Odpoveď na príspevok od pipo97:
@dedo758 elektrika je spravená, chcem vedieť čo m… @pipo97 prv než budete kontaktovať RT, vyrobte dokumentáciu k rozvádzaču.Odpoveď na príspevok od pipo97:
@kejsix čo je na tom zle, že mám za tašku isticov… @pipo97 treba pozrieť, či ističe a RCD vyhovujú požiadavkám normy STN 33 2000-5-53:2023Odpoveď na príspevok od petersd:
@minoo Na vypnutie je však lacnejší 3f. istič, ne… @petersd sú 3f vypínače, ktoré zaberajú 2U oproti 3f ističom, ktoré zaberajú 3U.Odpoveď na príspevok od pipo97:
@petersd zásuvky chcem použiť kvôli tomu že mám z… @pipo97 trojvodičové vidlice sú prisposobené na kolíkové aj na "nemecké" zásuvky, takže by nemali byť vyslovene životu nebezpečné (ale je možné, že u nás zásuvky "bez kolíka" nie sú povolené EDIT: čítam dolu, že revíznou kontrolou to neprejde). Ak ich budeš vyhadzovať, bo ťa vystrašil nejaký hnidopich, zoberiem ich ,)Odpoveď na príspevok od pipo97:
@petersd môžem použiť aj ističe typu C ? Konkrétn… @pipo97 toto závisí od RT. Ak narazíte na nepríčetného RT, tak Vám to nechá prejsť. Bál narazíte na dobrého schopného poctivého RT tak Vám to neprejde. Stále chýba ochranný kolík v zásuvke.Odpoveď na príspevok od petersd:
@minoo Na vypnutie je však lacnejší 3f. istič, ne… @petersd neviem, či je to fáma kolujúca po internetoch, ale opakovane narážam na infošku, že hlavný vypínač nie je povinný (ale optional). V RD má podľa mňa opodstatnenie, bo behať 10m ku bránke, odomykať ju a utekať naspäť, je nekomfortné a asi aj nebezpečné.. ale v prípade bytu je hlavný istič (aka hlavný vypínač) 3m za dverami.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd neviem, či je to fáma kolujúca po intern… @gadefox treba pozrieť STN 33 2130:1983 tam sa o tomto hlavnom vypínači píše.Odpoveď na príspevok od merak:
@petersd sú 3f vypínače, ktoré zaberajú 2U oproti… @merak Samozrejme, ale ovládajú sa rovnako ťažko 🙂Odpoveď na príspevok od merak:
@gadefox treba pozrieť STN 33 2130:1983 tam sa o … @merak ... ale STN sú za peniaze, kto by toto dnes už len kupoval a čítal?... 🤣🤣🤣Odpoveď na príspevok od starysomar:
Čo pamätám nemusel byť v rozvádzači s istením do … @starysomar Dlhé desaťročia bolo štandardom, že takmer každý (najmä stacionárny) el. spotrebič mal svoj hlavný vypínač. To už len v súčasnej dobe hl. vypínače pomaly vyraďujeme a uspokojujeme sa napr. len s tlačítkom na diaľkovom ovládači a červeným svetielkom STAND BY na spotrebiči... Aj keď mi to norma priamo neprikazuje, čo tým poruším, ak za 15 € navyše zostanem verný tradícií a trebárs do rozvadzača "niečo" s nápisom HL. VYPÍNAČ, predsa len dám ???Odpoveď na príspevok od petersd:
@merak ... ale STN sú za peniaze, kto by toto dne… @petersd ad1: to áno, ale potom tie peniaze vynaložené na to dokazovanie, že to použité riešenie mimo noriem je rovnako bezpečné ako predpisujú normy ad2: pokiaľ sa STN týkajú stavby, tak sú povinné, viď stavebný zákon ad3: pravdaže že sú za peniaze, zadarmo už ani kura nehrabeOdpoveď na príspevok od petersd:
@starysomar Dlhé desaťročia bolo štandardom, že t… @petersd ľudia chodili na WC do kadibúdky storočia až tisícročia, že.. Predpokladám, že v tomto prípade si nezostal verný tradícii. Dať do bytového rozvádzača čokoľvek označené ako "hlavný vypínač" je logický nezmysel (a má min. vplyv na bezpečnosť - preto je alebo min. bola v STN výnimka). Narazil som tu na vlákna/príspevky, v ktorých si niekto navrhol zvlášť svetelné okruhy pre každú izbu - v dobe, keď sa v 98% prípadov používajú <10W LED žiarovky - zrejme tiež zostal verný tradícii.Odpoveď na príspevok od petersd:
@merak ... ale STN sú za peniaze, kto by toto dne… @petersd min. revízky technik a aj elektrikári by IMO mali, bo čo to tu tak čítam, väčšinou projekt neexistuje ,)Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd ľudia chodili na WC do kadibúdky storoči… @gadefox ... ak mal "prístup" k drôtom, ističom,... a chcel sa vyšantiť na svoej inštaláciii,... čo Tým porušil? Neutrpela ani bezpečnosť, ba naopak, čisto teoreticky, je to tak ešte bezpečnejšie.Odpoveď na príspevok od petersd:
@gadefox ... ak mal "prístup" k drôtom, ističom,.… @petersd veď hej, aj ja by som sa vyšantil, len bohužiaľ tým netrpím - mám na mysli prístup k drôtikom a ističom a to prvé zdraželo jak sviňa ,(Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd neviem, či je to fáma kolujúca po intern… @gadefox hlavný vypínač mám dole na chodbe to je 3 poschodiaOdpoveď na príspevok od petersd:
Absenciu Hl. vypínača v rozvádzači "ocenia" najmä… @petersd členovia rodín sa do bytu neteleportovali dnes v noci, že.. ale v byte bývajú dlhodobo a sú teda poučení t.j. "v prípade nebezpečia utekaj do kumpálu na chodbe a stlač túto páčku").Miesto v rozvádzači, ušetrený čas a hlavne peniaze za vypínač a menší rozvádzač. Neviem ako ty, ale ja dôverujem STN - autori vedia, čo je bezpečné a čo nie..Čo som získal nezriadením Hl. vypínača ?
Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd členovia rodín sa do bytu neteleportoval… @gadefox U nás na Východe sa vraví: I tak śe da, i tak śe da! 😉 Dôveruj aj naďalej. Choď, Tvoja viera Ťa uzdravila.Odpoveď na príspevok od merak:
@pipo97 toto závisí od RT. Ak narazíte na nepríče… @merak áno chýba kolík v zásuvke ale na internete som sa dočítal že schuko zásuvky typu F by mali byť v poriadku. Ako to teda je ? Bezpečnostné tiež v poriadku. Koncovky spotrebičov by nemal byť problémOdpoveď na príspevok od pipo97:
@merak áno chýba kolík v zásuvke ale na internete… @pipo97 podľa našich noriem musia mať zásuvky kolík. Preto SCHUKO nie u nás.Odpoveď na príspevok od gadefox:
Nerozumiem, prečo sa nerobia modré popisné bužírk… @gadefox Tlačiareň štítkov a máš tze pásky aké chceš. Z Čajny po 2 oči kus. Vytlač, nalep buď na kábel alebo ak chceš hrubší priemer, tak ovin cez tú bužírku. Hotovo!Odpoveď na príspevok od kejsix:
@gadefox Tlačiareň štítkov a máš tze pásky aké ch… @kejsix viem, viem, dá sa to vyriešiť rôznymi spôsobmi. Išlo mi o to, že ak sa vyrábajú farebné zmršťovacie bužírky, nemal by byť technický problém vyrobiť farebné popisné bužírky (ktorú nastrčím na vodič a nič viac neriešim). Možno to časom pretlačia revízni technici do STN, who knows..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@kejsix viem, viem, dá sa to vyriešiť rôznymi spô… @gadefox Kúpiš to do 40€, nemusíš mať takú, čo rovno popisuje bužírky. A keď už to máš, použiješ to na kadečo v domácnosti. Pásky viacmenej nestarnú... Žlté bužírky sú preto žlté, lebo taká farba sa inak v rozvádzačoch prakticky nevyskytuje, takže tie popisky hneď vidno. V bytovom rozvádzači je to viacmenej fuk. Modrá popiska na modrom vodiči vo veľkom rozvádzači zaniká.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@kejsix viem, viem, dá sa to vyriešiť rôznymi spô… @gadefox IMHO nechce sa mi pátrať, ale nemám pocit, že by nejaká norma odporúčala farbu popisiek. Je len nejaká formulácia, že vodiče by mali byť čitateľne, zreteľne a jednoznačne označené, pokiaľ viem.