Podružny rozvádzač

Zdravím vás. Potreboval by som poradiť ohľadom podružneho rozvádzača v garáži. Rekonštruujem dom a neviem akým (hlavne bezpečným spôsobom) spraviť odbočku z rozvádzača v dome do garáže. Dom klasika, elektromer v zadu v dome, takže robím komplet elektrickú rekonštrukciu. Zo stĺpa 4x16 AYKY do novej skrine v plote 25A istič, odtiaľ 5x10 CYKY do rozvádzača v dome s 20A ističom, a odtiaľ sa potrebujem paralelne ešte pred 20A ističom v dome dostať do garáže s 5x10 CYKY kde bude rozvádzač s 20A ističom. V prvom rade otázka, či je to správne podľa normy, rozdeliť za 25A kábel rovnakého priemeru pre dva rozvadzače? A ak áno, akým spôsobom? Použiť odbočovacie svorky, ktoré budú umiestnené v prvom rozvádzači ešte pred 20A? Alebo je nejaká iná bezpečná možnosť? Vďaka za odpovede
Odpovedať
1
2
@shepky nebudeš mať bližšie do garáže od hranice pozemku kde máš EM?ako to ťahať okľukov do domu na znova vonku a pre aký celkový odber a sadzbu?
Odpovedať
Celý ten návrh je zlý. V plote 25A istič a v dome už len 20 ? Prečo sa ideš obrať o tých 5A ? A do garáže na 20A istič 5x10cyky to ani nebudem komentovať :-) toto by mal riešiť niekto kto tomu rozumie a to ty nie si, nič v zlom ale to je fakt.
Odpovedať
@peter_83 a čo chceš dať za 25A? Další 25A? Nechápem ako si to myslel s tými 5A? Pod 25 dám 20,čo je na tom zle? 5x10 mám nazvyš, tak prečo nie? Kľudne by mi stačila 5x4. Tiež nechápem čo si tým myslel.
Odpovedať
@duzu práveže nie
Odpovedať
@shepky Vela nezmyslov v kratkom texte... naozaj si zavolaj na poradu elektrikara.
Odpovedať
Tu 5x4 som myslel do garáže
Odpovedať
@shepky to co mas na plote si daj i v dome cize 3x25A. Na napojeni istica 3x25 sprav odbocku do garaze bohato staci CYKY 5x6 a v garazi si daj dalsi 3x25A a mas pokoj ziadna raketova veda.
Odpovedať
@rkorba vďaka. Jednoduchá odpoveď bez zbytočných reči. Nevadí ze bude 25A za 25A?
Odpovedať
@shepky nie ked bude od rozdielnych znaciek, tak vybavi pri rozdielnych prudoch tak ci onak.
Odpovedať
@shepky Jednoduchá a zlá :-) Nedodržanie selektivity.
Odpovedať
@rkorba Čože :-D :-D :-D
Odpovedať
@kejsix ta tvoja selektivita nikoho netrapi a toboz nie distribucku. Pri hodinach mas 3x25 a doma uz len 3x20 aby si bol selektivny?? Netreba sa obmedzovat, ked nebude mat doma odber a bude potrebovat v garazi 3x25 tak ich nebude moct mat lebo selektivita? Blbost na Ntú, tie istiace prvky aj tak nechrania spotrebice, ale vodice.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rkorba Mas gule toto radit anonymne laikom na internete. Tak ja dufam, ze revizneho technika to trapit bude.
Odpovedať
@kejsix Čo sa tu človek nedozvie??? :-D
Odpovedať
@rkorba "" nie ked bude od rozdielnych znaciek, tak vybavi pri rozdielnych prudoch tak ci onak"" No super!!! ]-( To máš odkadiaľ tieto poznatky ak sa smiem spýtať?? ;-)
Odpovedať
@technik007 samozrejme ze mozes, mam to prosim pekne z domu, kde mam na 3 miestach vo vetve 3ks 3x25A istice s Bckovou charakteristikou. Ked mi robili omietky, alebo potery, tak vyhadzovalo istice hala bala ale vacsinou v rovnakom poradi. PS nie je to idealna elektricka pripojka, ale nic na tom nemeni fakt ktory som opisal.
Odpovedať
V rozv v dome nedavat 25A istic vobec, ani v garazi nie. Kabel je isteny isticom pred elektromerom. Na vstupe do rozvadzaca v dome odbocovaciu svorku a rovnakym prierezom do garaze. Kabel cyky 10 je stale isteny 25kou pred elektromerom. Ked tak este aj doplnkove pospojovanie by nebolo odveci. A hlavne zavolat elektrikara.
Odpovedať
Do rozvadzacov si daj miesto tych isticov, ktore si chcel (tipujem ze si ich chcel na kompletne vypinanie), hlavne vypinace, trebars 40A/3f... Tieto sluzia na to, aby si vypol vsetko jednym modulom a nedegraduju ti amperovu hodnotu z elektromera.... odbocku z domu do garaze mozes spravit napriklad cez svorky na din listu, len treba zvolit dostatocne velky rozvadzac
Odpovedať
@thomas162 25A mi ani nenapadlo dávať. Zrejme si niekto ináč vysvetliť to co som sa pôvodne pýtal. Islo mi len o to ako previesť tu odbočku.
Odpovedať
@peter2728 vypínač 40A/3f mam zakomponovany v oboch rozvádzačoch. Otázka bola aké sú možnosti tej odbočky. Neviem ci som niečo zle napísal, v pôvodnej otázke, alebo prečo niektorí nabrali dojem, že sa tomu nevyznám. Jedine co som netušil, je to aké sú možnosti pri tej odbočke,keďže nepoznám najnovšie technológie. Určite som nemal v plane dávať dva drôty pod jeden istic (2x10 by sa mi tam aj tak nezmestili)
Odpovedať
@shepky no len svorkami...a za tie nejasnosti si mozes sam, lebo si v prispevku pisal o 20A isticoch v rozvadzacoch 🤷‍♂️ Takze preto si asi kazdy mysli, ze sa v tom nevyznas a radia ti tu elektrikara...
Odpovedať
@shepky keby si sa vyznal tak sa nepýtaš :-D a pod jednu svorku na ističi sa 2 voidče fi10 zmestia úplne v pohode :-)
Odpovedať
@rkorba "" samozrejme ze mozes, mam to prosim pekne z domu, kde mam na 3 miestach vo vetve 3ks 3x25A istice s Bckovou charakteristikou.""" Ja Ti píšem že ak to máš pred RT tak ISTE nie, jedine ak opiješ RT a podpíše čokoľvek!!! ;-) Po RT si daj aj 3x50 aby si mal istotu.. :-D :-D
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac v dome aj v garáži bude 20A (nikdy by ma nenapadlo dat 25A keď ju mam v plote.) reálne tu 20A v garáži možno nikdy nevyužijem, ale robim to teraz, tak prečo si to takto nepripravit do budúcna a mat pokoj, ako niekedy neskor ťahať a rúbať... Chcel som hlavne oddeliť dom od garáže, aby to nebolo iba na tej 20tke v dome.
Odpovedať
@peter_83 no chcem vidieť ako narveš 2x10 do jedného istica...jedine žeby si odizoloval min. 5cm čo by bola streľba do hlavy.
Odpovedať
@shepky predtým než niečo napíšeš tak si predtým over :-) 2*10 tam dám s prstom v nose, ale veď ty sa vyznáš tak prečo ti to vysvetľujem :-D
Odpovedať
@mcsmekac nie 20A ale 3x20A @shepky prečo do rozvádzača ako vstup istič? zbytočne prichádzaš o 3x5A spotrebiče budú stále pribúdať, pri prababke bola len jedna zásuvka , lebo bolo len radio no dnes treba vždy rezervu
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
mozte sa prosim k tomu vyjadrit aj vy? @volt @tomi66677 @merak @patriky @megdesign
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?