Spravne ulozenie obrubnikov / zamkovej dlazby

Ahojte, chystam sa u rodicov vybit stary droliaci sa betonovy chodnik, polozit obrubniky a zamkovu dlazbu. Cim si nie som isty, musi ist pod betonove lozko, do ktoreho bduem osadzat obrubniky, uzabovany makadam? Stretol som sa s nazormi ze ano ale aj nie. Niekto navezie makadam, uzabuje a nanho uklada obrubniky, niekto to dava na prostu zem, bez makadamu. Dalsia otazka, ake vrstvy strku pod zamkovu? Ukladat ju do piesku alebo drveneho kameniva s nejakou cca 2mm frakciou? Pocul som uz aj o ukladani do polosucheho betonu. dakujem za kazdu reakciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@kemino o frakciách a postupoch je len na tejto stránke nespočet debát....stačí pohľadať. Pod obrubníky dávať makadam je celkom zbytočné....obrubníky sa asi najlepšie osádzajú do suchého betónu....pod zámkovú dlažbu sa dáva drvené kamenivo (makadam) v hrúbke a zložení zodpovedajúcej predpokladanému zaťaženiu....samotná dlažba sa ukladá na cca 4-6cm drveného kameňa frakcia 4/8mm.
Odpovedať
@eagleowl vraj to tak nepracuje v zime, ked je pod obrubnikom makadam, neviem, kazdopadne mam na dvore aj obrubniky osadene bez makadamu a nic im nie je. Dik za reakciu
Odpovedať
Profilova fotka
@kemino keď robíš plochu kde má ísť aj auto tak v konečnom dôsledku to aj tak inak nespravíš iba tak že vykopeš aspoň 0,5m nasypeš vrstvu makadamu tak aby si mohol osadiť obrubníky ....užabuješ ...a obrubníky už ukladáš na makadam zhutnený ....dosypeš kameň (už žabovať nemôžeš)....a z vonkajšej strany hlinu.....potom 4/8 a ukladáš....
Odpovedať
@kemino keď ideš vyberať chodník tak bude zem asi ulezana teda to nemusí byť nutne. Pod zamkovu iba pochodznu by som dal 10-15cm 16-32 a na to 4-8 podsyp. Piesok nie.
Odpovedať
@eagleowl No, ja by som na makadam šuchol 15 čísel betónu s kari fi6/150/150, na to 4/8 požehlím a ukladám. Alebo ešte lepšie, i keď prácnejšie, na betón ukladať do maltového lôžka a môže tam chodiť tank, stále to bude super.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix každý podľa chuti.....ja som nedal betón ani na terasu ani na státie auta....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?