Bytový rozvádzač

Zobraz úvodný príspevok
Zdravim ako by ste nadimenzovali bytový rozvádzač pri tomto počte okruhov,mysleno koľko prúdové chrániče+ ističe rozdelenie. 3fazy hlavný istič pri elektromeri na chodbe 25A. - 2x svetelný okruh - 2x zásuvkovy okruh - Práčka - sušička - mikrovlnka - pec - varná doska (perilex) 2 fázy -chladnicka + mrazák - umývačka - zásuvky nad linkou -plynovy kotol - kúpeľňa Rozmýšľam nad značkou hager. Mám nevyužité z práce. U nás ale nieje možno vypínať aj N? Tie idú všetky na zbernu lišta tak? Istic B16 Istic B10 svetelné Ochrana- 40A
Odpovedať
1
2
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od pipo97:

@dedo758 elektrika je spravená, chcem vedieť čo m…
@pipo97 prv než budete kontaktovať RT, vyrobte dokumentáciu k rozvádzaču.
Odpovedať
Profilova fotka

@kejsix čo je na tom zle, že mám za tašku isticov…
@pipo97 treba pozrieť, či ističe a RCD vyhovujú požiadavkám normy STN 33 2000-5-53:2023
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@minoo Na vypnutie je však lacnejší 3f. istič, ne…
@petersd sú 3f vypínače, ktoré zaberajú 2U oproti 3f ističom, ktoré zaberajú 3U.
Odpovedať
Profilova fotka

@petersd zásuvky chcem použiť kvôli tomu že mám z…
@pipo97 trojvodičové vidlice sú prisposobené na kolíkové aj na "nemecké" zásuvky, takže by nemali byť vyslovene životu nebezpečné (ale je možné, že u nás zásuvky "bez kolíka" nie sú povolené EDIT: čítam dolu, že revíznou kontrolou to neprejde). Ak ich budeš vyhadzovať, bo ťa vystrašil nejaký hnidopich, zoberiem ich ,)
Odpovedať
Profilova fotka

@petersd môžem použiť aj ističe typu C ? Konkrétn…
@pipo97 toto závisí od RT. Ak narazíte na nepríčetného RT, tak Vám to nechá prejsť. Bál narazíte na dobrého schopného poctivého RT tak Vám to neprejde. Stále chýba ochranný kolík v zásuvke.
Odpovedať
Profilova fotka

@minoo Na vypnutie je však lacnejší 3f. istič, ne…
@petersd neviem, či je to fáma kolujúca po internetoch, ale opakovane narážam na infošku, že hlavný vypínač nie je povinný (ale optional). V RD má podľa mňa opodstatnenie, bo behať 10m ku bránke, odomykať ju a utekať naspäť, je nekomfortné a asi aj nebezpečné.. ale v prípade bytu je hlavný istič (aka hlavný vypínač) 3m za dverami.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@petersd neviem, či je to fáma kolujúca po intern…
@gadefox treba pozrieť STN 33 2130:1983 tam sa o tomto hlavnom vypínači píše.
Odpovedať
Čo pamätám nemusel byť v rozvádzači s istením do 25A.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od merak:

@petersd sú 3f vypínače, ktoré zaberajú 2U oproti…
@merak Samozrejme, ale ovládajú sa rovnako ťažko 🙂
Odpovedať

@gadefox treba pozrieť STN 33 2130:1983 tam sa o …
@merak ... ale STN sú za peniaze, kto by toto dnes už len kupoval a čítal?... 🤣🤣🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Čo pamätám nemusel byť v rozvádzači s istením do …
@starysomar Dlhé desaťročia bolo štandardom, že takmer každý (najmä stacionárny) el. spotrebič mal svoj hlavný vypínač. To už len v súčasnej dobe hl. vypínače pomaly vyraďujeme a uspokojujeme sa napr. len s tlačítkom na diaľkovom ovládači a červeným svetielkom STAND BY na spotrebiči... Aj keď mi to norma priamo neprikazuje, čo tým poruším, ak za 15 € navyše zostanem verný tradícií a trebárs do rozvadzača "niečo" s nápisom HL. VYPÍNAČ, predsa len dám ???
Odpovedať
Profilova fotka

@merak ... ale STN sú za peniaze, kto by toto dne…
@petersd ad1: to áno, ale potom tie peniaze vynaložené na to dokazovanie, že to použité riešenie mimo noriem je rovnako bezpečné ako predpisujú normy ad2: pokiaľ sa STN týkajú stavby, tak sú povinné, viď stavebný zákon ad3: pravdaže že sú za peniaze, zadarmo už ani kura nehrabe
Odpovedať
Profilova fotka

@starysomar Dlhé desaťročia bolo štandardom, že t…
@petersd ľudia chodili na WC do kadibúdky storočia až tisícročia, že.. Predpokladám, že v tomto prípade si nezostal verný tradícii. Dať do bytového rozvádzača čokoľvek označené ako "hlavný vypínač" je logický nezmysel (a má min. vplyv na bezpečnosť - preto je alebo min. bola v STN výnimka). Narazil som tu na vlákna/príspevky, v ktorých si niekto navrhol zvlášť svetelné okruhy pre každú izbu - v dobe, keď sa v 98% prípadov používajú <10W LED žiarovky - zrejme tiež zostal verný tradícii.
Odpovedať
Profilova fotka

@merak ... ale STN sú za peniaze, kto by toto dne…
@petersd min. revízky technik a aj elektrikári by IMO mali, bo čo to tu tak čítam, väčšinou projekt neexistuje ,)
Odpovedať

@petersd ľudia chodili na WC do kadibúdky storoči…
@gadefox ... ak mal "prístup" k drôtom, ističom,... a chcel sa vyšantiť na svoej inštaláciii,... čo Tým porušil? Neutrpela ani bezpečnosť, ba naopak, čisto teoreticky, je to tak ešte bezpečnejšie.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox ... ak mal "prístup" k drôtom, ističom,.…
@petersd veď hej, aj ja by som sa vyšantil, len bohužiaľ tým netrpím - mám na mysli prístup k drôtikom a ističom a to prvé zdraželo jak sviňa ,(
Odpovedať
Článok sa načítava...

@petersd neviem, či je to fáma kolujúca po intern…
@gadefox hlavný vypínač mám dole na chodbe to je 3 poschodia
Odpovedať
Absenciu Hl. vypínača v rozvádzači "ocenia" najmä bežní užívatelia - neelektrikári - napr. členovia našich rodín, keď sa nedajbože niečo stane,... v čase núdze,.... Oni dobehnú ku rozvádzaču, aby jedným ťahom odstavili elektriku,.... otvoria dvierka a tu šok: množstvo kadejakých "páčiek" a nič s nápisom HL. VYPÍNAČ (VYPNI V NEBEZPEČENSTVE - aj to bolo kedysi písané) .... a čo teraz ??? Stále nemám odpoveď na otázku, že: Čo som získal nezriadením Hl. vypínača ? (okrem úspory miesta 2 - 3 U a straty max. 15 €)
Odpovedať
Profilova fotka

Absenciu Hl. vypínača v rozvádzači "ocenia" najmä…
@petersd členovia rodín sa do bytu neteleportovali dnes v noci, že.. ale v byte bývajú dlhodobo a sú teda poučení t.j. "v prípade nebezpečia utekaj do kumpálu na chodbe a stlač túto páčku").

Čo som získal nezriadením Hl. vypínača ?

Miesto v rozvádzači, ušetrený čas a hlavne peniaze za vypínač a menší rozvádzač. Neviem ako ty, ale ja dôverujem STN - autori vedia, čo je bezpečné a čo nie..

Odpovedať

@petersd členovia rodín sa do bytu neteleportoval…
@gadefox U nás na Východe sa vraví: I tak śe da, i tak śe da! 😉 Dôveruj aj naďalej. Choď, Tvoja viera Ťa uzdravila.
Odpovedať

@pipo97 toto závisí od RT. Ak narazíte na nepríče…
@merak áno chýba kolík v zásuvke ale na internete som sa dočítal že schuko zásuvky typu F by mali byť v poriadku. Ako to teda je ? Bezpečnostné tiež v poriadku. Koncovky spotrebičov by nemal byť problém
Odpovedať
Profilova fotka

@merak áno chýba kolík v zásuvke ale na internete…
@pipo97 podľa našich noriem musia mať zásuvky kolík. Preto SCHUKO nie u nás.
Odpovedať
Profilova fotka
Tento nebol happy so zásuvkami bez kolíka, aj keď to bol IMO najmenší problém na tejto divočine. https://www.youtube.com/watch?v=DT7HQ...
Odpovedať
Profilova fotka
Nerozumiem, prečo sa nerobia modré popisné bužírky, ale len žlté. Na fázu povedzme šedé alebo biele (na čiernu sa ťažko píše) a na PEN žltomodré. Tak by to sprehľadnilo rozvádzač..
Odpovedať

Nerozumiem, prečo sa nerobia modré popisné bužírk…
@gadefox Tlačiareň štítkov a máš tze pásky aké chceš. Z Čajny po 2 oči kus. Vytlač, nalep buď na kábel alebo ak chceš hrubší priemer, tak ovin cez tú bužírku. Hotovo!
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@gadefox Tlačiareň štítkov a máš tze pásky aké ch…
@kejsix viem, viem, dá sa to vyriešiť rôznymi spôsobmi. Išlo mi o to, že ak sa vyrábajú farebné zmršťovacie bužírky, nemal by byť technický problém vyrobiť farebné popisné bužírky (ktorú nastrčím na vodič a nič viac neriešim). Možno to časom pretlačia revízni technici do STN, who knows..
Odpovedať

@kejsix viem, viem, dá sa to vyriešiť rôznymi spô…
@gadefox Kúpiš to do 40€, nemusíš mať takú, čo rovno popisuje bužírky. A keď už to máš, použiješ to na kadečo v domácnosti. Pásky viacmenej nestarnú... Žlté bužírky sú preto žlté, lebo taká farba sa inak v rozvádzačoch prakticky nevyskytuje, takže tie popisky hneď vidno. V bytovom rozvádzači je to viacmenej fuk. Modrá popiska na modrom vodiči vo veľkom rozvádzači zaniká.
Odpovedať

@kejsix viem, viem, dá sa to vyriešiť rôznymi spô…
@gadefox IMHO nechce sa mi pátrať, ale nemám pocit, že by nejaká norma odporúčala farbu popisiek. Je len nejaká formulácia, že vodiče by mali byť čitateľne, zreteľne a jednoznačne označené, pokiaľ viem.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?