolil som siete, snáď už správne, 2; pridaná prepeť ochrana 3; zmena RCD zo 100mA na 30mA 4; sled fáz --- nemám práve moc času , v budúcnu opravím 5; rozvádzač ešte neexistuje fyzicky Upresnenie svetelných rozvodov... CYKY 3x1,5 k vypínači, od vypínača niekede CYKY 3x1,5, niekde CYKY 4x1,5, niekede budú zrejme zavesné stropy zvašujem či by tam nebolo lepsie použiť CYSY káble od vypínača ku svetlu Nerozumiem otázke farebného označenia káblov 4x1,5, prečo dôležité?, nemám ich momentálne pri sebe tak si niesom istý ale N a PE tam určite sú. Ďakujem
Odpovedať
To ozaj nemozem mat 3f zasuvku v garazi bez chranica? Dokonca tak, ze to ani neprejde reviziou? Odkedy je toto, lebo moj otec ma v asi 15-rocnom dome presne jeden chranic - na kupelnu. Ja som za bezpecnost, ale toto uz troska ide smerom idiokracie.
Odpovedať
Profilova fotka
@ziadnemena k tomu káblu CYKY-J 4x1,5 a farbám jednotlivých vodičov https://www.elektroantos.sk/kabel-cyk...
Odpovedať
Profilova fotka
@vykricnik podľa STN 33 2000-4-41:2019 čl. 411.3.3 zásuvky obsluhované laikmi do 32A musia byť chránené doplnkovou ochranou RCD s menovitým rozdielovým prúdom 30mA.
Odpovedať
@vykricnik kedysi boli 3 porcelanove poistky a dom fungoval ... nuz ...sak ked nepotrebujes reviziu, tak no problem nie 😄 a co ti tam ten prudal vadi ? ci cena ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vykricnik revízia sa robí podľa noriem v čase výstavby, iba východisková revízia sa robí podľa aktuálne platných. Takže ak to má 15 rokov staré vtedy bol prúdových chránič povinný iba pre kúpeľňu a teda periodickou revíziou by to prešlo. Keď ale bude robiť rekonštrukciu je povinný tento obvod chrániť prúdovým chráničom. V zmysle noriem a vyhlášok treba ale rozdeľovať údržbu a rekonštrukciu... @ziadnemena nuž ak namontuje elektrikár prepäťovku tak ako ste ju vy nakreslili tak ju namontuje zle... Je nakreslená tak, že tam môžu vznikať indukčné slučky a teda by to bolo zapojené v rozpore s inštalačným manuálom. No a ešte ďalšia dôležitá vec... Aký je prívod do domu (5x10 alebo 4x10 inak povedané TN-S alebo TN-C)? Pozerám, že od externého zdroja čo nevieme čo je je to 5x10 a ž/z vodič je pripojený na PEN a nie PE... Každopádne prepäťová ochrana by mala byť aj tam lebo ak je to FVE tak tam najviac hrozí nejaké prepätie a každopádne by potom mala byť štvorpólová. Máte tam domiešané siete TN-C a TN-S... Externý zdroj vyzerá byť TN-S a prívod od elektromera TN-C a potom ich rôzne spájate. Áno prepäťová ochrana je za spojením sietí avšak N nie je chránený. Hlavné je dodržať orientáciu.
Odpovedať
@merak ale on hovorí, že už to tak má 15 rokov ( @vykricnik ) to znamená pred rokom 2008 bola platná norma z roku 2002 a keď má východiskovú ak ma pamäť neklame vtedy bola požiadavka len na kúpeľňu.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino ale ja neriešim tú výkričníkovu elektroinštaláciu. Ja mu len odpovedám, prečo má byť už aj 3f zásuvka pod RCD. Reagoval som na túto vetu "To ozaj nemozem mat 3f zasuvku v garazi bez chranica? Dokonca tak, ze to ani neprejde reviziou? "
Odpovedať
@merak no ja som to dočítal do konca a mal som pocit, že ho štve že by tam teraz ten chránič mal doplniť na to aby to prešlo revíziou...
Odpovedať
revízie sa robia od stola, vlastná skúsenosť zo začiatku mesiaca. Razítka nabúchané, papiere v ruke, len zariadenie ešte nebolo ani dodané nieto ešte namontované. Tak tu nestrašte 😎
Odpovedať
Profilova fotka
@foox pokiaľ ste sa takto dostal k revíziám robených od stola, tak to choďte nahlásiť na IP a SOI. Nie každý takto robí revízie. Sú aj poctiví revizáci.
Odpovedať
@merak veď ja sa nesťažujem, len informujem tých čo ste tu prestrašili. Už je to namontované, v prevádzke odskúšané, v poriadku. Spokojnosť. Revíziu mám 😎
Odpovedať
A co ak mi bude chranic robit problemy, ked tam pripojim 3f motor, to sa stat nemoze? Ci potom to budem nacierno odpajat? Norma je zaväzna alebo aky je dovod, ze to tam MUSI byt?
Odpovedať
@vykricnik dobre namontovaný zdravý chránič nerobí problémy, zas nerob paniku! Chránič ťa chráni, na to tam je.
Odpovedať
@foox nie som taky odbornik aby som to vedel odargumentovat, ale cital som o roznych druhoch chranicov, ktore su urcene pre rozne typy zatazi (a vacsina velmi velmi draha). Ako to s nimi je, rad budem pouceny. Napr. chranic typ B na nabijanie elektromobilu - 177 eur.
Odpovedať
@vykricnik preto to nechaj na elektrikára a máš vystarané. Osobne mám na chrániče úplne všetko. Zatiaľ ak zareagoval, nebolo to bez príčiny. Závadu odstrániš a ideš ďalej, živý a zdravý. Tých pár eur navyše si teda ušetri na veniec.
Odpovedať
@foox to sa ponukas zaplatit ten chranic alebo ako tomu mam rozumiet? To je normalne, ked profesional povie, "nechajte to na nas, do nicoho sa nevrtajte a iba zaplatte fakturku"?
Odpovedať
Profilova fotka
@vykricnik ak je RCD v poriadku a motor taktiež tak nie je dôvod, prečo by to malo robiť problémy. Čo sa týka toho RCD za 177,-€ pre nabíjanie elektromobilu. Keď mám toľko tisíce EUR na elektromobil, tak ma tých 177,-€ absolútne nevzrušuje.
Odpovedať
@vykricnik nie som profi, ale elektriku som si robil sám cca pred 10 rokmi. Nie je to veda, ale keď na to nemáš, lepšie si zaplatiť profíka
Odpovedať
Prepacte, ale nikto tu neposkytol jediny dovod preco by tam ten chranic mal byt, okrem toho ze to niekto napisal do normy, ktora zrazu z roka na rok sa zmenila. Ako sa da odhlasit z tejto temy, uz mi neodpisujte, prosim.
Odpovedať
@foox nikdy by som si nedovolil dať revíziu od stola nakoľko za to čo tam napíšem a podpíšem som v prípade havárie trestnoprávne zodpovedný. Áno je to v čase vykonania revízie, ale v prípade že to spôsobí porucha ktorú som mal identifikovať je to ma mne. Napr. chýbajúce prepojenie bleskozvodová sústava a uzemnenie (chýbajúci FeZn do zeme od skúšobnej svorky už v zateplenom a omietnutom dome). @vykricnik ešte som nevidel, že by prúdový chránič zareagoval a nemal. Pokiaľ je dobre zapojený. A zas tá cena... Aká je cena života? Lebo presne to ten chránič chráni (okrem iného aj pred požiarom atď). Ja mám prúdový chránič úplne na všetko kde som riešil rekonštrukciu bytu a nie je s tým problém. Pri kompletnej prerábke TN-C na TN-S a to bola iná makačka, ale uvedomujem si benefity. Chránim život a chránim majetok... Samozrejme mali by to byť RCD typu A (nie AC) aj keď zasa cena...
Odpovedať
@neutrino uz si pocul skratku FUD? Fear, Uncertainty, Doubt. Ozaj 3f zasuvka v garazi ohrozuje zivot bez chranica? A indukcna doska bez chranica ho neohrozuje? To len taka recnicka otazka, ktoru si kazdy zodpovie sam.
Odpovedať
Profilova fotka
@vykricnik normy sa odjakživa menili a aj sa meniť budú. Neviem prečo by ste sa mali z odhlasovať nich. A pokiaľ máte existujúcu elektroinštaláciu spolu s východiskovou revíziou z dôb, kedy ten RCD ešte nemusel byť, tak ho tam nemusíte dávať. Ale pokiaľ si robíte elektroinštaláciu teraz, tak ho tam treba dať.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?