Uloženie obrubníkov z betónovej dlažby okolo trávnika

Mali sme okolo trávnika neviditeľné plastové obrubníky. Prerastá ich tráva a zle sa okolo nich kosí. Chcel by som preto spraviť obrubníky z betónovej dlažby Klasiko 200x200x80. Moja predstava je taká že spravím betónové lôžko z hutného betónu cca 10 cm hrubé a do toho osadím cca do polovice výška betónovú dlažbu. Máte niekto skúsenosti s takýmto osadením dlažby ako obrubníkov ? Prípadne viete poradiť odskúšané riešenie spravenia obrubníkov okolo trávnika, ktoré neprerastajú a je možne okolo nich dobre kosiť ? Vopred ďakujem za každú dobrú radu.
Odpovedať
@bnikitic nestacilo by namiesto betonu tu dlazbu polozit len vrstvu makadamu? Co chces tym betonom dosiahnut?
Odpovedať
@gashtaan Chcem tým dosiahnuť aby sa zamková dlažba nehýbala, keď po nej pôjdem jedným kolesom kosačky a aby to aj nejaký čas vydržalo. PS: A makadam v pohode tráva podrastie.
Odpovedať
@bnikitic ked das taku relativne velku dlazbu este aj hrubu 8 cm ! Tak to sa nepojne ani keby si po tom presiel.autom. daj to preboha normalme do hliny a nespekuluj halucinacie z betonovym lozkom kvoli kosacke.
Odpovedať
Potvrdzujem ze mam v zahrade obrubniky polozene len na tenkej vrstve makadamu... A nic sa mi od kosacky ani nicoho nepohlo... Nerozumiem odkial kam co prerasta.. Ak si nedal geotextiliu tak co sa cudujes... A okrem ineho aj ta skor ci neskor prerastie... Na znacnej casti mam aj plastove obrubniky a nejako sa nestazujem...
Odpovedať
@bnikitic okraj trávnika stačí vymedziť tými kockami položením do vyhĺbenej ryhy v zemine bez lôžka, je to odskúšané.
Odpovedať
@bnikitic ahoj, ziaden beton, len polozit do hliny, maju to susedovci aj my a vsetko drzi. ja ju mam na kant a sused klasicky polozenu a sused po nej realne aj chodi a nic sa mu nikdy nepohlo. Ked ta to o par rokov omrzi tak co? budes sekat beton?
Odpovedať
@bnikitic dlažba Klasik 100x200x40mm normálne položená v hline
Odpovedať
Profilova fotka
@bnikitic Ja som použil ROMANTICO polovicu (5,7 x 11,5, hr.6) z Premac. Do vlhkej zemi okraja trávnika (po daždi) som urobil ryhu a gumeným kladivom som zatĺkol dlažbu do zeme (bez použitia betónu alebo štrku). Drží bez problému. Ak nastane nejaké poklesnutie, tak jednoducho vyberiem a dosypem zeminu - a zarovnám.
Odpovedať
Náš problém je ten že tráva je nižšie ako kameň v záhone vedľa. Takisto plastové obrubníky sú vyššie ako tráva. Su podložené geotextíliou ale aj tak ich tráva prerastá. Ked chcem pokosiť hranu trávi kosačkou a idem jedným kolesom v kameni tak kosačka zapadá a začne nasávať kamen. Ak to robím vyžinačom tak my to vyhadzuje kameň. Ak by to bol krátky usek tak to viem poriešiť ručne alebo elektrickým vyžínačom. Je to ale cca 60m. Ak by som len položil dlažbu do zeme tak by sa asi posúvala do kamena, pretože tam by nemala oporu. Neviem či by nakoniec by nebolo najlepšie tam zabetonovať normálne zahradné obrubníky. Pripadne možno by bolo riešenie tak ako píšete - makadam na to dlažba a zo strany kamena to zafixovať tým plastovým obrubníkom. PS:Nerobil som to ja, ale musím to teraz nejak vyriešiť. PS2: Dakujem za všetky rady a aj inšpirujúce fotky :)
Odpovedať
@bnikitic ja to riesim zahradnymi obrubnikmi do betonu, ale uvedomujem si, ze by to islo spravit aj jednoduchsie :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Mame betonove obrubniky okolo zahonov. Ideme robit travnik nanovo. Vie mi niekto poradit, ci ta hlina ma byt zarovno s obrubnikom, alebo by mal obrubnik takto vytrcat nad teren? Ak ano, kolko cm? Bolo mi povedane, ze trava ten teren podvihne...
Odpovedať
@iplusr Ideš dávať trávový koberec alebo budeš siať trávu zo semena? Ak trávový koberec, tak to je dobre. Trávový koberec má asi 2,5 - 3 cm, takže príde zarovno obrubníka. Ak ideš siať trávu, môže byť aj tak, alebo môžeš dať až zarovno obrubníka. Zemina aj tak klesne o pár cm, takže na centi hore - dole nezáleží. Steblá trávy budú aj tak vyššie ako ten obrubník.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
@iplusr to by som chcela vediet aj ja presne sme zabetonovaly obrubniky , a zeminou zarovnaly tiez neviem pokade mam dat zeminu aby to bolo kvazi zarovno nech viem krasne travu ostrihat a nech zas netreba dvihat kosacku alebo podbne nech sa tam deti vedia pohybovat aj s neakymi vozmi v poriadku
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?