Osadenie obrubnikov - ako minut minimum penazi na beton?

Zdravim, idem osadzat okolo domu obrubniky na zamkovu dlazbu. Lenze nemam ani predstavu kolko betonu budem potrebovat. Viem si predstavit, ze to moze byt par kubikov. Preto rozmyslam ako usetrit na betone. Vrecia su asi najdrahsia varianta a pre mna ako domaceho majstra asi najjednoduchsia volba. Druha je miesat si beton v miesacke. No tu nemam. Dalsia nechat si beton doviezt. Tu je problem, ze ja to nestihnem vsetko v jeden den (alebo je mozne si doviezt suchy beton a ten mi vydrzi viac dni?). Budem robit po praci viac dni. Ako teda usetrit na betone, ked budem makat viac dni. Dakujem za rady. Idem to robit prvy krat.
Odpovedať
1
2
@radottrado vieš zarobiť betón aj v "táčkach" motykou....
Odpovedať
Laicky prepocet ktory mam odskusany je 1furik (50l) na 1bm obrubnika. Cize 1m3 betonu = 20bm obrubnika.
Odpovedať
@radottrado no to máš ťažké... keď si ani nevidel, ako sa to robí... neviem, prečo ti máme radiť základné veci, mal by si sa vytrápiť. skús to osádzať do betónu z miešačky 😎 obrubníky sa osádzajú do suchého betónu. ideálne ak máš veľký prívesný vozík a dovezieš si max. 0,5 kubíka, to máš tak akurát na deň roboty. pol kubíka má cca 1300 kg a do malého vozíka by ti to ani nedali. alebo si miešaj polosuchý betón vo fúrikoch 😎 😎 😎
Odpovedať
@worker_falcon nie je to celkom pravda - mne dali suchy beton aj tych 600-700kg do maleho vozika. To je uz ale ina vec ze bol nah*vno a rozpadaval 😄 tak som potom radsej miesal miesackou taky polosuchy..
Odpovedať
na betone neusetris v ziadnom pripade. - pri polosuchom z betonarky (ano, da sa na betonarke povedat ze ti maju stiahnut vodu na nulu a dostanes taky suchy beton, ale kamenivo bude stale vlhke takze sa reakcia zacne tak ci tak) ti bude robit cenu dovoz kazdeho kubika (1m3 napr. 60EUR, dovoz 60EUR) - vrecovany si musis doviezt + jeho cena - miesanie v miesacke - to je asi najvyhodnejsie riesenie pre pracu po robote. Nechas si doviezt 10t 0/16 miesaneho strkopiesku - cize doprava len 1x. Kupis miesacku (za 160eur este prednedavnom) a cement - to je najdrahsia polozka a bude ti ho treba 2-3 palety - cize tam tiez doprava (poradim ti najst dodavku s hydraulickym celom nech to nemusis skladat z auta rucne). Nevyhoda - musis tu miesacku cistit kazdy den aj ked spravis len 2-3 napr. 🙂 Ja som mal 1) aj 2) aj 3). Majstri si miesali taky husty beton v miesacke - presne uz vedeli aky aby im to tam drzalo. Ostatne moznosti boli skor o drzku - aj ten polosuchy z betonarky bolo treba vyfurikovat na miesto.
Odpovedať
urb si betom sam a hotovo
Odpovedať
keď ja neviem ...sú tu niekde napísane nejake parametre ako napr. m2 nejakej plochy či kolko metrov tych obrubnikov vlastne treba urobiť? možno stačia 2 mechy a možno bude malo aj jedno auto z betonarky 🙂 🙂
Odpovedať
Namiešaj si ho sám, zas toho toľko nie je, jeden plech, piesok na kôpku, 2 x premiešať a na tretí krát jeden bude žufaňou vylievať vodu, takto namiešaš polosuchý betón. Z bane si daj doviesť betonársky piesok 0-16 a kubíky si spočítaj podľa počtu obrubníkov. Z 1 fúry 12t spravíš 100-120m obrubníka.
Odpovedať
@milanista veď dobre, aj na takých ľudí svieti slnko... videl som už aj na streche osobáku naloženú paletu DT.
Odpovedať
@worker_falcon nie vozik ale beton 😄
Odpovedať
Dakujem za rady. Mam teraz myslim aspon trocha prehlad. Co som pozeral napr b20 z baumitu, tak tam podla stranky treba 80 vriec na kubik. No ked vreco stoji tak 3 eura, to je hned palka len za kubik. Keby si dam doviezt beton z betonarky, tak plus minus 60e doprava 60e beton za kubik. Problem je ze reakcia zacne hned takze to budem musiet zbuchat vsetko co najrychlejsie a kedze nemam s tym skusenost tak to moze byt problem. No a pravdepodobne najlacnejsia no najpracnejsia a zaroven kvalitou betonu najlepsia moznost si miesat si beton sam. Uprimne sa mi najviac pozdava ten suchy beton z betonarky. Tolko by som sa nenamakal a zvladol by som viac obrubnikov spravit po robote. Stoji ten suchy beton z betonarky ozaj za nic? Aby mi to tu este nezaschlo a mal som problem naviac. Pre mna by to bola asi najlahsia moznost.
Odpovedať
@radottrado z našej betonarky mi doviezli 1/2 kubiku na multikare suchého betónu a o 1,5 hodiny začal riadne tuhnúť. Takže ideálne 2 ľudia a makať rýchlo
Odpovedať
Článok sa načítava...
Najjednoduchsia verzia je vozik - betonarka, polosuchy beton. Z vozika zhadzujem na miesto, posuvam si auto ked mam pristup. Beton zakryt ak je teplo a zobrat len tolko co spotrebujes za par hodin. Potom uz to je problem.
Odpovedať
Na kladenie obrubníkov treba čas a trpezlivosť, hlavne keď to robíš prvý krát. Každý jeden vyvážiť, do roviny, alebo do spádu, vzdialenosť, je s tým práca a lepšie je to robiť v kľude ako byť pod tlakom. Ak pokazíš obrubníky, budú škáry, tak to celé bude na figu, takisto rohy, ideálne vyrezať do šikma, treba sa s tým pohrať. Keď si aj ručne namiešaš kôpku betónu, tak ju minieš za hodinu, nie je s tým až taká robota a nič ťa nebude naháňať. Dovezený 1m3 betónu je dobrý keď ste aspoň 3 chlapi a aj to máte čo robiť spracovať ho do 2 hodiny iba na jeden hlúpy poter, neviem si predstaviť robiť obrubníky, to sa nedá stihnúť.
Odpovedať
@roman_x Prave nad tym rozmyslam podla toho co pisal @terry25 a @jozefsv. Ze kedze to vsetko robim prvy krat a sam, tak asi nemam inu moznost ako vrecia, alebo si to miesat sam v tackach.
Odpovedať
Cement, priesok, miesacka a ides. Vsetko ostatne je kravina, ak to budes robit sam. Vo furiku sa da nejake male mnozstvo, ale velmi rychlo ta to prejde vo vacsom. A na vrecovanom betone prerobis aj gate/x-krat miesacku, aj keby si kupoval novu.
Odpovedať
@radottrado jednoznačne požičať od suseda, brata, rodiny miesacku, dat si doviesť aspon kubik strku, nakúpiť si na začiatok zo 10 vriec cementu a pomaly robiť nic ine v tvojom prípade neprichádza do úvahy.
Odpovedať
V 90 tych rokoch som brigádoval, robili sme námestie a na celé námestie sme ručne na mieste miešali polosuchý betón, nie je to až taká mordáreň. Alebo kúpiť na bazoši za 100 eura miešačku na 220 a potom ju posunúť ďalej.
Odpovedať
No tak teda je to vyriesene. Budem to miesat sam. Nova otazka je, aky miesat beton? Co teraz pozeram na nete tak na obrubniky sa pouziva aj zmes bez strku, len piesok a cement. A teda co najmenej vody. Ale pomer som nenasiel. Viete mi este s tymto pomoct?
Odpovedať
@radottrado kludne frakciu 0/4 alebo 0/8 viac nie bude to moc kameniste.
Odpovedať
@radottrado nedá sa použiť cestné betónové obrubníky a osadiť do pripraveného štrkového lôžka ? Dnes som videl cestárov takto robiť. Keď to vydrží na ceste, tak musí aj okolo domu 🤔
Odpovedať
@purplesticks nepomylil si si temu? On sa nepyta ci mu tie obruvniky vydržia ale ako ich osadit. To ako keby si mu povedal ze ma si ma postavit bytovku namiesto domu.
Odpovedať
@andrejito_zemanito pánko sa pýta, ako osadiť obrubníky. Napísal som mu alternatívu obrubníka, kde je ho možné osadiť len na štrkové lôžko - bez betónu - jednoduchšie.
Odpovedať
@worker_falcon chcete povedať že v miesacčke sa nedá namiešať suchšia zmes na obrubníky?😄
Odpovedať
@profistavbari Nemyslim si ze to tvrdil. Ale je to jedno. Otazka aky beton pouzit je uz zodpovedana. @purplesticks mozno to tak ide, ale to si netrufam. Radsej ten beton a budem mat istotu ze to aspon nejaku chvilu vydrzi. Teraz skor aky beton zarobit na obrubniky 🙂
Odpovedať
Normálne to miešaj doma v miechacke co špekulujete prehádzal som cez jednofurikovu miechacku 30 t sutru a 2 palety cementu 180 m2 dlazby robil som to cely rok sám
Odpovedať
Takto
Odpovedať
@vlado1992 tie palisády aký to je rozmer a koľko si ich dával do zeme/betónu. dík
Odpovedať
@radottrado Ak si nemas od koho pozicat miesacku, tak strk, cement furik a ides. Da sa to uplne v pohode, vsak nebudes klast kilometer obrubnikov. Pomedzi to vymeriavanie a napasuvanie obrubnikov je to miesanie celkom prijemny relax a ide to rychlo.
Odpovedať
@tino2 12.5x16.5 od premac boli to 60 cm asi 15 až 20 sú v betone
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?